bugün

başlangıç tarihini bilinmemektedir. Yoga'nın kökü, yazılı tarihin gerisine uzanır. Hatta, Yoga'nın insanlık tarihi kadar eski olduğu söylenir.Yoga'ya ait elimizdeki en eski belge, yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkartılan ve üzerinde Yoga yapan insan figürleri bulunan 5,000 yıllık mühürlerdir.
Yoga ile aşina olmayanlarımız genellikle Hindu dininin bir uzantısı olarak görür ve bilmeden pagan bir ritüelin bir parçası olmaktan çekindiği için Yoga'dan uzak durur. Ancak, Yoga bir din değildir! Aslında, Yoga tarihinin bu kadar eskiye dayanması da Yoga'nın bir din olmadığının en kesin kanıtıdır. Çünkü Yoga, bilinen tüm dinlerden (Hinduizm dahil!) daha önce başlamış bir felsefedir.

Yazının bulunmasından sonra da, bilgiler ağızdan ağıza öğretmenden öğrenciye aktarıldığından, malesef bu eski zaman diliminden geriye elimizde sadece bazı vecizeler kalmıştır. Onlar da mistik deneyimi olmayan öğrenciye bir şey ifade etmeyecek küçük notlardır. işte bu nedenle, önemli alimler bu metinleri çok kereler tefsir etmiştir.
Yoga'nın en büyük klasik metinlerinden biri, MÖ 3. yy ile MS 3. yy arasında bir tarihte yaşamış olan alim Patanjali tarafından yazılmıştır. Patanjali'nin, o zamanlar insanların uyguladığı farklı Yoga tekniklerini ve teorilerini gözlemleyip organize ederek ve kendi Yoga Sutra'sında toplayarak büyük katkıları olmuştur.

Klasik Yoga olarak tarif edilen bu sistemin sekiz bölümü vardır. Bu sekiz bölüm fiziksel ve ruhsal bedenlerdeki sekiz bilinç aşamasını veya farkındalık durumunu temsil etmektedir.
bu uzakdogulu kardesler madem bızım ısımız gucumuz yok derler ve boyle antın kuntun seyler cıkarırlar ; arkalarında da bır ordu suruklerler ....
ruhu boşlukta olan modern insanın açlığını giderir gibi yapan bir avuntudur.
björk ün homogenic adlı albümünden bi şarkıdır.
(bkz: joga)
hillside trio sports club da yapılabilecek meditasyon çeşidi.
izzet altınmeşe, belkıs akkale gibi ünlülerin bir tv kanalındaki garip garip hareketlerini izledikten sonra, kendisinden bir hayli soğuduğum meditasyon biçimidir.
Sanskritçe'de hem bütünlük hem de disiplin anlamina gelen bir sözcüktür.
Bizi meydana getiren fiziksel, ruhsal (enerji) ve akılsal vücudumuzu
bir bütün olarak algılayarak disipline etmemize yarayan bir çalışmadır.*
http://tr.wikipedia.org/wiki/Yoga
http://tr.wikipedia.org/wiki/Yoga_Felsefesi
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=232617
ülkemizde maalesef sosyete sporu haline gelmiş aktivite.

tıpkı tennisin hülya avşar hedesiyle, artistik patinajın da buzda dans adlı salak yarışmayla anılması gibi.
bir zamanlar transandantal meditasyonun, ülkemiz popüler kültürüne bomba gibi düşütüğünde kendisine tekılan isimdir.

--spoiler--
aslen yoga vicut esneme hareketleri ile yapılan bir spordur.
--spoiler--

küçük bir ayrıntı bile yapılan hareketi anlamlı ve sağlıklı kılmaktadır bu sporda. örneğın klassik boyun çıtlatma hareketini yoga'daki benzerinden ayıran şey; yogada yukarı bakılmasır ve asıl amacın çeneyi yukaru itmek olması. bu şekilde tehlikeli olmaktan çıkıp, boynuuzu esnetmiş oluyor hareket.
yaparken hocamızın bıngıldağınıza odaklanın lafı ile beni püskürtmeyi başarmış ve bu yuzden de erken emekli olduğum faaliyet.
herkezin bir şekilde deneyip huzura adım attığı ama benim başarısız kaldığım durumdur. şöyle oluyorki:
arkadaşlar arasında konuşuyorduk yoga diye birisi gitmiş kafam rahatladı valla süper diyip duruyordu. 3 kişi gidelim dedik zaten orada bulunan 5 kişiylede anlaşıp dersimize başladık. herkez gözlerini kapayıp uyku moduna geçti. benimse aklımda hala 3 gün sonraki final akşam ne pişirsem ve kedinin kumunu da değiştirmek vs.. gibi sorunlar vardı. (bkz: yoga bana göre değl arkadaş)
spordan sonra yapıldığın da insana bayağı yorulmuşum iyiki sonunda yoga yapıyorum ruhum dinleniyor dedirtiren aktivite, bir çeşit spor. dedikleri kadar var yani, insana o engin düşünceleri bir kenara bıraktırıyor dinlendirici ayrıca.
genel bir tabirle, insanı micro kozmoz olarak tanımlayıp, macro kozmozun micro kozmoz üzerindeki etkilerini doğru algılama, tanımlama ve yönlendirme eğitimine dayalı bir çeşit inanç sistemidir yoga. bu sistemde tüm şekilsel varlık zihnin en kaba hali olarak tanımlanır ve öze yolculuk için meditasyon eğitimleri verilir. yogadaki meditasyon eğitimleri, asana adı verilen hareketlerin anlamlarının öğrenilip uygulanması yada hareketsiz bir şekilde zihnin özüne yolculuk edilmesi gibi yollarla yapılır. ahlaki eğitim yoganın temel taşıdır. kişinin macro kozmoza kendini tam anlamıyla açabilmesi eğitimin amaçlarından bir tanesidir. bunun için cakra adı verilen, enerji merkezlerinin aktifleşmeye başlanması ile yoga eğitimleri de başlamış olur.
"iÖ. 5. ve 2. yüzyıllarla tarihlenen Bhagavadgita'da, 'Çünkü bu dünyada bilgi gibi saflaştırıcı yoktur; Yoga yapan kişi zamanla bu gerçeği kendiliğinden özünde hisseder' ya da 'Yogiler sadece özlerini temizlemek için çalışır, bencil bağlılıkları atarlar; sadece bedenle, akıl, mantık ve duyularla eylemde bulunurlar' gibi yogayla ilgili birçok bölüm vardır. Böylesine köklü ve sağlam temellere dayanan bir öğreti hakkında ne yazılsa eksik kalacaktır. Burada, çok kısa bir şekilde yoganın ne olduğuna dair bilgiler vermeye çalışacağız. Dileğimiz yogayla ilgili belli başlı yayınların gelecek yıllarda dilimize kazandırılması ve / ya da bu konuda özgün eserler verilmesidir.

Yine Bhagavadgita'da Krishna tarafından tanımlanan Karma Yoga (günlük iş yogası), Bhakti Yoga (adanmışlık yogası), Jnana Yoga (bilgelik yogası) ve Raja Yoga (meditasyon yogası) yoganın temel dallarıdır."

kaynak:

http://www.yogahariom.com/tr/yoga/yoga-hakkinda

ayrıca,

(bkz: hariom yoga merkezi)
gereksiz bir aktivite.insan huzuru yoga'da aramaması lazım.
kocaman götünü, koca hindistana sığdıramamayıp pazarlamaya çalışan, 200 kilo basan guruların diyar diyar gezip enayi bulma sanatı. bu koca götlü insanlar açlıktan kırılan ülkelerinde para kazanamadıkları için memleket, meleket gezerek kendilerine seans başına 300 - 400 dolar para verecek dangalakları bulmaya çalısır. ki bu koca götlü guruların dangalak müşteri bulmakta zorlandıkları hiç görülmemiştir.
pozisyon verme sanatı.
bir dönemki popülaritesini şimdilerde pilatese bırakmış gibi görünen spor.
bir tür nefes ve düşünce terapisi ile insanları rahatlatan uygulamadır. ancak doğruluğu henüz kanıtlanmış değildir.
(bkz: dhalsim)
- Sanıldığı gibi dinsel bir ibadet şekli değildir. Hiçbir ideolojinin ifade biçimi de değildir. Fakat yoga, tüm dini inançlara kucak açar.
- Hiçbir manevi ve felsefi yönü olmayan aerobik gibi salt egzersiz hareketleri bütünü de sayılamaz.
- Duygularımızı, düşüncelerimizi, davranış biçimimizi ve çevreyle ilişkilerimizi olumlu yönde etkileyen ve geliştiren bir yaşam tarzıdır.
- Kelime anlamı "kontrol" ve "birleşme" dir. Fiziksel egzersiz, zihinsel meditasyonve doğru nefes alma tekniklerinden oluşur.
- Yoga birçok duruş ve hareketten oluşur. Bu duruşlar sağlıklı ve dinç bir bedene sahip olmamızı sağlar. Bu duruşlara ve hareketlere asana denir.

Yoga çeşitleri de şunlardır

Raja Yoga: Metafizik yoga olarak da bilinir. "Asil Yol" da denir.
Kundalini Yoga: Kundalini gücünü (hayat ateşi, yaşam ana - enerjisi) uyandırmaya ağırlık verir.
Bhakti Yoga: Yaratan ve özellikle sevgi kavramından yola çıkar.
Mantra Yoga: Ağırlıklı olarak mantralardan (ses titreşimleri) faydalanan bir yoga çeşididir.
tembel sporu. oturduğu yerde insanın farklı yönlere eğilip uzanıp kalkıp doğrulup birde solunum yapılarak yani bir nevi güneşe doğru pasif hareketler ile yapılan ve insana bir tür bitki havası veren spordur. ruhu rahatlattığı söylenir, belki insan bitki gibi hissedince rahatlıyor olabilir ama kanaatimce oturarak spor yapmış hazzına eren insan kendinden bir mutlu olup rahatlıyordur.
habertürk'te takip edebileceğiniz konudur. Müşteri çekebilmek için güzel hatunlar çıkartmışlar, tanıdığım bazı abazanlar bu programı seyrettikten sonra yogaya başlayabilirler.
hintlilerin dünya pazarına sunduğu tepkisiz ruhsal terapi öğretisi.