bugün

iç içe kare ve dairelerden oluşan çizimlerdir. buradaki daireler sonsuzluğu çağrıştırır. carl jung'ın terapilerde kullandığı ve psikolojiye kazandırdığı figürlerdir.
daireleri iç içe çizmeyi sağlayan cetvel şeklinde üretilmiş, özellikle tahtakale piyasasının vazgeçilmezi olarak işportalarda paket halinde satılan bir de oyuncağı vardır bunların.
mandela, mandalina, rondela kelmelerini çağrıştırıyor...
bu üç kelimeden farklı olmak üzere, çizimleri dışında sanal bir terimdir.
hindistan kökenli dinlerde metafizik veya sembolik bakımdan meta veya mikro kozmosu gösteren şekillere verilen ad.
nasıl çizilebileğini gösteren basit bir site için:

http://www.art-is-fun.com/how-to-draw-a-mandala.html
jung terminolojisinde "ruhsal amacın ya da ruhsal tamlık olarak özbenin simgesidir"
sanskrit bir sözcüktür.

(bkz: analitik psikoloji ve c gjung)
(bkz: ender gürol)
hinduizmde ve tantra budacılığın da kutsal ayinlerde ve meditasyon sırasında kullanılan simgesel çizim. evreni temsil eden mandala, tanrıları içine alan kutsanmış bir bölge ve evrensel güçlerin toplanma noktasıdır. mandala kağıt ya da kumaş üstüne renkli olarak çizilebilir, bir zemin üstüne beyaz ya da renkli ipliklerle işlenebilir ya da pirinç unuyla çizilebilir.
bir fly project şarkısı.
meditasyonda kullanilan ve hos renkleri olan, mistik dairesel çizimler.
çeşit çeşit çıktılarını alıp boyayarak çerçeve yapıp duvara asıyorum. acayip keyifli ve rahatlatıyor, tavsiye ederim.
insanın kafasını boşaltmasını, rahatlamasını sağlayan bir çeşit meditasyon yöntemidir, elinize kağıdı kalemi aldığınızda nasıl ilerlediğinize şaşıracaksınız.
Bir cin Ali bile çizemeyen ben bile biraz sabır ve biraz konsantrasyon ile güzel sonuçlar elde ettim.

Şirket terapistimin tavsiyesi ile tanıştığım, beni deşarj etmek Amaçlı yönlendirdiği ancak ben deşarj olmaktan çok iş haline getirdiğim için vazgeçmeye çalıştığım da bir hobidir benim için.

Renklendirmek dunyanın en keyifli şeylerinden biri ayrıca.
Bir terapi ve zihin egzersizi olarak çok da başarılı bir teknik.
bir tür dua gibidir, içinizden özünüzden başar, dışarı doğru açılır. Şimdilerde bir rant kapısıdır, zira atölyeleri oldukça pahalı.
gözü kör eder. evet.
Enerjiyi barındaran kap manasına gelen; mistik olanları gerçekten ilginç, meditasyon aracı çizimlerdir.

görsel

http://kpssdelisi.com/que...-nedir-mandala-ornekleri/
şu aralar popülerliği yeniden artmış olan büyükler için boyama kitabı.
Tanskriptçe'de çember, daire anlamına gelen sözcük. Hint felsefesine aittir ama her kültürde izlerine ya da benzerine rastlanmaktadır.
“Mantra yoğunlaşmış kozmik gücün toplandığı çekirdektir...Temel mantra tek heceli bir sestir. Girift mantra ise hece kombinasyonlarından oluşur. En kutsal hece “Om”dur. Ateş, kalp mantralarının enerji verdiğine inanılırken Tüm, cinslerin birlemesinin enerjisini toplar. Mantralar titreşim yoluyla etkileşim sağlarlar.”

Önce söz vardı...

“Hava ve ateşe dair mantralar zor ve çetin deneyimlere neden olurken; toprak ve suya dair olanlar yardım edici koloylaştırıcı etki yaparlar.”

“Mandala (Daire) Hindu Tantrik Budizm’de kutsal ayinde kullanılan simgesel çizimdir. Evreni temsil eder, kutsanmış bölge ve evrensel güçlerin toplanma noktasıdır. insan düşünceleriyle mandalaya girip merkeze doğru ilerlerken simgesel olan kozmik parçalanma ve yeniden bütünleşme süreçlerinden geçerler. Tibet’te kumaş üzerindeki mandalalar merkezden dört köşeye çizilmiş çizgilerle kesilen bir karenin çevresindeki bir ya da daha çok içiçe geçmiş daireyi çevreleyen bir dış daireden oluşur. Mandalayı çevreleyen kenarlardan birincisi hem mezhebe kabul edilmemiş olanların girişini engelleyen, hem de cehaletin yansımasını simgeleyen ateş çemberidir. ikincisi aydınlanmayı temsil eden elmas çemberdir. Sonra sırasıyla bireyselleştirici bilginin sekiz yönü yeralır. Ruhsal yeniden doğuşu simgeleyen lotus yapraklan ve merkezde tasvirlerin yerleştirildiği mandalarım kendisi yeralır.”

Hinduizm ve Budizm harici kültürlerde mesela kum resimlerinde benzer törensel çizimler mevcuttur. Jung hastaların elinden çıkmış mandala benzeri çizimler yayınlamıştır.
“Mimaride mandala formlan önemli rol oynar. Kent planlamacılığında bu form kullanılmıştır. Plutarkhos’a göre Roma kentinin planı kare ve daire planında tasarlanmıştır. Roma “Urbs quadrata)dır. Hem dünya, hem de evren olan sıfır noktasıdır.”
“1000’li yıllarda Avrupa’da birçok mezhep ve hareket arasında simyacılar büyük önem taşır. Simyager’in arayışı insanın bedeni ve ruhunu bütünlüğe ulaştırmaktır. En önemli sembollerinden biri “Quadratura circuli” yuvarlağı kare ile sarmak olan simyanın asal mandalasıdır.”
“Levy-Bruhl’un öznenin kendisinde nesneden açıklıkla ayırdedemediği yerlerde nesne ile garip bir psikolojik bağlantının ortaya çıktığı durumlarda kullandığı terim “Participation mystique-Katılım mistiği”dir. Doğuda mandala ayinler esnasında derin düşünceye dalmaya yardımcı olarak kulanılmaktadır. Ortaçağların başlarından itibaren oluşturulmuş Hıristiyan mandalaları da vardır. Tarihsel olarak mandala tanrısallığın doğasını temsil eden tanrısallığa felsefi açıdan açıklık kazandıran ve tapınma amacına hizmet eden imgedir.”

Jung’a göre mandala temel kavramlardan biri olan bireyleşme sürecinde bir aşamadır ve bilinç dışı birikimi bilinçli benlikle bütünleştirme çabasını temsil eder.
“Jung mandala şekillerinde en son olarak ortaya konan tecrübenin, tanrısal imajı yansıtmaya artık muktedir olmayan yani Tanrıyı kendi dışlarından, başka bir yerde bulamayıp ve bu yüzden de “şişme” tehlikesi ile karşı karşıya kalan insanların tipik özelliği olduğunu tesbit etti. Yuvarlak ve kare hacimler sihirli koruyucu duvarlar gibi bir patlamayı ve kişilik dağılmasını engellemekte ve de içe dönük bir amacı savunmaktadırlar. Onlarla eski çağlarda tanrıları korumak için sıkça yapılan tapınaklar arasında bir benzerlik vardır. Fakat çağdaş bir mandala hakkındaki önemli gerçek şudur ki merkezinde nadiren Tanrı bulunmaktadır. Çağdaş mandala garip bir zihin duruluğunun gönülsüz bir itirafıdır. Çağdaş mandalada hiç tanrısallık yoktur. Ne de tanrısallığa boyun eyiş ve uzlaşma vardır. Tanrısallığın yerini insanın bütünlüğü almış gibi görünmektedir.”
her yıl orta okullara illa bi verilen ödev.
dünyayı ve yaşam ile beraber varoluşu sembollerle ya da geometrik desenlerle anlatan bir yapıdır.