/128
müslüman mahallesinde salyangoz satmaya çalışanlara değil, satın alanlara eleştiri getiren sanatçı.

"sen müslümansın ve manevi bir huzur arıyorsan namaz kıl" diyor. bunun nesi insanları rahatsız ediyor ? her allah'ın günü televizyon ekranlarında, gazete ve dergi köşelerinde farklı kültürlerden gelen dinsel öğretileri insanlara beğendirmeye çalışan, bu konuda telkinde bulunanlara laf yok ama sagopa huzur islam'da imasında bulununca vay efendim nasıl dersin falan.

ayrıca bu nasıl çifte standart lan ? sagopa'nın jazz konusunda verdiği örnek cem yılmaz'a ait. aynı şekilde gösterilerini izleyeneler bilir yoga konusunda en büyük taşağı yine cem yılmaz geçmiştir. ona niye kimse sanane, nasıl böyle konuşursun demiyor ? ama dur cem yılmaz din, namaz falan pek demiyor ya oradan yırttı sanırım.

sagopa kendince fikirlerini söylüyor. bu tür platformlarda birçok kişi artık sagopa'yı dinlemeyeceğini söyledi. yani ticari kaygıları olsa sagopa bunları kaybetmeyi göze almazdı. aksine "beni gerçekten sevmeyen tüm dinleyicilerimi kaybetmek istiyorum" dedi.
tvnet te konuştukları baaaaazı hayranlarına gemi direği gibi giren,artık sevdiğim şahsiyettir.
hani bazıları anlamamışlar niye çimdi çemkiriliyor sagopaya diye. anlatayım.

2002 senesinden beri sagopa kajmer dinleyicisiyim. 8 sene yapıyor. pesimist ep 2 lerden, disstortion ep lerden, siktirin gidinlerden beri ben bu adamı dinliyorum. gora'nın müziğini yaptıktan sonra kitlesine katılanlardan değilim. o yüzden daha halice inmemişler bi sussun kenara çekilsin.

biz elden ele sago cd leri dolaştırırken, rap nedir, hiphop nedir hiç kimsenin en ufak bir fikri yoktu. kitle denen şey ortada yoktu bile. daha metal egemenliği sürüyordu. şimdi soruyorum ey sakalına bevl ettiğimin sagousu, seni kim dinliyordu bundan 5 sene önce de sen şimdi tüm ülkeye mal olmuş gibi "zaten onların çok dinleyicisi yok" diyorsun. geldiğin yeri niye inkar ediyorsun. bir müziğin kalitesi dinleyici sayısıyla mı orantılı? ismail yk'nın kaseti de yüzbinlerce satıyor. demek ki senin için de tek kıstas para olmuş.

sen de popçu olmuşsun adamım. hiç boşuna kıvırma. gördün para nerden geliyor oraya oynuyorsun. disstortion ep aynen sana giriyor şimdi haberin yok. 6 sene önceki sago sana "siktirin gidin" diyor. duyuyor musun? duymuyorsun tabi. çünkü sen o şarkıları da samimi hislerle yapmamışsın. burdan bunu görüyorum. "içini ben bilirim benim iblis arkadaşım" dediklerinde inanmamıştım. ama doğruymuş.

harcanmışsın yok olmuşsun. ama paranın da amına koymuşsun. sen istanbulu bacaklarının arasına almışsın. aferin helal olsun işi kapmışsın.

dinini diyanetini yaşa istediğin gibi. laf eden yok. fakat bu hal nedir allah aşkına bir kendine baksana aynada. geldiğin yer neresiydi senin. undergrounda niye şimdi bok atmalardasın.

tv ye çok çıkmamanın sebebi de sanırım buydu. çünkü sen de biiyorsun saçmalayacağını. gerçekten üzülüyorum. 7 senedir şarkısını dinlemeden tek bir gün bile geçirmediğim bir adamın ne hale geldiğini görüyorum. babandan stüdyo kurmak için para istediğinde sana çektiği siktiri anlatırdın konserlerinde. o kadar insanlara yakındın ve insanlar da sana. ama şimdi kendini öyle bir yere koymuşsun ki kibir putu olmuşsun. ideolojin kuyularda saklanmaya başlamış. yazık olmuş sana.

her güzel şey gibi sonu geldi işte. daha fazla konuşmaya gerek görmüyorum.
gençlerin fanatigi olacak hatta olmuş sarkıcı. melankoli yazdıgı için içerik genç yaşta rap e ve kendisine baglayıp karamsar bakmaya sebep oluyor. tamam güzel yazıyor sözleri harika ama dinledikten bir zaman sonra karamsarlıga dogru yöneliyor insan. ceza gibi dr fuchs gibi hareketli şarkıları yok, hele son zamanlarda iyice ilahi tarzında rap yapmaya başladı. kısa kes derseniz kits albümünden sonrası dinlenmez.
öncelikle sagopa hayranı değilim. dinlerim ama 4-5 tane şarkısı en fazla. açıklamalar yapmış bunun üzerine de bir sürü eleştirilmiş. eleştiri derken de, yok "ahmet hoca beynine işlemiş", yok "yobaz olmuş bu", yok "müslümanlar böyle işte" türü belli bir kesim yandaşları tarafından yapıldığı açıkça görülebilen eleştiriler.

merak ettim açıklamaları dinledim. yaptığı açıklamalarda kesinlikle bu kadar eleştirilecek bir şey yok. gayet normal konuşmuş. fazıl say ın sözlerine cevap vermiş gayet güzel, onun anlayabileceği dilden. ama müslüman karşıtı, rap karşıtı, sagopa karşıtı kesimler yüklenmiş hemen. cahil bu, yobaz bu, ceza siker v.s diye.

şimdi açıklamalara bakalım. yaptığı açıklamalar çok basit anlaşılabilecek şeyler. yukarıda saydığım önyargılar bazı kişilerin gözünü kör, kulaklarını sağır etmiş olacak ki bunları anlayamamışlar ve saçmasapan eleştirmişler.

adam diyor ki; o* ne kadar arabeske laf atarsa biz de o kadar onun yaptığı işe laf atarız.
yorum: (bkz: adam haklı beyler)
adam diyor ki; müzisyen dediğin mütevazi olmalı, efendi olmalı, milyon kişinin dinlediği bir müzik türüne laf atmamalı.
yorum: (bkz: adam haklı beyler)
adam diyor ki; sen arabeske laf atıyorsun onu milyon kişi dinliyor, senin müziğini kaç kişi dinliyor ulan, satmıyor bile.
yorum: yalan mı ?

yorumla karışık adam diyor ki; caz müzik türkiye de tutmuyor. tutuyor mu arkadaş ? tutmuyor lan işte. ha tutmuyor diye laf etmek lazım değil ama fazıl say belli bir kesime laf attığı için sagopa, kısmen de olsa fazıl say ı ilgilendiren bir kesime laf atıyor. küçümsüyor. gayet normal. yani bazı arkadaşların dediği gibi cahillikten değil bu caza olan laflar.

yorumla karışık adam diyor ki; caz festivalleri oluyor, gidenlerin tipleri belli ya parası var farklı bir statü edinimi için gidiyorlar ya da az bir parası var, kendilerini kanıtlamaya çalışıyorlar, ha sevip giden olamaz mı olur ama toplasan kaç kişidir ?

sonuç olarak, bir kez daha bana göre (bkz: adam haklı beyler)
Apaçilerin Mr. Şef Oturan Boğası..

Nerde it kurt var bunu dinler, seyrek olarak da 1-2 düzgün adam dinler.
(ben ordaydım)
denilen adamın beyni götüne kaçmıştır, yazıktır.
(bkz: salak vallaha gerizekalı bu çocuk ya)
birde jazz, blues ve piyanoya laf atıyor ya, çıkarıp kobrayı boynuna dolayasım geldi.
(bkz: Sagopanın anlayacağı dilde tercüme edilmiştir. google translate)
peşinist, lolotiftir.
gogo gola içer.
kendini dünyanın en haklı adamı sanan adama benzer kişilik.
müzisyen müzikten zevk alırken ağzı yamulmamalı söyleminde bulunan kendini sanatçı sanan rapçidir. *
argo ve küfürlü rap sözleriyle para ve şöhretin tadına varamayıp yeni bir arayış içine girip yeni bir misyon ve vizyon üstlenerek üstelik bunu ; "doğru yolu buldum" , "sagopayı öldürdüm yunus şahidim","artık tövbe ettim","ben bu işi para için yapmıyorum(severler öyle yalanı)" "islam, namaz , hadis" gibi destekleyici sahte söz ve ilgi alanlarıyla şöhretine şöhret katıp egosunu tatmin etmeye çalışan, zeki bir insanın kendi kendini göt edip, yandaşçı arayan savunucu düşüncelerine; "siktir lan ibne herkes kendine bi yol buluyor sende böyle bir yol buldun milleti mee diye önüne katmaya çalışıyorsun" dediği, televizyon programlarında konuştukça battığını bildiği ve bizler gibi öyle evinde rahatca entry (evinde yaptığı rap sözleri) girebilip işki belirli bir kesime dilini canlı olarak konuşturma kabiliyeti nice insanlar gibi olmadığı için bunu bile hayran kitlesi toplamya çalışarak kendini yüceltici sözlerle açıklık getirmeye çalışıyor. (ör: cezanın medyada fazla görünüp ve bunu başarabilmesini paranın kölesi yakıştırması ile çirkef atarak kendisinin bu yüzden çıkmadığını söylemesi acizliğinin göstergesidir. şimdi biraz tecrübe sahibi olduda kendide çıkma cesareti gösterebiliyor.)ajdar ile kendisi arasında artık fazla bir fark görmüyorum. ikiside para, şöhret adına her türlü oyunu ve rolü üstleniyorlar. ajdar deli rolünde kendisi üstad rolünde halbuki poff.
şundan emin olabilirsiniz ki sözlük yazarlarının yarısı biraz kassa kendisi kadar replikler yazabilirler. adamı nasıl üstad ettiler anlamadım. ilk başlarda ben sırra sahibim içinizdeki maneviyatı ben doldururum rolündeki üstad şimdi içindeki maneviyatı doldurmak istiyorsan namaz kıl diyor kesin o düşünceside değişmiştir doğru yolu bularak !
adam diyor ki; fazıl say ne kadar arabeske laf atarsa biz de o kadar onun yaptığı işe laf atarız.
meali: fazıl say kendine yakışmayanı yapmış, derdini yanlış ifade etmişse biz hiç altta kalmayız, hemen seviyeyi iyice düşürürüz.
adam diyor ki; müzisyen dediğin mütevazi olmalı, efendi olmalı, milyon kişinin dinlediği bir müzik türüne laf atmamalı.
meali: milyon kişi bir şeyi dinliyorsa, sürüye uyacaksın. susacaksın ki seni adam sayacaklar.
adam diyor ki; sen arabeske laf atıyorsun onu milyon kişi dinliyor, senin müziğini kaç kişi dinliyor ulan, satmıyor bile.
meali: dinlendiğin kadar varsın. anla artık, satmayan albümlerin olduğu bir müzik türü barınmasın lan bu topraklarda!
adam diyor ki; caz müzik türkiye de tutmuyor. tutuyor mu arkadaş ? tutmuyor lan işte.
meali: fazıl say'ı caz piyanisti sanacak derecede cahilim. (eee, türkiye'de cahillik kadar prim yapan bir şey yok zaten.) bak yine diyorum: tutmayan bir müzik türü de barınmayıversin lan bu topraklarda! nota mota, tını, polifoni... geçicen kardeşim bu işleri!..
adam diyor ki; caz festivalleri oluyor, gidenlerin tipleri belli ya parası var farklı bir statü edinimi için gidiyorlar ya da az bir parası var, kendilerini kanıtlamaya çalışıyorlar, ha sevip giden olamaz mı olur ama toplasan kaç kişidir?
meali: benim konserlerim bedavaymışçasına duyun sesimi!

hadi cazcı(!)* fazıl say'ı bir yana bırakalım şimdi...

dünyanın öbür ucundan, müzik türlerinin en karmaşık en kendine özgü en "bir şarkısı diğerine asla benzemeyen"ini, cazı, icra etmek için türkiye'nin tüm diyarlarına ulaşmaya çalışılanını hiçe sayabilir miyiz? efes pilsen sponsor olduğundan mıdır bu düşmanlık?!!

kısaca:

hacı sakalı bırakıp, köşeyi dönmesine bakmayın; onun işi gücü arka plana popüler şarkıların introlarını, verselerini koyup ona buna vermek veriştirmek. önyargısını ortaya koyup gene prim yapmak. çok, çok çok satmak. konserleri ucuza getirip alanları doldurup taşırmak. iyi iş yapmak.

malvarlığı konusunu hiç karıştırmayın.
bakın, sakalı da var diyorum...
ne güzel ne kadar trendy değil mi?

hem polemik kadar güzel şey var mı şu alemde?
tam bir şakirt yea.
gubidik rapçi.
şakirtse, şakirtlerin yüz karası yemin ederim.
ama ne alaka di mi.. sagopa'dan şakirt olsa, umreye giden cem yılmaz'dan alim olur...*
liseliler dinliyor diyerek liseli tayfaya hakaret edilmemelidir.
başarılı bir rapçi ve söz yazarıdır. son zamanlarda kendini iyice dine vermiştir, bolca tarikatlerde takılır.
twitter'ın amacını öğrenmesi lazım.onun dışında başarılı bir rapçidir.
kolerasız daha bir iyi giden, cümlelerini pek bir anlamlı bulup, sevdiğim, east-rap'in türkiye'deki kuvvetli kalemlerinden.oynasın dursun efendim kelimelerle *
götüyle turntable yapıyormus supuhahahahh
Sürekli tartışılan dini dörüşlerini bir kenara bırakırsak yalnızca kendisini belli bir dönem fazlasıyla beğenen ve hala yaptığı işllerin bir kısmına hayranlıkla bakan biri olarak müziğini ve haddimiz olmasada kişiliğini çeşitli dönemlere ayırıp bir potada eritirsek şu manzarayı görürüz.
-2001-2003 arası acemi ancak gelecek vaat eden bir rapci.
-2003-2006 arası kendini aşmış bir rapper.
-2006-2008 arası duraklama dönemine girmiş fakat hala kalemi kuvvetli bir pesimist.
-2008-...? arası ise eserlerinden ve açıklamalarından görüldüğü kadarıyla gerileme dönemini bütün sertliğiyle yaşamaktadır. Umarım gerileme döneminin farkına er ya da geç varıp bir şekilde atlatarak her ne kadar samimi olsun veya olmasın en azından eski günlerini bizlere hatırlatacak parçalar sunar.
sagopa kajmer ile ilgili buraya kadar 50 sayfa yorum var.belki bundan sonra da birkaç 50 sayfa daha yorum yapılacak.bunu neden söyliyorum çünkü hakkında atıp tutmuşsunuz.dikkat edin adamı .ikerler...
şunları belirteyim:
sagopa kajmer bundan 5-6 yıl öncesine kadar türkiye deki en asi,küfürbaz belkide çılgın rapçiydi.ama son zamanlarda kliplerinde bile anlaşılacağı üzere oldukça olgunlaştı.çünkü artık onun için eskideki yaptıkları ANLAMSIZLAŞmaya başlamıştı.
dünya hayatının boşa oluşu,öldüğümüz andan itibaren hiçbir malvarlığımızın bi işe yaramacağı ve hayatın MANEViYATLA güzel olacağını düşünmeye başladı.böle olunca zaten arabesk müziğe sempatisi olduğunu söyler,şarkılarında biraz daha acı temalı bir yapı ortaya çıktı.tamam yaptığı rap değil ama şuan hala en fazla dinleyicisi olan rapçi!
ayrıca hakkında söylenen rapçi değil,hoca,imam,karamsar vs yorumların hiçbiri .ikinde değil.bunu bana msj çekerek veya suratıma karşı anlatmadı.şarkılarını özellikle Kolera'yla olan son albümünü dinleyen hisseder.
ulan siz adamın kaç şarkısını dinledinizde artislik yapıosunuz lan .bneler?
çok eskiden sıkça dinlediğim, bilgisayarımda 150'nin üzerinde şarkısı bulunan ancak şu an yaptığı müzik ile zerre alakam kalmayan rapçi. sagopa'dan black sabbath'a bi yolculuk benimki.

edit: yazım yanlışı.
caz, blues, klasik müziğe laf etmesini geçtim, aslında geçemem ya neyse, daha mühimi insanın fiziki kusurlarıyla alay edişi affedilir gibi değil. ne diyeyim, inşallah sen de bir gün yamulursun!
© copyright 2005 - 2026