bugün

Türkiyede bir dönem din görevlisi yetiştirmek üzere kurulmuş lise düzeyinde okullar.

Bugünkü imam Hatip Liselerinin kökü olarak 1913 yılında imam Hatip yetiştirmek üzere açılan ve daha sonra Medresetü-l Vaazin ile birleştirilerek Medresetü-l irşad adını alan Medresetü-l Eimmeti vel Hutaba, kabul edilebilir. Bu okullar ömürlerini 3 Mart 1924 tarihli Tevhid-i Tedrisat Kanununa kadar sürdürmüştür.

Tevhid-i Tedrisat Kanununun din görevlisi eğitimini düzenleyen 4. maddesi imamlık ve hatiplik gibi dini hizmetlerin görülebilmesi için ayrı okullar açılmasını öngörüyordu. Kanunda öngörülen bu okullar, 1924 yılında imam Hatip Mektepleri adı altında 29 merkezde açıldı. Okullar, 4 yıllık ortaöğrenim seviyesinde idi. imam Hatip Mektepleri 1930da öğrenci azlığı nedeniyle kapatılmıştır.

1949 yılında ortaokul mezunu askerliğini yapmış kimselerin alındığı 10 ay süreli imam Hatip Kursları açılarak din hizmeti görevlisi yetiştirme uygulaması başladı. 1949 sonuna kadar 50 kişinin mezun olduğu bu kursların süresi daha sonra iki yıla çıkarıldı ve meslek okulu mezunlarının da kurslara girmesine olanak verildi.

1950 seçimlerinden sonra iktidara geçen Demokrat Parti, seçim dönemlerine söz vermiş olduğu imam Hatip Okullarını (iHO), halka verdiği sözü tutarak iktidarının ilk yılında açtı. Birinci devresi 4, ikinci devresi 3 yıl olan 7 yıl süreli ve bir bütün teşkil eden imam Hatip Okulları 1951-1952 döneminde 7 ilde açıldı. iHO sayısı 1970-1971 döneminde 72ye çıktı. 19631964 öğretim yılında imam Hatip Okulları’na ilk defa parasız yatılı öğrenci alınmaya başladı.

22 Mayıs 1972de yayımlanan bir yönetmelikle, imam Hatip Okulları ortaokuldan sonra 4 yıl eğitim veren bir meslek okulu haline getirildi. 1973 yılında, o güne kadar imam Hatip Okulları olarak anılan okullara imam Hatip Liseleri (iHL) adı verildi. Bu dönemde iHL mezunlarında fark dersleri vermden üniversitelerin edebiyat kollarına gidebilme hakkı tanınmıştır.

1974te kurulan CHP-Millî Selâmet Partisi hükümeti döneminde imam Hatip Liselerinin ortaokul bölümü yeniden açıldı. 29 yeni iHL açıldı ve böylece okul sayısı 101e çıktı.

1976da kızını iHLye kaydetmek isteyen bir velinin hukuk mücadelesi sonucu o güne kadar sadece erkek öğrencilerin alındığı iHLye Danıştay kararı ile kız öğrenci alınmaya başladı.

Türkiye Milliyetçi Cephe hükümetleri döneminde (1975-1978) 230 yeni iHL açıldı. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra 1985e kadar yeni iHL açılmadı. 12 Eylül yöetimi tarafından Temel Eğim Kanununun 32. maddesinde yapılan bir değişiklikle iHL mezunlarının üniversitelerin tüm bölümlerine gidebilmesine olanak tanıdı.

1985te ilk Anadolu imam Hatip Lisesi olan Kartal Anadolu iHL açıldı.

1980lerin sonuna gelindiğinde iHL'ler okul sayısı olarak fazla artmadıysa da öğrenci sayısı bakımından ve -Anadolu iHLlerin açılmasıyla- nitelik açısından genişledi.

imam Hatip Liseliler özellikle diğer okul öğrencileriyle eşit şartlarda yarıştıkları 1973-1997 döneminde, başta üniversite sınavları olmak üzere kültürel ve bilimsel faaliyetlerdeki başarıları ile adlarından söz ettirdi. 1993-1994 öğretim yılında istanbul'un seçkin 121 lisesinin katıldığı "Liseler Yarışıyor" isimli bilgi yarışmasında Kadıköy imam Hatip Lisesi birinci oldu. 1994 yılında Kartal Anadolu imam Hatip Lisesi son sınıf öğrencisi M. Önder Kıyıklık, Fen bilimleri alanında ÖYS 1.si oldu. 1995 senesinde aynı okuldan Selçuk Şimşek, Türkçe-Sosyal alanı 2.si olurken 1996 yılında Selim Tuzci, Türkçe-Sosyal ağırlıklı puanda Türkiye 1.si oldu. Ard arda gelen başarılar çeşitli toplum kesimlerinden dikkatleri ve beraberinde ilgiyi iHL'ler üzerine çevirdi.

16 Ağustos 1997 tarihinde çıkarılan 4306 sayılı sekiz yıllık kesintisiz öğretim yasası, iHL'lerin ortaokul kısmının kapatılmasına yol açtığı için iHL'ler açısından bir dönüm noktası oldu; katsayı hesaplaması ile üniversite giriş sınavlarında iHL mezunları aleyhine haksız rekabete yol açtığı yönünde eleştirilere maruz kalan yasa ile imam-hatip lisesleri 1 yılı hazırlık, 3 yılı normal eğitim olmak üzere 4 yıllık liselere indirgenmiş oldu. * ~http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0mam_Hatip_Lisesi~
(bkz: imam hatipliler kurultayı)
adına yakışır şekilde hoşgörüye davet eden kurumlardır.
insanlarin cocuklarini hem dini bilgilerini ogrensin , hemde okuyup adam olsun diye gonderdigi okul. kimse cocugunu imam olsun diye imam hatip lisesine gondermemektedir.
amacı tum meslek liseleri gibi kendi alanında eleman yetirmek olan liseler, bu alan imamlık iken, bu liseye girip bilimum meslekleri icra etmeyi isteyenler cıkar
okudugum ve bana anlatilan seylerden dolayi bu okularda okuyan ogrencilerin gordukleri baskindan dolayi pek mutlu olmadiklarini dusundugum okulardir.burdan cikan ogrenciler cogunlukla akp tabanini olusturur.bazilari devamli ozgurluk isterler ama istedikleri ozgurlugun ne oldugunu soylemezler bize **
esas olarak 12 eylül rejimince -ve onun öncesinin (demokrat parti, adalet partisi, milli selamet partisi)ve sonrasının (anavatan partisi, refah partisi, fazilet partisi, akp) siyasi partilerince- bugünkü konumuna getirilen çok tuhaf dinsel milli eğitim kurumları.
mezunlarinin sadece imamlik yapmasi gerektigine inanilan; aslinda her alanda kaliteli insan yetistirme konusunda basari saglamis, bu yüzden baya tepki toplayip önü kesilmis liselerdir..
okulun adından belli olacağı üzere, imam ve hatip yetiştirmesi daha uygun olacağı okullardır, tıp fakültesinin doktor, sanat okulunda motor bölümünde okuyan öğrencinin motorcu * olması gibi birşey.

eğer imam olmayacaksan, ileride ki hedeflerin arasında avukat, mühendis vb. meslek dalları varsa, neden imam okuluna gittin sorusunu yaşatır insana.
(bkz: medrese)
öss zırvasında, ham puanda en iyi dereceleri yapan öğrencilerin barındığı orta öğretim kurumu. yok olası yökün haksızlığı sonucu, haklarını allah indinde arayacak öğrencilerin eğitim aldıkları okul. türkiyenin en iyi eğitim - öğretim veren okullarından bir tanesi. sadece imam değil her türlü meslek erbabını yetiştiren belki de tek okul. hatta kesinlikle öyle çünkü bütün okullar her meslekten adam çıkarsa bile imam çıkaramazlar.

ayrıca övünç kaynağım, yedi senemi seve seve vererek okuduğum okul. iyi ki bu ülkede imam hatip liseleri varmış demekten kendimi alamıyorum, o kadar yani.

ayrıca vatanına bağlılık konusunda herkese taş çıkaracak mertebenin insanlarıdır, insanlarıyız.
içerisinden çıkan en vatansever kişinin rte olduğundan şüphelenilen okul..
yıllardır neden kızların da bu okullarda okuduğuna, sağlam bir açıklamanın yapılamadığı liselerdir. kızlar imamlık yapamaz...o zaman ne olmak için bu okullarda okuyorlar ? gelecekte birer türbanlı anne olup, çocuklarını da bu zihniyetle yetiştirmek için mi ? üstelik cevabı da "evet" olarak görülüyor.
(bkz: sıkı egitim)
imam hatip liseleri olmasa ülkenin çivisi çıkardı dedirten başlıktır. gerçekten evlatlarına vatan ve millet sevgisi aşılayan, güçlü bir diyalektikle herkesi kucaklamayı öğreten, insanların en hayırlısı insanlara faydalı olanıdır hadisine riayet etmek için bilinçlendiren ülkenin vazgeçilmez kurumlarıdır.
açıkçası ortalık yobazlıktan geçilmezken bu kişilerin bilinçli bir şekilde okulunda bulunmasını tercih ettiğim bir durumdur. her ne kadar beyin yıkama merkezi haline geldiği düşünülse de ve önlerinin açılması için her koşul sağlansa da hurafelere inanıp uygulayanlardan bin kat iyidir.

(bkz: çılgın bakire)
devletten 4 yıl boyunca(normalleri 3 sanırım) imam-hatip olmak için eğitim alan insanların okul bittikten sonra, devletin yaptığı onca masrafı çöpe atarak başka bir alana geçmek istedikleri okullardır. devlet bunca gereksiz fazlalıktaki öğrenciye(devletin bu alandaki ihtiyacı bellidir) masraf yapmaya devam edecek ama mezunlar başka alana kayacak, sonra bunlar vatana millete faydalı insan olacak. devletin görevi dinini imam-hatipte öğrenmiş doktor/öğretmen/mühendis yetiştirmek değildir! fazlası kapatılası okullardır bunlar.
Şu anki iktidarın oy kaygısıyla fazlaca kayırdığı, asıl amacı din adamı yetiştirmek olan okullardır. Bu okullardan çıkanların başka meslek icra etmesi, işletme fakültesi mezununun, tıpta okulda kalacağım diye ısrar etmesinden hiç farkı yok.
sınava girmek için fazla kasvetli binaları vardır...
bir imam hatip lisesi öğretmeni olarak belki de konusma hakkı en cok bendedir.
geçen sene üsküdarda cumhuriyet lisesi var bağlarbasında,üsküdarı bilenler bilir.
işte o okuldaydım.
bu seneyi ise bir imamhatipte geçirdim çok sükür.
aradaki fark gözle görülmeyecek gibi değil.

öğrencilerimle gurur duyuyorum şu an.
tlf numaramı vermekten korkmuyorum artık çünkü suistimal edecek öğrencim yok.
aradıklarında "nasılsınız hocam" deyip hatrımı soruyorlar dertlerini paylasıyorlar benimle,dua istiyorlar benden ve biliyorlar aynı allaha dua ettiğimizi.
duaya ihtiyacım olduğunda birleşip kuran okuyarak duada bulunuyorlar.
özellikle kız ögrencilerim kalplerinin güzelliğini sergiliyorlar bize etek boylarıyla bacaklarının değil.

erkek öğrenciler çok daha göz yasartıcı.
ki en haylazı bile namaz kılmayı biliyor kuran okumayı biliyor.
ilerde bu ergenlik heyecanları sönmeye basladıkça o da eminim doğruyu yanlısı daha kolay ayırtedecek.


imam hatip liseleriyle diğer liseleri kıyaslamakta zorlananlara tavsiyem aynı gün içinde bir imamhatibe ve hemen ardından da imamhatip olmayan liseye ziyarette bulunsunlar.öğrencilerin hal ve hareketlerinde ahlak farklılıkları hemen gözlerine carpacaktır.kör değillerse tabi.

ama ne yazık ki bu ülkede dinini öğrenmişe yer yok.
motor meslek lisesi,ticaret meslek lisesi tarzında bir meslek lisesi olmasına rağmen özellikle dini alet eden kesim tarafından "bu çocuklara yazık değil mi öss de puanları kesiliyor" şeklinde sürekli destek sağlanmaya çalışılan liselerdir...

(bkz: motor meslek lisesi mezunuyum beyin cerrahı olmak istiyorum)
(bkz: eyüp imam hatip lisesi)
(bkz: kartal anadolu imam hatip lisesi)
1) tüm genel liselerin müfredatında yer alan derslerin(fizik,kimya,matematik,felsefe,mantik vs.) aynı haftalık ders programı çizelgesinde yer aldığı liselerdir.

2) imam hatip liseleri diğer liselerden farksız bir tasarıma mevcut olup, içerisinde laboratuvarlar, bilgisayarli egitim salonlarinın yer aldığı okullardır.(medreseler gibi değildir.)

3) imam hatip liselerinde okuyan öğrencilere (dinci, yobazlar değil) bu ülkenin modern çağdaş milli eğitime bağlı öğretmenleri tarafından eğitim verilmektedir.

4) imam hatip liselerinde okuyan öğrencileri ülkesini seven, onlara yapılan tüm haksızlıklara karşı sabırlı olabilme metanetine sahip öğrencilerdir.(bugune kadar hiç bir imam hatip lisesi öğrencilerini panzerler kovalamamıştır.) bu lisede okuyan kızlar ise inanc ozgurlugunün olduğu söylenen bu ülkede inançlarına göre giyinip okumak istemektedirler. yaşadıkları tüm zorluklara rağmen;
( http://img.villagephotos....2005-5/1017369/album6.jpg )
( http://img.villagephotos....005-5/1017369/album59.jpg )
( http://img.villagephotos....005-5/1017369/album41.jpg )
( http://img.villagephotos....005-5/1017369/album33.jpg )
( http://img.villagephotos....005-5/1017369/album37.jpg )

5) imam hatip lisesi öğrencilerin büyük bir çoğunluğu imam olmak için bu okullarda okumazlar. aldıkları eğitim diğer liselerden farksiz * * olduğu için üniversite eğitiminin onlar içinde bir hak olduğunu düşünülmeli
"-yok efendim ne demek gitsinler imam olsunlar" demek veya onların ne olacağına başkalarının karar vermemesi gereklidir.

6) bugün bu ülkede iki öğrenci düşünelim;
biri genel lisede, diğeri imam hatip lisesinde okuyor. bu iki genç lisede aynı ders eğitimlerini alıyor. dersaneye beraber gidiyorlar. oss sinavinda aynı derecede soru çözüyorlar. normal lisede okuyan isletmeyi kazanıyor, ama imam hatip lisesinde okuyan öss de aynı soruları cevaplamasına rağmen sırf mezun olduğu okul yüzünden, puanı kırılıyor. hiç bir universiteye giremiyor.
bu insanlar artık zaten öss ye girsede kazanamıyacaklarını düşünmekte ve bu gençlerin hayatlarının ilk adımlarında geleceklerine kilit vuruluyor.

şimdi birilerinin daha imam hatip lisesinin önünden bile geçmeden, ahkam kesmeleri, "-efendim buraları irtica yuvalarıdır yakalım hepsini" zihniyetinden vazgeçmeleri gerekmektedir.

ben ve birçok insan nasıl üniversite eğitimi aldı/alıyorsa bir başkalarınında bunu hak ettiği düşünülmelidir. *
türkiyenin en büyük sorunu haline getirilmiştir. ismet inönün açılışını yaptığı okula deniz baykalın itiraz etmesi, kenan evrenin açılışını yaptığı okula ahmet necdet sezeri itiraz etmesi ve en garibi süleyman demirelin açtığı okula süleyman demirelin itiraz etmesi gariptir komiktir. tersi de görülmüştür ki necmettin erbakanın açtığı okula necmettin erbakan da itiraz etmiştir. bunun ispatı da 28 şubat kararlarına başbakan olarak bizzat imza atmasıdır. içinden terörist çıkmamış olmasına rağmen bir yandan mezununu başbakanlığa gönderen öte yandan da bir diğer mezununu hapihaneye gönderen okuldur. memleketimden bir hazin insan manzarasıdır.
kardeşim, neyin tartışmasını yapıyorsun. adı bile açık değil mi; imam-hatip. sen oraya imam, din adamı, din ile ilgili hangi meslekler var ise onun ön eğitimini almak için girmişsin. imam hatip bir tür meslek lisesidir. elektrik, makina, bilgisayar vs. gibi tüm meslek liseleri gibi bir meslek lisesidir. Mesleğini daha önceden seçip ona göre bir eğitim almışsındır. Bu eğitimin içeriğinde bir düz lisedeki içerikten daha fazlası vardır. seni mesleğe hazırlayan, sana o meslekte bir çok avantaj sağlayacak özellikler vardır. Devlet senin üzerinde emek vermektedir.

1. sen meslek lisesinden çıkıp o mesleği yapmayacaksan neden giriyorsun??? Devletin sana harcadığı emeği neden boşa çıkarıyorsun. Orada sana, makina teknikeri olman için düz lisede okuyandan çok daha fazla bilgi, beceri veriliyor. Neden bu aldıklarını kullanmayacağın bir alana kayıyorsun? haaa makina meslek okulundan mezunsan makina mühendisliği için ek puanın var. imam hatip mezunuysan da ilahiyat fakultesi içi var. Çünkü sen mesleğini seçmişsin, din okumak istemişsin, "imam-hatip" adıyla çerçevesi belirlenmiş okulu seçmişsin. Ben makina meslek okulunu okudum ama sonra fikir değiştirdim ben bilgisayar mühendisi olacağım, yok öyle şey!!! Sen devletin sana sağladığı 4 senelik emeği çöpe atıp keyfine göre yapamazsın birşeyler. O zaman seçmeyeceksin meslek lisesini. Haaa bu imam hatip için de geçerli. imam olmayacak mısın, din adamı olmayacak mısın, git kardeşim düz liseye. Ama neden gitmiyorsunuz? Çünkü imam hatipleri sadece meslek okulu olarak değil bir ideoloji yetiştirme, güçlendirme, nesilden nesile aktarma yeri olarak görüyorsunuz.

2.Neymiş, çok ahlaklı öğrencileri varmış. iman ile paranın kimse olduğu bilinmez diye boşuna dememişler. Normal bir okul ile kıyaslanmışmış, efendim geçin bunları. Nasıl görmek isterse insan öyle görürmüş etrafındakileri. Tabii ki sana hoş gelecek senin adamların, senin gençlerin. Tabii ki senin hoşuna gidecek onların yobazlıkları, onların örümcek kafaları, tabii ki sevineceksin ahlak diye nitelendirdiğin; türk cumhuriyetinin temellerine karşı çıkmalarına.

özet olarak, imam hatipte okuyorsan din adamı olacaksın. Başka yolu yok. Oraya onun için girdin, herkesten farklı, mesleğinle ilgili eğitim aldın. Devletin emeğini, kaynaklarını kullandın, yönünü daha liseye girerken seçtin. Keyfe keder değil bu iş. Haa oraya girdiysen de sonra ben aslında avukat olacaktım, doktor olacaktım demeyeceksin. Doktor mu olmak istiyorsun, git düz liseye. Haaa neden gitmiyorsun, çünkü ideolojinizi nasıl aktaracaksınız, yaşatacaksınız başka türlü? Okul, eğitim, küçük yaşta beyin yıkama, bunlar asıl amaç. Bırak doktor olacakmış, palavra hepsi. Ahh bilmiyor muyuz sanıyorsunuz dönenleri. Burada söylenenler de imam-hatip'e girip de kendi isteği ile din adamı olmak isteyen ama bunun yanında cumhuriyetine, milletine, ülkesine, değerlerine, geçmişine, şehitlerine ve atatürk üne bağlı kişiler için geçerli değildir. Kime geçerli olduğunu bilen biliyor, onlar da kendilerini biliyorlar.