bugün

ütopyanın pesimist versiyonu.
kötü, karamsar, negatiflik üzerine kurgulanan ülke, dünya, hayal.
her şeyin olabileceği en yüksek derecede kötü olduğu yer. herşeyin kötü olduğu düşünsel mekân.
örnek olarak verilebilecek betimleme için, kübrik'in, a clockwork orange'ına bakılabilir.
(bkz: minority report)
(bkz: 1984)
ve biraz zorlarsak (bkz: mülksüzler)
(bkz: distopia)
(bkz: half life 2)
senaryo.dünyanın daha da kötüye gideceğine inanan ve bunun üstüne oturup senaryolar üreten birinin elinden çıkar.“Gözün işlevi görmek değil, gözyaşı dökmektir.Herkes bakabilir, bazıları görebilir, çok azı gözyaşı dökebilir. Geleceği bugünde görebilenler, işte o son gruptur: Gözyaşı dökebilenler.” diyen zihniyetlerin ürünüdür.
1984, brave new world hatta v for vendetta bile bu klasmanda yer alabilir.
gerçekleşmesi istenmeyen, zaten gerçekleşmesi de mümkün olmayan kavramlardır.

(bkz: kürdistan)
jean paul sartre'nin bütün söylemleridir.
(bkz: dystopia)
yazılmamış bazı distopya örnekleri: (bkz: blade runner) (bkz: Fahrenheit 451) (bkz: logan s run) (bkz: planet of the apes)
(bkz: brazil)
(bkz: gattaca)
(bkz: dark city)
(bkz: 1984)
(bkz: george ORWELL)
kara ütopya ile aynı anlamda kullanılmaktadır
(bkz: kara ütopya)
korku ütopyası yada kötü ütopya olarakda anılırlar. son zamanlardaki en iyi örneği v for vendetta dır sanırım. tüm zamanlara bakarsak a clockwork orange ders niyetindedir bu kavrama
(bkz: biz/@meister-writer)
Bir distopya (anti-ütopya, Yunanca:dystopia) çoğunlukla ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır. Distopik bir toplum otoriter-totaliter bir devlet modeli ya da benzer bir başka baskıcı sistem altında karakterize edilir. sözcük ilk defa John Stuart Mill tarafından kullanılmıştır. Filozofun Yunanca bilgisi göz önüne alınırsa, sözcüğü ütopyanın tersi olarak değil, 'kötü bir yer' anlamında kullandığı anlaşılır.

Yunanca bir ön-takı olan dys/dis, 'kötü', 'hastalıklı' ya da 'anormal' anlamını taşır. ou takısı ise 'yok', 'değil' anlamını taşır ki, ütopya(outopia) Yunanca'da 'olmayan yer' demektir. Aslında ütopya, 'güzel yer' anlamına gelen Eutopia'ya bir gönderme yapar. (eu öntakısı 'iyi, güzel' anlamı katar.) Yani distopya ile ütopya, dysphoria ile euphoria 'nın birbiriyle karşıt olduğu gibi karşıt değildir.*
gerçeğin hayal karşısındaki niteliğidir.
(bkz: mad max)
(bkz: 12 monkeys)
(bkz: strange days)
(bkz: metropolis)*
(bkz: terminator)
(bkz: children of men)
yeni dönemin en güzellerinden biri için;

(bkz: Equilibrium)
uyarıdan öte; hatta gerçekleşmesi kaçınılmazdan da öte, gerçekleşmekte ve hatta kısmen gerçekleşmiş, ütopya niteliğini kaybetmiş; çağımızı ve totalitarizmi anlatan eserlerdir.
(bkz: nineteen eighty-four)
(bkz: v for vendetta)
(bkz: equilibrium)
jose saramago'nun körlük kitabı da distopyalar arasına eklenebilir. ayrıca zaman ve değişimle birlikte ütopya olarak kaleme alınan eserlerin distopyaya dönüştüğü görülebilir. buna örnek olarak da tommaso campanella'nın güneş ülkesi verilebilir.
(bkz: miy)