bugün

Gluten, buğday içerisinde yeralan ve un öz değerlerini en fazla içeren protein grubudur. Unun içerisinde Yas gluten değeri 28-32 arası ideal olup eksikliği durumunda iyi buğday ile karıştırılarak veya kuru gluten ilavesi ile istenen değerlere ulaşılabilir.Kuru gluten, buğday nişastası üreticilerinin yakın geçmişe kadar teknoloji yetersizliğinden dolayı elde edilmesi zor olan ancak bugün Un sanayi, dayanıklı unlu mamuller, ve balık yemi başta olmak üzere yem sanayinde kullanılan bir sanayi hammaddesi haline gelmiştir.

Yem sanayindeki kullanımı özellikle balık yavru yemlerinde 2 mm nin altında yeralan extruder ürünlerinin imalinde avantaj sağlamaktadır. Son yıllarda birçok yem üreticisi tarafından tercih edilmektedir.

Kullanımının sınırlı veya kontrollu olması gerekliliği Çölyak hastalığının bu protein grubuna karşı hassasiyetinden kaynaklanmaktadır. Batı ülkelerinde hazır gıdalarda, içindekiler listesinde belirtilmesi gereken belli bir oranın üzerinde risk taşıyan alerjenlerin başındadır.

(bkz: wikipedia dan başlık araklamak)
Tahıl unlarından nişasta çıkarıldıktan sonra geri kalan albüminli madde.
Buğday proteini olarak da bilinen tarımsal hammadde. Tahıl ambarı olan ülkemizde üretilmeyip büyük oranda avrupa ve asya'dan ithal edilir.

(bkz: tahıl ambarı)

Zira, bu ülkelerede buğdaydan yapay tatlandırıcı yapılmakta ve bu süreçte yan ürün olarak bol miktarda gluten ortaya çıkmaktadır. Özellikle yem sanayii, ekmek sanayii ve un sanayiinde kullanılır. Fakat, bu madde bazı insanlarda, alerjiye ve rahatsızlığa yol açmaktadır.

(bkz: çölyak hastalığı)
glutenin ve gliadin a.a.lerindan* meydana gelmiştir. %2 lik tuzlu su çözeltisinde çözünmeyen, hamurun gaz tutma kapasitesini kontrol eden proteindir. gluten ne kadar sert olursa ve miktarı fazla olursa hamuru açmak o denli zor olur. tr. durum, tr. compactum, tr. aestivum gibi değişik buğdaylarda gluten miktarı birbirinden farklıdır.
glutelin ve gliadinden oluşan protein grubudur. hamurun kalitesini belirler. gluteni yüksek hamurların uzamaya ve yoğurulmaya karşı dirençleri yüksektir.
birçok rahatsızlığa sebebiyet verdiği ya da sadece tetikleyici olduğu bilinen, buğday, çavdar, arpa, darı gibi tahıllarda bulunan bir proteindir. 2. dünya savaşında avrupa'daki kıtlık neticesinde buğdaysız hayatı gören insanlar birçok rahatsızlığın da ortadan kalktığını izlemiştir.
bir arkadaş sordu da,
kaynak:http://www.amazon.com/Dan...l-Hazardous/dp/1583331298
Un partiküllerini bir arada tutarak hamur yapmayı, açmayı ve şekillendirmeyi kolaylaştıran bir proteindir de aynı zamanda.
south park ta fena taşşağı geçilen protein. abd lilerin dünyanın sonuyöuş gibi kötü göstermeleri tüm yedikleri içtiklerine nazaran solda sıfırdır.
Gluten, isim benzerliği nedeniyle kesinlikle glutamat ve glutaminle karıştırılmaması gereken,hayati zararı sadece çölyak ,gluten enteropatisi ve allerjisi olanları kapsamamakla birlikte,tüm insanlar için tehlikeli olan,buğdaygillerin birçoğunda bulunan bitkisel protein. Mümkün olduğunca az tüketilmeli ya da başarılabilirse hiç tüketilmemeli.
bu maddeye alerji olduğumu öğrendiğimde amerikalılara hiç kimseye etmediğim kadar küfür etmiştim. 1940'lı yıllarda ekmeğe doyuruculuk katsın diye ve obezliği, şeker hastalığını, çölyak hastalığını insanların başına musallat etmek için dünyadaki buğdayın yüzde 99' unun genetiğiyle oynamışlardır.
belden aşşağısı yağlananların az tüketmesi lazım.
msn türkiyede kilo alma tiplerinde böyle bir bilgi vermiş.
üst vücüdu yağlanmayıp bacakları ve kalçası yağlananların dikkatli tüketmesini tavsiye etmiş.
bir çok hastalıkla ilişkili olup tahıllarda bulunan protein grubu. gluten free diyetle beslenen arkadaşlara sorum olucak ama yeşillendirirlerse çok sevinirim. (bkz: format ağladı)
çölyak hastası olun ya da olmayın, gluten intoleransınız olsun ya da olmasın son zamanlarda bazı uzmanların katiyyen tüketmeyin şeklinde uyarı yaptığı, birçok tahıl ürününün muhteviyatında bulunan bir proteindir. Lakin o kadar çok farklı ürünün içinde var ki glutensiz bir diyeti yürütmek gerçekten zor ve pahalı. Öncelikle alışmış olduğumuz beslenme şeklini terkettiğinizde daha öncesinde tahıl ürünülerine ne kadar bağlı bir beslenme rejiminiz olduğunuzu farkediyorsunuz. Yani baya baya sadece tahılla beslenen canlılara dönmüşüz farkında olmadan. Son birkaç zamandır gluten ve glükoz şurubu ihtiva eden hiçbirşeyi tüketmiyorum, ilk başlarda "açım ulan" diye gezerken şimdi kendimi daha enerjik ve iyi hissediyorum, göbek bölgesinden verdiğim kilolar ve eriyen simit de cabası.
Bu aralar sanki alerjisini bünyemde yavaştan hissediyorum. Lütfen olmasın.
sadece arpa, buğday gibi tahıllarda değil, hemen hemen her şeyde bulunabilecek bir maddedir. Örneğin mektup zarflarının yapışkan kısımlarında da gluten bulunur. genel olarak insanoğlu evrimini henüz tamamlayamadığından vücudumuz da bu proteine karşı duyarlıdır. (bkz: )https://glutensiz.net/gluten-nedir/
O kadar illetin üstüne bir de bu belanın alerjisi çıktı ne güzel. Göğsüm, omuzlarım, boynum kıpkırmızı olup kabarıyor, ateş gibi oluyor ve sonra üşüyorum. Antalya'nın yaz sıcağında üşüyorum ulan.
gluten (öz) buğday ununda bulunan bir protein kompleksi.
buğday unundaki suda çözünmeyen proteinler (suyu absorblayan proteinler) kısmına dahildir. gluten gliadin ve glutenin adlı iki ayrı proteinin bileşiminden oluşur. gliadin ve glutenin proteinlerinin su alıp şişmesiyle oluşan (yaş öz) elastik yapılı bu madde ekmeklik kalite için önemlidir. bunların dışında ekmeklik kalite için önemli olmayan iki protein daha vardır ki bunlarda albumin ve globulindir bunlar ise suda çözünen proteinler sınıfını oluşturur. unda bunun dışında nişasta ve selülozda bulunur.
gluten ekmeği ekmek yapan o gözenekli yapıyı oluşturan proteindir ve buğday dışındaki başka hiçbir tahılda bulunmaz. ekmeklik unlarda gluten oranının 27-32 arasında olması idealdir, daha az olduğunda hamur zayıf olur yani yoğurmaya fazla dayanamaz, ekmek ise basık, yeterince kabarmamış ve çabuk bayatlayan bir yapı kazanır, gluten fazla olduğunda ise zor yoğurulan ve uzun süre yoğurma isteyen hamur oluşur ve bu sağlanamazsa gözenek yapısı kalın yeterince kabaramamış ekmek oluşur.
teknolojik olarak gluten un içindeki nişastanın ayrılmasıylada elde edilebilir ve toz haline getirilip gluten oranı düşük unlara katılabilir.
ayrıca gluten bazı kişiler tarafından da sindirilemeyebilir, buna çölyak hastalığı denilir ve bu kişiler buğday unu dolayısıyla gluten içeren hiçbirşeyi tüketemezler. çölyak hastaları için üretilmiş özel glutensiz ekmekler ve makarmalarda mevcuttur.
gluten oranı yüksek unlardan yapılan ekmeklerede bazı litetatürlerde gluten ekmeği de denilmektedir ancak bunun özel bir durumu yada üretim tekniği yoktur.
unda ki gluten miktarı glutomatik denilen cihaz yoksa elde yıkama yöntemiyle bulunur. ayrıca bulunan bu gluten yapısının yüzde olarak (indeks) sağlamlığı ise glutork (santrifüj cihazı) ile bulunur. gluten kalitesini, buğdayda süne zararı olup olmadığını belirlemek içinse sedimentasyon testi yapılır.
güncel Önemli Başlıklar