bugün

hastalığın çevresel faktörle de tetiklenebileceğine örnek bir alıntı paylaşmak istiyorum:

--spoiler--
josh; yıkıcı, manik duygudurum oynamaları ve yeti yitimine neden olan depresyon öyküsü olan elli sekiz yaşında bir adamdır. çocukken anne-babası defalarca kariyerinde sıradışı olması gerektiğini vurgulamıştı. bu yüzden de, her zaman bir numara olma zorunluluğu hissetmişti. kendi seçilmiş alanı olan elektrik mühendisliğinde istisnai bir katkıda bulundu. çok sayıda ödül kazandı, bakanlık komisyonlarına atandı ve pek çok patent aldı. ancak, döngüsel duygudurum oynamaları giderek şiddetlendikçe josh'un atakları yükselmeye başladı. bu süreçler sırasında, yargıları büyük ölçüde bozuldu ve davranışları o kadar acayip ve yıkıcı bir hale geldi ki defalarca hastaneye yatırılmak zorunda kaldı. ailesini ve prestijli kariyerini kaybetme noktasına geldi. karısı boşanmak için başvurdu, çalıştığı şirketten erken emekliliğe zorlandı. yirmi yıllık başarı çöpe gitti.
izleyen yıllarda, josh lityum tedavisi aldı ve orta düzeyde bir danışmanlık işini yürütmeye başladı. sonuç olarak, lityuma rağmen özellikle depresyon olmak üzere rahatsız edici duygudurum oynamaları yaşadığı için tedavi amaçlı bana sevk edildi.

(arada başka şeylerden bahsediliyor)

başarının arzulanmayan bir şey olmadığını tartışmıyorum. bu gerçekçi olmaz. üretken olmak ve iyi şeyler yapmak çok tatminkar ve zevk vericidir. çok mutlu olabilmek için çok başarılı olmak ne gerekli ne de yeterlidir.
sevgi veya saygı kazanmak zorunda değilsiniz. kendinizi tamamlanmış hissetmek ve iç huzur ve benlik saygısının anlamını bilmek için bir numara olmak zorunda değilsiniz. bu kendinizi iyi hissettirmiyor mu?
--spoiler-- * *
psikolog veya psikiyatristlerin uzmanlık alanına giren konuların sadece onlarla paylaşılması daha iyi olmaz mı diye sorgulatır.
zihinsel karmaşa 'moda' değildir. günümüzde insanları kötü hissettirebilecek daha çok unsur olduğundan ötürü şimdilerde depresyon daha sık görülüyor. yani bu "ay kendini topla" demek kadar kolay değil. toplayabilse yapar zaten.

bu tip bozukluklar insanı alaşağı eder. kendini de ailesini de varlığını da sevmeyebilir. bunu gerçekten yaşayan insanlarla, "ben çok şey yaşadım" tavrında olan insanları ayırt etmek gayet kolaydır, konu başlıklarını fark edersin yani.
bizim ergenlerin dengesizlik olarak tanımlayarak;
aaaa ben de bundanım, dediği ama çok ciddi bi rahatsızlık.

bu hastalık normal, herkeste olan sıradan dengesizliği tanımlamak için kullanılmaz.

şizofrene, intihara kadar gider.
Bipolar kisilik bozuklugu olan birisini çok kolay ayirt edebilirsiniz. Bu hastalarin manik ve depresif kutuplari arasinda asiri fark bulunur. Her insanin manik ve depresif hal olmak üzere iki ruh durumu vardir. Depresif halin ne oldugunu zaten biliyorsunuz. Manik halde bunun tersidir yani mutlu olmak ve o sekilde davranmaktir. Örnegin normal bir insanda numaralandirirsak manik hali 3, depresif hali -3 iken bipolar rahatsizligi olanlarda bu iki kutup 10' a -10 dur. Rahatlikla ayirt edebilirsiniz. O yüzden süphelendiginiz birisi varsa bipolar degildir. Bipolar ise zaten emin olursunuz. Süphelenmezsiniz.
bunu sözlük ortamında konuşmanın kimseye bir yararı olmadığı psikiyatriste sorulabilir.
Bu işi testlere bırakana kadar gidin bir uzmana danışın derim.
Genellikle manik ve depresif olarak iki döneme ayrılan hastalık.
cihangirde en az 3 kişinin 5'inde olan psikolojik rahatsızlık.
iki uçlu bozukluk (bipolar bozukluk, eski adıyla manik-depresif hastalık) iki ayrı hastalık dönemleriyle karakterize bir ruhsal bozukluktur. Bu hastalık dönemlerinden bir tanesinde taşkınlık (mani), diğerinde ise çökkünlük (depresyon) bulunmaktadır. Birbirlerine zıt gibi görünen bu iki hastalık dönemi yatışma ve alevlenmelerle seyreder. Hastalık dönemleri dışında ise hasta hemen tamamen normale döner. Eğer kendinizde bipolar belirtileri olduğundan şüpheleniyorsanız en kısa zamanda bir psikoloğa görünün.
sözlükten tanıdığım birinin bu hastalıktan muzdarip olduğundan şüphelenmekteyim.
Şizofreni'den bile kötü olduğunu söylenen mutlaka tedavi görülmesi gereken psikotik bozukluk. Obsesif Kompulsif ile ikisi tahminimce en zor psikolojik rahatsızlıklardır. Birisi ruhun kanseri diğerini bir emoji ile tarif edelim. :(:
eski ünlü atlet Suzy Favor Hamilton'un rahatsızlığı. atlet olarak doksanlı yıllarda bildiğim bu ismin, atletizmi bıraktıktan sonra bu rahatsızlığın sonucu olarak (öyle iddia ediyor) bir süre eskort olarak çalıştığını şaşırarak öğrenmiştim gazetedeki bir haberden yakın bir zamanda.
Lityum tuzu tek ilacıdır, ömür boyunca kullanılır yalnız düzenli kan tahlili yaptırmak şartıyla.
Bipolar bozukluğa sahip olmaktan daha kötü bir şey varsa o da bipolar bozukluğa sahip bir sevgilinin olmasıdır.Eski kız arkadaşım bu hastalığa sahipti beni bile bir süre sonra hasta etti.Aklım almıyordu her şey mükemmel gidiyorken bile defalarca intihar etti sebebini sorduğunda anlatmıyordu.Bir süre sonra bende tükendim o da.
Edit: Yanlış anlaşılma olmuş sanırım.Eski sevgilim hala yaşıyor hiç bir intiharında başarıya ulaşamadı.
Mani ve depresyon dönemleri olan bir duygu durum bozukluğudur. Öyle canı sıkılan bipolar olamaz. Ciddi bir rahatsızlıktır. Ay benim dakikam dakikamı tutmuyor diye bipolar ilan edemezsiniz kendinizi.
Yaşamış bir arkadaşım var . Maalesef büyük bir yük insanlarım omuzlarında taşıdığı.
Shameless dizisi yüzünden herkesin kendinde varolduğunu sandığı trend hastalıktır. inşallah hiçbir sevdiğiniz insan bipolar olmaz da gerçekte ne olduğunu bilmezsiniz.
Dikkatle söylüyorum ergenliğimde bende yoktu çünkü özenti değildim puhuhahha.
Modern genc hastaligi yasli bipolar insanlarla hic tanisamadim ki anasini satayim.
gençlerin %6854685464'ü bipolardır.Çok yaygın hastalığımız.
şu memlekette ki tikilerin alayı bipolar amk.
mutlaka uzman bi psikolog tarafından müdahale edilmesi gereken ciddi bi rahatsızlıktır.
Hayatında böyle bir hastanın sağlıklı ve hastalandıktan sonraki halini görüp kıyas yapmamış insanların hafife aldığı hastalıktır.
Tedavi edilebilir mutlaka uzman psikologlara danışın.
şizofrenliğin sadece bir alt kademesi, bir level gerisindeki olarak bildiğim ciddi bir hastalık.

yanlış biliyorsam düzeltin.