bugün

michael hardt ve antonio negri'nin beraber yazdıkları kitap.
http://en.wikipedia.org/wiki/Empire_%28book%29
Sinanoğlu'nun Ulusal söyleminde sık sık belirttiği "Kürsel Kraliyetçiler ve onların kuyrukları" başlığı altında işlediği "Ne Sağ Ne Sol" anlayışı, aslında Negri'nin Hardt'la birlikte "imparatorluk" adlı yapıtla ileri sürdüğü genel iktidar teorisindeki büyük sermaye gücü ve bu sermayenin artık alışılageldik Sağ ya da Sol söylemlerle çözümlenemeyecek denli karmaşık oluduğu görüşüyle paralel bir ilerleyiş göstermektedir.

Sinanoğlu gibi Hardt&Negri'de bu sermaye gücünün artık herhangi bir Ulus ya da bölge için değil de, Ulus-üstü ve tüm dünyayı içine alan bir anlayış olarak kullanıla-geldiğini söylemektedirler. Artık eskiden olduğu gibi bir kaç emperyalist gücün çatışmasıyla sınırlı değildir olay; bütün bunları yukarıdan belirleyen - yapılandıran, tartışmasız olarak "sömürgeleşme sonrası" ve "emperyalizm sonrası" tek bir iktidar anlayışıdır artık işleyen ve Bu "yeni dünya düzeni (new world order)" kendini daimi, ebedi ve zorunlu olarak sunmaktadır.

Dışarının olmadığını, tüm yapının kendi içinde olduğunu varsayan imparatorluk, öznelliği yok etme amacı güder. Sinanoğlu'nun da söylemeye çalıştığı gibi, yeni dünya düzeni içindeki pürüzlere tahammül edemez. Ulusların farklılıkları ve özelliklerini bastırmayı hedefler. Ya da bu hedefe ulaşmak için geçici vazifeler üstlenerek pürüzleri zamanla düzeltmeyi amaçlar (çeşitli kuruluşların ülkemizdeki çeşitliliğin üzerinde durarak, varolmayan ayrımları var etme çabasına girmeleri gibi).

imparatorluk kavramı emperyalizmin de üstünde duran, temelinde ekonomik güçle, sermaye gücünü barındıran bir üst kavram olduğundan benliğini korumak isteyen, Ulus devlet olarak yaşamak isteyen bir Ulus'un bu yeni tehdite (aslında yeni denemez) karşı en az onun kadar çapraşık bir şekilde karşı koyması gerektiği akla gelmektedir.

Sinanoğlu'nun da söyleminde belirttiği şekilde, artık imparatorluk tüm dünya üzerinde olduğu gibi Türkiye'de de her türlü yönetim içi organlarda istediğini yaptırabilir bir hal almıştır. Gidişat artık ülkenin başına geçmek için imparatorluktan olur almak zorunda olan hükümetlerle alakalı değildir (bu türlü hükümetlerin dirayetleri gidişatı sadece yavaşlatabilir veya dirayetsizlikleri ve içten pazarlılıkları gidişatı hızlandırabilir -günümüzde olduğu gibi). Ulus'un bundan böyle kendinin ve gidişatının farkına varması lazımdır ki bu da sadece eğitimle ve toplu tepki yaratma kapasitesi olacak etkilerle mümkün olabilecektir.

Ne yazık ki Türkiye'nin eğitim açılımını yapma konusundaki gizilini (potansiyelini) büyük bir zevkle harcadığını, harcamış olduğunu görüyoruz. Eğitim sistemimiz (bir ağaca benzetirsek) tam da imparatorluğun istediği şekilde yontulmaktadır. Bu öyle bir yontuştur ki halk isteyerek elindeki Ulus tohumlarını (kariyer promosyonu, vs ile) vermektedir. Üstelik bu VAZiYete izin verenler de içlerinden yürüttükleri pazarlıklarda (içten pazarlılıklarında) bir pay kapma yarışında olduklarından kimse aksi bir yönde ilerlemeyi sağlayamamaktadır.

Yapılan hamleler Ulus'un bireylerine, içlerinde bulundukları büyük satranç tahtasından baktıklarında anlamsız gibi gelse de; bir üst açıdan bakıldığında oldukça mantıklı bir siyasanın uygulanımda olduğu gözükmektedir.

Bu kıskaçtan kurtulmayı arzulayan bir Ulus ise işe en yakındaki üst-etki alanlarından, yönetimden başlayarak kuracağı ve bir üst açıdan bakma yetisine sahip "Ulusalcı" bir hükümetle, katman katman, ağır ama güçlü bir şekilde aşağıya inerek Ulus ağacının tohumlarına ulaşmalıdır.

(edit:
karşılaştırmanın dengesiz olduğunun idrakine, geçmişten geldiğim bir gazla yazdığım bu yazıyı şans eseri bulmamla vardım. lakin, özgür fikriyatta, sadece olguları karşılaştırır ve isimleri göz ardı edersek, hala canlı ve mantıklı-makul bir metin bu.

dilin kasıntısından dolayı üzgünüm -eğer size öyle gelirse. sanırım bunu bir formatta yazmam gerekiyordu ve sonra ilgimi kaybettim. hatırlamıyorum.

fikri tartışmalara açığım. eksi oy da verebiliyorsunuz tabi ki. bunları alıyorum gülüyorum yapanlara teker teker.

saygılar efendim.

kediciğe not: ammend'den bunu anladım ben. yağ yağ...)
Antonio Negri'nin Michael Hardt birlikte yazdığı üzerine çok tartışılan kitabın adıdır. kitapta artık emperyalizmin aşıldığından, emperyal iktidar ve emperyal hak nosyonlarına dayanan imparatorluğun kurulduğundan dem vurulur. zira ulusal devletler ve modern egemenlikler çözülmüştür. eserde tarihsel materyalizmin karşısında teleolojik materyalizmi kullanmışlardır. alışkın olunan kavramların dışında bazı yeni kavramlar kullanmaları da kitabın ayrıca çok ses getirmesinde sebep olmuştur. mesela, piyasa, emperyalizm, teknolojik devrim, sınıf mücadelesi, komünizm gibi kavramlar yerine; imparatorluk, biyopolitik, biyopolitik üretim, biyoiktidar, çokluk, emperyal hak gibi kavramlar kullanılmıştır. * * *
fransız ihtilali ile zayıflamış, birinci dünya savaşının ardından da tarihe karışmıştır.
imparatorluk sınırların genişliği yahut üzerinde hakimiyet kurulan cemaatlerin çeşitliliğine dayanarak verilen bir kavram değildir. esasında literatürde imparatorluk olarak iskender'in hellen imparatorluğu, kutsal roma-cermen imparatorluğu, moğol imparatorluğu, ingiliz imparatorluğu gibi tanımlamalar kullanılmaktadır.

hakim olan kanı dünyada yalnızca roma ve osmanlı'nın imparatorluk olduğu yönündedir. bunun için pax romana ve pax ottomana başlıklarında yeterli bilgiyi bulabilirsiniz. amerika'nın ise imparatorluk olup olmadığı tartışılmakla beraber ağır basan kanı olduğu yönündedir.

peki osmanlı kendisine imparatorluk demiş midir? aslında imparatorluk osmanlı'ya batılı tarihçilerin koyduğu bir unvan. osmanlı kendisini "devlet-i aliyye-i osmaniyye" olarak tanımlar. "yüce osmanlı devleti" bunun yalnızca kelime anlamıdır ve tüm zamanlardan tüm mekanlardan üstün osmanlı devleti gibi bir anlamı vardır.

peki bu imparatorluk unvanı batılı tarihçilerce ne zamandan itibaren yapılıyor? fatih sultan mehmet sonrası osmanlı'nın sınırları genişlediği için devletin artık imparatorluk olduğu fikri öğretilir. lakin bu eksiktir, çünkü fatih sonrası imparatorluk yakıştırmalarının yapılma sebebi son roma imparatorunun fatih oluyor oluşunda yatar. zira fatih kendisini hem hakan(türklük), hem sultan(islam) addederken bizansa ait tüm kurumları da korumuştur.

tüm bu bahsettiklerimiz elbette işin teorik boyutu, yani ezberci tarihten akılda kalan bilgilerin doğru yorumlanmış halleri yalnızca. pratik olarak osmanlı'yı roma benzeri bir imparatorluk yapan olan pax ottomana ama daha da önemlisi iktidarının meşruiyetidir. osmanlı iktidarının meşruiyeti devlet-dışı(çünkü devlet-içi homojen olmalıdır, teorik anlamda) cemaatlerin(etnik yahut dini farketmez) somut ikincil toplumsallıklarını korumalarına müsade ederek, kendi aralarında ve devlete karşı bir hak elde etmektedir. bu hakkın bedeli devletin meşruiyetidir. padişahın kişiliğiyle temsil edilen devlet ise yalnızca soyut ikincil toplumsallık olarak kalır.
(bkz: #3185913)
Devri kapanmış bir dönem. Uluslaşma süreçleriyle sona eren demeliyiz galiba.
Ancak, henüz yaşadığımız durumları yeni kavramlarla izah edemediğimiz için Negri de ve daha bir çok yazar ve araştırmacı da olduğu gibi tekrar tekrar kullanılan bir tanım. Kısırlık, ne yapalım, elbet birileri de eski kavramları yeni adlandırmalar da kullanmadan teorize edip açıklayacaktır. Görürmüyüz? -Acabarasta.
(bkz: emperyal)
bir devlete imparatorluk özelliği kazandıran en büyük husus o devletin birden çok ulusu içinde asimile etmeden barındırıyor olmasıdır.
1. içerisinde birden çok etnik ve dini grup unsurlarını brındıran milletler sistemi. örneğin osmanlı imparatorluğu.
2. "empire" kökeninden gelen emperyalist büyük devlet sistemi. örneğin birleşik krallık.

bu ikinci tanım bazı yerlerde impratorluk şartı diye geçtiğinden bilimsel olarak osmanlı bir imparatorluk değildi tam manasıyla.
bir üstünlük, bir kadimlik, bir medeniyet belirtisidir. onlarca ulusu boyunduruğuna almak, onlara üstünlüğünü kabul ettirmek bir büyüklüktür. zaten bu büyüklükte sadece kılıçla, okla, topla, tüfekle olmaz. kültürle medeniyetle temeli atılır. zaten baktığımızda aşağı kültürlerin hiç imparatorluğu yoktur. imparatorluk kurmuş milletler bugünün medeniyetinin temelini oluşturan milletlerdir.
aslında imparatorluk karşıtı bir özgürlük önerisi gibi kitap.

"Yazarlar imparatorlukla değişen dünyayı yorumlamakta zaaf gösteren muhalif düşünceye yeniden atak yapma imkânı sunuyor."

Bazi kitaplar vardir, yasadiklari döneme taniklik etmekle kalmayip gelecege de isik tutarlar. M. Hardt ve A. Negri'nin Imparatorluk'u da çok sayida düsünür tarafindan böylesi bir eser olarak gösteriliyor.

Imparatorluk'u bu kadar önemli kilan, küresellesme çagini her yönüyle irdelerken, küresellesme magdurlarindan yana aktif bir tavir almasi, onlari küresellesmenin vahsetinden kurtaracak alternatifler de önermesidir.

Ulus-devletlere dayali çag sona erdi. Sermaye küresel çapta önüne çikan her engeli yikiyor; Seattle'dan Cenova'ya uzanan isyan dalgasina ragmen, muhalefet güçleri zayif; karamsarlik iliklere islemis durumda. Mevcut durumu açiklamakta emperyalizm kavrami yetersiz kaliyor; yeryüzünü ele geçirmekte olan merkezsiz ve topraksiz egemenlik aygitini Hardt ve Negri Imparatorluk diye adlandiriyor. Imparatorluk döneminde artik disarisi kalmamistir. Egemenlik, tek bir yönetim mantigina göre isleyen ulus-üstü organlarin eline geçmistir. Adalet kaygisindan yoksun biçimde isleyen sömürü mekanizmalari artik fabrika duvarlari ve ulus-devletin sinirlariyla yetinmeyerek yeryüzünün her kösesine yayilmistir.

Ama Imparatorluk özgürlesme için yeni imkânlar da saglamaktadir; Marx’in kapitalizmin kendinden önceki üretim biçimlerinden ileri oldugunu söylemesi anlaminda ilerici bir boyut da içerir. Bu nedenle Hardt ve Negri küresel sermaye karsisinda ulus-devleti güçlendiren her türlü politik stratejiyi reddediyor. Onlara göre küresellesmeye karsi yerele dayali itirazlar, disarisi kalmayan bir dünyada disari yanilsamasi yaratmaktan baska bir ise yaramaz. Artik ülkeden sökülüp atilacak emperyalizm ve ele geçirilecek bir iktidar odagi yoktur; bunlari hedefleyen politik hareketler ömrünü tamamlamistir. Yerelin farkliliklari küreselin homojenligi karsisinda direnme gücünü yitirmistir. Iktidarin küresellesmesi iktidar karsitlarinin küresellesmesini de beraberinde getirmistir; ezilen ve sömürülen yiginlar, bütün yeryüzünü yurt edinerek, evrensel yurttaslik hakkini savunarak insanligi ku-caklayacak gerçek bir enternasyonalizmin temellerini atabilir, hayatlarini otonomlastirarak yeniden üretebilir; Imparatorlugun her yerdeki kalbine yine her yerden darbe indirebilirler.

Hardt ve Negri, Imparatorluk'la degisen dünyayi yorumlamakta zaaf gösteren muhalif düsünceye yeniden atak yapma imkâni sunarken Türkçe basim için yazdiklari önsözde senlik müjdesi veriyor.


Imparatorluk';u okuduktan sonra, kimse kendini "bu kitap mutlaka yazilmaliydi" duygusundan kurtaramaz. Hardt ve Negri'nin ortaya koydugu sey, çagimiz için Komünist Manifesto'yu yeniden yazmaktan hiç farkli degil. Imparatorluk, küresel kapitalizmin sonunda kendini yikacak çeliskiler ürettigini gösteriyor. Bu kitap, yalnizca tarihin sonu kehanetlerinde bulunan tuzu kuru liberaller için degil; günümüz kapitalizmiyle cepheden yüzlesmekten kaçinan sözde-radikal kültür arastirmalari için de ölüm çanlari çaliyor.

Slavoj Zizek

Imparatorluk, klasik Marksist yaklasimdan daha “komünist” bir militanlik ve sinif mücadelesi öngörüsünde bulunuyor. Kesinlikle, felsefeciler, siyaset bilimciler ve sosyalistler arasinda uzun süre atesli tartismalara neden olacak. Sonuç ne olursa olsun, devasa bir entelektüel zenginlik saglayacak.

Étienne Balibar"

http://www.ayrintiyayinla...tay-257-imparatorluk.html
amerika’da yaşayan genç akademisyen yazar beyazıt akman'ın, üniversite kütüphanelerindeki kaynaklarla birlikte birincisini yerli ve yabancı yüzü aşkın eseri inceleyerek beş yılı aşkın bir araştırmanın ardından yazdığı eser. imparatorluk 1 ve 2 yayınlanmış olup serinin toplam 5 kitaptan oluşması planlanıyor.
farklı devlet ve kültürleri bünyesinde barındıran yönetim.
osmanlı devletine atılan bir iftiradır.
kelime anlamı tanımlarını bırakıp siyasi tanımına bakılmalıdır. imparatorluk; içerisinde en az 3 krallığı barındırması gereken devlet modelidir.

osmanlı devleti, istanbul'un fethiyle imparatorluk olmuştur.
Farklı ırklarının bir arada yaşayabileceğini tarihi kanıtlarıdır. imparatorluklar genel olarak bir ırkın ya da topluluğun önderliğinde büyük toprak parçalarına sahip olup , ilerleyen zamanlarda aynı topluluk veya ırkın kötü yönetimi vs. konular nedeniyle dağılmış veya yapısını değiştirmiş devletlerdir . Tarihi açıdan hoşgörü imparatorluğu olduğunu düşündüğümüz osmanlı için bir ingiliz ermenileri katletti diyebiliyorken . Bizimde ingiliz imparatorluğunu korku imparatorluğu olarak biliyor olmamız , belki de her imparatorluğun karanlık yüzü vardır sorusunu aklıma getirdiği ender sorulardandır. Sonuç olarak dünya tarihine en çok yön veren bu çağa kadar var olan imparatorluklardır. Şu anki emperyalizim tam manasıyla gelmiş geçmiş en büyük imparatorluk ve korku rejimidir.
devlet-i aliyye bunun osmanlı'daki karşılığıdır ki anlamı yüksek devlettir. yani osmanlı devleti kendisine devlet değil, devlet-i aliyye derken tam da imparatorluk diyordu.

zaten roma imparatorluğu'nda bir dönem imparatorların kullandıkları kayzer muhabbetinin osmanlı'da devam etmesi de bundan kaynaklanmaktadır.

batı avrupa'da soyluluk ünvanları şöyledir:

baron < kont < dük < kral < imparator

tabii bunlar zamanla dallanıp budaklanmış; vikont, arşidük gibi kavramlar ortaya çıkmıştır. ayrıca viceroy diye bir kavram da vardır imparatorluklarda. yani genel vali. hani bugün hâlâ kanada, avustralya'da falan olan titr.

dönelim osmanlı'ya. imparatorluk emperyalizm ile kardeş kavramlardır. emperyalizm de yalnızca devletin boyutuyla ilgili değildir. bozkır imparatorluğu konusunu bir yana bırakırsak, imparatorluk genişlediği alandan merkeze kaynak aktaran, yani sömüren, sömürgeleşen yapıdır.

roma imparatorluğu'da böyleydi, doğu roma imparatorluğu'nda böyleydi, britanya imparatorluğu'nda böyleydi, amerika birleşik devletleri tam da böyle... ama osmanlı devleti'nde bir sıkıntı var.

osmanlı devleti genişlediği alanları sömürüp merkezi, yani anadolu'yu kalkındırmak yerine anadolu'yu sömürüp genişlediği alanları kalkındırmıştır. o kadar ki anadolu'dan kaynakları sömürüp sömürüp özellikle hicaz'ı ihya etmiştir.
link surda dursun.

https://en.m.wikipedia.or...i/List_of_largest_empires
günümüzde imparatorlukla yönetilen tek ülke japonya'dır.
görsel
• imparatorluk genişledikçe bürokrasi de büyür.
• Büyük bürokrasi daha çok vergi demektir.
• Daha çok vergi topluma daha büyük baskı demektir.
• Daha büyük baskı sıkıntı ve isyanlara yol açar.
kendi topraklarında oturan çeşitli milletleri egemenliği altında toplayan bir devlet biçimidir. evet.
içerisinde birden fazla halkı ve bölgeyi barındıran, tek bir yönetim altındaki devlet.

tarihin gelmiş geçmiş en büyük imparatorlukları: (kaynak yabancı vikipedi, yemin ederim ki bunları teker teker kendi ellerimle yazdım sırf entry'yi beğenmeniz için)

1. britanya imparatorluğu 35.5milyon kilometrekare,
2. möğollar - 24milyon kilometrekare,
3. rusya imparatorluğu -22.8milyon kilometrekare,
4. çing hanedanlığı - 14.7milyon kilometrekare,
5. ispanya imparatorluğu - 13.7milyon kilometrekare,
6. ikinci fransız koloni imparatorluğu - 11.5milyon kilometrekare,
7. abbasiler - 11.1milyon kilometrekare,
8. emeviler - 11.1milyon kilometrekare,
9. yuan hanedanlığı - 11milyon kilometrekare,
10. xionghu imparatorluğu - 9milyon kilometrekare,
11. brazilya imparatorluğu - 8.337milyon kilometrekare,
12. japonya imparatorluğu - 7.4milyon-8.51milyon kilometrekare,
13. iberya - 7.1milyon kilometrekare,
14. doğu han hanedanlığı - 6.5milyon kilometrekare,
15. ming hanedanlığı - 6.5milyon kilometrekare,
16. raşid halifelik - 6.4milyon kilometrekare,
17. göktürkler - 6milyon kilometrekare,
18. altın orda hanlığı - 6milyon kilometrekare,
19. batılı han hanlığı - 6milyon kilometrekare,
20. ahameniş imparatorluğu - 5.5milyon kilometrekare,
21. ikinci portekiz imparatorluğu - 5.5milyon kilometrekare,
22. tang hanedanlığı - 5.4milyon kilometrekare,
23. makedonya imparatorluğu - 5.2milyon kilometrekare,
24. osmanlı imparatorluğu - 5.2milyon kilometrekare,
25. kuzey yuan hanedanlığı - 5milyon kilometrekare,
26. roma imparatorluğu - 5milyon kilometrekare,
27. xin hanedanlığı - 4.7milyon kilometrekare,
28. tibet imparatorluğu - 4.6milyon kilometrekare,
29. xianbei - 4.5milyon kilometrekare,
30. birinci meksika imparatorluğu - 4.429milyon kilometrekare,
31. timur imparatorluğu - 4.4milyon kilometrekare,
32. fatımi hilafeti - 4.1milyon kilometrekare,
33. doğu göktürk kağanlığı - 4milyon kilometrekare,
34. hun imparatorluğu - 4milyon kilometrekare,
35. babürlüler - 4milyon kilometrekare,
36. büyük selçuk imparatorluğu - 3.9milyon kilometrekare,
37. seleukos imparatorluğu - 3.9milyon kilometrekare,
38. italya imparatorluğu - 3.825milyon kilometrekare,
39. ilhanlılar - 3.75milyon kilometrekare,
40. çjungar kağanlığı - 3.6milyon kilometrekare,
41. çağatay hanlığı - 3.5milyon kilometrekare,
42. sasani imparatorluğu - 3.5milyonkilometrekare,
43. batı göktürk kağanlığı - 3.5milyon kilometrekare,
44. batı xiongnu - 3.5milyon kilometrekare,
45. birinci fransız koloni imparatorluğu - 3.4milyon kilometrekare,
46. gazneliler - 3.4milyon kilometrekare,
47. maurya imparatorluğu - 3.4-5milyon kilometrekare,
48. delhi sultanlığı - 3.2milyon kilometrekare,
49. alman koloni imparatorluğu - 3.147milyon kilometrekare,
50. kuzey song hanedanlığı - 3.1milyon kilometrekare,
51. uygur kağanlığı - 3.1milyon kilometrekare,
52. kuzey jin hanedanlığı - 3.1milyon kilometrekare,
53. danimarka imparatorluğu - 3milyon kilometrekare,
54. sui hanedanlığı - 3milyon kilometrekare,
55. safevi imparatorluğu - 2.9milyon kilometrekare,
56. samaniler - 2.85milyon kilometrekare,
57. doğu jin hanedanlığı - 2.8milyon kilometrekare,
58. medler - 2.8milyon kilometrekare,
59. part imparatorluğu - 2.8milyonkilometrekare,
60. cücenler - 2.8milyonkilometrekare,
61. bizans imparatorluğu - 2.7-2.8milyon kilometrekare,
62. hint-iskit krallığı - 2.6milyon kilometrekare,
63. liao hanedanlığı - 2.6milyon kilometrekare,
64. greko-baktirya krallığı - 2.5milyon kilometrekare,
65. sonraki chao - 2.5milyon kilometrekare,
66. maratha imparatorluğu - 2.5milyon kilometrekare,
67. belçika sömürge imparatorluğu - 2.366-2.47milyon kilometrekare,
68. jin hanedanlığı (1115-1234) - 2.3milyon kilometrekare,
69. harzem imparatorluğu - 2.3-3.6milyon kilometrekare,
70. çin hanedanlığı - 2.3milyon kilometrekare,
71. hollanda imparatorluğu - 2.1milyon kilometrekare,
72. birinci fransız imparatorluğu - 2.1milyon kilometrekare,
73. kiev kinezliği - 2.1milyon kilometrekare,
74. memlükler - 2.1milyon kilometrekare,
75. güney song hanedanlığı - 2.1milyon kilometrekare,
76. üçüncü porteiz imparatorluğu - 2.1milyon kilometrekare,
77. muvahhid halifeliği 2-2.23milyon kilometrekare,
78. wei hanedanlığı - 2milyon kilometrekare,
79. eski çin(qin) - 2milyon kilometrekare,
80. eski chao - 2milyon kilometrekare,
81. gurlu hanedanlığı - 2milyon kilometrekare,
82. inka imparatorluğu - 2milyon kilometrekare,
83. kuşan imparatorluğu 2-2.5milyon kilometrekare,
84. liu song hanedanlığı - 2milyon kilometrekare,
85. kuzey wei - 2milyon kilometrekare,
86. batı roma imparatorluğu - 2milyon kilometrekare,
87. eyyubiler - 1.7-2milyon kilometrekare,
88. gupta imparatorluğu 1-7-3.5milyon kilometrekare,
89. eftalit(beyaz hun) imparatorluğu - 1.7-4.0milyon kilometrekare,
90. buyid hanedanlığı - 1.6milyon kilometrekare,
91. doğu wu - 1.5milyon kilometrekare,
92. kuzey qi - 1.5milyon kilometrekare,
93. kuzey xiongnu - 1.5milyon kilometrekare,
94. kuzey chou - 1.5milyon kilometrekare,
95. yeni asur imparatorluğu - 1.4milyon kilometrekare,
96. doğu maurya imparatorluğu - 1.3milyon kilometrekare,
97. liang hanedanlığı - 1.3milyon kilometrekare,
98. kaçar imparatorluğu - 1.29milyon kilometrekare,
99. aksum krallığı - 1.25milyon kilometrekare,
100. shang hanedanlığı - 1.25milyon kilometrekare,
101. frank krallığı - 1.2milyon kilometrekare,
102. srivijaya - 1.2milyon kilometrekare,
103. hint-yunan krallığı - 1.1milyon kilometrekare,
104. mali imparatorluğu - 1.1milyon kilometrekare,
105. polonya-litvanya topluluğu - 1.1milyon kilometrekare,
106. murabit hanedanlığı - 1milyon kilometrekare,
107. harşa imparatorluğu - 1milyon kilometrekare,
108. gurjara-pratihara hanedanlığı - 1milyon kilometrekare,
109 . kutsal roma imparatorluğu - 1milyon kilometrekare,
110. hazar hanlığı - 1-3milyon kilometrekare,
111. kmer imparatorluğu - 1milyon kilometrekare,
112. antik mısır yeni krallık dönemi - 1milyon kilometrekare,
113. ptolemaios krallığı - 1milyon kilometrekare,
114. kara hitai - 1-1.5milyon kilometrekare,
115. iskit - 1milyon kilometrekare,
116. shu han - 1milyon kilometrekare,
117. shu han - 1milyon kilometrekare,
118. tahiriler - 1milyon kilometrekare,
119. batı xia - 1milyon kilometrekare,
120. isveç imparatorluğu - 0,99milyon kilometrekare
121. nazi almanyası - 0.824milyon kilometrekare,
122. akad imparatorluğu - 0,8milyon kilometrekare,
123. avar kağanlığı - 0,8milyon kilometrekare,
124. çu - 0,8milyon kilometrekare,
125. hunlar - 0,8milyon kilometrekare,
126. songhai imparatorluğu - 0,8milyon kilometrekare,
127. hyksos - 0,65milyon kilometrekare,
128. antik mısır yirmi altıncı hanedanlık dönemi - 0,65milyon kilometrekare,
129. rozvi imparatorluğu - 0.624milyon kilometrekare,
130. avusturya-macaristan imparatorluğu - 0,62milyon kilometrekare,
131. kurtuba halifeliği - 0,6milyon kilometrekare,
132. birinci portekiz imparatorluğu - 0,6milyon kilometrekare,
133. vizgot krallığı - 0,6milyon kilometrekare,
134. zhou hanedanlığı - 0,55milyon kilometrekare.
135. sih imparatorluğu - 0,52milyon kilometrekare,
136. kurtuba emirliği - 0,5milyon kilometrekare,
137. kosala - 0,5milyon kilometrekare,
138. lidya - 0,5milyon kilometrekare,
139. magadha - 0,5milyon kilometrekare,
140. antik orta mısır krallığı - 0,5milyon kilometrekare,
141. neo-babil imparatorluğu - 0,5milyon kilometrekare,
142. satavahana hanedanlığı - 0,5milyon kilometrekare,
143. antik mısır yirmi beşinci hanedanlık dönemi - 0,5milyon kilometrekare,
144. batı satrapları - 0,5milyon kilometrekare,
145. yeni hitit krallığı - 0.45milyon kilometrekare,
146. xia hanedanlığı - 0,45milyon kilometrekare,
147. fransa krallığı (orta çağ) - 0.4milyon kilometrekare,
148. orta asur imparatorluğu - 0.4milyon kilometrekare,
149. antik mısır eski krallık dönemi - 0.4milyon kilometrekare,
150. sokoto halifeliği - 0.4milyon kilometrekare,
151. latin imparatorluğu - 0.35milyon kilometrekare,
152. antik kartaca - 0.3milyon kilometrekare,
153. indus vadisi uygarlığı - 0.3milyon kilometrekare,
154. mitanni - 0.3milyon kilometrekare,
155. birinci babil imparatorluğu - 0.25milyon kilometrekare,
156. aztek imparatorluğu - 0.22milyon kilometrekare,
157. zulu imparatorluğu - 0.21milyon kilometrekare,
158. elam imparatorluğu - 0.2milyon kilometrekare,
159. frigya - 0.2milyon kilometrekare,
160. isinin ikinci hanedanlığı - 0.2milyon kilometrekare,
161. urartu - 0.2milyon kilometrekare,
162. doğu chou - 0.15milyon kilometrekare,
163. orta hitit krallığı - 0.15milyon kilometrekare,
164. eski asur imparatorluğu - 0.15milyon kilometrekare.
165. eski hitit imparatorluğu - 0.15milyon kilometrekare,
166. oyo imparatorluğu - 0.15milyon kilometrekare,
167. bornu imparatorluğu - 0.13milyon kilometrekare,
168. larsa - 0.1milyon kilometrekare,
169. neo-sümer imparatorluğu - 0.1milyon kilometrekare,
170. tarascan imparatorluğu - 0.075milyon kilometrekare,
171. lagaş - 0.05milyon kilometrekare,
172. sümer - 0.05milyon kilometrekare.

şimdi şuna da bir bakalım, kendi dönemlerinin gelmiş geçmiş en büyük imparatorlukları hangileriydi?

5000 yıl öncesine, yani m.ö. 3000 yılına dönerseniz, dönemin en büyük imparatorluğunun "yukarı ve aşağı mısır" olduğunu göreceksiniz.

m.ö. 2850 dönemlerinin en büyük imparatorluğu - eski mısır krallığıydı.

m.ö. 2300 dönemlerindeyse - akad imparatorluğuydu.

m.ö. 1450 dönemlerindeyse - mısırın yeni krallık dönemindeki haliydi.

m.ö. 1122 dönemlerindeyse - shang hanedanlığıydı.

m.ö. 670 dönemlerindeyse - yeni asur imparatorluğuydu.

m.ö. 585 dönemlerindeyse - medlerdi.

m.ö. 539 dönemlerinde 3.6milyon kilometrekare arazisiyle ahameniş imparatorluğu, ve m.ö. 500lerde 5.5milyon kilometrekare arazisiyle yine ahameniş imparatorluğuydu.

m.ö. 176 dönemlerindeki en büyük imparatorluksa - xiongnu imparatorluğuydu.

m.s. 720 dönemlerine gelirsek en büyük imparatorluğun - emeviler olduğunu görürüz.

m.s. 1227 dönemlerinde 13.5milyon kilometrekare araziyle moğollar, m.s. 1309larda yine 24milyon kilometrekare araziyle moğollardı.

günümüzde artık varlığını sürdürmese de, m.s. 1920lerden itibaren ta günümüze kadar gelmiş geçmiş en büyük imparatorluksa britanya imparatorluğudur.

peki kendi zamanlarının en büyük imparatorlukları hangileriydi? yani az önce kendi zamanlarının gelmiş geçmiş en büyüklerine baktık. peki hüküm sürdükleri zamanda en büyük olanlar hangileriydi?

m.ö. 3000lerde yukarı mısırdı.

m.ö. 2800-m.ö. 2400lerde mısırın eski krallık dönemiydi.

m.ö. 2300-2200lerde akad imparatorluğuydu.

m.ö. 2100lerde indus vadisi uygarlığıydı.

m.ö. 2000-1800lerde orta mısır krallığıydı.

m.ö. 1700lerde xia hanedanlığıydı.

m.ö. 1600lerde hyksostu.

m.ö. 1500-1300lerde mısırın yeni krallık dönemiydi.

m.ö. 1250-1150lerde shang hanedanlığıydı.

m.ö. 1100-1050lerde yine mısırın yeni krallık dönemiydi.

m.ö. 1000-900lerde chou hanedanlığıydı.

m.ö. 850-650lerde yeni asur imparatorluğuydu.

m.ö. 600lerde medlerdi.

m.ö. 550-350lerde ahameniş imparatorluğuydu.

m.ö. 323lerde makedonya imparatorluğuydu.

m.ö. 300lerde seleukos imparatorluğuydu.

m.ö. 250lerde maurya imparatorluğuydu.

m.ö. 200lerde han hanedanlığıydı.

m.ö. 150lerde xiongnu imparatorluğuydu.

m.ö. 100-m.s. 200lerde yine han hanedanlığıydı.

m.s. 250-350lerde roma imparatorluğuydu.

400lerde sasani imparatorluğuydu.

450lerde hunlardı.

500lerde yine sasanilerdi.

550-600lerde göktürklerdi.

650lerde raşid halifelikti.

700-750lerde emevilerdi.

750-800lerde abbasilerdi.

1150lerde tibetti.

1200lerde jin hanedanlığı(1115-1234)ydı.

1250-1300lerde moğolladı.

1350lerde yuan handanlığıydı.

1400lerde timur imparatorluğuydu.

1450-1500lerde ming hanedanlığıydı.

1550lerde osmanlı imparatorluğuydu.

1600-1700lerde rusya çarlığıydı.

1750-1800lerde rus imparatorluğuydu.

1850-1925lerde britanya imparatorluğuydu.

1950-1975lerde sovyetler birliği(22.5milyon kilometrekare)ydi.

son olarak şimdi de en kalabalık imparatorluklara bakalım. yani imparatorluklar dönemlerinin dünya nüfusunun yüzde kaçını kapsıyolardı. yani en kalabalık olanlar.

1. qing hanedanlığı - dünya nüfusunun yüzde 37-sini kapsıyordu.
2. kuzey song hanedanlığı - yüzde 33.
3. batı han hanedanlığı - yüzde 32.
4. moğol imparatorluğu - yüzde 31.
5. roma imparatorluğu - yüzde 30.
6. jin hanedanlığı (266-420) - yüzde 28.
7. ming hanedanlığı - yüzde 28.
8. çin hanedanlığı - yüzde 24.
9. babür imparatorluğu - yüzde 24.
10. tang hanedanlığı - yüzde 23.
11. delhi sultanlığı - yüzde 23.
12. britanya imparatorluğu - yüzde 23.
13. japonya imparatorluğu - yüzde 20.
14. maurya imparatorluğu - yüzde 19.
15. eski çin(qin) - yüzde 19.
16. kuzey chou - yüzde 16.
17. makedonya imparatorluğu - yüzde 15.
18. harşa imparatorluğu - yüzde 15.
19. gupta imparatorluğu - yüzde 13.
20. kuzey wei - yüzde 13.
21. emeviler - yüzde 13.
22. ahameniş imparatorluğu - yüzde 12.
23. eski yan - yüzde 12.
24. jin hanedanlığı(115-1234) - yüzde 12.
25. nazi almanyası - yüzde 12.
26. kuşan imparatorluğu - yüzde 11.
27. pala imparatorluğu - yüzde 11.
28. sonraki chao - yüzde 10.