bugün

rte nin işçilere yaptığı süper zamdan sonra ortaya çıkan asgari ücret meblağıdır..

allah razı olsun başkanımızdan..
Yeni asgari ücret
Haydi hayırlısı olsun.
ülkenin tamamına yakınının asgari ücretle çalışmasına neden olacak gelişme. asgari ücret mastürbasyoncuları yüzünden orta direk diye bir şey kalmadı ülkede maalesef.

asgari ücretliler açlarından ölsünler mi diyenler var da 2003 yılında bu ülkede asgari ücretle çalışan insan sayısı toplam çalışan nüfusun %9'uydu. vasıfsız elemanlar dahi asgari ücretin 1.5-2 katı ücret alıyordu. asgari ücret ev geçindirmek, çocuk büyütmek için verilen bir ücret değildir. geçici bir süreliğine, işe yeni başlayan, deyimi yerindeyse stajyer konumundaki insanlara verilir. sayenizde yapılan fahiş artışlar yüzünden artık mühendis, avukat maaşı oldu.

asgari ücret 5000 lira dahi olsa asgari ücretlinin alım gücü yükselmez, çünkü asgari ücret enflasyonu tetikleyen en önemli faktörlerden biridir dedik ama maalesef o iki gramlık beyinlerinize bir türlü sokamadık.
Yarağı yedik dedirtendir. Şimdi bütün zamları basarlar.
görsel
Asgari ücretin üzerindeki maaşlara yansıması olacak artıştır.
3 kişilik aile sokakta kalsa ve her gün 1 adet simit yese bu para anca 1 ay yeter öyle düşünün.

Alım gücü olmadığı sürece asgari ücrete zam yapılsa ne olur ki
Yılbaşından sonra gelebilecek zamlarla eriyecek ücretdir.
" anası da yesin, babası da yesin. yesin anam yesin canikosu yesin " dedirtendir.
Asgari ücretin yükselmesi maalesef asgari ücret dışında kalan maaşlara etki etmeyecek. Zira türkiye deki hiçbir işveren tek kalemde “20%” zam vermez.

Kaldı ki asgari ücret zammını örnek gösterip maaş zammı isteyene de “aha kapı işte sapı” diyerek yol gösterecek işveren. Kaldı ki artık vasıflı elemanına 3-3.5 verirken vasıfsızına 2825 vereceğini anlayan işveren sistemini asgari ücretli çalışanı üzerine kurar. Maliyet neredeyse aynı çünkü. Piyasada 2.500 tl ye mühendis, avukat çalıştıran uyanıklara gün doğdu işte. Artık sektörü mühendis yerine teknik ressamlara, avukat yerine icra takip elemanlarına göre kurarlar.

işin bir de “maliyetini karşılamıyor” cuları olacak. Bu neden demek? işsizlik tabi ki. Adam 3 kişiye 3 vardiyada yaptırdığı içi 1 kişiye yaptırmaya çalışacak artık krize ve maliye artışını gösterip. Bu da sgksız, sigortasız işçi(özellikle 1000 tl ye fit suri ve pakolar gibi) patlaması yaşatacak belli sektörlerde yakın gelecekte.

Siz de burada 20% zam kötü oran değil diye sevinirsiniz. 3 seneye ülkenin yarısından fazlası asgari ücrete talim hale gelince de anlarsınız hanyayı konyayı. Mesele ücretin değil, alım gücünün artması, o da güçlü ekonomiden geçer. Yoksa asgari ücreti 4.000 tl yapsan ne olur sivri biberin kilosu 14 lirayken...
yeni yılda ev sahiplerininde atağa kalkıp ev kiralarına yüzde 25-30 arası zam yapmalarına sebep olacak asgari ücretin yeni adıdır.

şimdi bazı sivri arkadaşlar çıkar "siz de ne emmeye geliyorsunuz ne gömmeye" derler eminim. yani asgari ücret 2500 olur diyordunuz alın size 2800 hala beyenmiyorsunuz derler. işte bu laz müteahhit kurnazlığındaki ibişler yüzünden zaten ülke sürekli geriye gidiyor. daha yakın zaman önce hazine bakanı olan şahısta bu kafada idi şu anda aile ve sosyal bilmem ne bakanı olan hanım ablada bu kafadalar. tabi en başlarındaki kişide..
umarım işssizlik oranının yukselmesini tetiklemez. sıkıntılı bir durum.
herkese hayırlı olsun inşallah zam falan gelmez bunun peşine.
Yapılan her iyileştirmeyi olumlu görmekle birlikte ne bekliyorduk da şaşırdık ki.
hitap ettikleri kesimin gözüne süslü gözükmek için sürekli arttırıyorlar. oysa fiyatları düşürüp alım gücü yükseltilse asgari ücrete 100 lira falan konsa daha mantıklı ve sağlıklı olur. asgari ücretin 500 lira birden artması anca enflasyonu körükler. tl yi daha da değersizleştirir. basitçe bir şey azsa değerlidir. şimdi her cebe 500 lira daha girecek haliyle tl daha çok piyasada dolaşacak daha da değer kaybedecek basitçe. market rafları ocakta zaten % 50 zam yaparlar. süt 7 lira olacakmış.

ayrıca böyle uçuk kaçık rakamlar vasıflı ile vasıfsızın arasını kapatıyor. en basitinden işveren şu an orta vasıflı birine 3300 acemiye 2300 lira veriyor diyelim yeni sistemde herkesi asgari ücret üzerinden çalıştırmaya başlayacaklar. vasıflı vasıfsız ayrımı azalıcak. lise diploması bile olmayan adam 2850 lira alırken üniversite mezunu diplomalı adamda taş çatlasa 3500 alacak.

şu rakamları yükseltmeyin diyoruz ama hitap ettikleri kesim kuş beyinli olunca ne kadar para o kadar iyi sanıyorlar.

lan cumhuriyet altını 3500 liraya dayandı bundan 15 yıl önce emekli maaşına 3 tane cumhuriyet alıyordun şimdi sadece yarım alabiliyon az düşün sorgula.
ocağın başında 390 dolara tekamül eden şimdi 380 dolara eşit olan yeni asgari ücretimiz.

adam çalıştırdığı işçisine "bankaya yatırdım 500 ünü geri getir" diyebilir.
Yeni ise baslayan için Allah bereket versindir.
Kaşık ile verip kepçe ile aldıkları için bekleyin bakalım ocak zamlarını.