bugün

Julius Sezar, takvimdeki karisikliklari cozmesi icin Misirli
astronomi bilgini Sosigenes'e emir verir. Sosigenes de takvimin
ilkelerini soyle saptar:
Her yil 365 gundur. Her yildan 6 saat artar. Artan saatler 4
yilda bir, bir tam gun eder. Dorduncu yila bir gun olarak
eklenir.
O yil 366 gun olur.
366 gun 12 esit parcaya bolunmedigi icin 6 ay 30 gun, diger 6 ay
31 gunden olusur.

Peki, 365 gun ceken yillarda aylara gore dagilim nasil olmali?

Yuce Sezar emir verir: 365 gun ceken yillarda en son aydan bir
gun dusulsun. O zamanlar yilbasi, Mart ayinda. Yani Subat, yilin
son ayi.

7. ay September
8. ay October
9. ay November
10. ay December da buradan geliyor.

Boylece Subat ayi, 4 yilda bir 30 gun, diger yillarda 29 gun
olmus.
Yuce Sezar, bununla da yetinmeyip aylardan birine kendi ismini
vermis:
JULIUS, yani JULY (Temmuz).

Sonradan imparator olan Augustus, Sezar'dan asagi kalmamis ve
sonraki aya kendi ismini vermis : AUGUSTUS, yani AUGUST.

Ancak Julius Sezar'in ayi 31 gunken Augustus'un ayi 30 gun olur
mu ? O da emir vermis:

Yilin son ayindan 1 gun daha alin, benim ayimi da
31 gun yapin!

Zavalli Subat'tan 1 gun daha alinmis ve Agustos'a eklenmis. O
gun bu gundur Subat ayi, 4 yilda bir 29 gun, diger yillarda
28 gun, Sezar'in ayi
Temmuz ve Augustus'un ayi Agustos da pespese 31 gun oluvermisler
Gregory XIII tarafından miladi takvimin bazı yerlerinde ki hatayı düzeltmek amacıyla yapılmış takvim.
ilk olarak mısırlıların nil nehri'nin taşma zamanlarını hesaplamak için gerçekleştirdikleri astronomik gözlemler sayesinde ortaya çıkmıştır.. daha sonra roma imparatoru Julius Sezar takvimde değişiklikler yaparak takvimi Julien takvimine çevirmiştir.. son olarak da bir papanın takvimin başlangıcını isa'nın doğumu yapması ile son halini almıştır.
4 Ekim 1582'de Papa Gregory XIII tarafından kabul edilip, bu tarih 15 Ekim 1582 olarak değiştirilerek devreye sokulmuş, 1752 yılında diğer ülkelerde bu takvimi kabul edip uygulamaya sokmuşlardır. 'Jülyen takvimi'ne 10 gün ilave edilmiştir; 5 Ekim günü, 15 Ekim olarak kabul edilmiştir. O gün Cumadır ve bu değişmemiştir. Güneş sistemi, takvimler içinde yanlışı en az olan takvimdir. Bir senede 24 saniye hata oluşur yani takvim hesaplamasında 1 günlük hatanın ortaya çıkması için 3600 yıl geçmesi gerekir. Jülyen ve Gregoryen takvimlerini birbirine çevirmek için 13 gün ilave etmek ya da çıkarmak gerekir. Bunun nedeni iki takvim arasındaki farkın her 400 yılda 1 gün artmasıdır. 2100 yılından sonra bu fark 14 güne çıkacaktır.*
--spoiler--
Gregoryen takvimi, Miladi takvim'in yanlış olduğunu düşündüğü yerlerini düzeltmek için Papa Gregory XIII tarafından yaptırılan takvimdir. 4 Ekim 1582'de Papa Gregory XIII tarafından kabul edilip, bu tarih 15 Ekim 1582 olarak değiştirilerek devreye sokulmuş, 1752 yılında diğer ülkelerde bu takvimi kabul edip uygulamaya sokmuşlardır.

Jülyen takvimine 10 gün ilave edilmiştir; 5 Ekim günü, 15 Ekim olarak kabul edilmiştir. O gün Cumadır ve bu değişmemiştir. Güneş sistemi, takvimler içinde yanlışı en az olan takvimdir. Bir senede 24 saniye hata oluşur yani takvim hesaplamasında 1 günlük hatanın ortaya çıkması için 3600 yıl geçmesi gerekir. Jülyen ve Gregoryen takvimlerini birbirine çevirmek için 13 gün ilave etmek ya da çıkarmak gerekir. Bunun nedeni iki takvim arasındaki farkın her 400 yılda 1 gün artmasıdır. 2100 yılından sonra bu fark 14 güne çıkacaktır.

Yılın ilk ayı artık Mart değil Ocak olarak kabul edildi. Şubat ayına ait 28 gün usulu devam ettirildi.
--spoiler--
Milad Hz.isa'nın doğuşuyla başlar ancak tarih oldukça spekülatiftir, isa'nınyaklaşık 40 yıl önce doğduğu söylenir,bu takvimi düzelten, gregoryen bildiğim kadarıyla büyük bir din adamıdır, papa olması muhtemel.

Gregoryen takvimle ilgili efsane fazladır en bilineni de 15.yy'da papanın isteği üzerine tarihin 15 gün ileri alınmasıdır, bunlara ek olarak bütün aylar Pagan Tanrıların isimlerini taşır, bu yüzden yahudiler bu tarihi yazarken:

15 july 2008 bu şekli kullanmazlar, 15.4.2008 yazarar yada onun gibi birşey anacak hiçbir zaman pagan tanrıların adını anmazlar hatta kulanılmasına da karşı çıkarlar bu yüzden benim de yıllardır anlam veremediğim Cep telefonunda tarih formatında 3 çeşit format vardır...
Gregoryen takvimi Türkiye'de 1927 yılında kullanıma giren isimdir.

hz. isa'nın doğumunu (Milad) başlangıç olarak aldığı için Miladi takvim adıyla anılır.

Osmanlı imparatorluğu döneminde, önce Hicri takvim, sonra da 1 Mart'ı yılbaşı kabul eden mali takvim kullanılmıştı. Cumhuriyet'in ilanından sonra, mali 26 Kânunıevvel 1341'de (26 Aralık 1925) kabul edilen "Takvimde Tarih Mebdeinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun" ve "Günün Yirmidört Saate Taksimi Hakkında Kanun" adlı iki ayrı yasayla 1 Ocak 1926'dan başlayarak Gregoryen takvim benimsendi.

Yılbaşı1 Ocak olarak alan bu takvimin yanı sıra günü 12 saat gündüz ve 12 saat gece dilimlerine ayıran saat sistemi yerine 24 saatlik gün kabul edildi.
"küsuratlı yapalım inandırıcı olur" diye tasarlanmış takvim çeşidi. bozuklukları 4 yılda bir tümletiyolar.
- aferin canlarım siz de artık yıl oldunuz.
sadece gün olarak doğru olan, yıl olarak ne kadar geriden ya da ilerden gittiği kestirilemeyen takvimdir.
senede 10,8 saniye hata oranı ile dünyanın en hassas takvimidir.
(bkz: Miladî takvim)
ömer hayyam'ın yaptığı celali takvimine kıyasla hata payı daha fazla olan takvimdir.
Hata payı en az olan takvim olarak ifade edilirken bir ekinoks yılı baz alınıyormuş ama ekinoks yılı ne onu tam anlamadım coğrafya bilenlere selam olunur.