bugün

bu işi ticaret haline dönüştürenleri değil ki, her işin bir taciri vardır, dini pazarlayanlar, umudu pazarlayanlar olduğu gibi...

bu işin tacirlerinin olduğu görmek nlp nin ne kadar başarısız ve boş iş olduğunu göstermez. kadınların da ticaretini yapıyorlar, ee ne diyeceğiz o zaman. bir çok kadın annemiz, kızımız, eşimiz, en yakın dostumuzdur. böyle ufak şeylere takılıp bardağın diğer yönünü görmezsek kaybedeceğimiz çok şeyimiz var demektir...

nlp beyinin bir bilgisayar programı gibi istenilmeyen programları çıkartıp yerine istediğiniz programları koymanızı sağlar. ki bunun adı nlp olmadan öncede fark etmeyerek de olsa yapıyorduk... hiç kötü bir alışkanlığımızdan kurtulmadık mı? hiç bizim için tutku olan insanlardan vazgeçmedik mi? hiç asla sevmediğimiz bir derste başarılı olmadık mı? evet olduk muhtemelen bunların birini, ikisini yahut da hepsini hayatımızda az çok yaşadık...

öyleyse bir şeye karşı çıkmadan önce onun ne olduğunu iyice anlayıp sonra karşı çıkmalıyız...

tanım: mutlaka okunması, anlaşılması ve hayatımıza sokulması gereken alışkanlıklar bütünü, bir yaşam tarzıdır....
kaba taslak şudur: "ahmet yaptı, sen de yapabilirsin."

ahmet'in sosyal ya da psikolojik durumundan bahsetmez. olsun, o da insan değil mi? o yaptı işte, sen gerizekâlı mısın da yapamayacaksın? programa katılanlar gerizekâlı olmadıklarını ispata kalkışırlar. o kadar kolay değil. herkes ay'a çıktı diye neil armstrong olamaz.

size bir sır vereyim mi? birisi size öküz diyor ve siz de öküz olmadığınız konusunda iddialaşıyorsanız gerçekten öküzsünüzdür.
Türkçesi sinir dili programlamadır. Amacı; düşünce şeklimizi, davranışlarımızı ve dili kullanış şeklimizi istediğimiz şekilde programlamaktır. Bu bilim hakkında birsürü kitaplar vardır seminerler verilmektedir ama çoğu para tuzağıdır. Zira bu işinde çıkar amaçlı alternatif yollarla sahteciliğine kaçılmaktadır.
son zamanlar da baya popiler olan yaygın bir psikolojik olay sanırım
iletişim üzerine uygulandığında ara ara işe yaradığı görülmektedir.
ucuz sıralı sistem tüp markası. mesela benim arabamda var, daha motor hazır olmadan devreye giriyor ve motor ıstop ediyor. mecburen benzine alıp motor ısınınca manuel olarak geçiriyorum.
kullanmasını bilen için mükemmel bir silah, bilmeyen için para tuzağı.
üzerine saçma sapan kitaplar yazılmış insanın kendini farketmesi yollarını açmaya yaradığı iddia edilen bir yönlendirme biçimidir. *
eğitimlerinde katılımcıların özgüvenlerini arttırabilmek amacıyla, eczahaneye portakal sordurdukları dedikodusu ortada dolaşan hede.
(bkz: tırı durdurup saat soran nlp uzmanı)
aslında burada ingilizce öğrenilip öğrenilemeyeceği insanın aklını kurcalayan bir sorudur.
para bayılmaması gereken olaydır. pratiğe hocaya falan gerek yok. alın bir kitabını okuyun, büyü falan değil; psikolojik bir yöntem zaten. yaşadığınız ama adını koyamadığınız durumları ve bağlantıları kural gibi sıralamaktadır nlp. yani birden aydınlanma falan yaşamayacaksınız kitap bitirince ya da hoca ile görüşünce. size insan psikolojisindeki ve günlük hayattaki duygular arasındaki bağlantıları ve teknik detayları gösterdiğinde "aynen ya, böyle yani durum" diyeceksiniz. her gün, yaşayıp deneyimlediğiniz ve aslında bilmenize rağmen bildiğinizin farkında olmadığınız şeylerin teknik veriye dökülmüş halidir olay. "tüü şarlatanlar" demeye gerek yoktur. kişisel gelişim hedesine uyuz olan biriyim, türlü kitaplarını okudum ve karşılaştırdım. en akla yatkın olanı nlp. sadece biraz overrated.
Dil ile iletişimin psikolojik boyutları ile ilgilenen alandır. Açılımı; "Neuro Linguistic Programming"dir.
NLP, yaşamımızda üzerinde düşünmeden, otomatik olarak gerçekleştirmiş olduğumuz algılama, düşünme ve davranış süreçlerini, bilinçli hale getirme ve geliştirmede üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda, zihnin işleyişi ile ilgili, yetmişli yılların sonlarına doğru Amerika'da geliştirilmiş bir model ve metodolojidir.

Dilbilimci Prof. John Grinder ve Matematikci - Gestalt Terapisi uzmanı Dr. Richard Bandler tarafından olağan üstün başarılı terapi uzmanlarının analiz edilmesi ile model haline getirilen NLP teknikleri, Psikoloji, Sibernetik, Nöroloji, Filoloji gibi bilimlerin ışığında geliştirilip artık günümüzde terapi alanının dışında, yönetim, eğitim, sağlık, aile, satış ve spor bilimlerinde de başarılı bir şekilde kullanılabilmektedir.

Kişisel yetenek ve becerilerin açığa çıkarılıp pekiştirilmesinde kullanılan NLP, duygu, düşünce ve davranış kalıplarını bilinçli hale getirip hedef odaklı ve yapıcı bir şekilde geliştirmede kullanılan bir dizi yöntemler sunar.

NLP'nin altyapısını, insanların çevrelerini nasıl algılayıp ne şekilde tepki gösterdikleri, nasıl iletişim kurdukları ve davranış kalıpları üzerinde yapılan araştırmalar oluşturur.

NLP de bu tür araştırmalar özellikle kendi alanlarında çok başarılı olan insanların stratejileri üzerinde yoğunlaştırılmıştır. Buna NLP de "Modelleme" (Modelling) denir ve günümüzde hızlı öğrenme "Accelerated Learning" in önemli bir parçasıdır.

NLP araştırmaları sonucunda geliştirilen bilgi teknik ve yöntemler, insanlar arasındaki iletişimi pekiştirmede kullanıldığı gibi, hedef ve çözüm bulma süreçlerinde de yıllardır başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.
NLP, kişisel performansı geliştiren, sağlıklı ve etkili iletişim kurma becerisi kazandıran bir kişisel gelişim bilimidir. NLP, nasıl düşündüğümüzü, kendimizi nasıl hissettiğimizi inceler, yaşamın her alanında mükemmeliyeti araştırır ve modellendirir. NLP, iş dünyasında yönetim, iletişim, motivasyon, kişisel gelişim, hedef belirleme, liderlik gibi konularda farklılaşmanızı sağlar.

NLP ışığında kişi, kendine güvenmeyi öğrenir ve yeteneklerini ortaya çıkarır. Motive olma, karar verme ve iletişim kurma becerilerini geliştirir, hızlı öğrenir, öğrendikleri kalıcı olur. iç çatışmaları yok ederek daha mutlu, daha başarılı ve daha aktif bir yaşam sürer. NLP’ye göre, davranışlarımızı yöneten iç dünyamızdır. iç dünyamızdaki olumsuzluklar çözülünce, bastırılmış olan özgüven, özdeğer gibi pozitif duygularımız ortaya çıkar.

NLP kısaca, beynimizi anlama ve en etkin biçimde kullanma yöntemlerini öğreten bir teknik, bilim ve sanattır. iş hayatından sosyal fobileri yok etmeye, iletişim becerilerini geliştirmekten kolay ve kalıcı öğrenmeye kadar insanın içinde bulunduğu hemen her alanda kılavuzluk eden kişisel gelişim aracıdır.
(bkz: neuro-linguistic programming)
(bkz: network layer protection)

ing. ks. ag katmani korumasi.
--------------

Modernlik denilen müptezellik, insanı insan olmaktan çıkarmak ve dünyayı maskeli baloya çevirmektir. iki yüzlülük yetmezmiş gibi muhatabınız her kişiye göre yeni bir yüz edinmenizi teşvik ediyor. Bunun için sokak maskeleri dağıtıyor.

insan ilk önce kuldur. Sadece Rabbinin karşısında eğilmelidir. Oysa adına kişisel gelişim yahut NLP denilen yakın zaman modası, insanı iblisleştirmekten de öte bir çaba içinde. iblis ki; isyanı bir meslek haline getirse de, Rabbini bilir ve O’nun varlığını asla inkâr etmez. Lakin ezberletilen hatta dayatılan yeni öğretide insan, Rabbinden de uzaklaştırılıyor.

islam, insana yeryüzünde kibirle dolaşmamasını emrederken, o aksini söylüyor. islam tevazu emrederken, o insana ‘ilah’ gibi davranmasını telkin ediyor. Diploma, başarı, kariyer, motivasyon, makam, mevki, şöhret ve maddi birikimle; inanç, tevazu, zarafet, iyi, güzel, hakikat, terbiye, diğergamlık, tezkiye vb her şeyin yer değiştirmesini istiyor.

Kazanç ve terfi için her şeyi mubahlaştırılıyor. Haz eksenli bir hayat için, nefisler azdırılıyor, benlik ve enaniyet güçlendiriliyor. Yalan, hile, aldatma ve başkalarının hakkına tecavüz, yükselmenin basamakları haline dönüştürülüyor. Bilinçaltlarına şahsiyet, izzet, liyakat ve ehliyetin bu devirde geçersiz şeyler olduğu mesajları yükleniyor.

Bu şeytanî düzende; inanç yok, ahiret yok, tükettiğin kadar varsın. Beden dili, imaj, görüntü her şey, fıtrî ve insanî davranışlar ise hiçbir şey. ‘Tatlı’ yalanlar, kendini sevme, karşı cinsle yarış, kimseye çaktırmadan gemisini yürütmek, başarının olmazsa olmazları…

imana, dine, kalbe, ruha, manevi boyuta, seyr-i süluka, terbiyeye, nefis tezkiyesine, arınmaya, incelmeye, zarafete, yardımlaşmaya, diğergâmlığa kısaca insan olmaya sırt dönülürken; nefsi azdırmaya, benlik ve enaniyeti ön plana çıkarmaya, yükselmek için her yolu mubah görmeye, ne pahasına olursa olsun kariyer yapmaya, yalana, aldatmaya pirim veriliyor.

Diploman az ve duvar dolusu sertifikan yok ise, batıda eğitim görmemiş ve batı lisanlarını bilmiyorsan, milyonların sahibi değilsen, marka giyinmiyorsan, yaşam koçları, diyetisyenler, mutluluk terapistlerince yönlendirilmiyorsan, rezidansta yaşamıyorsan, nikâhsız birlikteliklerin yoksa, sen cahil, başarısız, geri kafalı, gelişmemiş, yontulmamış kötü birisin.

Kısaca bu dünyada telkin edilen tek şey, sadece maddi başarıya endeksli, bencillik. Bu dünyada her şeyi uzmanına soracaksınız. Doğumunuz, hastalığınız, kederiniz, mutluluğunuz ve hatta ölümünüz uzmanların elinde olacak. Evde doğurmuşsanız, hastalandığınızda kendi başınızın çaresine bakmışsanız, konforlu bir hastanenin şatafatlı odasında ölememişseniz, siz de insan mısınız?

Ne dediğini, nereye sürüklediğini bilmeseniz de, popüler kitaplar okumalısınız. Elinizde ipadiniz, altınızda lüks aracınız, bir veya birkaç güzel sevgiliniz olmalı. Allah inancınızda olabilir ama ‘Allah deyip ötesini bırak’malı, Müslüman görünümlü deist olmalısınız. Dua etmek yerine, saatine birkaç bin lira ödeyerek Moonist ve Budist terapistlere gidip yoga öğrenmelisiniz. Kulağınıza küpe takmalı, sakalınızın yanlarını kısaltıp, çene altını uzatmalısınız. Blucin giyip, pantolonunuzu bedene yapışacak şekilde daraltmalısınız. Kurslara katılmalı, Amerikan kafelerinde demlenmelisiniz ki, onlara benzeyebilesiniz.

Bir zamanlar adına ‘NLP’, ‘kişisel gelişim’ doğru ifadesiyle kişisel yoldan çıkma süreçlerinde, ‘din’ şimdilerde hayli eğlenceli hatta gelir getiren bir araca dönüştü... Pek çok kez ifade ettiğimiz üzere, bu şeytanlıklar, merkezi ingiltere olan ‘Tavistock’ adlı kurumda planlanıyor. Dünyanın çeşitli ülkelerindeki -onların tabiriyle- prezantabl tipler, şeytanın rahle-i tedrisinden geçirilip, ülkelerine gönderiliyorlar. Yazılmış metinler ülkelere göre uyarlanıyor. Türkiye’de son günlerdeki dinle-diyanetle ilgisi ve dahi birikimi olmayan tipler, konu başlarına bazı ayetler ekleyip, metinlerini Lafzatullah’la süsleyip toplumu ifsat ediyorlar.

Kendilerini ‘çağın bilgesi’ olarak takdim edip, o sözde kitapları alanları da, aydınlanmaya muhtaç ‘kerizler’ olarak görüyorlar. Namaz kılmak ile Budizm’in yogasını, meditasyonu aynı şey olarak takdim ediyorlar. ‘Yahudilik, Hıristiyanlık ve islam arasında fark yoktur, o halde Müslüman olmakta gerekmez’ ‘Günahı da Allah yarattı, kötü olsa Allah niye yaratsın,’ ‘Allah demekle, Tanrı demek arasında fark yoktur’ gibi safsatalar yayıyorlar.

Bütün bu iblisi faaliyetleri, büyük paralarla pazarladıkları kişisel gelişim kitaplarında arzsızca kaleme alıyorlar. ‘insan nasıl mutlu ve başarılı olur’ gibi tuzaklarla, insanları mayınlı tarlalara çekiyorlar. Şarlatanlığı gizlemek için üç beş klişe veya beylik cümle kurarak, milyonların ümit, hayal ve paralarını iç ediyorlar.

Onların görevi nefis ve şeytanların sayısını çoğaltmak! Bunun için ‘zaman değişim zamanı’ diyerek, herkese rengârenk maskeler dağıtıyorlar. Himmete muhtaç, yeni yetmelerden sözde hikmet dersleri aldırıyorlar. Hiç evlenmemiş, aile nedir bilmeyen, hatta aile kurumuna bile düşman olanlara, aile dersleri verdiriyorlar. Kendileri “üstün insan”, diğer herkes ise “akılsız!” Yerseniz tabi! Eee yiyenler de az değil hani!

Bu zerzevatçılarda yok yok. Dini bile bunlardan öğrenmek gerekiyor. Sonucu hüsran olsa da, bu tür kurslar ve kitaplar ne yazık ki büyük rağbet görüyor. Netice de, kodlarıyla oynanan insan. Sonuç; kadın kadın olmaktan, erkek erkek olmaktan, çocuk coçuk olmaktan, yaşlı yaşlı olmaktan çıkıyor. insan insan olmaktan çıkınca, hayatın, inancın tadı-tuzu kalmıyor. Hatta bal bile tat vermiyor artık!

insanî hasletler; özgüveni yüksek, bedenleri gibi benlikleri şişman, samimiyetsiz ilişkiler, sahte selamlaşmalar, profesyonel davranışlar denilen yapmacıklığa bıraktı kendini. Kişisel olarak geliştik gelişmesine de, biz artık biz değiliz. Bizi biz yapan selam, tebessüm, samimiyet gitti ve dünya adeta bir maskeli baloya dönüştü.

Kişisel gelişim ve onun ürünü kitaplar ve diğer aktiviteler, bizi bir başkasına dönüştürmek, moderniteye kul, kapitalizme hizmet için geliştirilen liberalizm projesidir.

Allah encamımızı hayretsin. Kendimiz ve çocuklarımızın sadece midesini değil, ruh ve bilincini de beslemeliyiz. Ama bu liberalizmin bencil, şehevi ve ifsat edici bilgisiyle değil; sahih bir iman, ihlâs, ihsan ve sahih bilgi gıdasıyla… Başka çare yok!

---------
sikko bir şey.*
kişisel gelişim kitaplarının ana besin kaynağı.

doğru dürüst şeyler okuyun kendiliğinden gelişir bir şeyler zaten.
amerikan rüyasına kapılmayın.
Görsel olan kişilerde etkisini çok hızlı gösteren, dokunsal ve özellikle işitsellerde daha az etki gösteren kendini değiştirme teknikleridir. Etikilir fakat kimisi biraz sabırlı ve istikrarlı olmak zorunda çünkü ülkemizin ortalama %20'si görseldir. Çoğu ise dokunsaldır.
hepsinin babası sigmund freud'dur.
Bi saattir araştirip bi bok anlamadiğim teknik nasil yapiliyor filan bise anlamadim.eft emdr hipnoz vs tamam neyin nasil yapildiği az çok bellide bundan bişey analamadim.