bugün

sergio leone

baştan sona içinde bulundugu sadece 10 film ile sinema dünyasına damga vurmus kişidir.

yarattığı epik anlatım ve arkadası ennio ile kurdugu bağ ile donatılan müzikleri filmi izleyenlerde büyük etki yaratmıştır.

baba filmini sırf kendi mafya filmini çekmek ugruna reddetmiştir. ve zavallı siz sözlük yazarları bunların çoğunu algılamaktan uzaksınız.

--spoiler--
sinema öncüsü Vincenzo Leone'in ve sessiz film aktristi Edvige Valcarenghi (Bice Waleran)'nin oğlu olarak Roma'da dünyaya geldi. Okul yıllarında daha sonra müzikal iş birliği yapacağı Ennio Morricone ile sınıf arkadaşıydı. Babasını setlerde izledikten sonra 18 yaşında üniversitedeki hukuk öğrenimini bırakarak film endüstrisine giriş yaptı.

1960'ların başlarında, tarihi destanlar seyircinin gözünden düşmüştü. Ama Leone dikkatini başka bir yöne kaydırdı. Bu "Spaghetti Western" olarak bilinen bir alt tarzdı. Orjinali ise Amerikan Western tarzı filmlerden gelmekteydi. Bir Avuç Dolar filmi ünlü Japon yönetmen Akira Kurosawa'nın edo dönemi samuray macerası Yojimbo (1961) esas alınarak yapılmış bir western filmiydi. Aslında bu filmin senaryosunun western tarzına uyarlamasıydı. Bir Avuç Dolar için aynı zamanda Clint Eastwood'un bir yıldız olarak ortaya çıktığı film olduğu için kayda değerdir. Bu döneme kadar Eastwood, Amerikan televizyon aktörü olarak bir kaç filmde rol almıştı.

Leone'nin bir sonraki iki filmi Birkaç Dolar için (1965) ve iyi, Kötü ve Çirkin olacaktı. Bu filmler, Bir Avuç Dolar filmi ile birlikte Man with No Name üçlemesi olarak bilindi. Aynı zamanda bunlara Dolar Üçlemesi de deniyordu. Bu filmlerin her biri kendinden bir önce gelen filmden finansal, teknik açıdan daha başarıldı. Film müziklerinin yenilikçi besteleri Ennio Morricone tarafından yapıldı. Temaları tasarlamak için ikili birbirine yakın çalışıyordu. Leone film çekimlerini Morricone'nin müzikleri oynarken yapıyordu. Bu onun kişisel tarzı olmuştu.

The Man with No Name üçlemesi'nin başarısına dayanarak, 1967 senesinde Leone Birleşik Devletler'e davet edildi. Paramount Pictures yapımcılığında Bir Zamanlar Batıda filmini yönetecekti. Film daha çok Almería, ispanya ve Roma'daki Cinecittà stüdyosunda çekildi. Aynı zamanda kısa bir kısmı Utah'daki Monument Vadisi'nde çekildi. Film Charles Bronson, Henry Fonda, Jason Robards ve Claudia Cardinale gibi dönemin popüler isimleri ile çekildi. Filmin senaryosu Leone ve onun uzun zamandır arkadaşı ve işbirlikçisi olan Sergio Donati tarafından yazıldı. Bernardo Bertolucci ve Dario Argento'nun bir hikayesi esas alındı. Bu her iki hikaye yazarı da daha sonra dikkat çeken yönetmenler oldular. Film piyasaya çıkmadan önce Paramount tarafından kötü şekilde kurgulandı. Bu filmin Birleşik Devletler'de düşük gişe geliri elde etmesinin sebeplerinden biriydi. Film yine de Avrupa'da büyük bir hit oldu

--spoiler--

gerisini gidip bir zahmet vikipediden okuyun. belki ne kadar iyi bir yonetmen ve sinema adamı oldugunu anlarsınız.
güncel Önemli Başlıklar