bugün

lahanaya sarılmış olamsı haricinden diğer sarmaardan bir farkı olmayan 24 saat yenilesi yemek
karadenizlilerin nasıl yediğini anlamadığım,sarma nasıl olur gelin egelilerden öğrenin demek istediğim bir tür yemek çeşidi.
kıymalı sarma olur mu sorusunu kafaya takan şey.
ege'de lahana sarması kıymalı yapılır * ve muska (ucgen) seklinde sarılır *. kıymasız zeytinyaglı yapılanı ve uzun ince sarılanı yaprak sarmasıdır.
çok güzel bir yemektir kara da olur beyaz da.
diğer sarmalardan farklıdır bu. özgündür hem de delicesine. transparan bir lahana tarafından çevresi kuşatılmış enfes pirinç taneleri. bu mükemmel dizayn lahananın aslında bir mühendislik harikası olduğuna delalettir. hatta en teknolojik yemektir kendisi. hiç şüphe yok ki; lahana sarmasının üzerine dokunmatik bir lcd ekranın konulacağı ve bu ekran sayesinde sarma sıcaklığını, içindeki kıyma\pirinç oranını görebileceğimiz günler yakındır. kadehler lahana sarması için yükselsin..

(bkz: açken entry girmek)
anaokulu bu şahane lezzetten geçici bir süreliğine***tiksinmeme neden olmuştur ama sonunda bu lezzetin farkına yeniden varılmıştır.
Kimi lokantalarda çok büyük sararlar oysa özelliği mümkün oldukça küçük sarılmasındadır, zeytinyağlısı soğuk tabakların vazgeçilmezlerinden olmuştur.
yaprak sarmasından daha lezzetli olan her zaman yenmesi enfes yemek çeşididir.
cig hali bile cok lezetlidir.
alkolik bir arkadaşımın iyi sardığını bilirim bu yiyeceği.
neyse tanıma gelelim. yedikten kısa bir süre sonra tekrar acıkmamızı engellemeyen yiyecektir.
insanda bağımlılık yapan enfes lezzet. lahananın mevsimi geçmekte yemek için acele edin.
bir kış yemeği.
Turk mutvağının güzide yemeklerinden biri.
dibi çok çabuk tutabilen sarmadır. yanınca da kokusu çekilmez olur, mide bulandırır.
püf noktası olarak, lahananın kalınca olan dış yapraklarından da haşlayınız ve tencerenin dibine koyunuz, kısık ateşte usul usul pişiriniz. limon sıkıp üstüne çılgınca tüketiniz.
hem yoğurtla hem de üstüne limon sıkılarak yenebilen nefis bir yemektir. **
zeytinyağlı dolmanın lahana ve kıymalı versiyonudur. büyük oranda karadeniz insanı tarafından tüketilir. genellikle suludur.
bakınca içi görünen,kokusundan az da olsa mideyi bulandıran lahanayla yapılan bir yöresel yemeğimizdir
karadenizli bir ailenin evinde eksik etmediği yemek.
karadeniz in meşhur yemeklerinden biri. mutlaka tadına bakılması gereken yemeklerdendir. bizim memlekette çok güzel yapılır.
(bkz: samsun)
zeytinyağlı, içi pirinç dolu olanı üstüne limon sıkılarak hayvanlar gibi yenebilcek iken, kıymalı yemeği ise kokusundan mutfağa girememeyi beraberinde getirmektedir.
zeytinyağlı, ekşili bir de yanına yoğurt olursa bir tenecereyi silip süpürtebilecek lezzet.
bir karadenizli olarak çok sevdiğim ve 10 üstünden 9 yaptığım yemek.

malzemeler:

1 lahana
300 gr kıyma
2 soğan
yarım demet maydonoz
1 su bardağı pirinç
1 buçuk yemek kaşığı salça
istenilen miktarlarda karabiber ve acıbiber
nar ekşisi

yapılışı:

önce bir lahana alıyoruz. lahananın yeşil yapraklarını (hepsi değil genelde üsttekileri ) üstünü örtecek kadar kaynamış ( önceden kaynatıyosunuz) suyla kaplayıp 1 yemek kaşığı tuzla 7 dakika haşlıyoruz.sonra süzüyoruz ve lahanaları ayırıyoruz. içini hazırlamak içinse soğanları ve maydonozları ince ince kıyıyoruz sonra kıymayla karıştırıyoruz pirincide çiğ olarak ekleyin tabi.ben bu karışıma az biraz nar ekşisi de koyuyorum.

sonraki aşaması ise haşlanmış lahanaları avucunuzun büyüklüğünde parçalara ayırarak kesmek ve içini doldurup sarmak. burası tamamen el becerinize bağlı ama içi taşmıcak şekilde sarın gitsin işte. tencereye yerleştirdikten sonra bir kasede ayrıca bir yemek kaşığı salçayı ( başta belirttiğim salça miktarları sadece içi içindi ) sıcak suda eziyoruz içine döküyoruz. sonrada lahanaların üstü kapanıcak kadar sıcak su ekliyoruz. normal ateşte yaklaşık 45 dakikada pişer.

not: ben yağ kullanmıyorum zaten koyduğum dana kıyma orta yağlı.

sos olarakta dereotu ve sarımsak yoğurda eklenip üstüne dökülebilir.
bir yaprak sarması değildir.
üzerine yoğurt da varsa iskender'e değişmeyeceğim bir lezzet.
yoğurtla çok iyi giden yemek. ama bir kabak dolması değildir.