bugün

5 temmuz 1962 de fransa dan ayrılarak bağımsızlığına kavuşan , otuziki milyon nüfuslu, başkenti cezayir olan ülkedir.
ikinci buyuk sehri (bkz: oran)*dir.
fransizlarin vahsi somurgeciliklerinden en cok cekmis memlekettir. digeri, (bkz: vietnam) yada (bkz: french indochina).
albert camus ve jacques derrida'nin memleketidir. hatta camus bizim hemseri sayilir.
cok yakin zamana kadar siddetli ic savasin yasandigi ulkedir. ve ne hikmetse sosyalist hukumete en buyuk silah ve para destegini yapan devletler amerika, fransa ve ingilteredir. * daha da ilginc olan yapilan demokratik* secimlerde en radikal islamci parti* acik ara farkla* secilmis ancak asker darbe yaparak sosyalist fasist* bir yonetim kurmustur. neyse bir iki sene once de, ilimli demokrat birisini basa getirdiler. ihvan, tum halkin destegini aldigi icin, askeriye arkasindaki uc tane kapitalist devin destegiyle bile alt edememisti bunlari.. sonra da demokrat birisi getirdiler. lan demokrat ne demek, demokrasiyi savunansa eger basa halkin istedigi gelir gibi geliyor dimi? ama hayir, cunku demokrasi halkin degil, cogunlugun da degil, sadece kapitalin hakimiyetidir.
(bkz: kapitalin avenesi)
edit: sanilanin* aksine nufusun buyuk cogunlugu araptir, berberiler azinliktir.*
başkent : cezayir
yüzölçümü : 2,381,700 kilometrekare
nüfus : 31,736,000
dil : arapça (resmi) , fransızca
okuma-yazma oranı : %61,6
din : %99 sünni müslüman , %1 hristyan-yahudi
yönetim biçimi : cumhuriyet
bir de burada şehit düşmüş askerler için bursaya ait cezayir diye turkusu de mevcuttur.
Fransız sömürgesiolmaktan kurtulmuş olsa da Fransa'nın etkilerinden bir türlü kurtulamamış bir Akdeniz ülkesidir. Halkının neredyse hepsi Fransızca,Arapça bilir. Hizmet anlayışları pek gelişmemiştir. Çalışma saatlerini namaz saatlerine göre ayarladıkları için pek çalıştıkları daha doğrusu çalışabildikleri söylenemez. Hafta sonu tatilleri perşembe ve cumadır ki bugünlerde açık bakkal bulmak bile oldukça zordur. Çok güzel kıyıları ve doğal güzellikleri olmasına karşın bunu kullanmayı becerememektedirler. Halkı Türkiyeyi ve Atatürk'ü sever ve merak eder. Ama bağımsızlıklarını ilan ettiklerinde bağımsızlığını kabul etmeyen tek ülke Türkiye olduğu için Türk insanına kızgındırlar. Müslüman olupta Arapça bilmemek onlar için ilginç bir durumdur.
(bkz: cezayir soykırımı)
bağımsızlıklarını kazandıkları dönemde fransızlar din değiştirmek şartıyla ülkesine göçmen kabul etmiş, 300.000 bin cezayirli iş ve ev garantisiyle din değiştirerek fransa da çoğalmaya başlamışlardır. bir örneği de zinadine zidane dır.
halkının 3/1'i fransızca bilmekte olan ülke,bile bile sömürge olmayı fransızca öğretmeyi seçen ülke...bir diğeri için (bkz: türkiye) (bkz: yabancı dilde eğitim) (bkz: ingilizce)
CEZAYiR
Konum: Kuzey Afrika'da, Akdeniz kıyısında, Fas ve Tunus'un arasında yer almaktadır.
Coğrafi konumu: 28 00 Kuzey enlemi, 3 00 Batı boylamı
Haritadaki konumu: Afrika
Yüzölçümü: toplam: 2,381,740 km²
kara: 2,381,740 km²
su: 0 km²
Sınırları: toplam: 6,343 km
sınır komşuları: Libya 982 km, Mali 1,376 km, Moritanya 463 km, Fas 1,559 km, Nijerya
956 km, Tunus 965 km, Batı Sahra 42 km
Sahil şeridi: 998 km
iklimi: Yağışlar genellikle batıdan doğuya doğru artar, kuzeyden güneye doğru azalır. En çok
yağış alan yöre, Akdeniz`in nemli rüzgarlarına açık olan doğu kıyı şerididir.
Arazi yapısı: Toprakların yaklaşık %85`i Büyük Sahra ile kaplıdır. Kuzeydeki dağlar ve bu
dağların arasındaki sulak ve verimli ovalar kıyı boyunca dar bir şerit oluşturur.
Deniz seviyesinden yüksekliği:-40 m
en alçak noktası: Chott Melrhir
en yüksek noktası: Tahat 3,003 m
Doğal kaynakları: petrol, doğal gaz, demir yatakları, fosfat, uranyum, kurşun, çinko
Arazi kullanımı: tarıma uygun topraklar: %3.17
daimi ekinler: %0.28
diğer: %96.55 (2005 verileri)
Sulanan arazi: 5,690 km² (2003 verileri)
Doğal afetler: Dağlık arazilerde depremler; toprak kaymaları
Coğrafi not: Afrika'nın ikinci büyük ülkesi (Sudan'dan sonra)
Ekonomisi: Denize yakın kesimde tarıma elverişli alanlarda başta zeytin gibi Akdeniz iklimi bitkileri yetişir. Ülke ekonomisinin belkemiği petrol ve doğalgazdır. Cezayir dünyanın petrol rezervleri sıralamasında 14'üncü ülkedir ve ikinci en büyük doğalgaz ihracatçısıdır. Bunlar dışında demir, fosfat, uranyum, kurşun, çinko madenlerine sahiptir.
Başlıca şehirler Cezayir (başkent), Oran, Konstantin, Annaba'dır.
32,5 milyonluk nüfusun büyük kısmı kıyıya yakın bölgede yaşar.
Çok geniş toprakları kaplayan güneydeki bölgeler ise 1.5 milyon kadar insanı barındırır ve bunların çoğu da vaha'larda yaşamaktadırlar.
Nüfusun çoğunluğu Müslüman'dır, etnik olarak Berberiler ve Araplardan oluşur.
Ayrıca Cezayir Büyük Sahra Çölü, petrol ve fosfat üretimi ile çok meşhur bir ülke olarak bilinir
bir insan adı.
dil konusunda tam bir curcunanin yasandigi ulkedir. şöyleki; devlet televizyonunda spikerin arapca olarak sordugu soruya vatandas fransizca cevap vermektedir.
bayrakları şöyledir:

http://www.geonames.de/flag-dz.gif
siyasi portresi şu şekilde olan ülke;

2007 genel seçimleri'nde;

Özgürlükçü Ulusal Cephe (Sosyalist) - %22.98
Ulusal Demokrasi Birliği (Muhafazakar) - %10.33
Bağımsızlar - %9.83
Barış için Halk Hareketi (islamcı) - %9.64
Cezayir işçi Partisi (Sosyalist) - %5.08

2002 genel seçimleri'nde;

Özgürlükçü Ulusal Cephe (Sosyalist) - %34.3
Ulusal Reform Hareketi (islamcı) - %9.5
Ulusal Demokrasi Birliği (Muhafazakar) - %8.2
Barış için Halk Hareketi (islamcı) - %7.0

1997 genel seçimleri'nde;

Ulusal Demokrasi Birliği (Muhafazakar) - %32
Barış için Halk Hareketi (islamcı) - %14.1
Özgürlükçü Ulusal Cephe (Sosyalist) - %12.9
islami Yeniden Doğuş Hareketi (islamcı) - %7.4
Sosyalist Güç Cephesi (sosyalist) - %5.4

şeriat talebinde bulunanların iktidarda olması ve seçim yaptırmak istememesi sebebiyle 1996 yılında yapılması gereken olağan seçimler bir yıl sonraya sarkmıştır.

1991 genel seçimleri'nde;

islami Selamet Cephesi (islamcı) - %47.3
Özgürlükçü Ulusal Cephe (Sosyalist) - %23.4
Sosyalist Güç Cephesi (sosyalist) - %7.4
Barış için Halk Hareketi (islamcı) - %5.3
(bkz: el magrip)
son yıllarda özellikle, doğalgaz ve petrol kaynakları nedeniyle yabancı sermayenin akmaya başlamasıyla siyasi yapının radikal dincilerden arındırılması sonucu laikliğe geçisi hızlanan bir ülke. bu yüzden halk 5-10 yıl öncesine kadar ağır dini baskı altında yaşarken birdenbire laikliğe geçilmesiyle modern dünyaya adım atmışla ama halk adeta şaşkınlık içindedir. öyleki sokaklarda şu aralar kapalı kadın sayısı azalmıştır ahlaksızlık, hırsızlık artmıştır. öyleki eskiden dağda ve terörist kamplarda olan halka iş verip sorumluluk vermek için stratejik olmayan noktalarda polislik görevlerine getirmişlerdir. trafik olmayan yerlerde gel-geç yapan polisler, havaalanlarında çantalara bakan polisler hep bunlardandır. öyleki bu polisler valizleriniz uçağınıza giderken uçak kalkmadan hırsızlık bile yapmaktadırlar. *.
para birimi cezayir dinarı'dır. "da" ile gösterilir.

http://en.wikipedia.org/wiki/Algerian_dinar
kelime manası "adalar"dır. osmanlı imparatorluğunda üç adet cezayir bulunmaktaydı. birincisi cezayir-i arab dedikleri basra körfezindeki adalardı. ikincisi cezayir-i sefid (akdeniz adaları) adıyla anılırdı ki bugünkü yunan adalarını ve marmara denizindeki adaları içine almaktaydı. cezayir-i sefid'in beylerbeyi aynı zamanda osmanlı donanmasının kaptan-ı deryasıydı. bugünkü cezayir ise cezayir-i garp adıyla anılırdı ki osmanlı'nın tımar sistemine dahil olmadan merkeze gemi ve vergi gönderen özerk bir yönetime sahipti. bölgenin adının cezayir olmasının sebebi bugün anakarayla birleşmiş toprakların eskiden ada olmasıdır.
(bkz: algeria)
Arapça (resmi), Fransızca, Berber lehçeleri konuşulmaktadır.
halkın arap olduğunun sanılması aksine çoğunun hatta büyük bi kısmının berberi olduğu yerdir..sanıldığının aksine fransız özentisi ya da hayranı değil 132 yıl fransız sömürgesi konumunda yaşamaktan dolayı bi çok fransız eserlerini bünyesinde taşırlar.
2-3 kuşak öncesi takır takır fransızca konuşan, günümüz nesilleri de onlar kadar iyi olmasa da iyi fransızca konuşan, ilkokuldan başlayarak ikinci dilleri fransızca ve başkenti ismiyle aynı kaderi taşıyan cezayir olan ülke..
fransa düşmanlığı ile fransa hayranlığı arasında sıkışıp kalmış insanların ülkesidir. 130 seneden fazla fransa'nın sömürgesi olmak bir yana soykırımına maruz kalmıştır ve bunun etkileri halen devam etmektedir. fakat yüzde 99'u müslüman olan halk yüzyıllardır konuşmakta oldukları arapça'yı küçük görerek genellikle fransızca konuşmayı tercih etmektedir. fransızca okulda öğretilen bir yabancı dil falan değildir, günlük konuşma dilidir.

her ne kadar nefret etseler de gizli bir hayranlıkları vardır fransızlara. şehri gezerken* hep en güzel yerleri "bak buraları fransızlar yaptı, tam bir paris mimarisi..." diye söz ederler.

halk etnik olarak berberi'dir, kızlar çok güzeldir. yeraltı zenginliklerinden dolayı zengin bir kesim yaratılmıştır. sanayici olan bu kesimin elinde para olmakla birlikte çalışmaya hiç mi hiç niyetleri yoktur. parası olmayan işçi kesim de aynı şekilde miskinlikten çatlamaktadır...

zorla kuskus yedirmeye çalışan olursa uzak durmaya çalışın. şiş kebapla falan idare edin.
Büyük Sahra Çölü, petrol ve fosfat üretimi ile ünlü ülkedir.
ülkenin ismi arapça'da "adalar" anlamına gelmektedir. "el cazayir"
iyi bir ekonomiye sahip ülkedir. ayrıca kızlarıda çok güzeldir.
fransa'da nefret edilen insan topluluğunu barındıran ülke. evet nerede pislik, gürültü var bilin ki orada cezayirliler vardır. evlerden ırak.