bugün

/176
bu ülkede müziğiyle 7'den 70'e, ülkücüden solcuya, dinciden dinsize kadar herkese ulaşmayı başarmış en iyi halk müziği sanatçısı.

siyasi yönü ayrı bir konudur. teröristlerden, bölücülerden yana tek kelime ettiyse, onlara birazcık faydası olduysa yazıklar olsundur. olmuştur.
Siyasi görüşü ve ırkı nedeniyle sanatı sürekli gölgelenmiş en iyi yorumculardan biri.
bide bu adama "dinle sevgili ülkem" diye albüm yaptılar ya acaba bu hayali kürdistan için mi yaptılar diye merak ediyorum.
hemen hemen lise çağına gelmiş bütün gençlerin bir hevesle dinlediği daha sonra şarkıların içindeki anlamları * anladıkça hızla dinlemekten vazgeçtiği insan.
giri sayısı:

(bkz: tarkan):166
(bkz: ibrahim tatlıses): 315
(bkz: sezen aksu): 485
(bkz: ahmet kaya): 639

bitti.
almanya konserindeki konuşmasının tam metni için;

(bkz: #3648849)
vatan haini yaftasını ne kadar da kolay yapıştırıyoruz insanlarımızın boyunlarına. yazık ki ülkesinden, toprağından uzakta, içi acıyarak ölmüş, o güzel sesi hüzün dolu bu dünyadan göçüp gitmiştir. bizlere de o muhteşem şarkılar, türküler yadigar kalmıştır.
canlı müzik yapılan yerlerde o kadar şahit olunmuştur ki "giderim"i isteyen bir zattın "ölürüm türkiyem"i istemesine. "yakamoz"dan sonra "bu gelen benim babam"ın söylenmesine. kardeşim herkesiin dinlediği bir adamdır. "şu dağlarda kar olsaydım" "arka mahalle"... bunlar sağcısının solcusunun söylediği şarkılardır. "benim bul annne"ye bağırarak eşlik eden yaşını başını almış ülkücüler hatta polisler biliriz. ne anlatıyorsun? sen hangi ülkede yaşıyorsun vatan haini de şu da bu da. sanatçının vatanı sevenlerinin kalpleridir. sende kalp yoksa olmayan kalbe de ihanet edemez kimse. allah bilir onun için vatan haini yazarken malboro içiyorsundur. saçlarını amerikalılar gibi kesiyorsundur. kaç defa abd karşıtı eyleme katıldın. katılanlar da terörist de mi? ahmet kaya vatan haini miydi? mecliste ağzından salyalar akıtarak abd başkanını ayakta alkışladığına şahit olmadım hiç. bu kadar basit.
elde ettiği gelirden vergi alınan şahıs. ve kürt.

devletin bu vergi işlemi çok acayip. vergiler bir havuzda toplanıyor. buradan ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor(öyle olduğu söyleniyor).dağıtılanların içerisinde dul, yetim, gazi, engelli, boş gezenin boş kalfası...yani anlayacağınız yığınla insan var. içinde ahmet kaya'nın gelirinden kesilen paranın da olduğu bu verginin; bir yetimin önüne çorba, bir dulun evine ekmek, bir gazinin cebine sigara olmuşluğu kuvvetle muhtemeldir. ahmet kaya dolaylı yoldan da olsa kendisini eleştiren haytalardan bu bağlamda üstündür.

bir de apo meselesi var. birçok kişi bilir, suçsuz bir insanı cezaevine koyduğunuzda bir suçlu üretmiş olursunuz. guantanamo'ya gönderilen onlarca alakasız şüpheli! şahıs el kaide militanı olarak çıkmıştır. bunun gerçek hayattan alınmış/yaşanmış bir sinema yapımı dahi mevcut. bu nedenden, öfkeyle ve intikam hırsıyla a. kaya elbette apo diyecek, elbette "vergisini ödediğim arabamı şerefsizlerin memleketinde bıraktım" diyecek.

neyse,
iyi bir sesti, iyi bir yorumcuydu, iyi bir vatandaştı.
terör örgütü lideri apo'yu en çok seven ve onu en çok özleyenlerden biri.kürdüz ölene kadar adlı şarkı yazmıştır. şimdi mefta olduğuna göre artık kürt değil cehennemde ki zebanilerden birisidir heralde..
bu ülkenin değeri bilinmeden yitirilmiş en büyük sanatçılarından biri.

kürdüz ölene kadar şarkısını okuduğunda abdullah öcalan yakalanmış ve barış için gönüllü olarak çalışacağını beyan eden açıklamalar yapmıştı. ahmet kaya böyle bir apo' yu özlediğini yani savaş istemeyen, barış isteyen abdullah öcalan'dan yana olduğunu anlatmaya çalışıyordu. tabii her sözünde olduğu gibi bunda da vatan haini damgası yemekten kurtulamadı. kürt olduğunu her fırsatta dile getiren ve bundan gurur duyan bir insanın (sanırım kürt olmak bir suç değil) bu yaklaşımı sözüm ona vatansever ama aynı zamanda devletin malı deniz yemeyen domuz modundaki şahsiyetleri fazlasıyla rahatsız etti. apo posteri önünde konser verdi evet.konserinde pkk bayrakları açıldı ona da evet ama konser yapan kürt bir şarkıcının arkasındaki postere, açılan bayraklara tepki gösterip konseri bırakıp gitmesi gibi bir durum sözkonusu olamazdı o anda. belki de en büyük hatayı burada yaptı.

'' Cebimde iki metre kefenimi taşıyorum. Her an hazır ve nazır. Ben ölürsem bana her şeyi söylesinler ama asla bu ülkeyi sevmedi demesinler çünkü ben bu ülkeyi edirne' den ardahan' a kadar çok sevdim.'' diyen bir insanın vatan haini olması nasıl beklenir? Pkk' ya konser verdi dedikleri anda bile apo posteri önünde halkların kardeşliğinden türk ve kürt halkının birarada yaşaması gerektiğinden bahseden, barış isteyen bir insanı vatan hainliğiyle suçlamak abesle iştigal den başka birşey değildir. kim olduğunu, ne olduğunu açıça ilan ettiğini düşünüyordu ahmet kaya. magazin gazetecileri derneği ödül gecesinde yaptığı konuşmada sadece yeni albümünde kürtçe bir şarkı okuyacağını ve bu şarkının klibini yayınlayacak yürekli insanlar olduğunu söylemişti. o anda ilk tepkiyi verenlerden biri olan (sonrasında askere gitmemek için bin bir takla atan) serdar ortaç ve benzerlerinin saldırılarının ardından 9 yıl geçti. Şimdi gelinen durumda kürtçe her platformda serbest. Demezler mi adama o 9 yılda ne değişti diye? o zaman salyalar saçarak hönkürürken şimdi mi özgürlükçü oldun diye?

Ahmet Kaya dört dörtlüktü demiyorum. - ki zaten kimse mükemmel olamaz- onun da çok büyük hataları vardı. kimi zaman maksadını aşan cümleler kurdu, kimi zaman gerçekten bu ülkeyi seven insanları kırdı ama bunu kasıtlı yaptığını sanmıyorum. sonuç itibariyle yaşadığı ülkeyi bu kadar çok seven bir adama vatan haini damgası vurulmasını kabullenemiyorum. Şimdi mutlaka türkiye türklerindir hebe hübe diye zıplayacak vatanperverler çıkacaktır ancak ne kadar vergi ödüyorsun devlete dediğinde apışık kalacaklardır bu şahsiyetler. Sözüm kalıplaşmış cümleleri ayet gibi beynine kazıyanlara değil objektif olmaya çalışanlara. iyisiyle kötüsüyle bir değerimizi yitirdik. şimdi serdat ortaç tercüman olsun o gudik şarkılarla vatan sevginize.

not: kürt değilim. türk oğlu türküm.
içinde "o adam benim babam" sözünün geçtiği şarkıyı yıllarca kendisinin söylediğini sandığım kişi.
an itibariyle çok şükür ki ölü insan. ölünün arkasından konuşmak hoş olmasa da, ülke de daha fazla sinir bozacak birilerine ihtiyaç yok gerçekten şu aralar. yeteri kadar medyatik veya değil kürt var zaten memlekette.

pkk bayrağı ve apo posterinin önünde ölene kadar kürt olduğunu beyan etmiş, apoyu özlediğini söylemiştir.

kim neresini yırtarsa yırtsın terör örgütüne maddi manevi destek vermiş kişidir. her ahmet kaya kasedi almak; güneydoğu'da şehit düşen bir askeri düşüren kurşun/mayın içerisinde parmağı olmaktır, gencecik bir insanın şehitliğinden sorumlu olmaktır. bunu idrak önemlidir.

ama esas önemli olan konu "halkların kardeşliği" ve "barış" pkk propagandasıdır, bunu görmek önemlidir. çünkü bir takım abd uşaklarının iddia ettiğinin tersine biz kürtlerle savaş halinde değiliz. savaşta olsak barış istenir. şu an türk ordusuna ve kürt sivillere karşı bir takım şeyleri direterek silahla eylem yapanlar pkk isimli terör örgütüdür.

evet, ahmet kaya sevenleri çok şaşırtacak ama pkk bir terör örgütüdür, kel apo'da onun tüyleri yolunmuş embesil lideridir.
- Temmuz 1999'da Münih'te verdiği bir konserde "Arabamı şerefsizlerin memleketinde bıraktım" dedi.

/gerizekalı mode on
hayır o şerefsizler derken hedeleri kastetti! zaten burasının adıda hedeiye değil mi? ah türkiye! ama türkleri kastetmedi o şerefsiz derken, nayır nolamaz. çok büyük sanatçıdır ahmet abim, demez öyle şeyler.
/gerizekalı mode off

- Frankurt'ta PKK'yı öven konuşması nedeniyle istanbul 3 No'lu DGM'de 10 Mart 2000'de hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı.

/gerizekalı mode on
aaaaağğmaaa o vatanını çok sevdi, sevdiğini söyledi !! ama yapmayın o çok sevdi!! edirne'den ardahan'a çok seviyorum demişti!! öyle değil mi? neden böyle yapıyorsunuz.. pkk'yı övmüş olabilir ama ahmet ağbim bilmiyodur överken o pkk olduğunu. bölücü örgüt olduğu anlamamıştır. ama belki de yanlışlıkla övmüştür, büyük sanatçıdır. pkk denilen örgüt terör örgütü değildir zaten yaşasın barış ve ahmet ağbim. çok büyük sanatçıdır. yaşasın halkların kardeşliği. hem kasıtlı yapmamıştır.
/gerizekalı mode off.

- 1993'te Almanya'da Abdullah Öcalan'ın posteri önünde konser verdiği gerekçesiyle 3 yıl 9 ay ağır hapis cezasına mahkum oldu.

/gerizekalı mode one
ama ne yapsaydı? insemiydi apo posteri açılınca konser alanından, ama zaten bilmiyodu ki ahmet ağbim onun apo olduğunu. hem o başka bi şey sanıyodu apoyu hem de başka bi şey kastetmiştir. büyük sanatçıdır ahmet ağbim. kasıtlı yapmamıştır zaten.
/gerizekalı mode off

- Kasım 1993'te Berlin'de verdiği konserde "Dağdaki adamın paraya ihtiyacı var" dediği için yasadışı terör örgütüne yardım ve yataklık etmekten 4.5 yıl ağır hapisle cezalandırıldı.

/gerizekalı mode on
hayır, hemen yanlış anlıyosunuz, adam çobanları kastediyo, sizin aklınız hemen pkk'ya gidiyo. yahu bu kadar olmaz. ahmet abim kadar büyük bir sanatçı hem edirneden ardahana kadar seviyorum diyen bir adamın ne işi var terörle. başka bi şey kastetmiştir, çok büyük sanatçıdır ahmet ağbim. gideyim bari kasedini alayımda benim aldığım kasetlerle güneydoğuda 2 mayın fazladan döşensin, türk askerine 3 kurşun fazladan sıkılsın. yaşasın halkların kardeşliği. büyük sanatçı.
/gerizekalı mode off

- Nisan 1999'da, Almanya'daki konserinde, "Beni de imralı'ya o saygı değer şahsın yanına koyun" dediği için hakkında soruşturma açıldı.

/gerizekalı mode on
yani önemli olan sanatı değil mi ama? belki de imralının komutanını kastediyodur? ahmet ağbimin ne işi olur apoyla mapoyla? olur mu hiç? büyük sanatçıdır, süper şarkılar söyler abim.hem apo barışçı bir insan değil mi? dedi silahları bırakalım inelim dedi. terörist değil ki apo kürdistan kurtuluş hareketi başkanı. türklerin işgal ettiği toprakları kurtarmak istiyorlar, ne var? aslan abim ve halkların kardeşliği, barış bide büyük sanatçısın ahmet ağbim. hem kasıtlı da yapmamıştır zaten.
/gerizekalı mode off

- Mart 1999'da Hollanda'nın Rotterdam kentinde verdiği konserde Öcalan'ı kastederek, "Vallah bir dostu özledik. Kürdüz ölene kadar. Barışı özledik. Vatansızlıktan üşüdük" diyen Kaya, Haziran 1999'da Hamburg'daki konserde, "Türkiye'yi çok seviyorum. Andım var Dersim Dağı'nın tepesine ev kuracağım. Bu savaşı durduracağız" diye konuşuyordu.

/gerizekalı mode on
evet kürt doğan kürt ölür ne var bunda? ne anayasası, ne atası, ne mutlu türküm diyenesi ya?? bırak bunları. savaş halinde değil mi kürtler türkiye cumhuriyetiyle? pardon tc. tc ile savaş halinde değil mi? barışı özledik ne bu böyle çatış çatış. zaten o bebekleri de türk ordusu kurşuna dizdi, bölgeye uyuşturucuyu da türk ordusu satıyo, hem köyleri de türk ordusu yaktı, imamları ve öğretmenleri de türk ordusu öldürdü,dersahanenin önüne de türk ordusu bomba koydu, o otobüs durağında ölen 7 çocukta da bombayı türk ordusu koydu. barış diyorum yani halkların kardeşliği diyorum. offf süper inanılmaz gerizekalıyım ben çok seviyorum kendimi ya. ahmet kaya büyük sanatçıdır. müzik evrenseldir, globaldir, köşesizdir, ben de topum zaten. yani yerel bir ayrılıkçı terörist hareketi desteklese de mor dağlar bilmemneler; ayşegül bedirhan, tuvalette sıçarken unutmuşlar falan, evrenseldir. tabi. müziğin evrenselliği, barış, kardeşlik, kundakta öldürülen bebeler; ama en önemlisi ahmet ağbim. çok büyük sanatçıdır. kasetten kazandığı paranın %80-90'ını barış kardeşlik adına pkk ya verdi yahu. büyük adam. kasıtlı değildir hem yaptığı.
/gerizekalı mode off

- Fransa'da verdiği konserde aldığı 4.5 milyar lira ile PKK krizine yol açtı. PKK'lılar "örgütün adını kullanıp lüks içinde yaşıyor" diye bu kezde Kaya'ya tepki göstermişlerdi.

/gerizekalı mode on
tabi pkk olarak efsane yapınca ahmet ağbime bağış yapmayınca pkk ya sinir yaptılar. ama yapmıştır ahmet abim. örgüt adına konserler, yardım konserleri vermedimi daha evvel? verdi. gene verir. barış ve kardeşliğin türkiye mümessili pkk ya yardım etmek insanlıktandır. tabi. büyük sanatçı. sesine kurban.
/gerizekalı mode off
keşke sadece sarkı söyleyip şiir okusaydı...
bayağı küçükken şarkılarını söylemeye çalışmamdan ötürü sahip olduğum sempatiyi pkk yanlısı olduğu iddialarından ötürü kaybetmişsem de, iddialara göre nefret etmesi gereken dilde* içli, dolu şarkılar ürettiği için hakkında bir kere daha düşünülmesi gereken kişi. insan, nefret ettiği, yok etmek istediği milletin dilini, kültürünü yadsımaz.
an itibariyle yine beni benden almış müthiş parçaların müthiş yorumcusu..

(bkz: olmasaydı sonumuz böyle)
ben birkaç tane şerefsiz yüzünden memleketimden ayrıldım, hiçbir şeye yanmam da arabam ''o'' şerefsizlerin memleketinde kaldı ona yanarım.. demiştir. türk halkına yani bize değil sortaç*, torpilli damat*, şanaydüdük*'e şerefsiz demiştir. ve can dündar'ın sunduğu aynalar belgeselinde de ''ne derlerse desinler ama bir gün öldüğümde memleketini sevmiyor demesinler'' demiştir.

sortaçlar gibi doğulular gibi yahut da kalınlar* gibi askerden kaçmamıştır. yurtdışında okuyorum ayağına karı kız kovalamamıştır. insan haklarını savunmuştur. belki teröristin derdini de dinlemiştir ama ''anamın başındaki türbanı böyle ayağa düşürmeyin'' diyecek kadar başka insanları da dinlemiştir.

kumsallarda sevişmekten, adam olmadığını anlatmaktan, aşk acısından değil de kurtuluş savaşından, kürt sorunundan, abd emperyalizminden ve ezilmiş tüm halkların da sorunlarından bahsetmiştir şarkılarında.
istanbul'daki balik lokantalarini ozleyince, paris'teki çin lokantalarina giden ölü.
(bkz: ahmet kaya dinleyen ulkucu)
Bir şafak türküsü vardır ki, insanın içini acıtır be!
hakkında moderasyon sayesinde yorum yapamadığım insan. izlemeyen kaldıysa sadece linki vereyim:
http://www.youtube.com/watch?v=pu-In_vch5c
youtube a ktunnel vs yoluyla girenler pu-In_vch5c şeklinde arama yaparsa aynı videoya ulaşabilirler. apoyu özleyen bi insanın türkiye'ye düşmanlık yapmadık demesine, barıştan söz etmesine inanan insanların niyetinden şüphe ederim. konuşmanın metnide (#3648849) numaralı entry de mevcut.
kendisi ölmemiş miami'de palmiyeli şortla gezerken görmüşler.
sanatçı kişiliği takdir edilesidir. fakat at gözlüğüyle hayran olmak, ne yapsa doğrudur mantığıyla haklı çıkarmaya çalışmak da yersizdir. apoyu özledik derken yok apo o dönem barış istiyodu vs. muhabbetini bırakıp gerçekçi olup baktığımızda, en iyi ihtimalle apoyu barışçıl biri olarak görmesi sorun yaratan kişidir. 30,000 insanın katili hapse girince bir anda barış elçisi mi olmuş? tabi olmuştur, türkiyenin her karışını da çok sever, 30,000 insanını da öldürür.
sorun burdadır. sanatçı kişiliğine saygım vardır, bazı şarkılarını zaman zaman bende severek dinlerim. ama kendisini sevemedim, sevemem.

ekleme: youtube da bişi buldum. çok sevdim. ahmet kaya türküz ölene kadar başbuğuyu özledik falan diyor. aha hatta ülkücüyüz sonuna kadar bile dedi. çözemedim gayri.
(...) PKK'nın siyasi kanadı ERNK'nın hazırladığı bir rapor yine işçi Partisi binasında yapılan aramalarda ele geçirildi. Rapora göre Paris'te hayatını kaybeden sanatçı Ahmet Kaya, ERNK'ya 500 bin Alman Markı yardımda bulundu. ibrahim Tatlıses'in ise hem bağış hem de fiili yardımlarda bulunduğu belirtiliyor. Raporda şöyle deniliyor: "Bilinen isimlerden Ahmet Kaya ve ibrahim Tatlıses gibi sanatçılara halk içerisinde büyük sempati duyulmaktadır. Ahmet Kaya ile ilişkilerimiz çok iyi olmasına karşın bu şahıs kapitalizmin güdümünde olması nedeni ile sadece partimize bağış niteliğinde konserler vermiş, süreç içerisinde 1992-1993-1994 yıllarındaki toplam yardım miktarı 500 bin markı bulmuştur. Oysa ki ibrahim Tatlıses kuru sözcüklerden ibaret olmayıp, icraatları, gerek yaptığı bağışlar ile gerekse de fiili birtakım yardımlarıyla oldukça göz dolduruyor."

Belgede yer alan çarpıcı cümleler bununla da sınırlı değil. ERNK raporunda Tatlıses için, "Ayrıca bu şahsın deşifre olma korkusunu üzerinden atması için kendisini 'faşist' Türk Ordusu'na göz yumdurucu nitelikte parasal rüşvet vermesine de partimiz tarafından izin verilmiştir. (...)

http://www.radikal.com.tr...08.2008&CategoryID=77
© copyright 2005 - 2026