bugün

1983 yılında kurulan, bikaç kere koalisyon hükumetlerinde yer alan, 28 şubat sürecinde yıpratılıp kapatılan parti. en iyi ve en kötü yıllarını necmettin erbakan döneminde yaşamıştır.
benzerleri için,
(bkz: fazilet partisi)
(bkz: saadet partisi)
16 ocak 1998'de anayasa mahkemesi tarafından kapatılmıştır bu parti.
seçim zamanı geldimi kapı kapı dolanıp odun kömür dağıttıran parti. hacı sakalları klasikti. mitinglerinde yumrukları sıkar başparmaklarını kaldırırlardı. *birde iktidardayken çok sağlam emekli zammı yapmışlardı bunlar.
kapatma kararı için:

http://www.anayasa.gov.tr...AR/SPK/K1998/K1998-01.htm
28 Şubat ile ilgili bir soruya iktisatçı osman altuğ un verdiği yanıt çok ilginçtir:

"...Biz o dönemde havuz sistemini getirdik. Parasalcı ekonomiye baş kaldırdık. Güç dengelerinde sorunlar yaşandı. Sayın Başbakan Erbakan davet etti. Beni Başbakanlık Başdanışmanı olarak görev talebi oldu. Ben kişiye değil T.C. Başbakanı Başdanışmanlığı olarak göreve başladım. Birçok şeyi değiştirmeyi hedeflemiştik. Biz bir havuz hesabı yaptık. Devletin tüm kurumları ellerindeki paralarını başka bankalara yüzde 5le yatırıyor o bankalardan da yüzde 130 faizle borç alıyordu. Bunu görünce bir havuz kuralım dedik. Bu havuz kelimesi de bana ait değil Sayın Erbakana aittir. Bizim getirdiğimiz kamunun tek hesabıdır. Kendisi bunun adını halk anlamaz buna havuz hesabı diyelim dedik ve böyle bir oluşum başlattık. Biz havuzda parası olanlara yüzde 50 faiz verdik. Böylelikle yüzde 80 biz fazla kazanacaktık. Türkiyede tüm çalışanlara o tarihlere kadar görülmeyen oranda zam yapıldı ve memur yaptığı alışveriş ile piyasaya büyük rahatlama getirdi. Parasalcı ekonomiye başkaldırıda para mı halk mı bu yapılan parasalcı ekonominin darbesi midir yoksa askeri bir darbe midir bunun sorgulanması gerekir. Bunu şu anda açıklamak istemiyorum. Ancak parasalcı ekonomi olaya ağırlığın koymuştur..."
dedemle aramızda geçen diyalog:
+dede hangi partiye oy attın?
-buğdaya verdim oyumu yavrum.
+naptın dede sen ya?
- hep kır ata atıyordum bu yılda bereket getirsin diye buğdaya bastım mührü.
(söz konusu dedem 90 yaşında ve okuma yazma bilmiyordu.)
(bkz: sembollerin gucu)
(bkz: milli gorus)
(bkz: mücahit erbakan)
milli nizam partisi, milli selamet partisi, refah partisi, saadet parti ve son olarak akp olarak tezahür eden islamcı kesim partilerinin ortancası.
bugün, gerçekten inanan kesimin bir çok toplumsal ve sosyal alanda zorluk çekmesinin tek nedeni olan partidir. şöyle ki, kendileri iktidar ortağı olmazdan önce türkiye'nin türban gibi bir sorunu yokturdu. bir çok kamusal alana(üniversiteler de dahil) türban ile girilebilmesine karşın kendilerinin gereksiz tavırları (bir sonraki seçimde tek başına iktidar olma hayali yüzünden din i ullanma çabaları) ve gerçek amaçlarına belli etmeleri( (bkz: şevki yılmaz ın mekke konuşması))gerçek emellerini ortaya koymuştur.

her daim özgürlük ve demokrasi yanlısı bir müslüman olarak, (-ki, islam ın kendisi demokrasi ve özgürlük tür) iki cihanda da * iki elim yakalarında olacaktır. çünkü; şu anki bir çok sıkıntının nedeni kendileridir.
28 şubat kararlarıyla ebedi refaha ulaşmış partidir.
türkiye için dakkası zarar insanlar topluluğu.
insanların dini inanç ve görüşlerini sömürerek iktidara gelmiş ve de militarizm'le de gitmiş siyasi parti.
kapatıldıktan sonra hürriyet gazetesinin 1998 yılı şubat ayının yanılmıyorsam 16. gününde yapılan habere istinaden;

partinin kapatılması ve erbakan'a siyaset yasağı gelmesi üzerine yeni parti oluşumu içindeki liderin kim olacağı tartışılıyor. ve partinin 4 genç ağır topu gelecek için parti yönetimine gelmeleri bekleniyor. bu isimler kimler mi?

bülent arınç
melih gökçek
abdullah gül
recep tayyip erdoğan.

o günkü gazetenin fotografı da elimde, bunu da ekleyeceğim bir ara. merak eden ulaşabilir özel mesajla.
aihm kararı;

1-partiler devletin yasal yapı ve organlarını değiştirmeye dönük çalışma yapabilir.

2-bu faaliyetlerde yasal ve demokratik olmak zorundadır.
3-önerilen alternatif sistemin demokratik ilkelerle bağdaşır olması gerekir.

RP de ise 2 ve 3.unsurun bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Başka bir deyimle RP nin demokratik ilkelerden faydalanarak demokratik sistemin karşıtı bir sistemi getirmeye çalışamayacağını ifade etmiştir.
güçlünün değil haklının yanında olan parti..
bu ülkeye hizmet kavramının içini dolduran ve insanlara tattıran güzide insanların birleştiği (her toplulukta çörükler olabilir bunu o topluluğa maletmemek lazım) türkiyenin ruhu en diri siyasi partisi..
Türkiye'nin gelmiş geçmiş en zeki siyasetçisi necmettin erbakan'ın kurduğu partidir. bu meyve veren ağaç 28 şubat 1997 tarihinde sincan'da bir kaç çocuk tarafından taşlanmıştır.

" 54'ÜNCÜ ERBAKAN HÜKÜMETi iCRAATLARINDAN BiRKAÇ KESiT "

1- Memurlar için Yapılanlar:

* Temmuz 96'da Maaşlara yüzde 50 zam
* Her Ay: Aylık enflasyon oranında maaş artışı
* Ocak 97'de Maaşlara Yüzde 30 zam
* Bir yılda toplam yüzde 130 zam ( Yani Erbakan geldiğinde 100 alan memur bir yıl sonra 230 alır oldu.)

2- işçiler için Yapılanlar

* Temmuz 96'da Asgari ücrette yüzde 101 artış sağlandı.
* Üç ay gibi rekor bir sürede Toplu iş görüşmelerinin işçinin istediği gibi neticelenmesi ile maaşlara yüzde 102 artış gerçekleştirildi.
* Eşel-Mobil Sistemi ile enflasyon oranında yılık maaş artışı sağlandı.
* Zorunlu tasarruf kesintileri kaldırıldı.

3- Çiftçiler için Yapılanlar

* Bütçeden tarımsal desteklemeye ayrılan fon yüzde 150 artırıldı
* Buğday, fındık, pancar, tütün ve tüm taba fiyatlarda yüzde 312'ye varan artışlar yapıldı
* Gübre desteğinde yüzde 100 artış sağlandı.
* Yapılan tarımsal alımların bedelleri çiftçiye kısa vadede ödendi

4- Emekliler için Yapılanlar

* Temmuz 96'da Maaşlara yüzde elli zam yapıldı.
* Ocak 97'de Maaşlara yüzde otuz ilave zam yapıldı.
* Aylık ek zamlar ile alım gücü artırıldı.
* Memur emeklilerine bir yılda yüzde 116 reel zam yapılmış oldu.
* işçi emeklilerine bir yılda yüzde 121 reel zam gerçekleştirildi.
* Bağ-Kur emeklilerine bir yılda yüzde 221 reel maaş zammı verildi.

Refah partisini gerici ilan edip bu partinin kapatılmasına sonuna kadar destekleyenler Türkiye'yi 50 yıl geriye attıklarının farkına bile varamadılar.
kapatılmasıyla türkiye'nin değil, parti zihniyetinin 50 yıl geriye atıldığının sanıldığı, ancak çok geçmeden daha beteriyle karşılaşıldığı partidir.

şu ortamda, tercih bile edilesidir.

(bkz: o biçim yani)
vakti zamanında bu partinin istanbul'un bir semtinde gençlik kolu başkanı olan arkadaşımın* seçimlerde "abi sana yemin ederim en az 50 farklı sandıkta oy kullandım" demesi bu ve benzeri partilerin samimiyetinin birkez daha gözler* önüne sermektedir. oy kullanan eleman ise malum günümüz partisinin, malum ilçe başkan yardımcısı. demekki ayhan ışığın arkasından da turist ömer, turist ömer diye bağırsak oda dönüp bakmayacak, sinema işte.
akp'nin temellerinin atıldığı parti.
devamı saadet olan parti. akp den tek iyi yaptığı şey maaşlara zamanında %100 zam yapmalarıdır.
türkiye ye altın çağını yaşatan parti.
gerçek, siyOnist kendileridir gerçek göz boyuyan efenim...
kapatılmasıyla beraber bugünlere gelinmesine yol açan parti. bu parti kapatılmasaydı fazilet-saadet dönemindeki parti içi muhalefetle karşılaşmayacak (bkz: akp) (bkz: hasparti) post modern muhtıranın da olmadığını varsaydığımızda refahyol hükümeti 5 yılını tamamlayacaktı. daha sonra da halkın gözüyle belkide gücünü kaybedecekti. bu durum şu an at koşturan rte'nin koalisyon hükümetlerinde bakanlık yaptığı veya muhalefet sıralarında oturduğu bir dönem olarak geçirilebilr ve belkide şu anda rte erkan mumcu gibi kenara atılmış eski bir siyasetçi olarak hayatına devam ediyor olabilirdi.