bugün

Aşırı korku, heyecan dolayısıyla saldırgan, telaşlı davranışta bulunma veya içine kapanma.
ha oldu ha olacak diye hayatını geçiren ama sonunda kendini hasta eden psikolojik evhamları olan kişilerdir.
yaşamayan bir insanın anlamasının asla mümkün olamayacağı hastalık. hayatınızı zindan etmesi an meselesidir. ayrıntılarını yazmaya bile korkutan hastalık.
bu zamanda her gencin başına muhakkak geldiğini düşündüğüm, azap ötesi azap, 4 yıl çektiğim işkence.
sıklıkla tehlikenin eşiğinde olma duygusuyla aniden orta çıkan ve şiddetli gerginlik, tedirginlik, korku, dehşete kapılma, çaresizlik, kapana sıkışmışlık duygusu, ölüme yaklaştığını düşünme, nefes darlığı, titreme gibi özelliklerle tamamlanan kaygı nöbeti.
elinizin ayagınızın titremesine sebebiyet veren lanet hastalık.
dakikalar bazen saatler surebilen yogun endise hali. aniden baslar ve cok kisa bir zaman dilimi icerisinde en ust seviyeye ulasir. kisinin bekledigi bir zamanda, yada hic beklenmedik bir anda gelebilir.
nefes alma guclugu, bas donmesi, hizli kalp atisi, bir felaket geliyor hissi, olum korkusu ve kontrolu kaybetme korkusu seklinde semptomlari vardir. siklikla agorafobiyle komorbid gorulur.
az önce kalp çarpıntısı ve nefes alamama şeklinde hasıl olup 2. kez yoklayan illet.
kalbim carpıyo basım dönüyo tansiyonum fırladı soguk soguk terliyorum gibi sözcükleri sarf ettirip farklı doktorlara gitmemize neden olan ayrica kendini ilk baslarda gizlemeyi basaran istendiginde inanc yoluylada atlatilabilinecek son yılların pislik hastalıgı.
yeni moda tikky hastalığı
tedavi edilebilir doğrudur. fakat ilerki dönemlerde kendini tekrar etmesi oldukça muhtemeldir. dolayısıyla ilaç tedavisi ve terapiden sonra bu hastalığın üstesinden gelmek için kişinin asıl yapması gereken kendi kendini telkin edebilmeyi öğrenmektir.
sanıldığı gibi tikky hastalığı olmayan..
her kesimden her yaşta insanın karşısına çıkabilecek olan..
aşırı kaygı, soğul terler dökme, vücutta titreme, kalp çarpıntısı, nefes darlığı gibi bi dolu boktan belirtiyle kendini gösteriveren..
gerçekten yaşamayanın asla tahmin edemeyeceği kadar sarsıcı bir hastalık nöbeti..
beraberinde şiddetli ölüm korkusu getireceğinden dolayı..
insana yanında sürekli su, aspirin gibi ufak tefek de olsa önlemler taşıtarak hayatına yük olan allahın belası girdap..
DSM III- R da oldugu gibi DSM IV de Panik atagin diagnostik kriterleri ayri bir liste halinde verilmistir.DSM III -R de panik atagin kriterleri için PB için gereken diagnostik kriterleri içermesi gerekiyordu.

Panik atak için diagnostik kriterlere ayri bir set olarak verilmis olmasinin temel nedeni, PA'nin diger mental hastaliklar olan PB, spesifik fobi, sosyal fobi ve PTSB'unda da olmasidir.

Daha da ilerisi PB'deki diagnostik kriterleri içine PA'nin dahil edilmesi, PA'nin beklenmedik ve umulmadik bir sekilde ortaya çikmasi ile ifade edilmestir.

Beklenmedik PA'lar aniden ortaya çikar ve herhangi durumsal bir stimulus yoktur. PA'larin böyle aniden umulmadik bir zamanda ortaya çikmasi diger fobik hastaliklar için geçerli degildir. Sosyal ve spesifik fobileri olan hastalardan PA'lar spesifik bir stimulus veya uyarana bagli olarak beklentisel olarak ortaya çikar.

Bazi panik ataklari umulan ve umulmayan seklinde kolayca ayristirmak mümkün degildir. Bu ataklari, PA'lara durumsal yatkinlik olarak izah etmek daha uygundur.Bu PA'lar tetikleyici mekanizmalar oldugunda ve olmadiginda da ortaya çikabilir. Bu ataklar ekspojurdan hemen sonrada ortaya çikabilir veya gecikmis bir cevap seklinde de gözlenebilir.
bu insanlar sizi asansöre almazlar.gelirsin dershaneden evine* yüzünde evine gelme mutlulugu belirmiştir azda olsa apartman kapısını acarsın asansöre yönelirsin orta bekleyen kadına kafanla bi selam cakarsın kadınla birlikte beklersin asansörün gelmesini zönkkk asansör gelir kadın senden önce davranır ve asansöre girer ve ardından da:
-'bende panik atak var ben yanlız bineyim' der ve selametle sen orda dumur oldugun yere cökersin ve asasnsörü beklersin. **
bu insanlar asfaltta köpekbalığı görme yetisine sahip olabilirler. ayrıca duyguları çabuk kabardığından kontrolsüzlerdir. eli ayağına girer, mimikleri aptallaşır. bu durumu minimum seviyeye indirgemek için panik atak kişiye copla vurulmalıdır.
bu kaygı nobetleri bitmez. belli bir sure sonra hic ummadıgınız bir anda aniden ortaya cıkar. sasırtır sizi. doktora gitmek, hastaneye kosmak, hatta etraftaki herkese bu durumu bulastırmak olasıdır. yapılacak en mantıklı cozum nobet esnasında durumun mantıklı olmadıgını surekli kendinize telkin etmektir. fakat bu cozum sadece sizi 20 saniye rahatlatır. muhtemelen oleceginize inanmıs, vasiyet tayininde bulunmus bir aglama krizi gecirmis durumda bulabilirsiniz kendinizi. fecidir.
(bkz: nanikatak)
http://pandost.com/
nazan oncel'in yeni albumu 7n bitirdin'in ayni adli sarkisinda gecen soz
sibirya'dan beter bir yatak yattin mi basliyo' panik atak agliorum saniyorsun sadece, ne uyku var ne dur durak
ota boka korkmaniza sebep olabilecek kotu bir hastalik.
Kişi aniden başlayan ve çok yoğun olarak çarpıntı, titreme, nefes darlığı, baş dönmesi, ölecekmiş ya da kontrolünü kaybedecekmiş korkusu yaşıyorsa bu durum psikiyatrik bir rahatsızlık olan "panik bozukluğu"na işaret eder. Kişi kalp krizi ya da beyin kanaması geçireceği, felç olacağı, aklını kaybedeceği korkusuyla sık sık acil servislere başvurur, tetkikler yaptırır. Aynı korkuyla yalnız kalmaktan, kalabalık yerlere girmekten, araba kullanmaktan kaçınması, kişinin yaşam kalitesini ileri derecede bozabilir. Panik bozukluğunun, belli bir oranda, uzun süreli "psiko-sosyal stres" sonrasında ortaya çıktığı bilinmektedir. Panik hastalığında beyin kimyası bozulur. Kliniğimizde biyoelektriksel beyin haritalaması ile beynin stresli ve dezorganize alanları belirlenir. ilaç tedavisinin yanında etkin bir şekilde uyguladığımız psikoterapi ve "Neuro-Biofeedback" tekniği ile hastalık belirtileri önemli ölçüde azaltılmaktadır.

Öncelikli olarak psikiyatrik bir tablo olmakla birlikte, özellikle kalple ilgili yakınmaların ön planda oluşu nedeniyle hem hastada hem de hekimde bir kalp rahatsızlığı karşısında bulunduğu izlenimi uyandıran ve halen ilk başvurunun sıklıkla kalp hastalıkları uzmanlarına yapıldığı bir hastalık... Ani olarak ortaya çıkan ve panik kavramına yakışan yoğun bir sıkıntı (anksiyete) yaşantısı... Ölüm korkusu, delirme korkusu ve kontrolünü kaybedeceği kaygısı... Acil başvurular arasında önemli bir oranı oluşturan ve toplum içinde gittikçe artan bir sıklıkta görülen bir hastalık...

Yukarda tanımlanan bu tablo, psikiyatri dilinde Panik Bozukluğu olarak adlandırılır.. Panik atağı ise bu hastalığın temel klinik görünümüdür.

Panik Bozukluğu ilaç tedavisine oldukça iyi yanıt verir, ancak ilaçla sağlanan iyileşmenin psikoterapiyle de pekiştirilmesi gerekmektedir. Böylece panik atağı konusunda bilgilenmek, panik atağı sırasında görülen aşırı soluk alıp vermeyi kontrol edebilmek gevşeme ve üzerine gitme alıştırmaları ile rahatlamak mümkün olabilecektir.
(bkz: acil durumda camı kırınız)
(bkz: xanax)
(bkz: burhan altıntop)
yaşarken gördüğünüz bir kabustur. asla bitmez, ruhunuzun bi yerlerinde saklanmıştır, ortaya cıkmayı bekler, hayatınızın içine sıçar..
uzun süredir yaşadığım ve hala yaşamaya devam ettiğim arkadaşım olmuş rahatsızlık. yapılması gereken tek şey onu tanımak ve onunla yaşamaya alışmaktır. çok fazla umursamaya gerek yoktur, atak geldiğinde yapılacak tek şey evet en iyi vuruşun bumu demek ve onunla dalga geçmektir. hatta bazen gelmesini istersiniz yüzleşmek ve onu alt etmek için ama gelmez. zamanla oda alışır yenilgiye ve oda bunu kabullenir. şimdiye kadar bana yapamassın dediği herşeyi yaptım, başlarda o benim için bir rahatsızlıktı şimdi ben onun için bir rahatsızlık oldum. o bana dokunmadığı sürece bende ona dokunmuyorum. herkes sınırını biliyor, zorlada olsa ona ait olduğu yeri göstermeli ve ordan çıkmamasını sağlamalısınız. çıktığı anda yapabileceği birşeyi olmadığı oda bilmeli.