bugün

Buz dağının altı geniş olmayaydı iyidi. O buz dağınin altı işte işi bozdu. Altı sıkıntı hocam...
Totonok.
en az figüranın oynadığı filmler arasındadır kendileri...
demet akalının amcasıdır.

ilk kez duyanlar seri beyene çöksün.
Titanic’in sahibi olan White Star Line şirketi dönemin en iyi buhar makinesini yapmıştı. Harland and Wolff tersanelerinde yapımı gerçekleştirilen RMS Titanic’in yapımına 1910 yılında başlanıldı ve 26 ay sürdü. Sonunda gemi 1912’de tamamlandı. Büyük heyecan uyandıran ve o dönemde merakla beklenen bu buhar gemisi 10 Nisan 1912 de yolcu alımına başladı. Kaptanlığını John Smith in yaptığı RMS TIitanic, ingiltere Southampton’dan ayrıldı. Güzergahı olan New York’a gitmeden önce sırasıyla Fransız limanı Cherbourg’a daha sonrada Birleşik Krallık Queenstown’a uğrayacaktı. işler umuduluğu gibi gitmedi ve Titanic yıllarca unutulmayacak bir deniz felaketine neden oldu.
ilk seferinde battı.
inşasına 7 milyon dolar harcanmıştı. Filmin maliyeti ise 200 milyon dolardı.
ilk çıktığı seferde batan gemi.
96 yilinda çekilmistir fakat biz yurdum cahilleri sanırım ilk olarak 2002 yılında tv de izlemiştik ülkece.

Hey gidinin kültürsüzlüğü.
duygulandıran bir aşk konulu film.sonuna doğru her izleyişim de ağlamışımdır.
Ümmetin binmediği gemi.
orijinal adı RMS Titanic olan ve White Star Line gemicilik şirketine ait olan transatlantik. irlanda'da üretilmiş olup, çıktığı ilk seferinde bir buz dağına çarparak 2 saat 40 dakika içerisinde batmıştır.

bu kazaya benzer bir konuyu işleyen, son derece ilginç bir roman, batmasından 14 sene önce yazılmıştı. onu da morgan robertson başlığından ayrıca okuyabilirsiniz.

her ne kadar titanik'in batışına ilişkin teknik bakımdan birçok şey söylense de, bu kadar fazla can kaybının (1514 kişi) meydana gelmesinin en önemli nedeni, eksik filika sayısıdır. hatta gemiye fazla filika alınmama nedeninin, geminin estetiğini bozacağı kaygısı olduğu ve zaten geminin batmayacağına dair olan inancın da bu durumu teşvik ettiği bile söylenmektedir. bunun doğru olabilme ihtimali var, çünkü filminden de hatırlayacağınız, batarken devrilen o kocaman bacalardan bir tanesi de sadece estetik amaçlı olarak dikilmişti gemiye ve bir fonksiyonu yoktu.

titanik, white star line'ın rakip firması olan Cunard Line'ın gemileriyle rekabet etmesi amacıyla tasarlanmıştı. tek başına değil, 2 kardeşiyle birlikte üretilmişti. isminin başındaki rms, Royal Mail Steamer anlamına geliyordu, yani gemi yolcuların yanı sıra posta da taşıyabiliyordu.

gemide yüzme havuzu, türk hamamı, tenis kortu gibi birçok aktiviteye olanak sağlayan bölümler vardı.

lafı fazla uzatmayayım. özetle titanic, zamanının en lüks gemisiydi. kaptanı da (Kaptan John Smith), daha önce 17 gemiye kaptanlık etmiş olan deneyimli bir adamdı. ancak gemi, gün boyu alınan buz dağı uyarılarına (normal olduğu gerekçesiyle) aldırış edilmemesi, sahip olunan sürat nedeniyle buz dağına çarpmamak için yapılan manevraların işe yaramaması ve mürettebatın daha birçok acemice hareketi nedeniyle, anlamsız bir şekilde yok olup gitti.

şöyle ilginç bir çalışma yapılmış; titanik'in batışı, gerçek zamanlı olarak modellenmiş. video 2 saat 41 dakika sürüyor ve gemide neler olduğunu adım adım, kısa bilgiler eşliğinde gösteriyor. izlerken, özellikle de son saniyelere ekledikleri insan çığlıkları nedeniyle insanın tüyleri diken diken oluyor gerçekten.

https://www.youtube.com/watch?v=rs9w5bgtJC8
Bir komplo teorisine göre batan gemi aslında titanik değil kardeşi atlantik gemisidir.
(bkz: tutamik)

Bu gemi hakkında o kadar goygoy yapıldı ki hatta yeri geldi rose ve Jack in arkasına Fahrettin koca bile koyulup mesafeyi koruyun denildi. En sonunda Jack denizin dibini boyladı rose gözü yaşlı kaldı arkada. O pislik nişanlısı da kadınların flikasına binmişti.
Titanik ile ilgili yapılan efsane film kazandığı Oscar özgülleri ile çok konuşulmuştu. Gerçi çok hak etmesine rağmen Leonardo DiCaprio'ya ödül verilmemesi tam bir fail'di. Ve Leonardo'nun kısmetsizliği orada başlayıp yıllar sürdü.

O da yıllar içinde bu işe kafaya takmamayı öğrendi ve yoluna devam etti. Ta ki Revenant filmine kadar. Arada Inception'lar mı, Zincirsizler, Gatsby'ler ve The Departed'lar mı ne sayarsanız sayın hiç biri Diriliş filmine kadar Oscar ödülünü getirmedi. Yani Titanik ile okyanusa batan Leo DiCaprio Diriliş ile Oscar ödülü alıp dirildi.

Titanik filminde yönetmen James Cameron'dan, müziklere imza atan James Horner'a kadar ödüller sahiplerini bulmuşken Efso performans gösteren Leonardo DiCaprio'nun ödül almaması belki de genç yaşına mı bağlanmalıydı. Yoksa Oscar jürisi mi gıcıktı bunu o an anlayamadık. Yıllar gösterdi ki galiba gıcıklık varmış.
görsel

Titanik'ten kurtulan 3 güverte görevlisi kaza hakkında ifade vermeyi beklerlerken, 1912.
An itibariyle atv'de verilmekte ve bu benim 2. izleyişim. 2012'de bir akşam Show tv verirken izlediğimde resmen korku ve heyecandan altıma işemişliğim olmuştu *
12 kasım 1999'da ümraniye belediye sinemasında izlerken, düzce depremi olunca yıssıf yıssıf atarak salonu terkedip, tamamını izleyemediğim filmdi. orijinal yazılışı titanic olup, "taytenik" diye telafuz edilir.
görsel
türk olsalardı rose jack'e vermezdi.
ingilizce sonu c ile yazılıyor ama telaffuzu böyle.

titaanik diye okunur.
Tanrı bile batıramaz dediler
Battı.