bugün

okunması gereken kitaplar

selam, nasılsınız? size, farklı türlerden okuduğum/okuyacağım kitaplardan bahsetmek istiyorum. bu uzun yazıyı okuyacağınız için şimdiden teşekkürler. yeni kitaplar okudukça, ekleme yapacağım.

Not: Şuana kadar 100 kitap ve yorumu yazıldı.

1.) (bkz: 1923-2023 cumhuriyetin ilk yüzyılı) / (bkz: ismail küçükkaya)
soru-cevap şeklinde yazılmış bir kitap. ilber ortaylı, salt bilgi vermek yerine sohbet eder gibi yakın tarihimizi, bilgi ve yorumunu katarak anlatmış. fakat bazı önemli soruların cevabı üstünkörü geçiliyor. açıkçası bu kitabı ilk aldığımda heyecanlanmıştım fakat pek umduğumu bulamadım. benim gibi ayrıntı arayan kişiler için hayal kırıklığı olabilir. okunur mu okunur. lakin sohbet havasının hakim olduğunu ve detaylara girilmediğini bilin.

2.) (bkz: bay pipo) / (bkz: soner yalçın)
eski mit ajanı (bkz: hiram abas)'ın yaşamını konu alan kitap. bu kitap sadece istihbarat görevlisi hiram abasın hayatından bahsetmemiştir.türkiyede mit’in istihbarat faliyetlerini istihbarat olgusunu,diğer istihbarat örgütlerinin yaptığı faliyetleri ve türkiye’nin geçmişte yaşadığı zor süreçleri siyasi çekişmeleri ve yapılmak istenen kaos planlarını anlatmıştır.istihbarat merakı olanların okunması gereken muhteşem bir eser.

3.) (bkz: reis gladio nun türk tetikçisi) / (bkz: soner yalçın)
(bkz: abdullah çatlı)’nın doğumundan ölümüne kadar ki zamanda yaşanan olayların anlatıldığı bir eser. siyasal mücadelenin silahlı yapılanması,etrafımızda çevrilen dolaplar,bu camiada kirli işlere bulaşıp yurdışına kaçanların, devlet tarafından kullanılması, tekrar yurda dönüşleri ile beraber kirli işlerini yürütürken emniyet ve mit'in kendi iç savaşları ile birlikte oluşan durumdan faydalanıp, yasadışı ticari faaliyetleri yürütmeleri ve çıkar sağlamaları ayrıntılı bir şekilde anlatılmış. kitabın ortalarına doğru çok fazla karakter ortaya çıkınca biraz zorlandığımı da belirtmeliyim. 50-60 farklı ismin birbiriyle bağlantılı olay örgüleri zaman zaman kitaptan soğumama neden oldu fakat genel olarak baktığımızda okunması gereken bir kitap.

4.) (bkz: babam çatlı) / (bkz: gökçen çatlı)
kızı, bu kitabı kaleme aldığı için tarafsız olduğu pek söylenemese de mümkün mertebe kanıtlar sunmuş, telefon ve mektup görüşmelerini birebir yazmıştır. daha çok ailevi durumları ve yurtdışında geçirdiği günlerde ki sıkıntıları da anlatılmış. kendilerine yüklenen maddi kazanç değerleri çürütülmeye ve zor zamanlarda dostlarının yalnız bırakmasına sitemler ile dolu. bu kitapta, bir kızın babasına olan hayranlığını fazla fazla hissediyorsunuz.

5.) (bkz: susurluk 20 yıllık domino oyunu) / (bkz: enis berberoğlu)
tarık ümit'in kaçırılması, behçet cantürk, ömer lütfi topal, cem ersever cinayetleri, azerbaycan'da planlanan darbe girişimi, mafyanın döviz serbestliğinden sonra devlet görevlileri ile giriştiği karanlık ilişkiler, yayınlanan 2 mit raporu gibi pek çok şey açıklanıyor. mehmet ağar, ibrahim şahin, ayhan akça ve ayhan çarkın gibi önemli isimlerin bu işlerde aldığı roller de anlatılıyor. o karanlık dönemi merak edenlerin mutlaka okuması gereken kitaplardan biri.

6.) (bkz: çit) / (bkz: doris pilkinton)
küresel olarak ayrımcılığı en çarpıcı haliyle gözler önüne seren bir eser. 3 aborjin kızın yaşadıkları anlatılıyor. olayları belgelerle anlatmayıp, insanı bilgi yığınlarına boğmadan, sadece roman tarzında yazılmış. bir ırk, kökenlerinden kopatılarak zorla mükemmeleştirilmeye çalışılırsa ne olur? insan, var oluşunda zorla farklılaştırılmaya nasıl direnir? direniş, ırk, dil, cinsiyet, yaş gibi faktörleri tanır mı? yanlış, bu kadar göz önündeyken nasıl kabullenilir? bu soruların cevaplarını bulabileceğiniz, sürükleyici ve güzel, bir yandan da okurken kitabın baskısından kaynaklanan imla hataları nedeniyle dikkatli okumanız gereken bir kitap.

7.) (bkz: devlet bahçeli ve ülkücüler hakkında her şey) / ( sabahattin önkibar)
okuduğunuza inanamayacağınız, farklı bakış açısı sunan, dikkat çekici bir kitap. basımı yasaklanmış sanırım, ben pdf'sini okumuştum. devlet bahçeli'nin ülkücü camiaya girmesi, mhp'nin başına geçmesi ve günümüze kadar olan süreç anlatılıyor.

8.) (bkz: mamak) / (bkz: oral çalışlar)
oral çalışlar ve arkadaşlarının ne çektiklerini anlatan, türkiye'nin geçmişini ve neler olduğunu merak edenler için yazılmış kitap. solcu ve sağcıların, cezaevinde neler çektiklerini de acı bir şekilde anlatılmış.

9.) (bkz: belgelerle ergenekon) / (bkz: saygı öztürk)
ergenekon soruşturmasında alınan ifadeleri, hiçbir yorumda bulunmadan kitabına koymuş. bu sebeple oldukça objektif bir çalışma olduğunu düşünüyorum.

10.) (bkz: ergenekonun derinliklerinde) / (bkz: cem aydın)
2007'de ümraniye'de bulunan bombalar ile başlayan ergenekon operasyonu ile ilgili bilgilerin verildiği bir araştırma eseri. yazar bir önsöz yaptıktan sonra ilhan selçuk, sadi somuncuoğlu gibi yazarların zamanında yazdığı köşe yazılarından örnek verirken aynı zamanda eski bakan fikri sağlar ile yapılan röportajla ergenekon ve susurluk örgütleri arasındaki ilişkileri inceliyor. daha pek çok kişinin ifadelerinin de yer verilmesinden başka adım adım operasyonun kronolojik bakış açısı ve daha pek çok bilgi veriliyor.

11.) (bkz: birand bir ömür ardına bakmadan) / (bkz: can dündar)
türk basın tarihinin en başarılı gazetecilerinden birand'ın, gazetecilik serüvenini öğrenmek, hakkındaki dedikodulara dair gerçekleri öğrenmek, bugün izlediğimiz/okuduğumuz çok sayıda basın mensubuna hocalık etmiş ve yöneticilik kariyerinde hiç otoriterleşmemiş güzel insanı daha yakından tanımak isteyen herkes okumalı. nur içinde yatsın.

12.) (bkz: türkiye nin politik tarihi)
23 yazarın yazdığı, makalelerin bir araya gelmesinden oluşan,ansiklopedi niteliğinde okunası bir kitap. osmanlı'nın son dönemlerinden cumhuriyetin kuruluşuna ve günümüze kadar olan dönemde tükiye'de siyaset kurumunun gelişimini, fikir akımlarını ve olayları objektif, bilimsel bir dille ele alan okunması gereken bir eser.dili ağır sayılabilir fakat çok yararlı tavsiye ederim.

13.) (bkz: tanrıların arabaları) / (bkz: erich von danıken)
kitabın yayınlanlandığı tarihte gerçekten büyük etkiler yarattığı bir gerçek. her ne kadar daha sonrasında bilim camiasında büyük eleştiriler alsa ve birçok teorisi çürütülse de yine de hem kitabıyla hem de belgeseliyle erıch von daniken oldukça inandırıcı. sürükleyici, zevkli bir kitap. okurken, sizi düşüncelere sevk etmesi ayrı hoş.

14.) (bkz: suç ve ceza) / (bkz: fyodor dostoyevski)
hayatımın kitabı, her sene okurum. kitaba geçecek olursak, romanda idealist bir hukuk talebesi olan raskolnikov ağır bir şekilde fakirlik çekmektedir. meşhur tefeci alena ivanovna'yı öldürüp parasını ve eşyalarını alıp fakirlere dağıtmayı planlar . sonra bir baltayla kadını öldürür ama hesap dışı gelişen birşey olmuştur. tefeci kadının kardeşi lizaveta ivanovna da gelmiştir. delil bırakmamak adına onu da öldürür. kitabın devamında ise olaylar üzerine tahliller yapılıyor. birine iyilik yapmak için kötü biri de olsa başka biri öldürülür mü? yada bu cinayet kendi fakirliğinden kurtulmak için mi yapıldı yoksa diğer insanları kurtarmak için mi?

15.) (bkz: araba sevdası) / (bkz: recaizade mahmut ekrem)
bir sokak kadını uğruna, bütün varlığını düşünmeden, sorumsuzca harcayan ve nihayet düştüğünü farkettiğinde ise çok geç kaldığını gören bihruz bey’in kişiliğinde, dönemin trajikomik durumu ele almaktadır.

16.) (bkz: ateşten gömlek) / (bkz: halide edip adıver)
kitabın baş karakteri peyami, kurtuluş savaşı sürecini kendi ağzından, bir hastane odasındayken yazarak anlatıyor.
olaylar ayşe adında izmirli bi hemşirenin etrafında gelişiyor.
bizzat içinde bulunduğu savaş zamanlarını karakterlerle birlikte yaşadım. fazlasıyla etkileyici oldu benim için. hâla okumayan varsa lütfen okuyun.

17.) (bkz: ihtilaller ve darbeler tarihi) / (bkz: hakan yılmaz)
kitabında, (eski yunan ve roma ihtilalleri, ingiltere’de oliwer cromwell ve almanya’da wilhemshaven ayaklanmaları, amerikan, fransız ve rus ihtilalleri, hitler ve mussolini ile avrupa’da faşizm rüzgarları, çin ve latin amerika ihtilalleri, ortadoğu darbeleri ve baas, türkiye darbeleri, iran ihtilali, 1989-91 ihtilalleri ve perestroyka) günümüze kadar geniş bir tarih kesitini gözden geçirerek yaşanan iktidar çekişmelerini ve bu mücadele çerçevesinde yaşanan tüm ihtilal ve darbeleri gözden geçirmiş oluyorsunuz.

18.) (bkz: uluslararası ilişkilerde türkiye) / (bkz: ibrahim canbolat)
kitap, yazarın doktora tezinin genişletilmiş ve güncel eklemeler yapılmış halidir.. genel içerik; yazarın şahsi hayat görüşü çerçevesinde kutadgu bilig'den, dede korkut'a kadar uzanan nev-i şahsına münhasır bir tarzda hazırlanmış.. edebiyattan, halka; siyasetten edebiyata uzanan zaman zaman kendini tekrarlayan zaman zaman konudan uzaklaşan ilginç bir perspektif.

19.) (bkz: insan ne ile yaşar) / (bkz: lev nikolayeviç tolstoy)
iyiliği, doğruluğu, hırsın iyi bir şey olmadığını ve buna benzer genel doğruları öğütleyen, mesajını dümdüz veren kısa hikayelerin bir arada olduğu; klasik olmayı hak eden, güzel bir kitap.

20.) (bkz: küçük prens) / (bkz: antoine de saint-exupery)
en yakın arkadaşlarımdan birinin en sevdiği kitap. onu biraz daha anlamak için bu kitabı okumuştum. kitapta küçüklerin hayal dünyasının genişliğiyle, büyüklerin akıllarının salt sayısal ve statik çalışmasının savaşı var. içinde büyüklere dair öyle güzel göndermeler ve sosyolojik eleştiriler var ki, bunların içinde büyüklerin, insanları giyim tarzlarına göre yargılamalarından her konuda olan kısıtlayıcılıklarına, her konuya dar açıdan bakıp monoton bir şekilde hayatı ele almalarına kadar bir çok eleştiri mevcut.

21.) (bkz: hesap günü) / (bkz: mustafa kutlu)
kitap kendini bulma çabası içinde olan bir insanı anlatıyor. doğru yolu bulmak ve hayatını gördüğü eğitime layık yaşamak isteyen bir insanı... ve bütün bu çabalara rağmen gelebileceğimiz en son makamın musalla taşı olduğunu hatırlatıyor. üslup bakımından da yalın ve sürükleyici bir dil kullanılmış. okunmaya değer.

22.) (bkz: behçet cantürk ün anıları) / (bkz: soner yalçın)
içinde uyuşturucu, kaçakçılık gibi kelimelerin bu kadar çok geçtiği başka kitap var mı bilmiyorum. kitapta haksızlıkla elde edilen para, itibar, zengin hayat gibi şeylerin ne kadar önemsiz ve zarar verici olduğunu iyice anlamış oluyorsunuz. bu kitabı okuduğunuzda, behçet cantürk; ''yeraltı dünyasının ünlü bir aktörüdür.'' yorumundan daha fazlasını yapacak, o dönemki türkiye'nin sosyal ve ekonomik yapısının yozlaşmış olduğunu idrak edeceksiniz.

23.) (bkz: amerikan istihbarat belgeleriyle kürtler) / (bkz: ömer özkaya)
günümüze dair bir şeyler yok. pkk da yok. sadece kürt tarihi, barzani ailesi ve amrikanın bölgedeki oyunlarını anlamak için okunabilecek kitaptır. amerikan istihbarat belgelerinden 1923 den günümüze açığa çıkanları arasından kürtlerle ilgili olanlar toplanılarak bir kitap haline getirilmiş. okurken zaman zaman sıkıcıda gelse amerikalıların ne denli ince hesaplar yaptığını ve her kesimden insanları nasıl sınıflandırdıklarını gördükce merak içerisinde okumaya devam ediyorsunuz.

24.) (bkz: bu ülke) / (bkz: cemil meriç)
kendi birikimlerini paylaştığı makalelerin derlemesi sonucu oluşturulmuş bir kitap. dili keşke biraz daha türkçe olsaydı. genel olarak kendini batı medeniyetinin karşısında konumlandırıyor. bu bağlamda çağdaşlaşmaya da karşı kendisi. ama çelişkileri de var kendi içinde...batı karşıtı olmasına rağmen fransaya karşı bir hayranlık da seziliyor yazılarında. sonuç olarak ben pek beğenmedim lakin yine herkesin okuması gerektiğine inanıyorum.

25.) (bkz: atlas shrugged) / (bkz: ayn raynd)
kitap genel olarak iktisadi düşünce tarihi konusu temalıdır. zaten ayn rand günümüz objektivizmin öncülerindendir. yazar toplumsal düşüncelerini tanım cevaptan çok, akıcı bir kurguyla anlattığından sizi sıkmayacaktır. felsefik bir kitap beklerken, roman içinde buluyorsunuz kendinizi. sağlam bir emperyalizm temelinde yetişip benimsediğinden; ayn rand'in başarılı, zeki, objektivist ana karakterlerimizin karşına çıkardığı, toplumsal bilinci ve prensiplerini savunan insanların karakterlerinin zayif, yetersiz bir koyun sürüsü gibi gösterdiğini göreceksiniz. bu kitabın size vermiş olduğu mesajları hayatın her karesinde göreceksiniz. hayattaki paradokslar gözünüze çarpacak, değerleri sorgulayacaksınız. kendinizi sorgulayacaksınız, gittiğiniz yolu sorgulayacaksınız.

26.) (bkz: devlet) / (bkz: platon)
2400 yıl önce, birileri oturup sanki bizim adımıza akıl yürütmüş ve kendi yollarıyla doğruya ulaşmaya çalışmışlar. bunu yaparken hem içerik hem de yöntem olarak ‘felsefe’yi kullanmışlar. diyalogları okurken neden diyalog yöntemini kullandıklarını dahi anlıyorsun bu kitapta. işte bu kitap felsefenin temellerinden biridir. dili ağır değil, sokrates ve birkaç kişi daha bir evde toplanıyorlar,ardından da diyorlar ki "hadi ideal bir devlet nasıl olur konuşalım." sonra konuşmaya başlıyorlar.
adalet nedir, nasıl olmalıdır?
devlet nasıl ayakta kalır?
iyi ve kötü nedir, zararları ve karları nelerdir? bu gibi soruları karşılıklı birbirlerine sorup cevaplar aramaya başlıyorlar.

27.) (bkz: diplomasi) / (bkz: henry kissinger)
abd'nin dönemsel özelliklerini, siyasi konjonktürel yapısını yine abd siyasa yapıcılardan biri anlatıyor.diplomasi aracına abd ve kissinger gözünden bir bakış. kitabı okuyunca kissinger'a neden barış ödülü almış şeytan dedikleri anlaşılıyor, şeytani zekası olduğu kesin. kralların yönetim ergini paylaşmaya başladığı magna carta dan başlayıp 100 yıl, 30 yıl savaşlarından bugünkü batı medeniyetindeki dengelerin kuruluş sürecinden günümüze kadar olan sürecin olduğu yerden nasıl göründüğünü ustaca anlatmış. acele edilmeden, sindire sindire okunmalı.

28.) (bkz: Abi Kabadayılar Mafya ve Derin Devlet) / (bkz: doğan yurdakul)
Dündar Kılıç'ın hayatını kaleme almış ama kitaptan 12 eylülden tutun, mafyanın yerleşmesine, Atila Aytek ve Mehmet Eymür ilişkilerine, şimdilerde dizi ve sinema oyuncularının babalarının devlet görevlileri ve kabadayılarla ilişkilerine kadar birçok konu öğreniyorsunuz. 12 Eylül darbesinin, Kenan Evren in bu ülke derin yaralar açtığını biliyorduk ama bu kitapta farklı bir bakış açısından tekrar öğreniyoruz. Hep Rahşan Ecevit derler ya Semra Özal ve çocuklarının babaları öldükten sonra içinde bulundukları durumdan çıkmak için nasıl çaba sarfettiklerine şahit oluyoruz. Okuyun derim, pişman olmayacaksınız.

29.) (bkz: the true believer) / (bkz: eric hoffer)
kitle hareketlerini neredeyse en iyi açıklayan kitap diyebilirim. yazar fanatikliği, bir insanı anatomik açıdan inceler gibi incelemesiyle , kullandığı akıcı dil, verdiği pek çok örnekle bu karmaşık konuyu açık hale getirmiş. insanların, grupların, toplulukların, toplumların, ideolojiler ve inançlar etrafında nasıl körü körüne bağlanıldığının ve bu bağlanılmaya giden yolun nasıl oluştuğu, aslında her insanın bir nebze olsun kendini bulabileceği güzel bir eser.

30.) (bkz: deschooling society) / (bkz: ivan illich)
Burada okulları, insanların yaşlarına göre kronolojik olarak hücrelere sokan hapishane olarak gören yazar, daha iyi eğitimin ancak okullardan kurtulursak olacağını söylüyor. Aynı ilgi alanına sahip insanları, bir araya getirmenin daha verimli olacağını, sınıf yerine dersin önemli olduğunu savunuyor. Satır aralarında okullara ayrılan bütçenin ve elde edilen başarının yok denecek kadar az olduğu, ekonomik olarak bile zararlı olduğundan söz etmekte. Herkese hitap etmese de bence okunması gereken bir kitap.

31.) (bkz: dürdane hanım) / (bkz: Ahmet mithat efendi)
Ulviye Hanım kendisine macera arayan zengin bir duldur. Kendisine macera olarak yalı komşusu Dürdane Hanım'ın hayatını gözetlemeyi seçer. Ulviye Hanım, yaptığı araştırmalar ve kendi odasından, Dürdane Hanım'ın odasına uzattığı telefon hattı sayesinde, Dürdane Hanım'ın yaşadığı aşk macerasını ve çaresiz kalışını öğrenir. Dürdane Hanım'ı çaresiz duruma düşüren Mergub Bey'den intikam almak ister ve olaylar başlar. Anlatımı çok akıcı, eğlenceli ve ders verici niteliklerde. Elinizden bırakmak istemeyeceğiniz bir hikayesi var. Kesinlikle herkesin okuması gerektiğini düşündüğüm harika bir Türk klasiği.

32.) (bkz: mutluluğun kıyısında) / (bkz: fyodor dostoyevski)
içerisinde, Mutluluğun Kıyısında, Beyaz Geceler ve Soytarı adında üç hikaye mevcut. Kısa Soytarı ve Mutluluğun Kıyısında hikayelerini Dostoyevski'ye hiç yakıştıramadım. Sanki onun değilmiş gibi ya da zorla yazılmış gibi. Bir sonucu ve amaçları yok. Kişinin tercihine kalmış bir roman.

33.) (bkz: bize göre) / (bkz: Ahmet Haşim)
Eleştirel dille yazılmış denemelerden ve yazarın Paris gezisi notlarından oluşan akıcı, kaliteli, okunması gereken bir kitap.

34.) (bkz: siyaset bilimi) / (bkz: Ahmet Taner Kışlalı)
Üniversite birinci sınıfta, ders kitabı olarak okutmuşlardı. Fakat tekrar okuduğumda güzelliğini daha iyi anlayabiliyorum. politika hakkında temel düzeyde fikir sahibi olabileceğiniz anlaşılır, yalın bir dile sahip eser. Türkiye'den örneklerle daha anlaşılır ve zengin bir hal almış. Kesinlikle tavsiye ediyorum.

35.) (bkz: denizi yitiren denizci) / (bkz: yukio mişima)
Kitap bitti ve ben uzun süre olanları hayal etmeye çalıştım, ah çocuklar! Karakterler bence çok iyi işlenmişti, hepsini çok iyi canlandırabildim, durağan kısımları vardı fakat genel olarak çok iyiydi. ilk defa bir japon yazarını okudum ve çok beğendim. Şans verin derim, okuduktan sonra da Yukio Mişimayı biraz araştırın, o kitabın sonunun nasıl bir yazardan çıktığını daha iyi anlayacaksınız.

36.) (bkz: selma ve gölgesi) / (bkz: peyami safa)
Yazım dili ve cümleler çok iyi ki Peyami Safa olması sebebiyle başkası beklenmezdi. Konu polisiye olmanın yanında psikolojik olarak ta değerlendirilebilir; ama bence hikaye o kadar etkileyici ve inandırıcı değil. Romanın ilk başından itibaren ciddi ruhsal sorunları olduğunu anladığınız bir kadının gizemi üzerine. Pek sevemedim lakin Peyami Safa hatırına okunabilir.

37.) (bkz: sistem karşıtı hareketler) / (bkz: ımmanuel wallerstein)
wallerstein ve arkadaşları (terence k. hopkins, giovanni arrighi), bu kitapta kapitalist sistem karşıtı hareketlerin zaman içinde nasıl kapitalist sisteme entegre edildiğini ve sisteme karşı olan toplulukların kademe kademe sisteme nasıl dahil edildiklerini bütün açıklığıyla izah etmiş. sovyet rusya yı abd çizgisinde bir hareket olarak tanımlaması ilginç.

38.) (bkz: kölelik yolu) / (bkz: friedrich august von hayek)
liberalizmi,sosyalizmi ve ülkeler arası tarihler arası uygulama geçişlerini anlamanız için okunması gereken kitaplardan. tabi sadece bu olgulardan bahsetmiyor, ülkelerin tarihlerine ve proleteryasına da ışık tutuyor. yarısından fazlasını okumakta zorlanacağınız için yanınızda eski sözlük bulundurmanızda fayda var.

39.) (bkz: batılı gizli servislerden ışıd e giden yol) / (bkz: jürgen elsasser)
kitabın arka sayfasında yazan bir cümlede; "terörizm birkaç kızgın adamın işi değil. tersine, büyük devletlerin organize suçudur", diyor. kitapta bu sözden yola çıkarak, mücahitlerin nasıl organize olduğunu ve hangi kurum, kuruluş, kişi veya devletlerden finans sağladığını anlatıyor. anlatırken yer yer zaman kayması veya konudan konuya atlaması işin kötü yanı. ayrıca (bkz: aliya izzetbegoviç)'ten de pek iyi bahsedildiği söylenemez. (ışid) in kurulmasın da türkiye'nin de parmağı olduğunu hatta bazı mücahit adı verilen kişilerin, türk ordusunda eğitim aldığı bile iddia ediliyor. kitabı açıkçası sevemedim hatta okurken beni bazen rahatsız etti. yine de okuyup okumamak size kalmış.

40.) (bkz: cemile) / (bkz: orhan kemal)
çukurova ve çevresinin yöresel özelliklerini, bölgedeki yaşamı anlatan, güzel bir kitap. anlatımı ve kullanılan dil sade ve anlaşılır olup, bence sürükleyiciydi. güzel fabrika kızı, peşindeki erkekler, yaşanan mütevazı aşklar, parasına güvenip çapkınlık yapmaya kalkan zibidiler, çok da yabancı olmadığımız konular. geçim derdi olan insanların sıkıntıları, birbiriyle dayanışmaları ustaca anlatılmış. hoş bir kitap. tavsiye ederim.

41.) (bkz: kavgam) / (bkz: Adolf Hitler)
hitler kitabında; çocukluğundan, hayallerinden kısa bir kesit verdikten sonra partiye üye olması ve o günkü almanyanın içinde bulunduğu durumu, yönetimde olanların basiretsizliğini ve yahudileri eleştirmektedir. kafasında tasarladığı almanyayı anlatmakta ve yapılmasının mecburi olduğu yeni savaşlara gönderim yapmaktadır. merak edenlerin okuyabileceği bir eser. çevirisi de gayet anlaşılır bir şekilde yapılmış.

42.) (bkz: inekler domuzlar savaşlar ve cadılar) / (bkz: marvin Harris)
Harris'e göre altyapı, yani bir toplumun fiziksel çevresi ile girdiği ilişkiler (buna demografi, enerji kaynakları, bu kaynakları kullanmada kullanılan teknolojik araçlar dahildir) onun yapısını (bireyler arasındaki organizasyonel ilişkiler, sınıfsal yapılar) ve üst-yapısını (inançlar, dinler, ahlak kuralları vb.) belirler. Bu kitapta bunun nasıl olduğunu somut örnekler üzerinden anlatıyor.gelenek ve inançların kökenleriyle ilgili bilimsel bir çalışma. Antropolojiye ilgi duyanlar sevecektir.

43.) (bkz: kayıp sicil-Erdoğan ın çalınan dosyası) / (bkz: soner yalçın)
Erdoğan'ın köklerinin nereden geldiğinden tutun da ibb başkanı olma, buradan da iktidara gelmesi anlatılıyor. Kimlerle diyalog kurmuş, iktidar olduktan sonra neler yaşanmış, bir bir anlatılıyor. Yakın tarihe ve siyasete ilgisi olanların okuması gerektiğini düşünüyorum.

44.) (bkz: faust) / (bkz: Johann Wolfgang von Goethe)
Felsefik içeriği ve aynı zamanda edebi değeriyle tüm dünyada ün kazanmış, tamamlanması yaklaşık 60 yıl kadar süren Alman edebiyatı ustası Goethe'nin bu eseri, Şeytan-Faust-Ve Diğerleri( buna Tanrı'da dahil) arasında geçen ilginç ve bir o kadar da düşündürücü diyalogları içerir. Kitap Almanya'da Modernizmin ilk örneğini verir bize. Hatta Modernizmin tragedyası şeklinde yorumlanmıştır. Eser opera ve tiyatro örnekleriyle de karşımıza çıkar. Fakat ön bilgi edilmeden önce okumayın derim. Anlamakta güçlük çekersiniz.

45.) (bkz: dönüşüm) / (bkz: Franz Kafka)
Çerez niyetine gün içerisinde okunabilecek kısa ama çok anlamlı bir kitap. Anlamı sayfalarının derinliklerinde saklı. Yazar psikoloji bilimine ait terimleri kitaba güzel bir şekilde nakşetmiş.

46.) (bkz: kötülüğün sıradanlığı) / (bkz: hannah arendt)
Hannah Arendt'ın ilmek ilmek dokuduğu bir şaheser. Eichmann denilen adamın sizin benim gibi sıradan bir insandan nasıl bir canavara dönüştüğünü görmek istiyorsanız sabırla okumalısınız. Ancak belirtmem gerekiyor kitabın gazeteci gözüyle yazılmış bir dönem kitabı olması ve o dönem hakkında bilgi donanım yönünden yetersiz iseniz bu kitap size çok ağır gelebilir.

47.) (bkz: cumhuriyetin ikinci yüzyılı) / (bkz: mustafa balbay)
Akıcı bir dili olmasına rağmen kaynak ve bilgi bakımından yetersiz gördüğüm balbay kitabı. ilk yüzyıla kadar olaylar yüzeysel bir şekilde anlatılmış fakat doyurucu olur mu bilemedim. Okunsa da olur okunmasa da diye düşündüğüm nadir kitaplardan.

48.) (bkz: siyonistlerin nihai dünya düzeni) / (bkz: Robert h Williams)
siyonistlerin dünya hakimiyeti kurma fikrine ilişkin gerçek ve kapsamlı planlarını anlatan eserde, bugünkü siyonist düzenin nasıl oluşturulduğunu, kendi inançlarını oluşturan eserlere dayanarak nasıl şekillendirdiklerini anlatmaktadır. mesela talmut adlı kitapta bütün milletler bir araya gelecek ve siyonist devleti tanıyıp güvenligi için mücadele edeçek diyor. işte birleşmiş milletler ve icraatları, kitapta çok daha açıklamaları vardır meraklısına tavsiye edilir. Boş teorilerden değil, kitap ve yazılardan ilham alınarak yazılmış.

49.) (bkz: popüler masonlar) / (bkz: Süleyman yeşilyurt)
Kitapta 23 mason anlatılmış. Kitabın en beğendiğim yönü; yakın tarihimiz hakkında hafızaların tazelenmesine yardımcı olması. Ayrıca bu kişilere, kimler tarafından ne gibi ayrıcalıklar tanındığını göreceksiniz. Hızlı okunan, akıcı bir kitap.

50.) (bkz: taaşşuk-ı talat ve fitnat) / (bkz: Şemsettin sami)
romantizm akımının etkileri altında yazılan bir dram romanıdır ve Tanzimat Edebiyatının en önemli örneklerinden biridir. Kitap boyunca görücü usulü ile evlenme birçok yönüyle eleştirilmiş ve insanların eşlerini özgürce seçebilmesi savunulmuş. Yine evlilik birliği içinde eşlerin uyumlu olması ve ortak kararlar verebilmesi övülmüş. Bu açılardan bakıldığında çağının önünde olan bir roman olduğu söylenebilir.

51.) (bkz: politika bilimine giriş) / (bkz: Münci Kapani)
ülkemizdeki politik bilim disiplininin Zafer Tunaya ile birlikte kurucularından birisidir Münci Kapani hoca, alanın en önde gelen kitaplarından biridir, tavsiye edilir bütün meraklılara.

52.) (bkz: görmek) / (bkz: jose saramago)
Baskının, göstermelik demokrasinin neleri başar(ma)dığını anlatıyor. Bu kitap bir kurgu elbette ki; ama siyaset içerisinde yer alanların kirli savaşları, yöneticilerin yasaları diledikleri gibi kullanarak haklı çıkma uğruna işledikleri suçları, iktidar mücadelelerini, devlet-iktidar-toplum ilişkilerini sarsıcı bir şekilde gözler önüne seriyor.

53.) (bkz: utopia) / (bkz: Thomas more)
Kurduğu hayali bir ülkeyi gayet güzel bir şekilde ayrıntılı betimlemiş. Ayrıca kitabın sonunda inceleme olması güzel olmuş. Kitabın bölüm bölüm incelenmesi ve özellikle Platon'un Devlet'i ile karşılaştırılmasını sevdim. Ayrıca bu görüşe karşıt atlas shrugged kitabı da okunmalı derim.

54.) (bkz: hayvan çiftliği) / (bkz: George orwell)
sosyalizme, Stalin Dönemi'ne ve çarlık devrimine yapılmış bir eleştiridir. Ama aynı zamanda bugünü ve bugünün sistemini de tahmin edip eleştirmiş gibi. Kitabın dili ağır değil ve oldukça akıcı. Birkaç saatte rahatlıkla bitirebilirsiniz.

55.) (bkz: olasılıksız) / (bkz: adam fawer)
Sadece bir macera romanı değil. kitap içinde pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz. olasılık, determinizm, laplace'ın şeytanı, Schrödinger'in kedisi, kuantum, istatistik... ve bunları sıkmadan romana yayarak anlatıyor. ilk sayfalarında olay örgüsü biraz karışık geliyor. Bir anda çok fazla karakterle tanışıyorsunuz. Fakat biraz ilerisinde kitap sizi alıp götürecek ve kitabı elinizden bırakamayacaksınız. Siz de okumalısınız, ilginç ve hoş bir roman.

56.) (bkz: kur an incil ve tevrat ın sümer deki kökeni) / (bkz: muazzez ilmiye çığ)
yazarımız kitabı hazırlarken ciddi teolojik hatalar yapmış, tutarsız açıklamaları var. olayları birbirine bağlamaya çalışmış ama bence başarılı olamamış. kitabın adından anlaşılacağı gibi çok tanrılı dinlerin çok eski zamanlardan beri tarihi süreç içerisinde mükemmel halini yani tektanrıcılığa evrildiğini ispatlamak için yazılmıştır. tamam 3 semavi din ve sümer kültürü arasında çok fazla benzerlikler var ama kitaptaki karşılaştırmalar korelasyonlar üzerinden yürütülmüş. bu bilimsel bir yöntem değildir çünkü korelasyon, nedensellik belirtmez! bu kitabın detaylı yorumunu incelemek isterseniz buyurun.

57.) (bkz: iktidar güç sahibi olmanın 48 yasası) / (bkz: robert greene) - (bkz: Joost Elffers)
Önce yasayı uygularken hata yapan şahsiyetleri örnek olarak gösteriyor ve bunu yorumluyor, daha sonra bu hatayı detaylandırıp, her ihtimale karşı nasıl uyum sağlayacağınızı yine tarih örnekleriyle anlatıyor. En sonunda bu yasayı nasıl benimseyeceğinizi, duygularınızı karıştırmadan nasıl uygulayacağınızı tarif ediyor. Arada çeşitli klasiklerden veya tarihi şahsiyetlerden alıntı sözler yazılmış ve bu kitabı daha da muhteşem hale getiriyor. Sevdim, bence okunmalı.

58.) (bkz: Finansçı olmayanlar için finans) / (bkz: hakan özerol)
Basit matematik bilgileri ile her türlü finans sistemini okuyucuya açıklamaya çalışmışlar. Bazen anlatımlarda gereksiz yere çok da basite kaçmışlar, detayı açıklamamışlar. Temel düzeyde bilgilendirme açısından değerlendirdiğimde faydalı bir kitap. Bu terimlere uzak olan biri için sıkıcı gelebilir.

59.) (bkz: piyasaları okumak) / (bkz: hakan özerol)
Piyasalarla ilgili pek bilgisi olmayanların olaya girişi açısından güzel bir kitap. Bu işlerden hiç anlamayan insanlar için yeterli bilgiler mevcut. Fakat orta seviye veya daha iyi bir ekonomi bilgisi içerisinde olan kişiler için yeterli değil ne yazık ki. kitap genel bir ekonominin işleyişini anlatıyor. Anlatım tarzı akıcı ve sade. Meraklıları okuyabilir.

60.) (bkz: tevrat)
Okunması sıkıcılık hissi uyandıran semavi kitap. Ibranilerin kutsal kitabı olduğu için, ibrani/yahudi gelenek ve kökenlerinden bahşedilmiş. Kutsal kitaba göre bazı yerlerini etik bulmadım hatta saçma dediğim çok yer oldu fakat yine de okunması gerektiğine inanıyorum.

61.) (bkz: yoksul tanrı-tyanalı apollonius) / (bkz: aytunç altındal)
Kitap, Pisagorculuğun en önemli temsilcilerinden ve bağlıları tarafından tıpkı Hz. isa gibi tanrılaştırılan ünlü filozof Apollonius'un hayatını ve onunla Hz. isa arasındaki benzerlikleri anlatırken Hristiyan inancının doğduğu yıllardaki ve sonrasındaki dinsel inancları, bu inançlar arasındaki çekişmeleri ve bu çekişmelerin sonuçlarını da gözler önüne seriyor. isa ile ilgili iddalar, hermenistik inancı, dinler tarihine dönemsel bir bakış ve en önemlisi de hristiyanlığın nasıl -devlet dini- olduğunu ve tarihte roma imparatoru konstantin'in 325 tarihinde iznik konseyini kullanarak hristiyanlığı ve dolayısı ile milyonlarca insanın inancını nasıl etkilediğini -yarattığını - gözler önüne sermesi açısından çok etkiliyici bir kitap.

62.) (bkz: gazap üzümleri) / (bkz: John steinbeck)
Ekonomik buhran dönemi, yoksulluk, göç, makineleşme, sermayenin belli ellerde toplanarak insanları zulüm kıskacına alması ve sürekli artacak üretim çılgınlığının başlamasıyla kapitalizmin doğuşu, sömürü düzeninin oluşmaya başlaması… Bir dönemi yansıtması ve belli olguları çarpıcı bir biçimde anlatması bakımından değerli bir kitap. 1900’lerin ilk yarısını anlattığı için bozulmanın başlangıcını, eskinin nasıl yıkıldığını görebiliyoruz.

63.) (bkz: cinsellik üzerine) / (bkz: sigmund freud)
çevrisi çok kötü fakat kitaba gelecek olursak oldukça güzel. freud'un psikoseksüel kuramını bilenler daha iyi özümseyeceklerdir. kuram hakkında bilgisi olmayanlar için bir çok şey havada kalabilir. freud'un savunduğu şeylerin sağlam temelleri var. her anne baba, her eğitimci, her şu bu okumalı diye ayırmıyorum; insanı tanımak isteyen herkes okumalı.

64.) (bkz: bin dokuz yüz seksen dört) / (bkz: george orwell)
bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni. okuduğum distopyalardan kat be kat daha ürkütücü, iç karartıcı, kasvetliydi. okuyucuda uyandırılmak istenen hisler başarıya ulaşıyor bence.

65.) (bkz: var olmanın gücü) / (bkz: eckhart tolle)
hayatınızda yaşadığınız tüm üzüntüler, acılar, öfke ve kin duygusunu, kendi egonuzdan ileri geldiğini söyler. aslında her duygunun gelip geçici olduğunu ve gelip geçen bir duygunun bize ait olmadığını bu yüzden bu duyguyu sahiplenmek yerine onun gelip geçmesine izin vermemiz gerektiğini söylüyor. okunmalı mı, kesinlikle okunmalı derim.

66.) (bkz: gazap üzümleri) / (bkz: john steinbeck)
büyük buhran dönemi küçük toprak sahiplerinin bankalar ve tüccarlar tatafindan ellerinden toprakları alınıp kaliforniya'ya göç etmek zorunda kalmaları ve orada hayata tutunmaya çalışmasını konu alan roman. bu kitabı okurken boğulduğumu hissettim. franz kafka'nın dediği gibi bu kitap beni sarstı, beni fazlasıyla rahatsız etti. bir dönemi yansıtması ve belli olguları çarpıcı bir biçimde anlatması bakımından değerli bir kitap, bir o kadar da acımasız.

67.) (bkz: ateistin kutsal kitabı) / (bkz: joan konner)
ünlü yazarlardan ve tanınmış kişilerden aforizmalar üzerine bir kitaptı. bazı aforizmalar çok komik ve neşeli. genel olarak, hıristiyanlığın asırlarca kan döktüğünü ve ortaçağda bilimsel gelişmelerin önünde bir engel olarak durduğunu anlatan kıssadan hisseler.

68.) (bkz: darağacında üç fidan) / (bkz: nihat behram)
deniz gezmiş, hüseyin inan ve yusuf aslan’ın 12 mart döneminde tutuklanma, yargılanma ve asılmalarına giden süreci anlatıyor nihat behram. kitabın son kısımlarında da mahkemenin verdiği idam hükmü ve davanın yeniden muhakeme edilmesine ilişkin birçok kişinin değerlendirmeleri yer alıyor. etkileyici ve derinden üzücü....

69.) (bkz: prens) / (bkz: niccolo machiavelli)
siyasetle ilgili "zafere giden yolda her şey mübahtır" mantığını savunuyor. bu ahlaksızlık ve bencilce geliyor ama siyasetin veya iktidarın yegane ahlakı iktidarda kalmak ve bunun devamını sağlamaktır görüşünde. eserinde prens nedir, kaç tip prenslik vardır, bunların artı ve eksi tarafları nedir sorularından başlayarak bir prensin dikkat etmesi gerekenler, taşıması gereken özellikler ile kaçınması gereken tüm davranışlar açıklanmış.

70.) (bkz: beyaz zambaklar ülkesinde) / (bkz: grigory petrow)
bulunmuş olduğu coğrafyanın, yaşam koşulları açısından elverişsiz olması, toplumsal yaşamın ve birlikteliğin en alt seviyeyi gördüğü, egemenlik kavramının zihinlerde tamamen kaybolmak üzere olduğu bir dönemde, bir milletin uyanışını ve dirlişini anlatan çok önemli bir eser. yaşanılan sefaletliğin, tükenmişliğin eğitim yoluyla aşılacağı öngörüsünün nasıl başarıya ulaştığının en güzel somut örneğidir.

71.) (bkz: çin ve japon mitolojisi) / (bkz: donald a mackenzie)
çin ve japon mitolojisi üzerine ülkemizde yayınlanan en iyi kaynaklardan biri. özellikle çin mitolojisini bu kadar ayrıntılı başka yerde bulmak mümkün olmamaktadır. ikisi arasında zaman zaman karşılaştırmalar yapılmaktadır. bir çok noktada birbirlerine benzerlikler olduğunu görüyoruz. mitolojik öykülerin en önemlileri anlatılıyor. metin resimlerlede zenginleştiriliyor ve destekleniyor. insanoğlunun hayal dünyasının ne kadar gelişmiş olduğu olduğun güzel bir örneği.

72.) (bkz: hipnoz) / (bkz: bruce goldberg)
yazarın, okuyucuların derine inip sahip olunan özellik/alışkanlıkların tekrarlanan telkinlerle değiştirilmesi tekniğini basitçe ve örneklerle anlattığı kitap, konuya giriş seviyesinde. ilgilenenler göz atabilir. ayrıca hem kendinize hem başkalarına da hipnoz yapmanın yollarını gayet iyi anlatmış.

73.) (bkz: düşüş) / (bkz: albert camus)
toplumsal hayatın eleştirisi bir avukat üzerinden yapılmış. gündelik yaşamın ikiyüzlülükleri, hırsları ve ucuzluğu üzerine eleştiriler. hayatın, insanın sahteciliğinden dem vurmuş. kısa bir kitap olmasına rağmen ağır bir kitap denilebilir. tavsiye ederim okuyun, ama bir roman gibi değil, monolog.

74.) (bkz: ethica) / (bkz: baruch spinoza)
etikayı okumak zordur. önerme ve aksiyomlar içerisinde boğulursunuz. kitabın sonlarına doğru okuması kolaylaşır. önemli bir konuda hızlı bir şekilde okumaktır, ne kadar hızlı olursanız ilişkileri kurmanız o denli kolay olur. her ortamda her istediğinizde okuyabileceğiniz bir kitap değil bence. bunun nedeni ise kitabın çok derin konular içermesi ve yoğun dikkat gerektirmesi. alfa yayınları da kitabı gerçekten daha anlaşılır kılan bir sürü dipnot koymuş, bu yayından okumanızı öneririm.

75.) (bkz: din ve sex) / (bkz: turan dursun)
bu kitapta, kadın-erkek ilişkilerine daha çok, tevrat üzerinden değinilmiş, çeşitli ayetler üzerinden farklı dini kitaplar karşılaştırılmış. kitabın sonuna turan dursun'un, sosyal antropolog gürbüz tüfekçi'yle olan bir sohbeti de eklenmiş. şaşırtıcı ve bazı okuyucuları kızdırabilecek bilgiler var kitapta. özellikle erkek egemen toplumların kadın korumacılığı ve erkek üstünlüğü konuları dikkat çekici. peygamberlere dair bilinen olayların da farklı yorumlarını bu kitapta bulmak mümkün. bu tip kitaplar, pek çok okuyucunun kulaktan dolma öğrendiği bilgilerin aksinde bilgiler taşıyor. bu da okuyucuya öğrendiği bu yeni şeylerin doğruluğu hakkında başka araştırmalar yapma yükümlülüğü getiriyor.

76.) (bkz: taocu sevişme ve seks) / (bkz: jolan chang)
cinselliği ying ve yang uyumuyla anlatmakta ve kadının önemini vurgulamaktadır. yazar teorik bilgiler verdiği gibi, cinsellik üzerine uygulamalı örnekler de anlatmaktadır. herkese hitap etmese de bence okunması gereken kitaplardan.

77.) (bkz: tanrı yanılgısı) / (bkz: richard dawkins)
farklı düşünceleri ve inanışları anlamak adına okumuş olmama rağmen, kitabın konusu ile okuduklarım arasındaki bütünlük yok denecek kadar az. anlatımı biraz ağır ve birbirinden kopuk. çok fazla kişi, kitap ve yazıya atıf var, okuması zor. beklentilerimi karşılayan bir kitap değil. pek isteyerek bitirdiğimi söyleyemem ama yine de mevcut bilgilerime yeni bilgiler eklememde yardımcı oldu.

78.) (bkz: gen bencildir) / (bkz: richard dawkins)
darwin'in popülasyonlardaki doğal seçilimini, dawkins genlere kadar indirgiyor. bu yönden farklı bir bakış açısı sunmuş bizlere. açıkçası pek akıcı bir kitap olduğunu söyleyemem ama çarpıcı bilgiler vermekte. konu hakkında daha derin bilgilere sahip olanlar için bu kitap anlaşılır ve akıcı gelebilir ama merak edip alanlar için biraz zor diye düşünüyorum. bence sakin kafayla ve zamana yayarak okumakta fayda var bu kitap için. daha anlaşılır birkaç kaynak okuduktan sonra bu kitap okunmalı bence.

79.) (bkz: the greatest show on earth) / (bkz: richard dawkins)
evrim konusunda bir şey bilmeyenlere göre bir kitap değil. sunulan delilleri anlamak için biraz altyapı gerekiyor. akıcı ve anlaşılır. kitap hakkında detaylı yorum ektedir. http://eksisozluk.com/entry/94386253

80.) (bkz: satranç) / (bkz: stefan zweig)
hikaye bastırılmış duyguları ve satranç oyununu temsil kılarak içimizdeki hırsı gözler önüne seriyor. muhteşem bir eser.

81.) (bkz: istiklal savaşı nın örtülen tarihi) / (bkz: mehmet doğan)
kadir mısıroğlu, rıza nur, mustafa sabri efendi gibi atatürk düşmanlığı kanıtlanmış kişilerin görüşlerini dayanak olarak vermesi, yazarın konuya bakışını net olarak ortaya koyuyor. tamamen yanlı ve düşmanlık barındıran bir eser. yazar kendince bir gerçeği ispat etmeye çalışırken yine kendi kitabını kaynak olarak göstermiş. halifeliğin kaldırılması islam'dan uzaklaşma olarak nitelendirilmiş. ancak yazar bu olay sonrası atatürk'ü suçlarken o dönemin olaylarına hiç değinmeden, bağımsız bir değerlendirme yapıyor ki bu da tarih anlayışına ters düşer. tarih kitapları objektif ve detaylı bilgileri kapsamalı. aksi takdirde gerçekliğini yitirir, tıpkı bu kitap gibi.

82.) (bkz: yeraltında notlar) / (bkz: fyodor dostoyevski)
ilk kısımda insanoğlunun derin karakteristik ve psikolojik analizi yer almaktadır. dostoyevski, yaratıcı monologları. bıraktığı her soru işaretini başka bir soru işaretiyle çözmüştür. insanoğluna ait en büyük özellik olan nankörlüğü anlatmış. çok fazla bilmenin işe yaramadığını, gelişmişliğin en büyük tembellikleri doğuracağını acımasız bir şekilde göstermiştir. ikinci kısımda ise ilk bölümde yaptığı insanoğlu felsefesine örnek olacak nitelikte bir öyküye yer vermiştir.

83.) (bkz: cengiz han a küsen bulut) / (bkz: cengiz aytmatov)
bu yazarı gercekten herkes okumalı. gün olur asra bedeli okurken de merak etmiştim abutalip kuttubayev'in akıbetini. öldüğünü öğrenmiştik orada ama yaşadıkları hakkında tek kelime yoktu. müfettiş tansikbayev'i zaten sevememiştim. bu kitaptaysa resmen tiksindim. üzücü olan ki bu tiplerin aramızda yaşıyor olması, daha üzücü olansa azımsanamayacak kadar cok olması. bir insan nasıl bu kadar yalaka, vicdansız menfaatçi ve daha bir sürü kötü sıfata sahip olur şaşırmamak elde değil. mutlaka okuyun tüm aytmatov eserleri gibi bu da sayfa sayısının az olmasına rağmen size çok şey katacak bir kitap.

84.) (bkz: korkuyu beklerken) / (bkz: oğuz atay)
toplamda sekiz hikayeden oluşan kitabın yalnızlık, dışlanmışlık, korku, toplumdan soyutlanma, karamsarlık gibi temaları var. yazar kitabında özellikle iç konuşma tekniğinden yararlanırken hikayelerin her birinde bireyin yalnızlaşmasını çok iyi işlemiş.

85.) (bkz: fizik üzerine yedi kısa ders) / (bkz: carlo rovelli)
akıcı ve sade anlatılmış, birçok konuya değinilmiş. kısa ve öz bir eser. sıkılmadan okuyabilirsiniz. ayrıca yazarın dili de arkaşça. bu yönünü de sevebilirsiniz.

86.) (bkz: riskler ve fırsatlar kavşağında ırak'ın geleceği ve türkiye) / (bkz: mustafa aydın)
ortadoğu coğrafyasını ve siyasetini bilenler için basit olabilecek nitelikte bir kitap. bildiklerinizi genel bir ifadeyle tekrar okumuş oluyorsunuz, hepsi bu. sanki uluslararası ilişkiler ders kitabından bir bölüm gibi, detaya inmeden yüzeysel biçimde anlatılmış. fakat konuya tamamen yabancı iseniz ve öğrenmek istiyorsanız tavsiye edebilirim. hiç değilse kabataslak fikriniz olmuş olur. dili de sade ve akıcı.

87.) (bkz: türkiye de neler oluyor) / (bkz: rainer hermann)
1990'lar sonrasında türkiye'yi anlamak için okunması gereken çalışmaların başta gelenlerinden biri. muhafazakakarların nasıl dönüştüğünü, çevrenin merkeze nasıl ulaştığını iyi anlatmış. ülkedeki merkez kesim ile taşra kesim arasındaki ilişkiyi anlamak için size bir bakış açısı sunuyor ve bunu yaparken de çarpıcı tespitleri de beraberinde getiriyor.

88.) (bkz: ırk kavramını kim icat etti) / (bkz: robert bernasconi)
kant, hegel, sarte gibi filozofların "ırk" kavramı hakkındaki düşüncelerini inceleyebileceğiniz bir eser. bazı bölümler çok çarpıcı bile gelebilir.

89.) (bkz: leyla halid) / (bkz: sarah irving)
leyla halid ile ilgili ne bilmek istiyorsanız, bu kitapta yer alıyor. onun dışında, filistin'in özgürlüğü için mücadele eden diğer insanlar, filistin hakkında genel bilgi, töre ve örf adet gibi başka bilgilere de ulaşabilirsiniz. müslüman çoğunluklu bir ülkede bir kadın devrimci olarak leyla halid'in verdiği mücadeleler takdire şayan.

90.) (bkz: bilim ve teknik)/ (bkz: nuri akmansoy)
1984 sayılı bilim ve teknik dergisinin içerisinde bulunan, birbirinden değerli ve aklınıza gelebilecek hemen hemen pek çok türde bilimsel yazıları barındıran, derlenmiş kitap/ansiklopedi. toplam 14 bölümden oluşuyor ve her biri 48 sayfa. sizi sıkmadan, açıklayıcı bir dilde yazıldığı için harika bilgiler öğreniyorsunuz. kesinlikle herkes okumalı. muhteşem bir eser.

91.) (bkz: vurun kahpeye) / (bkz: halide edip adıver)
etkileyici bir dil ile yazılmış ve cehaletin ne kadar acı sonuçlar doğurabileceğini gözler önüne seren bir roman. kimilerine göre din karşıtı bir yazarlık sergilediği söylenmiş halide edib adıvar’a. yazarın inancını, dine bakışını bilmem ama bildiğim bir şey var ki, bir din gerçekten öğrenilememişse, din adına insanların nasıl yobazlaştığını, yobazlaşabileceğini yazar çok iyi anlatmış. bu kitapta ve gerçekte de sorun dinin kendisinde değil, cahil, eğitilmemiş bir güruhun yobazlığıdır. bu kitapta eğitimin ve cehaletin savaşını göreceksiniz.

92.) (bkz: budala)/ (bkz: fyodor dostoyevski)
beni en çok zorlayan eserlerden. zorluğu akıcı olmamasından, kitaptaki aşırı derinlikten ve yoruculuğundan gelmektedir. ilk bakışta yalnızca bir aşk romanı gibi görünür belki; tutkuyu, hevesleri ve ihtirasları anlatan, fakat derine indiğimizde görürüz ki dönemin rusya’sına büyük bir eleştiri niteliği taşır. sınıfsal ayrımlara, inanış biçimlerine, ahlak anlayışlarına ve yönetimlere daha sayamadığım bir çok konuya değinmiştir yazar. okuyun fakat okuyacağınız zamanı iyi seçin derim.

93.) (bkz: eylül) / (bkz: mehmet rauf)
kitap, psikolojik bir roman olup, ruhsal çözümlemelerde çok başarılı bir çalışma sergilemiştir. şahısların ruh hallerini çok iyi bir şekilde okuyucuya aktarmaktadır.

94.) (bkz: hangi atatürk) / (bkz: attila ilhan)
bakış açınızı değiştirecek bir kitap. hatta okullarda ders kitabı olarak okutulmalı. mustafa kemal atatürk'ü anlayabilmek amacıyla çok önemli bir kaynak. ayrıca atatürk'ü en iyi anlatan eserlerden de bir tanesi. harika bir eser.

95.) (bkz: din ve laiklik üzerine) / (bkz: doğu perinçek)
sadece bu kitabı okumak, atatürk'ün din hakkında ne düşündüğünü anlamaya yeterli. bu derleme, atatürk’ün din ve laiklik üzerine söylediklerini ve yazdıklarını içeriyor. doğu perinçek, atatürk’ün bütün eserlerinin yanında, türk tarih kurumu arşivlerinde halktan gizlenen yayımlanmamış el yazılarını da inceledi ve ilgili bölümleri derlemeye aldı. dini görüşlerini merak edenler mutlaka bu kitabı okumalıdır.

96.) (bkz: mit gizli tarih) / (bkz: ahmet erdem)
göktürk devletinden itibaren milletimizin ve dünyadaki diğer ülkelerin istihbarat anlayışı ve teşkilatından bahseden bu kitapta en büyük yer, 1. dünya savaşı ve kurtuluş savaşı dönemindeki türk istihbarat teşkilatları ve çalışmaları ile mit'in asala adlı ermeni terör örgütüne karşı gerçekleştirdiği eylemler yer alıyor. ayrıca kitabın içinde teşkilatı mahsusa'nın son başkanı hüsamettin ertürk'ün ve mit daire başkanı nuri gündeş'in anıları da yer alıyor. teşkilatı mahsusa'nın nasıl çalıştığı detaylı bir şekilde anlatılıyor. her ne kadar kitabın adındaki gibi mit'e pek yer verilmese de konuya ilgisi olanların mutlaka okuması gereken kitaplardan biri.

97.) (bkz: şeker portakalı) / (bkz: josé mauro de vasconcelos)
zeze çok zeki, hayalgücü çok geniş ama bir o kadarda yaramaz ve bunun için sık sık ailesinden dayak yiyen bir çocuk. çok fakir bir ailesi var, çok zorluklar çekmiş ve çok duygusal biri olduğu için hayat onu çabuk pişirmiş. bazen bir yetişkin gibi konuşabiliyor, insanları anlayabiliyor. böyle bir çocukla bakıyorsunuz brezilya insanlarına, sokaklarına... hayata. zeze ile birlikte eğleniyor, öğreniyor, ağlıyorsunuz... çok beğendim kitabı, yazarın anlatımını. mutlaka okunması gereken bir kitap.

98.) (bkz: simyacı) / (bkz: paulo coelho)
yazarın bilindiği üzere kendi ruhunda var olan “arayış” kavramını oldukça sade bir biçimde bu eserde ortaya koyuşuydu. kitap biterken ben bunun sonunu daha önce nerde duymuştum diye bi sorgulamaya gidince yazarın eser kaynağını bulmak çok zor olmuyor. tavsiye kısmına gelirsek bu kitabı okumakta asla bir zaman kaybı olmaz. size hayatta neden şu an olduğunuz yeri mutlak şekilde kabullenmeyip kendinizi kısıtlayıp haksızlık etmemeniz gerektiğini göstericektir. fakat eğer okumazsanız da bu keşif fikrini daha bazı farklı ve doğru eserlerde bulmanız mümkün.

99.) (bkz: yahudi sorunu) / (bkz: karl marx)
marx eserinde o günkü baskı altındaki yahudilere eleştiri sunmuş; "almanlar bu sistemde özgür değil ki siz de olasınız, önemli olan herkesi özgürleştirecek sistemi kurmaktır", der haklı olarak. kitap yahudi sorunundan daha çok sosyolojik ve siyasal içerikli. kısa ama ince mesajlar içeren hoş bir kitap.

100.) (bkz: evrenin dokusu) / (bkz: brian greene)
brain green bu kitapta fiziğin temel belli başlı teorileri okuyucuyu sıkmadan ve akıcı bir dille anlatmış. önceki kitabı olan evrenin zerafetinin daha geniş ve devamı niteliğinde. bu kitap evren zaman kuantum teorisi vb. olayları içene alan aşamalı bir yapı özelliği gösterir. fizik konusunda çok şey bilmeyen insanların anlayabileceği şekilde açıklamalarla tüm insanlığın hizmetine sunmuş. konuların teknik ayrıntısını isteyen okuyucuyu da unutmamış ve kitabın sonunda onlar için de teknik bilgileri vermiş. bu konuya meraklı okuyuculara tavsiye ederim.