bugün

(bkz: Jacob s Ladder)
(bkz: eternal sunshine of the spotless mind)
yazılmış ama yine de yazacağım, kesinlikle;
(bkz: the crow)

yazılmamış olanı için;
(bkz: seven)
(bkz: Kurban Offret) (bkz: Sacrificatio)
(bkz: Tempo di viaggio)
(bkz: Nostalji) (bkz: Nostalghia)
(bkz: iz Sürücü) - (bkz: Stalker)
(bkz: Ayna) (bkz: Zerkalo)
(bkz: Solaris) (bkz: Solyaris)
(bkz: Andrey Rublev) (bkz: Andrei Rublyov)
(bkz: ivan ın Çocukluğu) (bkz: Ivanovo Detstvo)
(bkz: Silindir ve Keman) (bkz: Katok i Skripka)
(bkz: Bugün Kimse işten Çıkarılmayacak) (bkz: Segodnya uvolneniya ne budet)
(bkz: Konsantre) (bkz: Kontsentrat)
(bkz: Katiller) (bkz: Ubijtsi)

yani Andrey Tarkovski filmleri.
(bkz: türk filmleri)
(bkz: kürt filmleri) *
(bkz: üçüncü türden yakınlaşmalar)
(bkz: dark city)
(bkz: blade runner)
(bkz: artificial intelligence)
(bkz: ağır roman)
zamana meydan okuyan, yıllar geçse de izlendiğinde etkisinden bir şey kaybetmeyen, sinema literatürlerine giren filmleri kült olarak değerlendirebiliriz. the usual suspects, se7en, the heat, ghost dog, blade runner, jfk, godfather gibi aklıma ilk gelen filmlerin birer kült film olduğunu söyleyebilirim.
Kült film (ingilizce: Cult film) sadık, tutkulu ama görece az sayıda bir hayran kitlesine sahip filmler için kullanılan bir terimdir. Kült kelimesi (ingilizce: Cult, Fransızca: Culte, Almanca: Kult) batı dillerine tapınma anlamındaki Latince cultus kelimesinden girmiştir ve Türkçe'de de batı dillerindeki gibi tutku, ilahlaştırma derecesinde aşırı saygı anlamlarını taşır.

Kült filmler ilk gösterime verildiklerinde önemli bir ticari başarı gösterememiş, aynı zamanda eleştirmenlerden de övgüler alamamış genelde düşük bütçeli bağımsız filmlerdir. Bu filmler başlarda çoğunluğu oluşturan ortalama sinema seyircisinin dikkatini çekmemiş de olsa zaman içinde kendilerine has, az sayıda ama tutkulu, hatta saplantılı bir seyirci kitlesi oluşturmuşlardır. Bu filmlerin fanatik hayranları (veya müritleri) kült film olarak kabul ettikleri bir filmi defalarca seyrederler, repliklerini ezberlerler, filmle ilgili en ince ayrıntıları öğrenirler, filmin değişik versiyonlarını biriktirirler, hatta filmle ilgili efemera malzemelerinin koleksiyonlarını yaparlar.

Kült filmlerin her zaman küçük bir hayran kitlesi olması gerekmez. Bunun istisnaları da çoktur. Örneğin bir Taksi Şoförü (Taxi Driver) (1976), Ucuz Roman (Pulp Fiction) (1994) veya Dövüş Kulübü (Fight Club) (1999) gibi filmler çok geniş seyirci kitlesine ulaşmış popüler kült filmlere örnek olarak verilebilir.
Bir filmin kült olabilmesi için sinemasal değerinin yüksek olması gerekmez. Özellikle Türkiye dışında kült statüsüne ulaşmış bir film: Dünyayı Kurtaran Adam

Kült kavramı subjektiftir. Birisi için kült olan film bir başkası için olmayabilir. Ayrıca kült bir filmin iyi bir film olması da gerekmez. Hiçbir sinemasal değeri olmayan bir filmin kendine özel bir hayran kitlesi oluşmuş olabilir. Buna örnek olarak Dünyayı Kurtaran Adam adlı Türk bilim kurgu filmi verilebilir. Klasik filmler arasında bir çok kült film olabildiği gibi (Örnek: M - Bir Şehir Katilini Arıyor), her klasik film de bir kült film değildir.

Korku ve bilim kurgu gibi bazı film türlerinin içinden kült film çıkma eğilimi daha fazla olduğu gibi kült filmler kendinden sonra gelen filmlere ilham kaynağı olurlar ve birçok filmde kült olarak kabul görmüş bu filme göndermeler yapılır.

Bazı filmlerin kült olmasında müziği etkiliyken (örnek: The Blues Brothers), bazı filmlerde de bir fetiş obje (Kirli Adam'ın ünlü tabancası veya Ölüm Noktası (Vanishing Point) filmindeki dayanıklı araba gibi) veya kişi (Big Lebowsky filminin Jeffrey "the Dude" Lebowski karakteri) o filmi kült mertebesine çıkaran etkenler arasındadır.

Bazı yönetmenlerin kült statüsünde sayılan filmleri daha fazla olduğu için o yönetmenlere de kült yönetmenler gözüyle bakıldığı da olur. David Lynch, Quentin Tarantino, Tim Burton ve Coen Kardeşler gibi.

alıntıdır.
sinema tarihinde hep önemli bir yeri olacak filmdir.
(bkz: otomatik portakal)
(bkz: requiem for a dream)
(bkz: velvet goldmine)
(bkz: vicky cristina barcelona)
(bkz: volver)
(bkz: reis bey) necip fazıl'ın yazdığı tiyatro oyunudur. daha sonraları sinamaya uyarlanmış ve unutulmaz eserlerden biri olmuştur.
altın portakal'da ödül almayan filmlerdir. *
(bkz: the shining)
yüzüklerin efendisi serisi.
(bkz: hair)
(bkz: the big lebowski)
herkesin zannettiği gibi herkesçe beğenilmiş film değildir.
forrest gump
esaretin bedeli
yeşil yol
v for vendetta
fight club
trainspotting
the prestige
gladyatör
arabesk.
zeki demirkubuz un tüm filimleridir.
genelde film kùltùrü edinmis insanlarin izledigi bas yapitlardir.
(bkz: gemide)