bugün

once upon ların yönetmeni. 89 da 60 yaşında vefat etmiş.
dünya sinemasının efsanesi. birçok yönetmene ilham olmuştur başta tarantino ya.
kendi alanında en iyiydi rahmetli.
western türündeki filmlere ruh katan yönetmendir. ennio morricone de ekürisidir. *
sinema sanatının gelmiş geçmiş en büyük yönetmenidir.
bir zamanlar kalıbına kafayı takmıs yonetmen, filmleri kalite unsuru ama, once upon a time in the west te verdigi kucuk ipuclarıyla filmi adım adım takip etme zevkin tattırır, once upon a time in america da guven, vicdan temalarını isler, filmleri yavas ilerleyen ama butunu yakaladıgınızda zevk veren bir dehadır fikrimce.
quentin tarantino'nun idolüdür kendisi. bilen bilir.
tırt spagetti western filmcisi.
sinema dehası efsane yönetmen. öbür tarafta yakasına yapışıp "neden sadece 7 tane film çektin lan, neden ?" diye soracağım. sonra yavaşca yakasını bırakırken dizlerimin üzerine çöküp sessizce ağlamayı planlıyorum.
her filmi efsane tadında, ayrıca ennio morricone tarafından yapılmış film müziklerinin tamamı klasiktir.
(bkz: once upon a time in the west)
baştan sona içinde bulundugu sadece 10 film ile sinema dünyasına damga vurmus kişidir.

yarattığı epik anlatım ve arkadası ennio ile kurdugu bağ ile donatılan müzikleri filmi izleyenlerde büyük etki yaratmıştır.

baba filmini sırf kendi mafya filmini çekmek ugruna reddetmiştir. ve zavallı siz sözlük yazarları bunların çoğunu algılamaktan uzaksınız.

--spoiler--
sinema öncüsü Vincenzo Leone'in ve sessiz film aktristi Edvige Valcarenghi (Bice Waleran)'nin oğlu olarak Roma'da dünyaya geldi. Okul yıllarında daha sonra müzikal iş birliği yapacağı Ennio Morricone ile sınıf arkadaşıydı. Babasını setlerde izledikten sonra 18 yaşında üniversitedeki hukuk öğrenimini bırakarak film endüstrisine giriş yaptı.

1960'ların başlarında, tarihi destanlar seyircinin gözünden düşmüştü. Ama Leone dikkatini başka bir yöne kaydırdı. Bu "Spaghetti Western" olarak bilinen bir alt tarzdı. Orjinali ise Amerikan Western tarzı filmlerden gelmekteydi. Bir Avuç Dolar filmi ünlü Japon yönetmen Akira Kurosawa'nın edo dönemi samuray macerası Yojimbo (1961) esas alınarak yapılmış bir western filmiydi. Aslında bu filmin senaryosunun western tarzına uyarlamasıydı. Bir Avuç Dolar için aynı zamanda Clint Eastwood'un bir yıldız olarak ortaya çıktığı film olduğu için kayda değerdir. Bu döneme kadar Eastwood, Amerikan televizyon aktörü olarak bir kaç filmde rol almıştı.

Leone'nin bir sonraki iki filmi Birkaç Dolar için (1965) ve iyi, Kötü ve Çirkin olacaktı. Bu filmler, Bir Avuç Dolar filmi ile birlikte Man with No Name üçlemesi olarak bilindi. Aynı zamanda bunlara Dolar Üçlemesi de deniyordu. Bu filmlerin her biri kendinden bir önce gelen filmden finansal, teknik açıdan daha başarıldı. Film müziklerinin yenilikçi besteleri Ennio Morricone tarafından yapıldı. Temaları tasarlamak için ikili birbirine yakın çalışıyordu. Leone film çekimlerini Morricone'nin müzikleri oynarken yapıyordu. Bu onun kişisel tarzı olmuştu.

The Man with No Name üçlemesi'nin başarısına dayanarak, 1967 senesinde Leone Birleşik Devletler'e davet edildi. Paramount Pictures yapımcılığında Bir Zamanlar Batıda filmini yönetecekti. Film daha çok Almería, ispanya ve Roma'daki Cinecittà stüdyosunda çekildi. Aynı zamanda kısa bir kısmı Utah'daki Monument Vadisi'nde çekildi. Film Charles Bronson, Henry Fonda, Jason Robards ve Claudia Cardinale gibi dönemin popüler isimleri ile çekildi. Filmin senaryosu Leone ve onun uzun zamandır arkadaşı ve işbirlikçisi olan Sergio Donati tarafından yazıldı. Bernardo Bertolucci ve Dario Argento'nun bir hikayesi esas alındı. Bu her iki hikaye yazarı da daha sonra dikkat çeken yönetmenler oldular. Film piyasaya çıkmadan önce Paramount tarafından kötü şekilde kurgulandı. Bu filmin Birleşik Devletler'de düşük gişe geliri elde etmesinin sebeplerinden biriydi. Film yine de Avrupa'da büyük bir hit oldu

--spoiler--

gerisini gidip bir zahmet vikipediden okuyun. belki ne kadar iyi bir yonetmen ve sinema adamı oldugunu anlarsınız.
spagetti western'in varoluş sebebi italyan yönetmendir.*
az konuşup çok iş yapan kovboyların yönetmeni.
(bkz: dollars trilogy)
filmlerinde ahlaki derslere yer verilmez. ancak sinema dünyasını adeta tokatlamıştır.
sinemayı ve sinematografiyi yemiş yutmuş; yetmiyormuş gibi bir de kusmuş ve üzerine çalışmaya devam etmiş bir yönetmendir bu üstat.
vahşi batıyı vahşi amerikalıdan iyi anlatan sinema dahisi. ondan daha iyi western yapan çıkmadı. (bkz: il buono il brutto il cattivo)
3 ocak 1929 da roma da doğmuş olup 30 nisan 1989 da gene roma da mortingen şitraze olmuştur. spaghetti western in babasıdır. günümüzde robert rodriguez ve tarantino bu babanın yolunda ilerlemektedir. gerek göndermeleri gerekse karakter yaratımıyla. tarafımca en kral filmi bir zamanlar amerika olarak görülmektedir. eastwood u eastwood yapandır.
italo-western filmlerinin usta yönetmeni. iyi kötü ve cirkin denilince akla gelinmesi gereken gereken dahi.
western turunu zirveye ulastiran yonetmen. fakat ennio morricone'nin de payi unutulmamali. zira filmlerin bu kadar ozgun olmasinda muziklerin ve kompozitorunun payi cok buyuk.
western ilahı müthiş bir yönetmen. bir çok yönetmenin ilham kaynağı olmuştur. filmleri 40 yıl öncesi olsa da o kurgularıyla, kamera çekimleriyle şapka çıkartır izleyenlerine. bir kez daha önünde saygıyla eğilmemize neden olur.
hiç bir filminde temiz insana asla rastlanmayacak, hollywood sinemasının alay etmek için spaghetti western dediği ancak unutulmaz olarak tarihe geçen vahşi batı filmlerinin unutulmaz yönetmeni.
bir italyan olarak, yönettiği başarılı, amerikan vahşi batı hikayeleri ile yeni bir tür yaratan yönetmen.

(bkz: spaghetti western)
iyi kötü çirkin' de ki mezarlık sahnesindeki kamera açılarını görüntü yönetmenlerinin defalarca izlemesi gereken vahşi batı' nın italyan soslu dahisi.