Tolstoyevski. ikisi de candır. illa birini seçmek zorundasın diyeni çok pis tokatlarım.
ikisi de gogol'un paltosundan çıkmıştır.
Yeraltından notlar ikisini de alır.
izmir kitap fuarı geldi aklıma.
Dostoyevski insan psikolojisine hitap eder. Tolstoy daha çok politika. Yani ikisi de farklı iki değer. Ama bana göre de dostoyevski. Bence tolstoy'da onu seçerdi.
oldukça lüzumsuz bir karşılaştırma. nazım hikmet mi cemal süreya mı gibi bir karşılaştırma olmuş.
Dos end tols.

Dostols. Asdfgh
Tolstoy hayal edip yazmış ve toplumu anlatmıştır. Olayları sosyolojik açıdan tahlil etmiştir. Anna kareninada bizlere;
zengin, kültürlü, Entelektüel insanların ilişkilerini sunmuştur.
Aşk, entrika, ihanet üçgenini konu almıştır.

Dostoyevski ise, direk insanın içinden geçmiştir. Kendisi kabul etmese de, insan psikoloğudur. Feleğin çemberinden geçmiş ve Yaşayıp yazmıştır.
yeraltından notlarda insanın karanlık tarafını yüzümüze tokat gibi çarpmıştır.
ölüler evinden anılarda; katillerin, hırsızların, haydutların arasında yaşadıklarını anlatmıştır.
Dostoyevski, Tolstoy için şöyle der:
"Anna karenina gibi kitapların yazarları toplumun öğretmenleri, bizler de onların öğrencileriyiz."
Tolstoy ise ölüler evinden anılar kitabını okuduktan şunu söyler:
dostoyevski Tanrı'nın kalemini kullanır.
tolstoy bir oyuncak markası gibi duruyor.
ikisi de helalinden para kazanmak için emek sarf etmiştir.
Dostoyevski acının içinde masumiyeti bulur, tolstoy ise masumiyetin acılaşmasını anlatır.

ikisi de hayatın içindendir,ikisi de insanlığın fotoğrafını çekmektedir.

Aynı ağacın gün doğumunda, ortasında, batımında gölgesi, heybeti değişir, ağaç aynı ağaçtır...

Ama ışık hep değişkendir, ve bir şeyi görünür kılan da ışıktır !! Işığın nasıl vurduğu, parlaklığı, matlığı objenin görünüşünü etkileyecektir...

Dostoyevski, bulutlu gri havada çektiği ağaç fotoğrafını, bu güzel olmadı, diye gizlemez... Onu da gösterir...

" Bu ağaç gri, karanlık havada da burada duruyo!!" der...
Diyorum ki tolstoy evdeki baba figürüdür.
Dostoyevski ise anne.

Tolstoyu, insanın içindeki duygu sokaklarında bulmak çok zor. O sokaklara isim verir, oralarda neler olduğunu bilir fakat içlerinde dolaşmaz.

Dostoyevski ise o sokağın kendisidir. Sokakta bulunan Her bir evin her bir odasına girer. Her odanın her sakinine dokunur. Onlarla konuşur ve dertleşir.
dostoyevski adamdır.
DOSTOYEVSKi ZiFiRi KARANLIK, tolstoy loş ışık.
ben dostocuyum.
kim abi bunlar ?
bayılıyorsunuz youtuberları meşhur etmeye
dosto baba. tolstoy da candır.
Suç ve ceza vs savaş ve barış gibi bir karşılaştırma olmuş. ikisi arasında seçim yapmak çok zor ama ben Dostoyevski'nin betimlemelerini, roman karakterlerini ve psikolojik tahlillerini daha çok beğeniyorum.

ikisi de Gogol'un paltosundan çıkmış yazarlar.
eğer sosyolojik tespitler arıyorsanız Tolstoy değil de dostoyevski okumalısınız.

ölüler evinden anılar kitabı 3-5 tane anna karenina eder.
dostoyevski'nin kitapları bana ağır geliyor lakin tolstoy'u da hiç okumadım.
Tolstoy bile dostoyevskiyi seçerdi.