bugün

ünlü osmanlı kaptan-ı derya sı
besiktas'taki kadikoy iskelesi'ne adi verilen insandir. cezayir beylerbeyligi de yapmisti galiba.
beşiktaşta adına bulvar iskele ve meydanın yanı sıra çok güzel bir heykelde vardır.ayrıca pek çok insanın düşündüğünün aksine denizlerde savaşlarda ölmemiştir kendisi zira kendisinin mezarı ve türbesi de barbaros hayrettin paşa heykelinin ışıklara yakın köşesindeki türbesinde bulunmaktadır.
(bkz: barbaros)
preveze deniz savaşında, yönettiği gemilerin hareket kabiliyetlerinin üstünlüğü sebebiyle, kendisinden çok daha güçlü avrupa donanmasını yenmiş denizci.
Kendisi akdeniz'de korsanlık yaparken, kanuni sultan süleyman'ın teklifini kabul etmiş Osmanlı Donanması'na katılmıştır.
preveze de o zamanın en büyük amirali olan andrea dorya yı yenerek deniz tarihimizin en büyük zaferini kazanmış denizci.
1-ismi Barbaros "Hayreddin" olan "Hayrettin" olmayan şahıs.
2-Amirallik teklifini Kanuni'den değil,babası Yavuz sultan selim'den almış olan şahıs.
3-Barbaros lakabı kendisine ve ağabeyi Oruç'a,avrupalılar tarafından kızıl sakalları ve üstün güçleri sebebiyle verilmiş olan şahıs.
(bkz: barbaros hayrettin pasa)
kızıl sakalları ile nam salmış ve fakat tarih kitaplarında sakalının rengine pek denk gelmediğimiz kaptan-ı derya. osmanlı imparatorluğu adına savaşmadan önce cezayir ondan sorulmaktaydı. daha sonra cezayir, osmanlı imparatorluğu'na dahil olmuş ve kendisi de oranın valisi olmuştur. yani bir nevi cezayir'i osmanlı imparatorluğu'na vermiştir. büyük hizmetlerinden dolayı kendisine kanuni sultan süleyman tarafından hayrettin ünvanı verilmiştir. barbaros ismi ise roma imparatoru frederick barbarossa ile sakalının benzeşmesinden ileri gelir. bu benzeşme aynı isimle çağrılmasına neden olur yani. gazavat-ı hayreddin paşa isimli bir eseri mevcuttur.
tarihi bir sözü olan ama o sözü düşün düşün çıkartamadığım ortadan çatlamadan entry mi gireyim dedigim beni söylediği o sözle gecenin bi yarısı dumur eden kaptan-ı derya..
Barbarossa * lakabı tırsıttığı düşmanlarından, Hayrettin lakabı da Kanuni Sultan Süleyman tarafından verilen tarihin en büyük denizcilerinden Osmanlı kaptan-ı deryalığı yapmış büyük insan. Esas adı Hızır dır.
deniziciliğe korsan olarak başlamış tek başına cezayiri fethetmiş olan türk denizcisi.
asıl adı hızır reistir avrupalılar ona barbarossa adını Kanuni Sultan Süleyman ise hayreddin adını takmıştır.
aslında hırvat'tır kendisi..
kendisi ilk başta kardeşiyle Akdenizde korsanlık yapmıştır. daha sonra bölgede olukça güçlenip Cezayiri ele gecirmiştir. Kanuni nin teklifini kabul edip Osmanlı kaptan-ı deryalığına getirilmiştir ki doğru olan da yapılmıstır kanımca çünkü ileride başa bela olabilecek bir korsan devlet hizmetine sokulmuş ve çok büyük kazançlar sağlanmıştır
Barbaros Hayreddin Paşa, 1478 yılı civarlarında Midilli'de doğdu. Aslen Vardar yenicesinden olan babası Yakup Ağa, bir Osmanlı sipahisiydi ve 1461 yılında Midilli'nin fethi sırasında Fatih Sultan Mehmed ile birlikteydi. Asıl adı Hızır olduğu halde Barbaros ve Hayreddin lakaplarıyla tanınır. Batılılar havuç rengine çalan kırmızı sakalından dolayı, ağabeyi Oruç'a verdikleri "Barbarossa" adını daha sonra Hızır içinde kullandıklarından Barbaros diye tanınmış, Hayreddin lakabını ise kendisine Yavuz Sultan Selim takmıştır.

Barbaros Hayreddin Paşa, kardeşleri ilyas ve Oruç ile beraber birçok deniz savaşında bulundu. Diğer kardeşi ishak ise Midilli'de kaldı. Barbaros Hayreddin Paşa, Cezayir seferine Oruç Reis ile birlikte çıktı. Cezayir'in fethedilmesinden sonra Oruç Reis, Cezayir'e Bey oldu. Barbaros Hayreedin Paşa, ishak ve Oruç Reis'ler şehit olunca Cezayir Beyliği'ne atandı. Beylerbeyi ünvanını alan Barbaros Hayreddin Paşa, istanbul'a gelip 1534 yılında Kaptan-ı Derya oldu.

Bir çok zafer kazanan Barbaros, Avrupa'da nam saldı. Avrupalılar çocuklarını Barbaros geliyor diye korkutur hale geldiler. 5 Temmuz 1546 tarihinde vefat eden Barbaros Hayreddin Paşa, sağlığında Beşiktaş'ta yaptırdığı medresenin yanındaki türbesine defnedildi. Onun ölümü için "Mate reisü'l-bahr-Denizin reisi öldü" denildi. Barbaros Hayreddin Paşa zamanında Osmanlı denizciliği gücünün zirvesine ulaşmış, onun mektebinde yetişen değerli denizciler ve teşkilatlı tersane sayesinde bu güç varlığını bir süre daha devam ettirmiştir.

Barbaros Hayreddin Paşa, alim ve cesur bir komutandı. iri yapılı ve kumral tenliydi. Saçı, sakalı, kaşları ve kirpikleri çok gürdü. Ömrü denizlerde geçtiğinden Rumca, Arapça, ispanyolca, italyanca ve Fransızca gibi Akdeniz dillerini çok iyi bilirdi. Çinili Hamam kendisine aittir. Oğulları Mehmed Paşa, Hasan Paşa ve Vali Paşa'dır.

Kaynak : http://www.osmanli700.gen.tr
barbaros lakabı kızıl sakallarından gelen denizler sultanı.
barbaros adı avrupalılar hayreddin adı ise kanuni sultan süleyman tarafından verilmiştir.
cezayir beylerbeyi ve kaptanı derya olarak osmanlı ordusuna hizmet etmiş gelmiş geçmiş en büyük amirallerden biridir.*
osmanlının yükselme devrindeki denizlerinin kaptanı.
ebedi bilgini hayrettin kaptan
beş asır önceden biliyor gibi
ıkına sıkına yazdığın şiire
barbaros kıçını siliyor gibi

dörtlüğünde adı geçen kaptanımız. adı geçmeyen şair için;

(bkz: yahya kemal beyatli)
Barbaros Hayreddin Paşa denizci, Kaptanıderya (D. 1467 - Ö. 4 Temmuz 1546), Osmanlı tarihinin ünlü denizcilerindendir. Akdeniz'de Osmanlı egemenliğini pekiştirmiş, Birleşik Avrupa donanmasını Preveze Deniz Savaşı'nda yenmiştir.

Barbaros Hayreddin paşa'nın asıl adı Hızırdır.* Ona Hayreddin adını, hizmetinde bulunduğu Kanuni Sultan Süleyman vermiştir. Avrupalılar ise onu, sakalının kızıla çalması nedeniyle Barbarossa ya da Barbaros (kızıl sakal) olarak adlandırdılar. Barbarossa ismi ilk olarak kızıl sakalından dolayı ağabeyi Oruç reis'e takılmıştır.

Hayreddin Paşa, Eceovalı (Gelibolu) bir sipahinin oğlu olarak 1470'li yıllarda Midilli (Lesbos) adasında doğmuştur. Genç yaşta kardeşleriyle birlikte deniz ticareti yaparken, Ege Denizi'nde Rodos Şövalyelerine tutsak düşmüştür. Serbest kaldıktan sonra, yaşadığı olayın etkisiyle tüccar yerine korsan olmaya karar vermiştir. Akdeniz kıyılarına akınlar düzenlemiş ve ganimetler elde etmiştir. Cebre Adasını üs olarak kullanan Hızır Reis ve ağabeyi Oruç Reis'in ünü bütün Akdeniz'e yayılmıştır. iki kardeş Tunus Sultanı Muhammed ile anlaşarak Tunus'taki Halkül-Vadi (La Gaulette) limanını kullanmaya başlamıştır. Hızır ve Oruç, ele geçirdiği ganimetin beşte birini Tunus sultanına verip, kalan malları Tunus pazarında satmışlardır.

Hızır ve Oruç 1512'de ele geçirdikleri yüklü bir gemiyi armağan olarak Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'e göndermişlerdir. Bunun üzerine Yavuz Sultan Selim de onlara verdiği desteğin bir ifadesi olarak armağanlar yollamıştır. Oruç ve Hızır, ağabeyleri ishak'ın da kendilerine katılmasından sonra korsanlıkla yetinmeyip Kuzey Afrika'da toprak edinmeye başlamışlardır. 1516-1517'de ispanyollara karşı savaşmışlar ve Tenes, Tlemsen ve Oran kentlerini ele geçirerek Cezayir'i denetimlerine almışlardır. Oruç Reis Cezayir hükümdarı ilan edilmiştir. ispanyollar ertesi yıl Cezayir'i geri almak için Araplarla birleşerek saldırıya geçmişlerdir. Bu savaşta ishak ve Oruç öldürülmüştür. Güç durumda kalan Hızır Reis, Yavuz Sultan Selimden yardım istemiştir. Yavuz Sultan Selim, Hızır Reis'i Cezayir beylerbeyliğine atayarak koruması altına almıştır. Hızır Reis, Birleşik Avrupa kuvvetleri karşısında kara savaşlarında yenilerek Cezayir'i kaybetmiştir. Ama deniz gücünü koruyarak Şerşel Adaları'na çekilmiştir.

Barbaros 1520-1525 arasında Avrupa'nın Akdeniz kıyılarını vurarak büyük ganimetler elde etmiştir. 1530'da Cezayir'i yeniden ele geçirmiştir. Ertesi yıl Şerşel'e baskın düzenleyen Cenevizli Amiral Andrea Doriayı yenilgiye uğratmıştır. Kanuni Sultan Süleymanın Alman seferi sırasında Andrea Doria'nın Mora kıyılarına saldırması Osmanlıları güç duruma düşürmüştür. Bunun üzerine Kanuni, Barbaros'u istanbul'a çağırmış ve 1533'te "Hayreddin" adını verdiği Hızır Reis'i Osmanlı donanmasının başına (kaptan-ı derya) getirmiştir.

Barbaros Hayreddin Paşa 1534'te Akdeniz'e açılmış ve italya kıyılarını yağmalayıp Tunus'u ele geçirmiştir. Ancak Andrea Doria komutasındaki Haçlı donanması karşısında Tunus'u bırakmak zorunda kalmış ve ertesi yıl istanbul'a dönmüştür. 1536'da daha güçlü bir donanmayla yeniden Akdeniz'e açılan Barbaros, italya kıyılarını vurmuş ve Ege Denizi'ndeki Venedik adalarını Osmanlı topraklarına katmıştır. Osmanlıların Akdeniz'deki denetiminin artması üzerine, Papalık, Venedik, Ceneviz, Malta, ispanya ve Portekiz gemilerinden oluşan bir Haçlı donanması kurulmuş ve başına Andrea Doria getirilmiştir. 'Osmanlı donanması' ile 'Haçlı donanması' '1538''de 'Preveze Körfezi' önlerinde karşılaşmıştır. 'Barbaros Hayreddin Paşa', tarihe 'Preveze Deniz Savaşı' olarak geçen buradaki savaşta Haçlı donanmasını yenilgiye uğratmıştır. Bu zafer 'Osmanlı Devleti'nin Akdeniz'deki egemenliğini pekiştirmiştir.

Kutsal Roma-Germen imparatoru 'Şarlken', Preveze'nin öcünü almak için 1541'de Cezayir'e saldırdıysa da başarılı olamamıştır. Bu arada Fransa Kralı 'I. François', Şarlken'e karşı Osmanlılardan yardım isteyince, Kanuni gücünü göstermek için Barbaros'u Fransa'nın Akdeniz kıyılarına göndermiştir. Barbaros, Toulon'da Fransız donanmasıyla birleşerek 1543'te 'Nice''i almıştır. Ertesi yıl 'istanbul'a dönen Barbaros Hayreddin Paşa, '4 Temmuz 1546'da burada 'ölmüş' ve 'Beşiktaş'taki türbe'sine gömülmüştür.

Barbaros Hayreddin Paşa'nın anısına 1941-1943'te 'istanbul'un Beşiktaş semti'nde dikilen 'Barbaros Anıtı', ünlü heykelciler 'Ali Hadi Bara' ile 'Zühtü Müridoğlu' tarafından yapılmıştır. Beşiktaş'taki Kadıköy seferlerini yapan iskeleye 'Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa iskelesi' adı verilmiş ve bu iskele mimarlar 'Erkan ince' ve 'M.Hilmi şenalp' tarafından Osmanlı Mimarisi tarzında yenilenmiştir.
mevti reis-ul bahr. * zamaninda akdenizin turk golu haline gelmesini saglamis ispanyanin akdeniz sahillerini, guney fransayi, sicilyayi, adriyatik denizindeki kiyilari yagmalamis. yunan adalarini osmanli topraklarina katmis andrea doriayi denizlerde defalarca bozguna ugratmis bu yazilanlarin bile yaptiklari yaninda hafif kaldigi babasi aslen arnavut olan diger uc kardesinin denizlerde sehit dustugu dunyaya gelmis belkide en buyuk denizci. osmanli hazinesini tika basa dolduran gonderdigi altinlarin esirlerin haddi hesabi olmayan, kanuni doguya sefere ciktiginda butun avrupayi oyalayan venediklilerin ekonomisinin icine eden reis-ul bahr. *
preveze deniz savaşıyla, akdenizi türk gölü haline getiren, türk denizcisidir.
Cezayirin sahibi bir korsan iken toprakları ile birlikte osmanlıya tabi olan ve tabir yerindeyse ispanya kralını daşşak oğlanına çeviren, ABD yi haraca bağlayan türk denizcilerinin en meşhuru.Hollywood yapımı korsan filmleri ile kendini tatmin etmeye çalışan seyirciler biraz bilgilenip okusalar görürlerki onların kuramadıkları hayale bizim kudretimiz zikini daşşağını saalayarak erişmiştir.Ayrıca rahmetli paşanın kendi hatıralarının ele aldığı eser vardıki herkes okumalı ve okutmalıdır.erişmek için;

--spoiler--
http://www.turkkorsanlari.com
--spoiler--
asıl adı hızır yakupoğlu dur. midilli adasında 1478 yılında dünyaya gelmiş, istanbul da 1546 yılında vefat etmiştir. tüm dünyada khayr- al- din barbarossa olarak bilinir. dönemin en ünlü amirali andrea doria yı yenmesi ile dünyada nam salmıştır.
1538 yılında preveze deniz savaşı'nda haçlı donanmasını mağlup etmesiyle birlikte inebahtı deniz savaşı'na kadar sürecek olan akdeniz'deki mutlak türk üstünlüğünün yaratıcısı, büyük komutan.