bugün

entry'ler (4563)

sözlük yazarlarının mutlaka okuyun dediği 3 kitap

Aslında okumayı çok severim; ama zaman ayırmak günümüzde çok zor oluyor. Küçükken çekyat arkalarına masa altlarına örtü serer, ne bulursam okurdum. Gerçek dünyadan kopar, kitabın dünyasında yaşamaya başlardım. Özellikle Sefiller'i okuduğumda çok etkilenmiştim. Çocuklar için kısa hazırlanmış bir kitaptı tabiki. Çok sonraları tam metnini almıştım: 2 cilt. Beyin popçiklemesi geçirmeniz için ciltlerden yalnızca tekinin kafanıza düşmesi yeterli diyeyim, siz anlayın. Hiç bitiremedim tabiki. Çok tatlı günlerdi. Şimdi o zamanlar mazide kaldı. Neyse! Konumuza dönelim. Vakit sıkıntısı çeken ve okumaya ben gibi pamuk ipliğiyle bağlı olan arkadaşlarıma sıkılmadan ve ilgiyle okuyacakları üç kitap önereyim:

Amak-ı Hayal: Şehbenderzade Filibeli Ahmed Hilmi tarafından yazılmış ve Yüzüklerin Efendisi gibi osturuktan fıstırık sallamasyon cacıklığı, tek hareketiyle ikiye bölebilecek bir eser. Neden mi? 1910'da Tolkien dümbeleği portakalda vitamin olma eşiğini çoktan aşmıştı belki; ama Tolkien bunun yanında çok yavan bir yazar. Neymiş efendim, yüzük şöyle yüzük böyle. Yok orta dünya... Haydi oradan! Haksızlık etmiyorum, inanın. Okuyun anlayacaksınız.

Küçük Ağa: Tarık Buğra tarafından yazılmış eser, Kurtuluş Savaşı öncesinden başlayan ve Çolak Salih karakterine aşık olacağınız bir anlatıma sahip. Kitabın baş karakteri olmamasına rağmen öykü onunla başlıyor ve anlatımının içtenliği ile size kahramanlığın ne demek olduğunu sorgulatıyor. Yiğitliğin ne demek olduğunu anlayacaksınız.

Puslu Kıtalar Atlası: ihsan Oktay Anar... Hadi be, diye kendinizden geçeceğiniz ve yazarın müthiş zekasına, olay örgüsüne hayran kalacağınız bir eser. Çok fazla karakter bulunan bu kitabın olayı felsefenin dibine dibine vurması; ama bunu hiç hissettirmemesi. Fantastik değil ekolastik, çokolastik, bombastik, muhteşem ötesi, über, süper, muhteşem, tatliş, pampiş, muhteşem... Muhteşem demiş miydim? Neyse işte! Okumadan ölmeyin! Maya imla ağlaya :-).

Yabancı eserlerden üç öneri:

Küçük Prens: Bilinen bir eser. Herkes okumalı.

Don Kişot: insanın samimiyette Don Kişot gibi bir efendisi olsun; deli meli demez, onun için seve seve at uşağı Sanço Panza olunur. inancını dünyalığa satmayan delikanlı adam Don Kişot'un hikayesine bayılacaksınız.

Siberya: Stanislaw Lem... Küçük hikayeler şeklinde ilerleyen nispeten okuması zor bir eser. Ön yargı ve saplantının insanları düşürdüğü açmazlar ve komik durumlarla başbaşa kalacağınız hikayeleriyle farklı bi' tat.

Bonus: Vurun Kahpeye - Halide Edip Adıvar. Küçük Ağa benzeri bir kitap.

Doblo'sunun arkasına tuğra yaptıran tarih meraklıları için... Şaka şaka. Bonus 2: Dede Korkut Kitabı: .Prof. Dr. Fuat Köprülü'nün dediğine göre "Terazinin bir kefesine Türk edebiyatının tümünü, diğer kefesine de Dede Korkut'u koysanız; yine de Dede Korkut ağır basar" dediği nadide eserdir. O kadar ki; hakiki yazmaları Vatikan ve Dresden'de bulunmaktadır.

Hepsinini boş ver ve tek kitap öner diyenlere: Çalıkuşu - Reşat Nuri Güntekin. Kendini okutan ve saran tek kitap. Kalınlığı sizi korkutmasın! Bitirdiğinizde "bu ne kadar kısa kitapmış" diyecek ve tekrar tekrar okuyacaksınız. Bana güvenin!

sözlük yazarlarının çizimleri

görsel
görsel
görsel

sözlük yazarlarının çizimleri

görsel
görsel
görsel

günaydın sözlük

Günaydın popçikilileştirebilemediğimgillerim, günaydın!

yaşlıların gençlere çıkar telefonunu göster demesi

Aslında bu emir kipinin muhatabı olan kimse de "sen de akıl sağlığı raporunu çıkar göster" demelidir. Pelte beyinli kumpir sıfatlı moruklar! Bir Akapeli ile tartışmak, zeka geriliğine zemin hazırlamaktır. Net.

yüzde 53 rte yüzde 47 kılıçdaroğlu

Yüzde 99'unu da alsa BOP'çu BOP'çudur ve Amerikan askerlerinin ülkelerine sağ sağlim gitmeleri için dua etmiş olduğu gerçeği, 1000 yıl da geçse değiştirilemez. Seçim değil tiyatro oynanıyor. AA'nın yaptığı kansızlığı gördükten sonra bu seçimde de %62'den başlar ve %53 gibi bitirirler.

günaydın sözlük

Günaydın, kremalı sucuklu pastalarım. Günaydın, bazıları takıntılı bazıları şzofrenik hastalarım. Günaydın, bazıları Recep'çi bazıları Kılıçdar'cılarım. Günaydın, kimi Oğan'cı kimi Ümit Özdağ'cılarım. Günaydın. Gününüz aydın, bahtınız talihiniz açık olsun!

trt nin hukuken tarafsız olması gerekliliği

#aldıkları oylarla oranlanırsa çok adaletli bir dağılım yaptıklarını gösterir.#

Her foku oy hesabına dayandırmak nasıl bir saçmalıktır? Apo itine tüm dünya sevgi pıtırcığı! dese; demek ki bu hödüklerce doğru kabul edilecek. Benim için Apo iti terörist, Bop'çu yine Bop'çu, Hdp terörist iltisaklı, Hüda Par kanı bozuk, Hizbullah polis katili, Pkk terör örgütü, Habur'da kahraman gibi karşılananlar kanı bozuk köpek soylarıdır. 1000 yıl bile geçse 2014 yılında Dolmabahçe Mutabakatı ve kışlanın içinden Türk Bayrağı'nın teröristlerce yere atılması ve Recep Bey'in sayesinde gerçekleştiği gerçeği asla unutulmaz. Kim değil kıçını neresini yırtarsa yırtsın; nasıl ki istanbul'u Fatih aldı, Türkiye'yi Atatürk kurtardı ise bu gerçek de asla değiştirilemez. TRT, tarihinin hiçbir döneminde bu saçmalığa girmemişti. Ta ki Pırasa Bıyık'a kadar...

necip fazıl kısakürek

Çok iyi kumarbaz bir şairdir. Makamını kullanarak devletinmiş milletinmiş önemsemeden dağıtan Derebeyi Adnan'ı överek nemalanan, sağlam bi' yalakadır.

cedidacer

Ah be! Nedir bu matem? Ütülmeden hep kazanan kumarbaz anca filmlerde... Barbuta oturup "ah ulan kemik, göster şu arkadaşa babaannesinin hamam tasını" demeden evvel, nelerden geçtik bir bilsen! Ah ulan ah! Tarabya'da han önündeki incir ağacı, istiklal Caddesi'ndeki parke taşı, Göktürk'teki villanın önünden geçtiğimiz sırada kul selamını bi' umarsız miyavla veren sarı tüylü sarman kedi...

günaydın sözlük

Hayırlı günleriniz olsun efendim! Ben her gün 4 ya da 5 saat uyuyorum, ne olmuş yani? Şaka maka, uyku çok datlı bi' şey yav! Ne keleş şeysin öyle sen!

ikinci turda kılıçdaroğlu nu destekliyorum çünkü

#Rusların katlettiği 34 askeri unutmayanlar pkk'nın katlettiği 40.000'e de bir iki kelam etsin bakalım dinleyelim.#

Mehmetçiğin tek damla kanına Rus, Amerikan ve sair tüm diğer milletlerin alayını değişmem. Adını peygamberden alan başka bir ordu askeri olmamasına rağmen, bu şerefli vatan evlatlarına "kelle" ve kanlarına giren köpek soyuna da "sayın" diyen birini savunmak için insanın ya çok cahil ya da kansız olması gerek. Ben bunu bilir bunu söylerim.

güne z kuşağının bilmediği bir bilgi bırak

Erbakan'a, Çiller'e, Özal'a, Süleyman Demirel'e ve benim de bilmememe rağmen Menderes'e de Recep gibi tapıyor, tapınıyordu bu sağcılar. Yeni bir şey değil yani.

yağmur yağıyor seller akıyor

Seller akmasa da Aziz istanbul'da şu an, hüzün hicaz makamı... Pusu sisi de hisarbuselik... Yağan yağmur hislendirir, arsız oynaşır içimizde; fakat cep delik cepken delik.

yazarların cebindeki para miktarı

800 Tl. civarı... Gelecek çarşambaya kadar idare etmem gereken paradır. Allah bizi bu hale koyanın bin belasını versin! Yine de çok şükür ki Tayyip'e değil rabbime inanıyorum; yoksa Alamanya'nın bizi kıskandığına sahiden inanacağım :-).

19 mayıs ı bilmeyen kılıçdaroğlu seçmeni

Her gurup ve oluşumda olduğu gibi Kılıçdaroğlu seçmeni içinde de ayılar ve hödükler, cahiller ve terbiyesizler olabilir. Bu genel kanıyı asla değiştiremez. Yalnız Akape seçmeni muhafazakar ve inaçlı bireyler ise ve bunu doğru kabul edecek olur isek; Rahmetim gazabımı aşmıştır, Allah'ın bütün vasıflarını üstünde toplamış lider... gibi şirk sözlerini kulaklarıyla duymasına rağmen, inancını dünyalığa satan kepaze bir zihniyet olarak dünya tarihinde rakipsiz numunedirler. Bir tane Tayyipist çıkıp bunu bana mantıklı ve makul şekilde açıklayamadı ve açıklayamaz. Tapınma konusunda rakipsizdirler; fakat olağan Atatürk sevgisini hazmedemez ve çamur atarlar. Reisleri döndükçe döner, bunlar şaşırmadan yalamaya devam ederler. Net.

ikinci turda kılıçdaroğlu nu destekliyorum çünkü

...ben pırasa bıyık seeevmiyim!

aleviler

Çok iyi insanlardır. Öve öve bitiremedikleri halde Şeyh Edebalı'nın Ahi şeyhi olduğunu bilmeyen sünniler tarafından etiketleniyor olmaları, cehaletten daha fazlası sanırım. Bizim milletimizin asli unsurlarındandırlar. Allah, aziz milletimizin her ferdini korusun!

günaydın sözlük

Hayırlı aydın günleriniz olsun! Allah yardımcımız olsun, Pırasa bıyık papazı bulsun inşallah! Bırahamkılsın şimdi n'örüyordur acep?

her şartta recep tayip erdoğan

Her şartta verenlerin koyayım sütüne, kedi içsin!