bugün

George Orwell'ın(yanlış hatırlamıyosam)1950'li yıllarda yazdığı roman.Romanda karanlık bir ütopya işlenir.Çok ağır bi komünizm eleştirisidir aynı zamanda.Bi gecede okuyup bitirmek cesaret ister.Sabaha karşı kitap bittiğinde paranoyak olup çıkarsın.Big Brother,Parti ve Partinin şu sloganı aklından bi türlü çıkmaz:

Savaş barıştır
Özgürlük köleliktir
Bilgisizlik kuvvettir
George Orwell'ın 1948'de 1984'ü hayal ederek yazdığı muhteşem kitap. filmide vardır.* . dünyayı 3 büyük kutuba bölünmüş şekide tasarlamıştır. karakterin yaşadığı toplumu büyük birader yönetir. her yerde izlenmektedir. özel yaşam yoktur. düzene karşı çıkılamaz.

cellat kahramanımızı ağır bir dizi işkencelerden geçirir. * karakter bir ara cellatı durdurup soru sorar.

-gerçekten büyük birader diye biri var mı?
cellat anlamaz ve karışık bir cevap verir.
- tıpkı benim olup olmadığım gibi.
cellat sert bir ses tonu ile;
-sen yoksun.

bu kadar gerçekten de birey yoktur. muhteşem bir romandı.*
george orwell'ın ülkemizde can yayınlarından çıkan ve dünya klasikleri arasında yer alan kitabı...

"Çok genç yaşta bile gözüpek ve yürekli biri olan George Orwell (1903-1950) önce döneminin ve ülkesinin toplumsal düzenine karşı çıktı. Büyük Rus devrimine inandı. Troçki'ye hayrandı. Ancak, ispanya içsavaşı sırasında Stalinistlerin Troçkistlere karşı tutumu, umutlarını yıktı. Bu durum ve yakalandığı hastalık, George Orwell'i Bin Dokuz Yüz Seksen Dört'ün mutlak umutsuzluğuna sürükledi. Orwell, yapısal olarak karamsar, ya da siyaset tutkunu biri değildi. ilgi alanları çok genişti. Daha az acılı bir dönemde yaşasaydı, yaşamaktan mutluluk duyardı. Ama çağımıza siyaset egemendir. Orwell, yaşadığı sürece gerçeklere bağlı kalmış ve öğrenmekten, en acı dersleri bile öğrenmekten vazgeçmemiştir. Ama umudunu yitirmiştir. "Orwell"in çağımızın peygamberi olmasını engelleyen de bu olmuştur. Dünyanın bugünkü durumunda umutla gerçeği birleştirmek olanaksızdır. Durum buysa, tüm peygamberler yalancı peygamberlerdir. Orwell gibi kişiler, bence günümüz dünyasında gerekli olanın yarısını, ama ancak yarısını ortaya koymuşlardır. Öteki yarıyı hala aramaktayız".
orwellın gelecekte yaşanacak teknolojik gelişmelerin totaliter sistemleri güçlendireceği kenahanetinde bulunduğu kitap. fakat tarih orwellı haksız çıkarmış ve de tam tersine teknolojik gelişmeler bilgi tekelini parçalamasıyla totaliter sistemleri yıkan temel unsurların başında yer almıştır.
orwell in sarsan kitabi. devletin bireyi kendi icinde yok etmesi kani dondurur. oldukca karamsar bir bakis acisiyla yazilmistir, ne var ki yanlis bir on goru oldugunu tarih sureci ispatlamistir.
2*2 kaç yapar sorusunun cevabını hatırlatan film.
huzursuzluğunu okuyucuya müthiş bir şekilde geçiren, muhakkak okunmalı kitap.
hakkında yazabileceğim herşeyin sağolası yazar arkadaşlarım tarafından yazıldığı fakat şiddetle tavsiye etme isteğimi yenemeyip entry girdiğim kitaptır. okunmalıdır. filmi sonra izlenebilir. zaten öyle gerici ve rahatsız edicidir ki okurken, kendinizi o düzenin bir parçası gibi hissedersiniz. kitap sizi yakaladığı an, bitene kadar başından kalkamayacaksınız. ben çok sevdim. haydi siz de sevin, edinin*.
aslında kitapta sözü edilen "çiftdüşün"ün şu an şu düzende bile bize pek uzak olmadığına karar verdiğim, bazı yerleri dönüp dönüp tekrar okunulası kitap..(bazen etkileyici olduğu için, bazen anlamadığınız, "yan anlamı da var mı acaba" die düşündüğünüz için * )
distopya türünün başyapıtı eser.
okurken acaba su anada izleniyor muyum hissi yaratan kitaptır. kara ütopyanın cok güzel bir örneğidir.teknolojinin yaratığı özgürlüğün yanında yaratabilecegi esareti ve sovyetlerin vaad ettiği özgürlüğün totaliterliğe dönüşmesini anlatır. orwell'in umudunu yitirdiği zamanlarda inandığı Büyük Rus Devrimi'ne karşı yazdığı bir romandır. ancak günümüzdeki big brotherlerın varlığını da hatırlatır.
1984 kitabın aynı zaman da bir filmi de çekilmiştir fakat kitabı kadar başarılı olamamıştır.
başrollerine john hurt richard burton ve suzanna hamilton un oynadıkları ve yaratılan başarılı atmosferle başarılı olduğunu düşündüğüm film. filmin en önemli özelliği kanımca küçük ayrıntılara çok fazla dikkat edilmiştir
http://www.imdb.com/title/tt0087803/
filmi kitabından çok ilgi çeken, george orwell'in eseri.
Mükemmel bir bilimkurgu diyebilirim..101 rakamından tırsmamızı sağlamış,otelde oda seçerken numarasına dikkat etmemizi sağlamış bir romandır. Winston Smith umutsuzlukta yeşerttiği umutlarıyla çarpık olduğu kadar mükemmel bir anti kahramandır.

George Orwell ile ilgili söylenecek tek sözü de Bertrand Russel söylemiş zaten

"Onun çağımızın peygamberi olmasını tek engelleyen şey mutlak umutsuzluğudur"
filmi kesinlikle kalite olarak kitabın yanına yaklaşamamış bir george orwell eseridir.
adeta son on yıldaki korkunç algısal, kavramsal deformasyon ve dez/misenformasyonu, yüzeyselleşmeyi o günlerden öngörmüş başyapıt. şiddet barış ve prestijdir artık, evet...
''çünkü biz insanı ailesinden, geçmişinden, insanlardan koparıyoruz''
george orwellin bas yapitidir 1984. kitapta gecen konu sanki gunumuzu anlatmaktadir. surekli soz edilen ama gorunmeyen temsili dusman su an abd deki terorizme benzetilebilir. insanlari yonetmek icin surekli korkutmak modeli cok da yeni bisey degildir belki machiavellinin fikirlerinde de biraz vardir bu. yani kitaba geri donecek olursam okunmasi gereken bir eserdir, her okuyan farkli bir mesaj alabilir.
george orwell'ın yazdığı bir kitap.her türk gencinin bu adamın kitaplarını okuması lazım geldiği bir zamanda bulunuyoruz.1984'ü anlamayı kolaylaştırabilmek için onun diğer bir kitabı olan hayvan
çiftliği okunmalıdır.
george orwel in 1984 romanın film ismidir. her ne kadar kitabı kadar içsel olamasa da işkence sahnelerindeki diyalogları ile izlenmeye değerdir.

hiç varolmayan bir toplum, hiç varolmayan bir savaş üzerinden varolan bizlere mesajlar veren filmdir.
george orwell romanı. okuduktan sonra ömür boyunca etkisinde kalınır hafif paranoyaklaşılır. özgürlüğe daha bir düşkün olunur. yakın bir geleceğe yapılan * karamsar bir kurgudur. özellikle yarattığı yeni ingilizcesiyle * , ortaya koyduğu fikirler ve terimlerle * herkesin okuması gereken bir yapıttır.
roman kahramanı farelerden ölesiye korkmaktadır.
totaliter rejimlerin insanı hissizleştirmesini ve doğal ihtiyaçların bile anlamsız bir düzene bağlanmasını eleştiren, george orwell' in başyapıtı.
winston smith demek istiyorum..
üniversite birinci sınıfta sürekli üzerinde tartıştığımız kitaptır. içinde birçok şey bulunabilecek çok güzel kitaptır. ayrıca birçok sözlükçünün doğum tarihidir. * *