bugün

doğal olarak birinciden sonra yapılan, Amerika'nın Japonya'ya iki tane nükleer bomba sallamasıyla biten, birikmiş paraların harcandığı adam öldürme oyunu.
Hitlerin kafayı bozup tüm dünyayı ele geçirmeyi planladığı,sonra bunu yapamayacağını fark edip kendi canına kıydığı.Gereksiz,salak avrupa devletlerinin medeniyetlerinin ne kadar medeni olduğunun bi göstergesi.
pc oyunları piyasasında en söz sahibi savaş.
sovyetler ve müttefiklerin 1943 yılı sonrasında nazilerin kulak ve burun deliklerine bile verdikleri savaş. boş delik kalmamış o derece.

amma velakin almanların tank ve uçak tasarımları harikadır.
(bkz: medal of honor)
(bkz: the call of duty)
(bkz: derin mevzular)
geçim sıkıntısı çekilebileceği nedeniyle türkıye'de çocuk yapımına ara verildiği yıllara denk gelen savaş.
(bkz: savaşların pipiye etkileri)
savaşın başladığı gün olan 1 eylül dünya barış günü olarak kutlanmaktadır.
bitmeyen emperyalist paylaşım savaşlarının 2. ve resmi olarak sonuncusudur. Aslında savaş Versailles Ant. ile bitmemişti ve 2.nin çıkacağı belliydi. Asıl ismi 2. emperyalist paylaşım savaşıdır.
(bkz: kurtuluş vapuru)
birleşmiş milletlerin aslinda bi işe yaramadiğini gösteren savaş.o zamanki adiyla milletler cemiyeti i.dünya savasi sonrasinda kurulmuş fakat yinede ii.dünya savasi'ni engelleyememistir.
1 eylül 1939 da almanyanın polonyayı işgali ile ilk tohumları atılan savaşdır, polonya işgalinin akabinde fransızlar ve ingilizler bu ülkenin garantör devleti olduğundan polonyayı işgal altından kurtarmak amacı ile; 3 eylülde ingilizler ve 4 eylülde de fransızlar almanyaya resmen savaş ilan ederler. savaşın ilerleyen tarihlerinde hızlı alman panzerleri ve onlara havadan destek veren luftwaffe hücumları ile alman kuvvetleri bir haftada polonya savunmasını yarar. 17 eylül 1939 da ruslar doğudan polonyaya cephe açarlar; iki cephede savaşamayan polonya 5 ekimde resmen teslim olur. sovyetler birliği baltık'da bulunan ülkerin çoğuna birer nota verir ve 14 temmuzda sovyetler baskısı ve kontrolünde yapılan zoraki seçimlerde litvanya, letonya ve estonya sovyetler birliğine katılır ve rusya birinci dünya savaşında kaybetmiş olduğu toprakların hemen hemen hepsini tekrar savaşmadan geri almış olur, avrupanın kuzeyinde ise işler daha karmaşık bir hale gelmektedir alman savaş endüstrisinin atar damarı olan kuzeydeki demir çelik üretim merkezlerini ve bu merkezlerden alman fabrikalarına çelik getiren demiryollarını koruma ve kontrol altında tutmak isteyen almanlar 9 nisan 1940 yılında norveç ve danimarkaya saldırır, bu saldırının sonucunda almanlar isveçden getirdikleri demir madenlerinin yolunu güven altına almış oldular ve losijtik kollarını tamamlamış olurlar.
10 mayıs 1940 tarihinde almanlar asıl hedefleri olan batı avrupa işgaline başlarlar. lüxenburg, hollanda ve belçikaya saldıran almanlar blitzkrieg adını verdikleri savaş taktiği ile 4 gün içersinde bu ülkeleri işgal ederler ve kontrol altına alırlar. bu startejik zaferin ardından alman orduları fransız ordularını arden ormanlarından manş kanalına kadar kuşatmış olurlar kuşatma altında bulunan fransız ordusunun bir kısmı almanlar tarafından yok edilirken bir kısmıda ingilizler tarafından dunkerque(dunkirki) limanından deniz yoluyla tahliye edilir.
tarih 14 haziran 1940 yılını gösterdiğinde birinci dünya savaşında almanyanın versay antlaşmasını imzaladığı tren vagonunda fransızlar almanyaya resmen teslim olmuştur.
fransanın teslimiyetininden cesaret bulan almanlar cephelerini ingiltereye kaydırır luftwaffe'nin sürekli bombardımanı ve atlantikde bulunan alman u-boatları ingiltereyi öyle bir ablukaya alırki winston churchill müttefiklerinden resmen yardım diler ve eğer yardım gelmezse ingilterenin diz çökmesi çok yakındır şeklinde demeç vermiştir ancak alman işgalinden kaçan tecrübeli balkan pilotları ve ingiliz hava kuvvetlerindeki pilotlar bir türlü luftwaffe'ye göz açtırtmamaktadır, alman hava kuvvetlerine güzel direnç gösteren ingilizler son anda kurtulurlar ki bunda 7 aralık 1941 de japonların pearl harboru bombalaması ile savaşa dahil olan amerikalıların payı önemli derecede büyüktür bu arada almanlar başlatmış oldukları savaşın en kritik hatasını yapmak üzerdirler ve henüz avrupa işgalini bitirmemişken ek bir cephe açarak 22 haziranda sovyetler birliğine saldırırlar ancak elverişsiz hava şartları bu saldırıların 5 aralıkda 1941de son bulmasıyla sonuçlanır. 1942 yılında ise mavi operasyon adıyla tarihe geçen saldırıda alman ordusu maykoptaki petrol rezerv merkezine ulaşır ve hazar denizi`nin kuzeydeki stalingrad kentine yönelik saldırılara başlar moskovanın dış sokaklarına kadar ilerleyen alman ordusu stalingrad'da resmen bataklığa saplanmış verdiği ağır kayıplarla ancak metreler katedebilmişdir hitlerin şahsi çıkarları yüzünden moskovaya olan ilerleyişi durduran ve stanlingrada takviye edilen alman orduları belkide kendi ellerinde bulunan zaferi altın tepsi üstünde resmen ruslara vermiştir.
ağırlşan hava şartları nedeniyle ilerlemekde güçlük çeken ve gerekli yakıtı bulamayan alman panzerleri piyadeye gerekli destek ateşini verememiş ayrıca soğuk havada uçamaz hale gelen luftwaffe gerekli hava desteğini kara ordularına verememişdir alman saldırısının temel unsuru olan hava destekli zırlı birlikler olmadan alman piyadeleri sayıca kendilerinden çok üstün olan rus piyadelerine birer hedef haline dönüşmüştür.
general zhukov yönetimindeki sovyet karşı saldırısı, kente taarruz pozisyonundaki alman birliklerinin kuşatılmasıyla sonuçlanır. stalingrad savaşı 2 şubat 1943'de alman 6. ordusunun tamamen teslim olmasıyla sonuçlanır 90.000 alman askeri ve 22 alman general bu teslim olanlar arasındadır stanlingrad kuşatmasında almanlar 900.000 kayıp vermişler ruslar ise 1.000.000 kişi civarında kayıp vermişlerdir. almanlar için geri çekilme ve kayıp verme zamanı gelmiştir.
6 haziran 1944 yılında yapılan normandiya çıkarması ve cherbourgun limanının müttefik kuvvetler tarafından ele geçirilmesi limanın oldukça derin olmasından dolayı müttefiklerin her türlü malzemeyi avrupaya getirlmesini sağlamıştır. artık zafer ibresi resmen müttefiklere doğru dönmüştür nisan aylarından önce ren nehrini geçmeyi planlayan müttefik kuvvetler 7 mart 1945 yılında remagen köprüsünü sağlam olarak ele geçirmişler ve müttefikler bu köprüden her türlü savaş mühimmatlarını geçirmiş ve nisan ayının başında frankfutu resmen ele geçirmiştir nisan 1945 ayı almanyanın son direniş günleri olmuştur 23 nisan 1945`de ruslar berline resmen girmişler yarım milyon alman ruslara karşı ancak 26 mayısa kadar direnebilmişlerdir, 150.000 kişi kayıpla teslim olmuşlardır.
bu arada adalarını bir bir amerikalılara kaptıran japonlar ana adalarına kadar çekilmişlerdir ancak amerikalılarda çok ağır kayıplar vermiştir 6 ağustos 1945 tarihinde dünyada ilk defa sivil yerleşim bölgesine kitle imha silahı kullanılır ve hiroşimaya atom bombası atılır ardından 9 ağustos 1945 tarinde de nagasakiye atılan ikinci bir atom bombası japonları teslim olmaya zorlar 2 eylül 1945 de imzalanan teslim belgesi ile dünya üzerinde 52 milyon asker ve sivilin ölmesine sebep olan bu savaş son bulmuş olur.
(bkz: stalingrad)
(bkz: normandiya çıkarması)
müttefik devletler ;
ingiltere
Rusya
Amerika Birleşik Devletleri
Çin Halk Cumhuriyeti
Polonya
Fransa
Hollanda
Belçika
Kanada
Norveç
Yunanistan
Yugoslavya
Çekoslavakya
Hindistan
Avustralya
Yeni Zelanda

mihver devletleri

Almanya
Japonya
italya
Macaristan
Bulgaristan
Romanya
tarihin akışını değiştirmiş yakın zaman da 3. sunun gelmesi beklenen çıktıgında nükleer silahların kullanılması ve insanoğlunun sonunun gelmesi muhtemel savaş. kendi elimizle sonumuzu hazırlamak
45 milyon insanın ölmesiyle sonuçlanan, faşizm ve antifaşizm çarpışmasıdır. bu ölen 45 milyon insanın %48'i sivildir.
biraz araştırınca history channel belgeselinde rusların 1943 tarihinde çok şukela uçak projeleri ve uçakları varmış. acep neden bu kadar uzattılar savaşı diye düşünmemek elden değil.

PartI : http://www.youtube.com/wa...p;mode=related&search=
PartII :http://www.youtube.com/wa...p;mode=related&search=
PartIII:http://www.youtube.com/wa...p;mode=related&search=
PartIV :http://www.youtube.com/wa...p;mode=related&search=
7 mayıs 1945 tarihinde, general jodl' un almanya' nın teslim belgesini imzalamasıyla sonuçlanmış insanlık trajedisi.
türkiye'nin savaşın son ayında japonya'ya savaş ilan ederek girdiği cihan harbi.
ucuncu Reich ve Hitler'in kesinlikle planlamadigi * * ve baslangic olarak kabul edilen Polonya isgali sonrasi 6 ay kadar hic bir gelismeye ve catismaya sahne olmamis hatalarin kaderini tayin ettigi cihan harbi !
6. sınıftayken 1. dünya savaşıyla karşılaştırarak "acaba neden hep 2. dünya savaşı belgeseli çekiyolar bizim 1. dünya savaşının nesi eksik bizde aslanlar gibi savaş yapmışız hatta almanlar yenilmeseydi tozunu attırmıştık ortalığın bizimde çekselerya belgeselimizi" dediğim savaştır. tabi öle olmuyomuş , sosyal bilgiler dersinde nasıl etkilendiysem artık. tabi sonra anladık belgeselin çekildiğinde iyi bişiy olmuyo o kadar.
okumayı söktükten sonra yazları sıkıntıdan ne yapacağımı bilemeden 3 ciltlik dünya tarihi ansiklopedisini okumaya karar verdim, o zamandan bu yanada dünya tarihinde gerek savaş alanın büyüklüğü(ki adı üstünde dünya savaşı ama 1. sinden büyük) gerek verilen insan kaybı, atom bombasının insanlar üzerinde kullanılması gibi büyük olaylar barından, dünya tarihini değiştiren (almanya şu an komşumuz olabilirdi ve şu an avrupada euro değil mark kullanılıyor olabilirdi) en önemli olayların bana göre başında geliyor. nitekim onca kötü yanının yanında , ufak bir çocuğa okuma sevgisi aşılatabiliyor bu savaş.
faşist yönetimlerin sonunu getiren savaştır.. daha sonradan galip gelen devletlerin kuracağı örgütlere kolayca üye olabilmek için türkiye savaşın sonlarına doğru japonyaya savaş açmıştır.. savaş sonunda ırkçı akımlar etkisini kaybetmiş, rusya ve abd dünyanın en büyük devletleri haline gelmiş, almanya doğu-batı olarak ikiye bölünmüş, mısır-pakistan-hindistan-cezayir-libya- tunus gibi sömürge devletlerden birçoğu bağımsızlığına kavuşmuş, 1948'de filistinde israil devleti kurulmuş, dünya ülkeleri nato ve varşova paktı ülkeleri adıyla iki önemli gruba ayrılmış ve birleşmiş milletler teşkilatı kurulmuştur..
68 yıl önce bugün almanya'nın polonya'ya dalması üzerine başlayan savaş.