bugün

Öğrenildiğinde insanlara hayal ettikleri her şeyi başarabileceklerini vaad eden gaz eğitimi. O ana kadar hiç bir halt becerememiş olan bir ebleğin bile nlp eğitimi alınca birden başkalaşıma uğrayıp bill gates gibi başarılı bir iş adamı, Steven Spielberg gibi bir yönetmen, michael jordan seviyesinde * bir basketbolcu olunabileceğini vaad eder. "Onlar başarabiliyorsa siz neden başarmayasınız" cümlesi ile kendi içine çektikten sonra, cüzdanındaki bütün parayı alarak serbest bırakırlar.

Her yüzyılda umut tacirleri olduğu gibi günümüzün umut tacirlerinin metodu da budur. Bu umut tacirlari, Kariyer sahibi, başarılı ve zengin olmayı vaad ederek insanlara umut dağıtıp tonla para toplamak isteyenler nlp eğitmeni sıfatıyla aramızda dolaşmaktadırlar.

Bir insanın nlp'den kazanacağı tek şey psikolojik sorunlardır. Zira nlp'nin söyledikleri o ana kadar insan bünyesinin kabul ettiği gerçekleri rayından çıkarmakta ve yeni bir zemine kaydırmaktadır. nlp öğrenimi için verilen paranın iki katını da psikiyatr'lara vererek eski, mutlu hale ancak dönülebilir.

Açılımı Neuro Linguistic Program yani sinir dili programı'dır
1970li yılların başında California-Santa Curus Üniversitesinde Richard Bandler, Gestatt ekolünü araştırırken ona aynı üniversitede dilbilimci olarak çalışan John Grinder de katılır. Araştırmaları sırasında dönemin ünlü terapisti Milton Erickson un başarıları dikkatlerini çeker. M. Erickson bilinen yöntemlerle çok uzun sürecek tedavi sürecini çok kısaltmış ve daha az çaba gerektirecek yeni yöntemler keşfetmiştir. Bu başarıyı inceleyen J. Grinder ve R. Bandler aynı başarıyı elde etmek için onu modellemeye başladılar. Bu yöntemde davranış ve düşüncelerimizde bilinçsiz aklın büyük büyük rolü olduğu tezi vardı. M. Erickson bilinçsiz akılla nasıl iletişim kurulabileceğini ve bilinçsiz aklın çalışma prensiplerini bulmuş; böylece pek çok insana değişimi kolayca sağlamıştır.
R. Bandler ve J.Grinder M. Erickson un bu yönlerini modelleyerek çalışmaya başladılar. Yaptıkları uygulamalar sonucunda kendileri de M. Ericksonun elde ettiği sonuçları almaya başladılar.
Dönemin ünlü aile terapisti Virginia Satir in yaptığı çalışmalar da çok başarılıydı. insanlarla kurduğu iletişim ve sistem düşüncesi bu başarının temeliydi. Virginia Satir in modellenmesi de aynı başarıyı getirdi ve önceki bilgilerle birleşince yeni ufuklar açtı.
Önceden yapılan araştırmalarda başarısızlığın sebepleri, başarısızlığın nasıl önlenebileceği üzerinde yoğunlaşmıştı. J. Grinder ve R. Bandler, başarısızlığın nedenleri değil başarının nasıl elde edildiği üzerinde durarak bu işe başladılar. Başarı nedir? Kimler başarılı oluyorlar? Başarılı insanların ortak yönleri nelerdir? Çok çalışanlar mı başarılı oluyorlar? Gibi birçok temel sorunun cevabını araştırmaya başladılar.
Bu arada çok can alıcı bir soruyu da araştırdılar: başarı bir tesadüf mü yoksa öğrenilebilir mi? ya da başka bir deyişle herkes başarılı olabilir miydi? Bu soru. Başarılı insanlar üzerinde yaptıkları araştırmalarda başarılı insanların ortak özelliklere sahip olduklarını ve bu özellikler sayesinde başarı gösterdiklerini gördüler. Başarısız insanların da ortak yönleri olduğunu gördüler. Başarısız ve başarılı insanlar arasındaki farkları belirlediler. Ve şöyle sonuçlara ulaştılar:

BAŞARI, BiR TESADÜF DEĞiLDiR, Her insan başarılı olabilir. Bazı insanlar başarılı olmayı farkında olmadan öğrenirken bazıları yine farkında olmadan başarısız olmayı öğrenmektedirler. Başarısızlığı öğrenen insanlar ne kadar çalışsalar da başarıyı yakalayamıyorlar. J. Grinder ve R. Bendler çalışmalarında neyin, nasıl, kötü yapıldığı üzerinde durmak yerine neyin, nasıl iyi yapıldığı üzerinde yoğunlaştılar. Kazandıkları bilgi ve deneyimler ışığında başkalarına da başarılı olma yollarını öğreterek onlara da başarılı olma becerisi kazandırdılar. Wayt Woodsmall Bendler ve Grinderin çalışmalarına katılmış ve özellikle de modelleme konusunda NLPye yeni bir boyut kazandırmıştır.
Yaptıkları çalışmaları ve buluşlarını Neuro Linguistic Programming (NLP) adı altında sistemleştirdiler. Türkçede Sinir Dili Programlaması şeklinde adlandırılan bu bilim dalı Amerika ve Avrupada kısa zamanda yaygınlık kazandı.
Ardından dünyanın pek çok ülkesiyle birlikte Türkiyede tanınıp yaygınlaştı. Son yıllarda ülkemizde bir çok kişi NLP üzerinde çalışmaya başladı ve NLP hızlı bir şekilde yaygınlaştı.
gayet gereksiz, ici bos kofti emel.
kişisel olarak mükemmelleşmeyi kolaylaştırabilecek programdır.kişinin bilinç altını eğitmesi ve eksik algılarının güçlendirilmesini amaçlar.aslında bu dediğim kadar basit değil ama bize bu kadarını anlattılar.4 adet evre var insanın hayatında
binçsiz yetersiz: bu safhada pek mutluyuzdur zira herhangi bir şeyin farkında değilizdir zaten
bilinçli yetersiz: bu safhada bir şeyi öğrenmiş bulunmakta ama becerememekteyizdir. üzgünüzdür
bilinçli yeterli: bu safha öğrenme aşamasıdır.zordur çoğu insan bu safhada pek çok şeyden yapamıyorum,zor,zamanım yok vs gibi sebeplerle vazgeçer
bilinçsiz yeterli:bu safha nirvanaya ulaşmaktır.etrafınıza bakın sizin çok kolayca yaptığınız pek çok şeyi yapamayan yaparken zorlanan insan göreceksiniz.bu sizin bu işi artık otomatiğe bağladığınızı kendinizi yormadan yapabileceğinizi göstermektedir. eğer devamlı araba kullanan birisi iseniz ne zaman vitesi değiştireceğiniz ne zaman pedallara basacağınıza dikkat etmezsiniz vücudunuz kendi reaksiyonunu verir gibi...
bir çok başarılı insan başarılı oldukları konuşarda bu seviyede olduklarından doğuştan gelen bir yetenek,mucizev bir hediye gibi gözüken şey aslında çalışılarak öğrenilebilecek birşeydir.

karşınızdaki kişilerle konuşuyorsunuz ama, sizi anlamıyorlar değil mi?bunun sebebi bir birinizden farklı algılara sahip olmanızdır.
3 tip algı var:Görsel,işitsel,kinestetik(duyusal) kişilerin algıları farklı ise saatlerce konuşup anlaşamayabilirler.o yüzden mazhar alanson belli bir kısım tarafından sevilirken,orhan gencebay daha büyük kitlelere hitap eder...

eksikliklerinizi belirleyip bunları geliştirmenin anahtarını verir nlp, bununla beraber 3. kademeyi yapmaktan her seferinde imtina etmek gelişimimiz önündeki en büyük engeldir.nlp mucize vaadetmez.kendinizin farkına varmanızı sağlamaya yardımcı olur.
(bkz: 21 gunde nlp)
(bkz: beyin programlama)
Kursları para emen, insanın kendisini geliştirmeye yarayan teknik.
dilbiimci john grindler ile psikolog richard bandler tarafından kurulan ekol. başarılı insanların çalışmalarından sonuçlar çıkarark bunları başkalarına da öğretmeyi böylelikle hayatı hep iyiye yönlendirmeyi hedef alan akımdır. öğretilerinden bazıları;
-neye inanırsanız o sizin gerçeğiniz olur.
-her problemin bir çözümü vardır.
-insanlar kendi deneyimlerini yaratırlar.
-eğer yaptığın bir işe yaramıyor ise başka bir şey yap.
-tek seçenek çaresizliktir, iki seçenek çelişkidir, üç ya da daha fazlası özgürlüktür.
-kişinin davranışı kendisi değildir.
neurolinguistic programming * duyularımızı en verimli şekilde kullanmamızı söyler, iç ve dış dünyamızda kullandığımız dil ile ilgili pek çok ipucu verir. bu nlp için nlpcilerin söyledikleri şeylerdir ama; işe yarar mı bilinmez... * *
ne işe yaradığını tam olarak bilmediğim teknik sayesinde bir ingilizce kursun 5günde ingilizceyi konuşmayı öğretmeyi iddaa etmesini sağlamıştır. kurs kişinin seviyesini belirler ve 3 farklı seviyeden birinde olan kişiye günde 9 saat nlp teknikleri ve ingilizceyi bir arada öğretmesi hadeflenerek açılmıştır. ücreti 2.500ytl olan kurs ücreti acıdır.
kanımca, kendini gaza getirme çabası.
1.aşama:
sınırsız güç insanın içinde pısmıs , sinik bir şekilde durmaktayken , kapı çalınır ve biz nlp'yiz yanıtına karşın içeriye buyur edilir. sonrasında ise başarabilirsin başarabilirsin telkinlerinin akabinde de bünyede oluşan gaz büyük hızla başka bir enerjiye dönüşür. biraz kokusu nahoştur ama sonrasında kendinizi atlas'ın yerine bile koyacak hale gelirsiniz. dünyanın bir süreliğine güneşin etrafında dolanmaması da bu yüzdendir.

2.aşama:
(bkz: içindeki devi uyandır)
bos zamani, luzumundan fazla parasi, ve tacirlere satilmak uzere elde bekletilmis bir miktar kelepir umudu olanlar icin bulunmaz hint kumasi.
kişisel gelişim kitaplarının da içinde bulunduğu kavramdır.
bir diğer açılımı Natural Language Processing olan ve bugun bilgisayarla yapabildiğiniz bir çok şeyin temelini oluşturan çalışma alanı. google'a kelimeleri girip, ay teknoloji çok ilerledi şeker derken temelinde ne tür çalışmalar yattığını da araştırmak lazım dedirten bilgi yumağı.
ingilizce öğreniminde insana çok büyük katkısı olan teknik. öğrenmeyş öğrenme tekniği olarak geçer kimi zaman. kurgulamaya dayalı ve çok eğlenceli bir sistemdir.
kapitalistin kutsal kitabı. herkesin öyle ya da böyle kapitalizmin içine bulaşmış olduğu günümüz dünyasında, birilerinin, içinde bir lider yaşadığını düşünen, ama içinde koyduğu yeri bulamayan dallamacıkları uyuşturmak için kullandıkları yöntemler bütünüdr nlp.

problem yerine ayrıntı deyince, pürüz deyince daha kolay çözülebileceğini sunar takipçisine, bunda bi tuhaflık yok, tuhaflık buna inanan ve hayatına uyarlayan takipçide.

- trindad tobago'nun yüklemesi tamam mı?
+ efendim birkaç pürüz var, ayrıntıları halledince...
- problem mi var yoksa..
+ yok efendim problem falan, pürüz var, ayrıntı var
- nedir?
+ trindad tobago'yla bugün itibariyle savaşa başladık efendim, karadan ve havadan vuruyoruz tüm ülkeyi, b.elçimiz öldürüldü, haliyle gümrük işleri durdu ve bi ticaretimiz kalmadı ve 1000 tonluk mal elimizde patladı.
- ve problem yok, pürüz var öyle mi?
+ evet efendim
- pürüzsüz vücudunda birkaç problem yaratıcam az sonra ve bu senin hayatında bir ayrıntı olarak kalıcak.
zihin-dil arasındaki etkileşimi kapsar.her davranış ve düşüncenin bir sebebi olduğunu,tüm olumsuz davranış ve düşüncelerin kısa bir süre içinde değiştirilebilmesinin mümkün olduğunu anlatır.

(bkz: nöro linguistik programlama)
işe yarayacağına inanıldığında toplam sonuçlar itibariyle adamın eline veren sistem.

özetle söylediği, aslında söyletmek istediği tek şey vardır: ben mükemmelim. istenildiğinde şunu, bunu, onu yaparak mükemmeliyete ulaşmak mümkündür pompalaması ile amaçladığı şey; senden sinerji yordamı ile bir tane daha sen üreterek iki iş gücü ortaya çıkarıp bir iş gücünü beleşe kullanmaktan başka bir şey değildir. patronlar hasta olur bu eğitimlere. her eğitim seansına verir kişi başı 200-300 dolar'ı ve sen de zannedersin ki patron senden memnun ve üzerine yatırım yapıyor.

buna inanıyorsan eğer, patronun da yanılıyor sen de. bir kere bu coğrafyada ben mükemmelim diyen adamı oyarlar tefe koyar çalarlar. şöyle oyarlar: ister istemez aldığın eğitimler neticesinde kendini havass zümreye dahil edip avama illa ki bir noktadan sonra aşağılayıcı tepkiler vereceksin. davranmam deme, yaparsın. yapmak zorundasın, çünkü programlandın.
hitap ettiğin müşteri birgün kendisine yukarıdan baktığını fark etmeyecek mi sanıyorsun ve bu itici karşılanmaz diye mi düşünüyorsun? yılların kurnaz tüccarı o ipneler de, sulur götürür sırılsıklam getirir ve kupkuru olduğuna inandırırlar seni.

az önce burada bile şu tespitimlerimle misal, sana sen anlamadan 5 gol attım. niye, çünkü 19 tane eğitim sertifikam var ve hepsinin parası patronun cebinden çıktı. "hayat gol atmaktan ibaret değildir" de deme. sevdiğin kişi bile birileri onu çok beğendiği için elde etmeye çalıştığın şey değil mi? yani o da tezahüratı peşinen yapılmış bir gol. goller atılır ve bu gol deparlarının enerjisi mükemmel olmanın getirisine bağlanır. ardından bu mükemmel görüntü çevren tarafından hakkında şu saptamaların yapılacağı noktaya getirir seni: "ukala ibnenin biri!", "yavşağın teki!", "şarlatan şerefsiz!".

neden böyle oldu?: .benin .mından böyle oldu. iki kişi geziyorsun-uz- artık olm. sinerjiden iki tane oldunuz ya, çok güçlüsün-üz-ondandır ki millet çekemiyor, kıskanıyor, haset makamındalar. ya yaa...sen öyle san.

kendi kendini aşağıladığında buna "kendisi ile dalga geçen kişinin kompleksleri yoktur, kendisi ile barışıktır" diyen toplum fertleri mükemmele ulaştığını sandığında-ki mümkün değildir asla- senin bir piç olduğun kanısına varacaktır elbette. yırttım lan ben o belgeleri. zaten parasını da ben vermemiştim. şimdi "ulan bir ara götün kalkmıştı çok feci, ama düzeldin sonra" diyor çevrem. mutluyuz hepimiz.
aynı zamanda 'beyin dili' de denir.
zamanında üzerinde çok vakit harcamış biri olarak söyleyebilirim ki tüm yöntemleri ve söylemleri tasavvuf'tan çalıntıdır.
akıllara anthony robbins'i getirir nedense...
bilimsel araştırmalar yapmaktan çok kısa yoldan para kazanma yöntemi. bilim değildir, kurnazca oluşturulmuş bir sistemdir. varoluşçuluk akımından bir kaç cümle alıp bir işletme açın, siz de artık bu işi yapabilirsiniz.

(bkz: kof)
(bkz: süleyman kılıç)
Duyular, duygular, kullanılan dil ve davranışlar arasındaki bağlantıları fark etmemizi sağlayan ve onların yeniden kişinin istediği gibi değiştirilmesine imkan veren teknikler bütünü.

Türkiye'ye getirip yaygınlaştıran aklıevvel ise;

(bkz: Cengiz Eren)

Aklıevvel dedim ama adam harbi uyanık. Türk insanı çok gaz bir toplum olduğu için her zaman yer böyle şeyleri. Aferin lan, iyi ekmeğini yedin bu nöro lunguistik program'ın. uzun uzun söyleyince daha bilimsel geliyo lan kulağa.
nlp: negatif limanlardan pozitif sulara
faydali kitaplar.
güncel Önemli Başlıklar