bugün

attila, cengiz han ve timur'un imparatorluklarini anlatan kitap. yazari fransiz rene grousset'dir.
rene grousset'in eserinde maar ovalarından çin denizine kadar olan bütün avrasya kıtalarında at oynatmış, tarihte daima hakim bir rol oynamış, bir zamanlar dünya milletlerinin kaderini derinden sarsmış türklerin bozkırlardaki muhteşem tarihini anlatır.
Bozkır imparatorluğu Türk ve Moğol topluluklarında bilinmeyen bir tarihte geliştirilmiş ve en az 2000 yıl boyunca Avrasya'nın büyük bir kısmı üzerinde (özellikle bozkır iklimi'nde) çok başarılı şekilde uygulanmış bir yönetim sistemidir.

En mühim özellikleri hayvancılık ile geçimini sağlayan göçebe halkların güçlü bir hükümdarın etrafında birleşip konfederasyon oluşturması. Bu konfedersyon başarılı olduğu sürece büyümeye devam etmesi, başarısız olduğu zamanda tekrar ayrılması. Devletin sırf dev hayvan sürülerini beslemek için mühim olan bozkırlara yayılması, bozkırları olmayan bölgelere yerleşilmeyip bu bölgelerin halkları sırf vergiye bağlanması. Hükümdarın ölümünden sonra ülke oğulların arasında bölünmesi.

Tarihin en büyük bozkır imparatorlukları Hunlar, Göktürkler ve Cengiz Han'ın yönetimi altındaki Moğollar tarafından kurulmuştur. *
aslında imparatorluk olmayan, yalnızca çok büyük olduğu için böyle adlandırılan devlet modeli.

bu devlet modeli konfederatiftir. beylikler güçlü bir hanın çevresinde birleşerek genişlerler.
bu genişleme kimi zaman savaşlarla, kimi zamansa çevre beyliklerin kendi istekleriyle hanlığa katılımıyla olur.
Hanlık yalnızca otlakları ilhak eder; diğer bölgeleri haraca bağlar.
han ölünce hanlık oğulları arasında üleşilir.

tarihin her çağında, her hangi bir coğrafyada kurulan tüm bozkır imparatorlukları türkler'in eseridir. ya türkler'den etkilenmiş turani ırklarca ya da doğrudan doğruya türkler tarafından kurulmuştur.

başlıcaları şöyledir:

(bkz: sakalar)*
(bkz: kemerler)*
(bkz: sarmatlar)
(bkz: asya hun imparatorluğu)*
(bkz: avrupa hun devleti)
(bkz: ak hunlar)
(bkz: avarlar)**
(bkz: göktürkler)
(bkz: cengizli devleti)
(bkz: timurlu devleti)
(bkz: cungar hanlığı)

bazı batılı tarihçiler bu devletleri barbar ve kültürsüz olarak değerlendirmektedirler. aynı tarihçiler uygur devleti'ni de bozkır imparatorluğu olarak gösterirler ki uygurlar'ın türk kültürü'ndeki önemleri, sosyal, kültürel ve bilim alanındaki bırakıtları tartışmaya açık bile değildir. kaldı ki en büyük bozkır imparatorluklarından biri olan timurlu devleti'nin dönemin bilim ve teknolojisinin çok ötesinde bir varlığı olduğu da sorgulanamaz bir gerçektir.

tarih kitaplarında pek geçmeyen cungar hanlığı son bozkır imparatorluğu olarak kabûl edilir.
güncel Önemli Başlıklar