bugün

afrika kıtasının kuzey kesimini coğrafi olarak tanımlamada kulanılır. afrika kıtasının akdeniz kıyılarında yer alan, güney doğuda sudan, batıya doğru mısır, libya, tunus, cezayir, fas ülkelerini, çoğunluğun müslüman olduğu ülkeleri kapsar. bu alanlarda çoğunluk arapça dilini kullanır.
fransızları ve italyanları pek bir seven coğrafi kısım.

hani öyle bir severler ki, tarifi yoktur yani. o derece.
mısır'dan başlayıp fas'ta sonlandırılabilecek güzel bir seyahat, demektir. *
osmanlı'nın bir zamanlar tamamına ait olduğu bölgedir. afrika ülkelerinin yaşam standartlarına bakacak olursak bu bakımdan ehven-i şer olarak nitelendirilebilir
halkı yahudilerden nefret eder. filistinliler, lübnanlılar, suudiler bile bu kadar nefret etmezken, mağripli arkadaşlarımız fransa'da olsun, diğer avrupa ülkelerinde olsun yahudilerle çokça çatışırlar.
Berberiler ve kıptiler bölgenin temelidir.
Berberi ve Kıpti(antik mısır) bölgenin medeniyetidir

Şimdi bu mısır,kartaca gibi bölgelerin içine araplar sıçmakta.
Gelenin gecenin hâkimiyet altına aldığı coğrafya

Persler,kartaca,roma,bizans,osmanlı,eski mısır,emeviler,memlükler hatta zenciler bile bir süreliğine hakimiyet altına almıştır.
Afrika'nın kuzeyindeki bölgeye verilen isim. Bugün Kuzey Afrika'da Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır ve Sudan devletleri bulunmaktadır. Bölgede Müslümanlar çoğunluktadır. Bölgedeki yaygın diller Arapça, Berberice ve Kıpticedir.

Bölgenin sınırları, batıda Atlas Okyanusu, kuzeyde Akdeniz, doğuda Sina Yarımadası ve Kızıldeniz son olarak güneyde ise sırasıyla Batı Afrika, Orta Afrika ve Doğu Afrika bölgeleri yer alır.

Bölgenin kuzeybatısı Mağrip adı ile anılır ve ayrıca ispanya'nın Septe ve Melilla şehirleri de Kuzey Afrika'da yer alır.
Mısır, Libya, Tunus, Cezayir ve fas'tan oluşan Akdeniz'e kıyısı olan hat.

Afrika'nın en gelişmiş bölgesi diyebiliriz. Ayaklarının üzerinde durabilen bölgesi. -güney Afrika Cum. istisnalar dışında.

Hala Batı'nın iteklediğ çatışma ortamını, istikrarsızlığı enselerinde hissetseler de yine olağan hayata en yakın Afrika Bölgesi burası.

Mesela çoğunda sömürgecilik bağımsızlık savaşı ile son bulmuştur.
Çoğunda ulusal bir kimlik inşa edilebilmiştir.

kuzey afika ülkelerinin hemen güneyinde kalan Ülkelerden örnek vermek gerekirse; Moritanya, mali, Çad, Burkina faso, Nijer.
Sömürge rejiminden tam kurtulamamış, fazlasıyla geri kalmış, Fransa'nın halen arka bahçesi ve operasyon sahası olan bölge.

Velhasıl Kuzey Afrika bilinen Afrika'dan ayrı, gelişmiş olmakla birlikte; Afrika'dan görece olarak çok daha iyi durumdaki Ortadoğu coğrafyasının parçasıdırlar.
Hatta mısır ile fas'taki günlük hayat maalesef bizden çok da farklı değildir.