bugün

Aytun Çıray'ın internet haber köşe yazısında kaleme aldığı hrant dink için atmış olduğu başlık.

yazı şöyle ;

Agos gazetesinin önünde toplanan kalabalık sık sık "Hepimiz Hrant'ız, hepimiz Ermeniyiz" sloganları attı. Cinayetten sonra Taksim'den Şişli ye yürüyen yüzlerce insanın da bu sloganı attığını gördük televizyonlarda

Bu da yetmezmiş gibi Hrant Dink'i öldüren silahın tetiğini çeken zavallı maşanın ve onu cinayete azmettirip kullanan dış güçlerin ve onların işbirlikçilerinin suçu, tüm Türk milletine yüklendi.

Televizyon kanallarından sürekli Türkiye yi ve Türk milletini hedef tahtasına koyan bir yayın, özeleştiri yaparmış gibi bir üslupla tekrarlandı durdu, bilinçlere islendi. Toplum, su dakikada bile, hala tek yanlı bir propagandanın bombardımanı altında tutuluyor.

Acaba bu şartlar altında bir kişi de çıkıp su soruları sormuyor mu kendi kendine?

Neden üç beş hain ve onun arkasındakiler bu cinayeti islediler diye ben suçlu oluyorum?

Neden Türkiye, neden Türk milleti suçlu ilan ediliyor?

Ben mi öldürdüm Dink'i? Biz mi öldürdük?

Hrant Dink'in kızı Sera Dink'in cinayetten hemen sonra "babamı vurdular simdi kanları daha mı temiz oldu ?" (Sabah, 20.1.2007) seklindeki sözlerinin, olayın yarattığı hınç ve şoktan kaynaklandığı söylenebilir. Ama bu tur şok anlarının kişilerin bilinçaltında yer etmiş hakiki duygu ve düşüncelerini ortaya çıkardığı da bir gerçektir.

Hrant Dink öldürülmeli miydi peki?

Tabii ki, hiçbir gerekçe Hrant Dink'in öldürülmesini kabul edilir kılamaz.

Onun için bu cinayeti lanetliyorum ve ne Hrant Dink'in ne de başka bir insanın yaşamına kastedilmesine ve katledilmesine hiçbir şekilde onay vermiyorum.

Ama ben Hrant değilim !.. Hiç bir zaman olmaya da niyetim yok !..

Çünkü onun gibi düşünmüyorum. Onun el ele olduğu, işbirliği içinde bulunduğu kimseler ve çevrelerle isim olmaz.

Ben ne ayrılıkçılıyım, ne Kürtçüyüm, ne mandacıyım, ne de Ermeni milliyetçisiyim.

Ben solcuyum ve Kemalist im

Bugün " Hepimiz Hrant'ız " diye bağıranların acaba kaçı, daha dört gün önce şehit olan 27 yaşındaki Astsubay Kadir Aydın için "Hepimiz Kadir'iz " diye haykırabilir acaba?

Kadir Aydın ın cenazesinde kaç kişi yürüdü?..

Kaç Sivil Toplum Örgütü, kaç parti lideri ya da üyesi "Eğer bu ülkede yaşamanın bedeli oğlum gibi yiğitlerin gitmesiyse gider. Bir oğlum daha var, oluyorsa alın onu da götürün" diyen şehit babasına bir başsağlığı diledi?

Ben isterim ki ne Hrant ölsün, ne Kadir!.. "Yüz çiçek açsın, yüz fikir yarışsın."

Ama böyle düşünmek beni Hrant yapmaz, yapamaz.

Çünkü Türkiye Cumhuriyeti ni ortadan kaldırmaya ve bölmeye çalışanlarla ne işim olur, ne işbirliğim

Peki, Hrant Dink böyle biri miydi?

Yanıtı merak edenler su adrese bir göz atsınlar: http://www.koxuz.biz/

Ve sonra herkes kendisinin kim olduğunu, kimden yana olduğunu bir kere daha düşünsün.

Televizyonların değil, aklının sesine kulak vererek ama ..
siz öldürdünüz.

siz öldürdünüz ki; bugün, o aşırılaştırılmış miliyetçiliğin etkisi olarak, trabzon'dan bir genç, sırf düşüncelerime uymuyor diye, onun tabiriyle "kanına dokunuyor" diye, istanbul'a gidip bir "insan öldürüyor".

bu mu ülkede insanın değeri. siz çocuklarınıza insan hayatını, dini böyle mi öğrettiniz. siz çocuklarınıza milliyetçiliği, "insanları vurmak" olarak mı ezberlettiniz.

o halde siz öldürdünüz hrant'ı. başkası öldürmedi. siz öldürdünüz.
sen istediğini ol kardeşim. biz hepimiz hrant dink iz sen bunu nasıl algılarsan algıla biz öyleyiz. ayrıca hepimiz kadir iz de aynı zamanda. bunu yaptığın ayrım ile sen zaten düşüncenin ne olduğunu oldukça güzel sergiliyorsun. bu noktada ki verilmek istenen mesajı algılayamıyorsun. zaten algılama böyle şeyler sana gelmez...
yazının ikinci bölümüne dikkati çekerek benim de savunduğum yazıdır. hrant öldürüldü, iyi veya kötü, doğru veya yanlış, bir düşünür , bir insan öldürüldü. ama ben de hrant değilim.

eğer katil milliyetçilik duygularıyla işledim falan diyorsa zaten o benim ve benim halkımın milliyetçilik anlayışına sığmaz. öteden beri barış yanlısıdır benim halkım. başka bir ülkeye karşı "terör" grupları kurmamıştır. onun için de bunu türk vatandaşı olan birisi işlemiş olabilir ama türk halkına yüklenmek, milliyetçiliğe yüklenmek asla doğru değildir. aynı şekilde fikren benzer ama zikren karşı olan grupların bahsettiği o "faşist gruplar (!)" tarafından işlendiğini söylemek de yanlıştır.

ayrıca, milliyetçilik duygularıyla işlendiğini görüp de faşist diye suçladıkları grupları ısrarla kötüleyenler, dün televizyondaki şu noktayı kaçırıyorlar sanırım. ( her kanalda aynı şeyler döndüğünden dolayı hangi kanal olduğunu hatırlayamıyorum şu an ).

katil, cinayetten önce milliyetçi arkadaşlarından soğumuştu ve görüşmüyordu.
gaza gelerek söylenmiş ve üstünde fazla düşünülmemiş bir sözdür: "ben hratım, ben ermeniyim". bu sözü kabullenmeyen insanları farklı bir kategoriye yerleştiren bir sözdür. elbette bir insanın sokak ortasında vurularak öldürülmesi, hele hele yargıya intikal etmiş bir mesele yüzünden kim vurduya gitmesi kabul edilecek bir şey değildir, üzüntü vericidir. fakat bu yüzden kalkıp da ben hrantım ben ermeniyim diyemem. çünkü ben; yüzyıllardır kardeşçe aynı topraklarda yaşamış, aynı havayı solumuş, tarihi, geçmişi, geleceği olan, hoşgörünün yeşerdiği, medeniyetlerin kavuşma noktası olan bir ülkenin mensubuyum. ben mustafa kemal im, ben fatih im, ben kanuni yim. etnik kökenim, dilim, dinim ne olursa olsun; farklılıkları bir kenara bırakarak söylenmesi gereken bir sözü sarfetmeliyim; "ben türk üm".
kendisini yazar olarak adlandıran bu kişi nasıl olur da bu olayı bu denli karıştırır ve de olayı yine yer, yün yan taraf meselesine çekebilir anlamış değilim.
-"Ama ben Hrant değilim !.. Hiç bir zaman olmaya da niyetim yok !..

Çünkü onun gibi düşünmüyorum. Onun el ele olduğu, işbirliği içinde bulunduğu kimseler ve çevrelerle isim olmaz." demiş
----->onun gibi düşünmüyorsun ne güzel ama ogün samast* da onun gibi düşünmediği için vurdu bu adamı. hran dinkk sadece düşüncesini söylediği için vuruldu. bu yüzden ben hrant dink'im.
not:kendi adıma söylüyorum kimse üstüne alınmasın!
zaten kimse hrant değil. sen hrant değilsin, ben hrant değilim, o hrant değil. bir tane hrant vardı, o da öldürüldü.
basınımızda böyle olaylara çok hevesli, aç gibi saldırıyorlar. hadi cinayeti kötülede bu adamı neden yüceltiyorsun. bak adam 13 şubar 2004'te yayınlanan agos gazetesine ne yazmış: "türk'ten boşalacak o zehirli kanın yerini dolduracak temiz kan, ermeni'nin ermenistan'la kuracağı asil damarında mevcuttur. yeter ki bu mevcudiyetin farkında olunsun." bu adamı yüceltmeyelim lütfen, sadece cinayeti ve bunu yapanları türkiye'ye verdikleri zarardan dolayı kınayalım.

(#1177297) nolu yazıdan alıntıdır.
--spoiler--
Bugün " Hepimiz Hrant'ız " diye bağıranların acaba kaçı, daha dört gün önce şehit olan 27 yaşındaki Astsubay Kadir Aydın için "Hepimiz Kadir'iz " diye haykırabilir acaba?

Kadir Aydın ın cenazesinde kaç kişi yürüdü?..

Kaç Sivil Toplum Örgütü, kaç parti lideri ya da üyesi "Eğer bu ülkede yaşamanın bedeli oğlum gibi yiğitlerin gitmesiyse gider. Bir oğlum daha var, oluyorsa alın onu da götürün" diyen şehit babasına bir başsağlığı diledi?
--spoiler--

daha fazla konuşmaya gerek yok.

(bkz: kalk oğlum ermeniler mezarına gelmiş)
Türk kamuoyu daha dün tanımadığı -aLtını tekrardan çiziyorum "tanımadığı"- bir adam için bu kadar yas tutması gereksiz.. faşistLer nasıL doLduruşa geLip gidip bir adam vuruyorsa, hrant dink'in cenazesine gidip onu savunan "hepimiz hrant'ız" diyen insanLar da doLduruşa geLmiştir.. aynı bokun Larciverti bir tavırdır bu.. orada ki kaç kişi hrant'ı tanıyor?.. kaç kişi agos gazatesini biLiyordu.. bırakın bunLarı efendiLer.. medya abarttı, aLtı deLik ayakkabı edebiyatı yaptıLar ve duygusaL oLan türk miLLeti hemen oLay yerine koştu.. "yazık Lan adama ayakkabısı deLik", "yazık adama fakirmiş", "yazık adama çocuğu varmış"..

öLen mehmetçikLerimizin ayağında ayakkabı yoktu be.. kaç çocuk babasız kaLdı, kaç anne gözyaşı döktü.. hiç onLara bu kadar üzüLdünüz mü?.. üzüLmediniz.. özeL günLerde yayınLanan beLgeseLLerde mehmetçikLerimize "asLanLarım benim" deyip geçiştirdiniz oLayLarı..

Birde bu yaLancı üzüntü yetmiyormuş gibi ermeni diasporası'nın önde geLen adamLarını cenazeye çağırdınız.. iyi bok yediniz.. afferin size.. böyLeLikLe sözde ermeni soykırımını az/çok tanımış oLdu türkiye..

ben hiçbir zaman hrant'ın öLdürüLmesini savunmadım.. ama öLdürüLüşüne üzüLmedim de.. neden üzüLeyim ki.. adamı tanımıyorum, bir hukukumuz yok.. orada saLya sümük ağLayanLarın tümü yaLancı..

neden biz kendimizi suçLuyoruz.. BiLiniyor ki hrant kendi LobisiyLe de kavgaLıydı.. bir düşünün bu oLanLarı sırf Türkiye boka sarsın diye ermeni Lobisi yapmış oLamaz mı?.. biz suçLu değiLiz, biz hrant değiLiz, biz ermeni değiLiz.. bunu anLayın artık..

hrant dink güçLü bir kaLemdi, güçLü bir kişiLiği vardı, korkusuzdu, düşünceLerini sonuna kadar savunan biriydi, acar bir insandı.. saygıyı sonuna kadar hakeden biriydi.. sonunun böyLe kaLLeşçe oLmaması gerekiyordu.. öLmemesi gerekiyordu.. ama... hrant dink'i arkamızdan oyun oynayan şerefsizLerLe tabi ki bir tutmuyorum.. ama öLdürüLüşün'ün arkasında dış güçLerin oLduğuna inandığım için ben hrant değiLim..

cnn deniLen yanLı oLuşum hrant'ın öLüm haberini "önemLi haberLer" sırasında veriyor.. siktir git cnn.. Lan siz sütten çıkma ak kaşık mısınız.. siz binLerce masum kişiyi öLdürdünüz be.. işte ben o öLdürüLen binLerce masum insanım..

ben 1. dünya savaşında kaynar kazanLara atıLarak katLediLen bebekLerim, ben can taşıdığı karnına kıLıç sapLanarak öLdürüLen kadınım, ben yakıLarak öLdürüLen mehmetçikLerim, ben uğur mumcuyum..

üLkemizde binLerce insanı teröre kurban verdik ama hiçbir yayın kuruLuşu bu kadar abartı bir yayın yapmadı.. bakın; bizim medya kuruLuşLarımız öLen mehmetçikLerimizi bu kadar yüceLtmedi.. cnn deniLen yanLı oLuşum öLen mehmetçikLerimizi bu kadar haber yapmadı.. kime neyi anLatıyorsunuz arkadaşım..

ben hrant değiLim, ben ermeni değiLim, ben kürt değiLim, ben amerikaLı değiLim, ben hoLLandaLı değiLim, ben fransız değiLim, ben beLçikaLı değiLim, ben aLman değiLim, ben itaLyan değiLim, ben arkamızdan türLü türLü oyunLar tasarLayanLardan değiLim..

ÖnemLi Not: hiçbir şekiLde faşist değiLim.. görüşüme ters düşen birini öLdürecek kadar yobaz biri değiLim.. pozitif veya negatif doLduruşLara geLmeyen biriyim.. ben gerçekLeri gören, gerçekLeri yaşayan, yaLancı üzüntüLer yaşamayan biriyim.. Hrant dink'in öLdürüLmesi tabi ki de yanLış ama bu cinayeti dış güçLerin yaptırdığına inanıyorum.. işte ben bu yüzden Hrant Dink değiLim..

ÖnemLi Not 2: ermeni dostLarım var benim.. hepsiyLe gayet iyi anLaşıyoruz.. diL, din, ırk ayrımı yapmadım hiçbir zaman.. yapmam da.. faşist oLduğumu düşünen bazı yazarLar oLabiLir.. onLara şu entrymi göstermek isterim; (#409659)

ÖnemLi No 3: dedikLeri gibi ogün deniLen yavşak miLLiyetçiLik adına bu boku yemişse zaten o yavşak benim miLLetimden değiLdir.. o yavşak benim taşıdığım kanı taşıyamaz..

(bkz: ne hallere düştük ulan durup dururken)
bu işlenen cinayet düşünce ve ifade özgürlüğüne yapılan bir saldırı olarak düşünülürse ben öldürülen kişiyim demekte bir yanlış olmamasına rağmen; olay bir ermeninin türk faşizmine kurban gitmesi olarak görüldüğünde benim öldürülen kişiyle hiçbir alakam olamaz. çünkü olay burada saptırılmış, bir nevi ermeni faşizminin silahı olmuştur. yani artık ben hrantım demek ermenilerin iddialarını kabul etmek anlamına gelmektedir. zira böyle bir ortamda ben hrantım demek yerine katile lanetler yağdırmak hem daha gerçekçi hem de ülke adına daha yararlı bir yaklaşım olurdu.
yani evet ben düşünce ve ifade özgürlüğüne kurban giden herkes için üzülürüm. ama yıllardır teröre ve birçok başka saçmalığa 10 binlerce gencini feda etmiş bir ülkenin, bir milletin ferdi olarak bir ermeninin ölümünün böyle büyük ve yanlış bir biçimde yankı getirmesini bazı insanların(mesela ben) içine sindirememesi doğal karşılanmalıdır.
Bugünkü törende, daha güçlü, daha kendimizi açıklayabilen ifadeler bulabilirdik. aradan birisi çıkıp ermenileri biz katlettik diye bağırıp, ardından halk yine gaza gelip yine bağırmaya başlıyacaklar diye de korkmadım değil hani. ama her ikiside olmadı ve bugünün dolduruşuna gelipte bu tarz kendimizi ifade etme şeklimizle şimdiden acısını çekmeye başlıyoruz. Fransa da, belçika da, almanya da yaşayan yakınlarımız, akrabalarımız(akrabalarım) şimdiden bu konu hakkında yargılanmaya başladı. sokakta yine süzer şekilde bakışlar görmeye başladılar, yine sıkıntılar yine dertler yine itilmeler, yine dalga geçilmeler. ve bunlarıda yaşadıkları halkın en küçük sesinden, en büyük sesi olan medyasından görüyorlar. Yarınlarda ise acısı katmer katmer çıkacak olan şeylerin sadece başlangıcı ve bunlar dışardan, devlet sınırlarının içine geçmesi kadar sürmeyecek. şimdi şunu merak etmeden duramıyorum, bir düşünürü kaybetmek mi daha acı, yoksa bu kadar bilinçsiz dolduruşa açık olmamız mı? aslında cevap oldukça basit...
(bkz: yüzbinlerce var zaten)
(bkz: sen olma)
(bkz: git ogün ol olamadın samast ol)
iq su 90 in asagisinda olan cogu kisinin katilacagi yazi..

(bkz: akil sahibi olmadan fikir sahibi olmak)
(bkz: silinecegini bile bile entry girmek)
her gün bir çok nedenden öldürülen onlarca vatandaşımızdan daha değerli olmayan birisinin arkasından derin bir şekilde düşünemeyen insanların verdiği tepkiye karşı verilen tepki. "lanet olsun katillere" demek yerine türklükle alakası kalmamış insanları genelle özdeşleştirip, hayatını ne kadar gönülden inanırsa inansın, tarihimizi lekelemeye çalışmaktan başka birşey yapmadan geçirmiş olan birisi için bu şekilde haykırmakta akıllıcca bir taraf yoktur. düşünce özgürlüğüne değer veren, beni lekelemeye çalışan ve bunu ancak düşünce özgürlüğü sayesinde yapabileceğini bilen bu kişi görüyorum ki umduğundan fazlasını başardı bile, kendi halkımı o zavallı şekilde sokaklarda görünce sadece utanç hissettim. benim şehitlerim,bu topraklar üzerinde sayelerinde rahatça gezinebilen insanlar kendilerini kötüleyebildikten sonra, kendileri unutulup bu kişiler için sokaklara dökülünsün diye şehit olmuşlar. hepsine çok yazık, hepsi ermeni mi bilmiyorum ama hiçbirinin türk olmadığına eminim, kendilerni ne olarak adlandırırlarsa adlandırsınlar. düşünmeyi bilmeden düşünce özgürlüğünü savunan, kaybetmeye mahkum korkak zavallıları ermenilerin de aralarına kabul edeceğini sanmıyorum zira kendi insanını bu kadar kolay kötüleyebilen ve kendini bu çemberin dışında tutabimek için bu tarz bi söylemde bulunmaya gerek duyan bir kişi potansiyel vatan hainidir. ben ermenilerin arasından kendi vatanlarına ihanet edebilcek kadar karaktersiz bu kadar sayıda insan görmedim. siz ermenide türk de değilsiniz, sadece insanlık ayıbısınız. değerleri için hayatından olmuş birisinin arkasından bu sloganlarla bağırdığı halde kendi değerlerinden bu kadar kolay uzaklaşan insanların sevgisini hrant acaba istermiydi? bence ermeni halkına kendi elimizle verdiğimiz koz ve bu koza gerek kalmadan kendi kendimizi düşürdüğümüz bu durumu görünce mutlu olsa bile, kendi arkasından bu şekilde bağıran manzara ise miğdesini bulandırıyordur.
"herkes hrant dink olmalı" diye atılmıyor slogan!

orada yürüyenler , orada onunla aynı fikri savunanlar "hepimiz hrant ız" diyor...

o halde sorun ne?

o halde " hepimiz hrant ız " neden bu kadar dokunuyor size?

o halde neden başka ölümlerle karşılaştırma ihtiyacı duyuyorsunuz?

olmayın! hepiniz hrant olmayın zaten..

siz bilgi sahibi olmadan , fikir sahibi olun..

ama lütfen hepiniz hrant olmayın.. uğur mumcu olmayın.. metin göktepe olmayın..

lütfen olmayın..
ben de hrant değilim!..

hrant dink hunharca, arkadan vurularak kalleşçe katledildi, hepimiz üzüldük, ben de üzüldüm, hele o yırtık ayakkabısını gördüğümde içim parçalandı, cız etti içim...
buraya kadar herşey normal, ama biz milletçe olaya, kimilerine göre duyarlı, bana göre ise lüzumundan fazla reaksiyon gösterdik, belki böyle davranarak avrupaya birliğine, amerikaya, kartel medya patronlarına, herkese iyi bir mesaj verdik, hani her olaya karşı bu kadar duyarlıyız ya, onu da gösterdik cümle aleme, tam oldu şimdi...

peki ya şehit analarına...

hani şu evladının tabutunun başında " vatan sağolsun, evladım vatana feda olsun, alın bir evladım daha var, alın, alın onu da götürün " diyen analarımıza... peki siz, o cefakar, o fedakar analarımızın " ey onbinler, benim şehidimin cenazesinde neredeydiniz, neden kendi evladınıza bu kadar sahip çıkmadınız, kendi insanınıza karşı ilgisizlik neden, evlerinizde huzur içinde yaşama sebeplerinize, dağlarda yarı aç yarı tok, bu ülke için kahramanca çarpışan, bu vatanın evlatlarına aynı duyarlılığı neden göstermediniz? neden? " demediklerini mi sanıyorsunuz, onların bu ilgisizliğe karşı isyan etmediklerini mi düşünüyorsunuz, peki onların hrant dink in ölümüne üzülmediğini, onların içlerinin parçalanmadığını mı düşünüyorsunuz??? *

(bkz: inadına hepimiz mehmetçiğiz)
yazar burda kendi görüşünü belirtmiştir yorum yapmaya gerek yoktur.
bu olayda sorgulanması gereken en önemli unsur medyadır kuşkusuz. aylarca bir kişiyi önce vatan haini olarak gösterdiler, defalarca tartıştılar, yayınladılar. galeyana getirdikleri, kışkırttıkları, damarlarına bastıkları kişilerce seçilen maşa tarafından bir zamanlar hedef gösterdikleri yazarın öldürülmesinin ardından hemen saf değiştirip kenilerini aklamaya çalıştılar. günah keçisi olarak türk milletini seçtiler, bu misyonu hepimize yüklediler. bizi kendimizden utanmaya ittiler. böyle bir psikoloji içine soktular hepimizi. belki de hrant dink'in henüz kim olduğunu bilmeyen, ismini bile duymamış bir kişi tarafından katledildi hrant dink.

hepimiz hrant ız, hepimiz ermeniyiz solganlarıyla, yayınladıkları özel programları günahlarını bir nebze olsun hafifletebilmek için yaptıkları apaçık.

yıllarca en büyük engel olarak önümüze sunulan sözde ermeni soykırımı davasını bir anda unutturdular halka. biz bu gazla onu da kabul ederiz diye korkarım. ermenilerin ütopyasını bir şekilde doğrulayan bir politika içine girdiler. türk halkı ermenilerden nefret ediyor, onları sindiremiyor. işi bu hale getirdiler, dünyaya böyle gösterdiler.

atatürk milliyetçiliği ne mutlu türküm diyene esasına dayanır. önemli olan ırk, millet değildir. böyle bir ayrım yoktur. bunu insanlara benimsetmek bu kadar mı zordur? bir insandan önce nefret ettirip ardından kahraman yapabildikleri halde, doğruyu insanlara benimsetmeleri bu kadar mı zor?

hrant dink'in öldürülmesindeki diğer bir etken de ermeni diasporasının baskın olduğu, sık sık önümüze ısıtıp sundukları sözde ermeni soykırımını destekleyen, tarihlerinde utanacakları çok şey olduğu halde bunu görmezden gelip, birlik olmak, kendini kanıtlamak isteyen türkiye'yi pislik bir ülke, barbar, katil bir milletin yaşadığı göstermek isteyen dış ülkelerdir. evet onları hepimiz tanıyoruz. ermenileri oyunlarına alet eden, her defasında maşa olarak kullanan, bir milleti ülkemizin önüne bir ket gibi koyan ülkeler bunlar.

şimdi sorarım size. katil kim?
(bkz: sen hrant değilsen ben hiç değilim)
+ katil, milliyetçi arkadaşlarından soğumuştu ve görüşmüyordu
- ee nabalım
+ demek istiyorum ki katil milliyetçi değil di faşist değil di
- öyle mii ozaman solcudur kesin baksana milliyetçiler le küsmüş
+ tabi öyle... şimdi git bunu her koyuna anlat da onlar da inansın.
yemek yerken kaşığı ağzı yerine burnuna sokmaya çalışan bu ve bunun gibi adamlara biri anlatsın lütfen. zaten siz hrant'sınız demedi hiç kimse. bunu kalbinin derinliklerinde hisseden vicdan ve merhamet sahibi gerçek vatanseverler söylüyor. siz gidin milliyetçilik kisvesi altına saklanmış vatan hainlerini sevin, yalayın kıçlarını. belki çıkarlarınız uğruna yazdığınız abuk sabuk yazı ve fikirlerinizle hak ettiğiniz ayak dibini veriler. el peçe ömrünüzü idame ettirirsiniz.
milliyetçi gibi milletini seven ve atatürkün ilkelerinden biri olan ulusçuluğa bağlılık gösteren insanları genel olarak zan altında bırakmaya yönelik yıpratıcı konuşmalara verilen karşılık. katilin yaptığını milliyetçilik adı altında yapmış olması bunun milliyetçilik olduğu anlamına gelmez. milletin zararına yapılmış bir şeye milliyetçilik adını vermek ve bir katilin yaptığını bu şekilde tüm milliyetçilere yüklemek, üstelik bunun milliyetçilikle faşizmi birbirinden ayıramayan,kelime oyunlarında başarılı olduğu halde iki kelime oyununa kolayca kanan insanlar tarafından yapılması etrafta ne kadar çok sayıda koyun olduğunun göstergesidir.
"Türk'ten boşalacak o zehirli kanın yerini dolduracak temiz kan, Ermenilerin Ermenistan'la kuracağı asil damarında mevcuttur"

Hrant Dink (12 Ocak 2007) AGOS Sayı: 563

ya sev ya terk et diyemeyiz, sonucta burası olabildiğince "özgür" bi ülke. şunu unutmamak gerekiyor ki, rahmetli, ermeniler ve turklerin arasında kopru kurmak için uğraştı durdu. ancak ters anlaşılacak cumleler bu ulkede sökmez. hassas bir ülkeyiz. bir tarafta kürt sorunu, bir tarafta kıbrıs sorunu, bir tarafta ermeni. azınlıklar ona gore bu ulkede yerini almalı ve ona gore davranmalı. veya dışarıya açılarak nobel alınmalı. bu ülkenin içinde ses getirecek davranışların veya cümlelerin sonu ne oluyor herkes görüyor. dış güçlerin peydahlamasıyla türkiye sınırının içinde azınlıkların sesini yukseltmesi, kuzu gibi bir hükümet olduğu surece devam eder. ve ogün gibi daha nice 'yiğitler' baş gösterir. unutmadan;

"ey turk istikbalilin evladi! işte, bu ahval ve şerait icinde dahi, vazifen, turk istiklal ve cumhuriyetini kurtarmaktir! muhtac oldugun kudret, damarlarindaki asil kanda mevcuttur"
eğer vatanın zararınaysa milliyetçilik değildir. ırkçılık ve milliyetçilik arasındaki çizgi daha da kesinleştirilmelidir ki milletini seven herkes ben milliyetçiyim diyebilsin, aşırısı her zaman milletin zararına olacağı için aşırı milliyetçi gibi bir sözcük olamaz. bu nedenle milliyetçi sözünü parselleyen kişiler için yeni bir sözcük bulunmalı ki ben milliyetçiyim dediğimde bana vatan hainlerini korumak ve birilerinin kıçını yalamakla ilgili düşüncesizce yazılmış cevaplar verilemesin. o adam bir milliyetçi değildi. bir katil hrantı öldürdü ve devlet sadece göz yumdu, basit kelime oyunları yüzünden hiçbir zaman türk olmaktan utanmak için bir sebebim olmayacak. benim tarihimi düşünce özgürlüğünün yılmaz koruyucusu kisvesi altında lekelemeye uğraşan birisi için de, bir katil için de sokaklara dökülmiycem. devlet görevini yerine getirememiştir, düzeltilmesi geeken neyse yapılmalıdır fakat ortada seçilmesi gereken iki taraf yoktur ki ya katil değilim diye sokaklara dökülüp "ben hrantım" diye bağırılmak zorunda kalınsın yada gidip birilerinin kıçları öpülmek zorunda kalınsın.