bugün

Fransızca dili kullanılarak oluşturulan edebi ürünlerin tümüdür. Dünya Edebiyat'ında önemli bir yeri vardır. Dilin imgesel yapısı ve Fransız kültürünün içeriğiyle ilintili olarak, her zaman dikkat çekici ve öncü bir içeriği vardır. Özellikle Fransız şiiri, fransız edebiyatının içindeki en önemli unsurdur.

(bkz: arthur rimbaud)
(bkz: charles Baudelaire)
(bkz: paul verlaine)
(bkz: stendhal)
(bkz: honore de balzac)
(bkz: emile zola)
(bkz: victor hugo)
(bkz: albert camus)
(bkz: alphonse daudet)
(bkz: gustave flaubert)
(bkz: montaigne)

bi de bunların hepsinin öncesinde montaigne'le birlikte fransız edebiyatının babası sayılabilecek..
françois rabelais vardır..
en tanınmış eseri..
gargantua dır..
(bkz: rabelais)
dünya edebiyatının temelidir.rousseau, diderot, corneille, zola ,georges sand * kesinlikle okunması ve incelenmesi gereken yazarlardır.montesquieu, voltaire, c. de laclos épistolaire tarzda en güzel örnekleri vermişlerdir.
şiirdeyse, parnasse yazarları * * * ve sembolistler önemlidir. * * *
destanlarla baslar.16.yy da la pleinde adli edebiyat okuluyla yeni fransiz siirinin temelleri atilmistir.17.yy da rönesans,edebiyatta klasizm akimina yol açmis,bu akim fransada gelismistir.fransiz tiyatrosunun kurucusu sayilan corneille,racine erdemli,azimli kisileri anlatirlar.komedide moliere,dünya edebiyati içinde önemlidir.19.yy da fransa'da romantizm,realizm,parnasizm,naturalizm,sembolizm ak1mlar1 ortaya çikmistir.bu devrin en ünlü sairleri lamartine,victor hugo,A.de musset'dir.20.yy da ise fütürizm,kübizm,dadaizm,sürrealizm gibi akimlar ortaya çikmistir.*
celine ile olağan çizgisinden çıkmış yeni bir nefes almış edebiyattır.
Victor Hugo : "les miserables" ve Alexandre Dumas : "the count of monte cristo" başta olmak üzere bir çok unutulmaz romana sahip olan edebiyattır.
romantizmi, romantizm'e tepki realizmi, realizme tepki natüralizm'i, rasyonalizm'i doğurmuş, dünya edebiyatına yön vermiş, ve her akımda sayısız büyük yazarı içinde barındıran en büyük edebiyat kültürüdür. silah teknolojisi konusunda abd ne ise, edebiyat ve sanat konusunda fransa, fransız edebiyatı odur.
çok naif, ele aldığı her akımı kendi sürecinde kendine özgü işleyebilen bir yazındır.
yarattığı akım ve türlerle özellikle tanzimat döneminden sonra tüm dünyayı olduğu gibi türk edebiyatını da etkilemiştir. tanzimat dönemine kadar anlatma esasına bağlı edebi türlerde çağdaşlaşamamış olan edebiyatımız, bu dönemle birlikte fransız edebiyatını ekol olarak benimsemiştir. geleneğe dayalı kurgusal bir alt yapıya sahip olan hikayeciliğimiz modern anlamda ilk eserlerini moupassant ve moliere i temel alarak oluşturmuştur.
(bkz: victor hugo)
(bkz: anatole france)
(bkz: jean-paul sartre)
(bkz: george sand)
(bkz: jean-jacques rousseau)
(bkz: françois rabelais)
(bkz: charles baudelaire)
(bkz: emile zola)
(bkz: stendhal)
(bkz: albert camus)
(bkz: honore de balzac)
(bkz: michel de montaigne)
(bkz: françois-marie arouet de voltaire)
(bkz: jean de la fontaine)
(bkz: alfred de musset)
(bkz: alfred de vigny)
(bkz: denis diderot)
(bkz: gustave flaubert)
(bkz: marcel proust)
(bkz: andre gide)
(bkz: guy de maupassant)
(bkz: jean-christophe grange)
(bkz: jean echenoz)
(bkz: vladimir fedorovski)
http://alihasar.blogspot....-kusatilmis-yasamlar.html
Fransız edebiyatı, Fransızca edebiyat ürünlerini kapsar. Dünyanın en zengin ve en etkileyici edebiyatlarından biridir. Fransız yazarlar başta epik şiir, lirik şiir, drama ve kurgu olmak üzere edebi yazınların tümüne katkıda bulunmuşlardır.

http://ansiklopedika.org/Frans%C4%B1z_edebiyat%C4%B1
sırasıyla romantizm, realizm, ve natüralizm akımlarını doğurmuş, bu akımlar dünya'daki düşünce yapısını etkilemiş, rus edebiyatı ile birlikte dünyadaki en güçlü ve zengin edebiyatlardandır.
victor hugo, honore de balzac, emile zola, jean jacques rousseau, voltaire, jean paul sartre, albert camus gibi çok güçlü yazarları vardır.
Bir çoğu romantizmin etkisinde kalmıştır. Romantizm, realizm ve natüralizmin ana vatanıdır.
osmanlı için batının kapıları olarak adlandırılan edebiyattır. tanzimat döneminde kendilerinden çok faydalanmışız. şinasi abimiz sağ olsun baya baya ulaklık yapmıştır osmanlı edebiyatı için.
(bkz: romain gary)
(bkz: boris vian)
(bkz: emile ajar)
Fransız edebiyatından Andre Gide için:

http://www.eskimeyenkitap...skin-adi-isabelle_26.html
bence ingiliz edebiyatı daha gelişmiştir.. fransız edebiyatı diyince genel olarak(daha detaylısını bilenler vardır ama genel olarak, halkın bi,ldiği falan ve daha belirgin olan) tenten çizgi filmi ve galyalılar, ekmek bulamıyorlarsa kek yesinler, fransız ihtilali giyotin akla gelir.. gerçi çoğu son yıllara denk gelmiştir, fena da sayılmaz hani bunlarda..

edebiyat denince aslında o ülke anıldığında akla gelenlerdir genelde.. edebiyat çünkü hayatımızda çok yer tutar.. kitaplar (ülkemizde çok yaygın değil şu an kadar genelde), tv filmleri falan.. bu yayınlarda geçen olaylar o ülkenin imajıdır..

fransız edebiyatında birde ki aslında amerika da yazılmıştır, kelebek adası olayı vardır... mahkumların atıldığı yer.. oscar ödülü almıştır ''papillon'' . izlemenizi ve özgürlüğün güzelliğini hissetmenizi isterim.. steve McQuen ,dustin hoffman , başrollerde... birde özgürlük anıtı var abd new york taki..

anti fransız edebiyatı olarak, birde alman nazilerle savaşta büyük bir ordunun teslim olma hikayesi anlatılır fransızlarla ilgili.. geri kalan fransa denince ki anti fransız edebiyatı oluyor bu, cezayir de falan yaptıkları insanlık dışı, tecavüzler falan vardır... insanlığa ibret olsun..

ingilizler denince korsanlar, korsanlara karşı savaşan kahraman ingiliz komutanları.. zorlu ingiliz hapishaneleri... karanlık londra sokakları.. kargalar.. akla gelir benim.. tabi madenler, makineleşme sanayi de akla gelir filmlerinde falan.. james bond 007 en büyük edebiyat başarısıdır, ingilizlerin iyi yüzünü gösteren ama kötü yönü de vardır tabi ingilterenin.. ingiltere kendi içinde olduğu gibi dışarıda demokrasisini konuşturmaz çoğunlukla, kendi ülkesi önde gelir maalesef.. onlarda sonuçta baba hz.adem in çocukları..

2. dünya savaşında ölen pilotlar, bombalanan ingiliz sığınakları falan.. neyse bu kadarla yetineyim zaten çoğunu anlattım ingiliz edebiyatının.. fransa edebiyatı ile bir karşılaştırma olsun ve arada da bilgi olsun diye.. bir de ingilizlerin abd macerası vardır, kırmızı urbalar diye geçmiştir anti ingiliz edebiyatı olarak... eski teksas, tommiks kitaplarını okuyanlar bilirler... hindistan da el dokuması yapan ustaların ellerini kestirmiştir ingiltere, kendi sanayisinin dokumaları satılsın diye.. osmanlı askerlerine zulmüde vardır ve savaşları.. bunlarıda yazayım..
edebiyatın kralıdır. izm ' lere hiç takılmadan victor hugo, alexander dumas, balzac ne bulursanız okunuyun, aydınlanın efenim.
son zamanlarda tıpkı türk edebiyatı gibi kurumuş olan edebiyattır. amin maalouf ya da polisiyede grange dışında çok etkili yazarları kalmamıştır.

not:türk edebiyatının kuruduğuna inanmıyorum sadece genel algı bu yönde. fakat fransız edebiyatında eskiye nazaran bi düşüş olduğu ortadadır.
bernard werber gibi uçuk bir yazara sahiptir. *
lisede ömrümü yiyen ve bilmek hatta ezberlemek zorunda kaldığım, 16-18.yy arası filozof topluluğu
Albert camus ve Jean Paul Sartre gibi sıkıcı ama dili sağlam yazarlara sahiptir.
Birçok akımın öncüsü olmuş edebiyattır. Ama ben Mozambik edebiyatını daha çok seviyorum.