bugün

yazarın doğal ve toplumsal gerçeklere bağlı kalmasını, kendi duygu ve düşüncelerini yansıtmadan yazmasını ilke edinen edebi hareket.
Lev Tolstoy, Ivan Turgenyev, Fyodor Dostoyevski gibi onemli rus edebiyatcıları ıcınde barındıran edebiyat akımıdır. usta rus yazarlarının realıst olması ise ilginc bir ayrıntıdir.
on dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısından itibaren ortaya çıkmıştır. roman ve hikayelerde büyük etkileri olmuştur. romantizme tepki olarak doğmuştur.
romantizm etkisinden uzak olan edebiyattır.
XIX.yüzyılda deneysel bilimlerin gelişmesi,özellikle Filozof Aguste Comte'un pozitivzm(olguculuk)felsefesi,1850'den sonra edebiyatta realizm akımının oluşmasını sağlamıştır. Pozitivizm, doğa olaylarının metafizik(doğaüstü) görüşlerle değil,olgular arasındaki bağlantının gözlem ve deneylerle bulunacak yasalarıyla açıklanabileceğini ileri süren bir felsefe akımıdır. Olayları gözlemleyerek,onları yöneten yasaları bulma yöntemi, toplumsal olaylarda, dolayısıyla edebiyatta da uygulanarak realizmin doğmasına ortam hazırlamıştır. Romantizm'e tepki olarak doğan realizm. Flaubert'in Madam Bovary adlı eserinin yayınlanmasıyla(1857) kesin biçimini almış ve bütün Avrupa'ya yayılmıştır. Goncourt Kardeşlerdde çalışmalarıyla realist akımın kesin çizgilerinin saptanmasında yer almışlardır. (bkz: Realizm), (bkz: Dostoyevski), (bkz: Tolstoy), (bkz: Gustave Flaubert), (bkz: Halit Ziya Uşaklıgil)
Realizmin Önemli Sanatçıları:

H. de Balzac; roman, öykü, tiyatro

Stendhal; roman

Gustave Flauberte; roman

Dostoyevski; roman

Tolstoy; roman

Anton Çehov; öykü, tiyatro

Maksim Gorki; roman

Danielde Foe; roman

Charles Dickens; roman

Emest Hemingway; roman, öykü

Jack London; roman

Mark Twain; roman

Realizmin Türk Edebiyatındaki Temsilcileri:

Recaizâde Mahmut Ekrem; roman

Samipaşazâde Sezai; roman, öykü

HalitZiya Uşaklıgil; roman

Mehmet Rauf; roman

Refik Hallt Karay; roman

Yakup Kadri Karaosmanoğlu; roman

Halide Edip Adıvar; roman
acı gerçekleri yüzümüze bir tokat gibi çarpan edebiyat.
görsel
güncel Önemli Başlıklar