bugün

Favorim kesinlikle Sırbistan. Ama muhtemelen birinciliği vermezler. Aynı isim istanbul'daki yarışmada da harika bir şarkıyla yarışmıştı ve ikinci olmuştu çünkü. Ya ayrıca bence bizim de artık şöyle yavaş tempoda, sakin ve kaliteli bir şarkıyla katılma zamanımız geldi. Her sene aynı şeyi yapıyoruz bence. Sırbistan'ın şarkısı yavaş tempolu olduğu halde biriniliği zorlayacak kalitede çünkü. Yalnızca oynak şarkılarla birinci olunuyormuş gibi bir algı oluştu bizde galiba.
bizimki de dahil birbirinden dangalak şarkıların ve şarkıcıların yarıştığı yarışmadır. ulan hiç mi güzel şarkı olmaz be. linteki de eurovizyon şarkısı.
http://www.youtube.com/watch?v=Pi7bXJvQ780
Organizasyonun Azerbaycan'da yapıldığı göz önüne alındığında salondaki Türkiye coşkusunun yanıltıcı olabileceğini unutmamak gerek. Ancak bu coşkunun eli oylamaya gidecek olanlar üzerinde etki edeceği de aşikar. bir diğer taraftan da bizim açıklanan ülkeler sıralamasında en sonda açıklanmamızın da elaltından bir jest olduğunu tahmin etmekteyim. Bu da bir çeşit reklam oldu. Bu durumun tam tersini de daha önce Türk firmasının yazılımını hazırladığı bir oylama seramonisinde görmüştük ve orada da ilk sırada biz açıklanmıştık. Bu da mı tesadüf, bu da mı gol değil?
can bonomo' nun performansı hakkaten çok iyiydi.
Yıllardır denk gelirsem kısa sürelerle takip ettiğim yarışma. Heyecanlananları filan görünce mühim bir şey miydi diye düşündüm, değildi valla.
ispanya'nın kendi yarışmacısına 1. olma dediği yarışma. (bkz: ekonomik kriz)
yunanistan'ın "halay modu"na girmeden bir iş beceremeyeceğini gösteren yarışmadır. lan yıl oldu 2012 hala sirtaki tavırları, hala etnik dans geyikleri. türkiye'de darbuka, yunanistan'da sirtaki...

my number one'ın üstüne bir taş koyamadı adamlar bunca sene!
yarışmanın düzenlendiği baku crystal hall'u ''türkiye türkiye!'' nidalarıyla inleten azeri kardeşlerimize sonsuz teşekkürün borç bilindiği, son finalist ülkenin açıklanacağı o iki dakikalık süre zarfında ellerin ve ayakların resmen ağırlaştığı ve bünyenin bir on dakikada falan kendine gelebildiği yarışmadır. hep bir ağızdan ''çok şükür!'' dedirtmiştir.
isveç'in 1. olacağı yarışma.
çok rahat ilk üçe girebilecek hollanda'nın elenmesiyle şarkı yarışması olmadığı kanıtlanan yarışma.
can bonomo ile katıldığımız, azerbaycan da yapılması ve azeri kardeşlerimizin gösterdiği destekle avantajlı olduğumuz yarışmadır. ilk beş içinde olmayı hakediyoruz.
01. ingiltere

yaşayan efsaneye saygı duruşunda bulunacağız. yeni nesil tanımıyor ama bu adam 60'ların dünya starlarından biriydi. jüri etkisine ve jürilerdeki 60 yaş üstü üye sayısına göre çok ekstra puanlar alabilir.

size bir şarkısının linkini vereyim dinleyin pişman olmazsınız...

http://www.youtube.com/wa...qigks&feature=related

02. macaristan

finalin figüranlarından biri bence.

03. arnavutluk

entel dantel takımı çok gazlıyor bu şarkıyı ama canlı performansı berbat ve bence sıkıcı bir şarkı. ilk 10 şansı yok diye düşünüyorum.

04. litvanya

komşu komşunun oyuna kurban şeklinde finale çıktı... geçiniz...

05. bosna hersek

burada olmaması gereken bir diğer şarkı

06. rusya

gizli favorilerden. hem eski sovyet cumhuriyetlerinden oy toplama potansiyeli var hem de çok eğlenceli bir konsept...

07. izlanda

tarihi film soundtrack'i gibi. ancak solistler canlı performansta da çok başarılıydılar fakat gene de ilk 5 şarkısı değil gibi. ama bu sözümün bir ucunu açık bırakıyorum. hiç belli olmaz. müzikalitesi sağlam.

08. kıbrıs rum yönetimi

ilk sıra için favorilerimden biri. canlı performansta kızımız biraz batırdı ama danslar, hatunun fiziği, şarkı çok güzel alıp götürebilir.

09. fransa

entel küntel takımının bir başka favorisi. boriiiiiing next.

10. italya

fena halde taklit ve canlı icrası çok zor bir şarkı... olmaz bence.

11. estonya

hobi olarak gene söylesin bir şey demiyoruz ama bi eurovision eğlencemiz var senede bir, orda yapmasın rica edicem.

12. norveç

yakşıklı solist, tekno felan norveç'i silip atmamayı diggi-loo diggi-ley tecrübesiyle öğrendim belli olmaz neler yapacağı yani.

bahsettiğim faciayı dinlemek isteyen buyursun;

http://www.youtube.com/watch?v=dGNUco3mmk0

bu birinci olmuştu düşün yani...

13. azerbaycan

bu yarışmaya katılalı beri hep çok başarılı şarkılar ve şarkıcılar gönderdi azerbeycan ve şu an avrupa'da acaip prestijliler bu konuda. yarışmanın daimi finalistlerinden olsun diyenler bile var. bu sene de nerden çıkardılarsa Sabina Babayeva diye bir tanrıça bulup gelmişler. bu şarkı da gizli favorilerden. ses, teknik, yorum kelimelere sığmaz 10 numara. iki sene üst üste birincilik görülmemiş şey değil. benim 12 puanım tanrıça sabina'ya...

14. romanya

bir diğer birinci sıra favorim. gayet başarılı şarkı ancak canlı da döküldüler. vokali toplarlarsa alıp götürmeleri işten bile değil. dezavantajları romanya'nın da bizim kadar olmasa da pek seveninin olmaması. komşu komşu oylarını genelde az alıyorlar. bu sefer şarkı iyi yürüyebilirler.

15. danimarka

iyi şarkı ilk 8 içinde olmalı.

16. yunanistan

o bacaklara puanım 9 kanka. şarkı ortalama.

17. isveç

provalardan bile önce "play-back ile coşmak kolay o şarkı canlı söylenmez, zor" diyordum hala aynı fikirdeyim. netekim yarı final ayağında sıçtı hanım abla. ama bahis şirketlerinin ortak favorisi. 1. olursa üzülürüm.

18. türkiye

oleeey oley oleeey can bonomooo can bonomoooo...

neyse dur sakinim. yarı final performansında sıçtı sıvadı, kareografi berbat oldu ama şarkı 10 numara. hep ilk 5 diyordum ama inceden birincilik için de ümitlenmeye başladım. biraz dikkat ve az heyecanla yarın sevinçten delirtebilir bu şarkı bizi. hadi işallay allahım yarabbicim sen bizim yüzümüzü kara çıkarma.

19. ispanya

allah için enfes şarkı, usta yorumcu... ama balad olayları eurovision'da pek yürümüyor. gene de hakkını teslim edelim kaliteli "müzik".

20. almanya

beni can bonomo adına en çok korkutan şarkılardan biri. 10 numara. The Fray gibi ya da onlar da bu delikanlı taklit ediyor. kendisinden önceki bütün şarkıların etkisini sıfırlayabilir. dua edelim canlı performans, final heyacanı derken sıçsın.

21. malta

final görür ondan sonra da eve gider demiştim. ilk tahminim tuttu ikincisi de tutar. bi halt olmaz...

22. makedonya

ilk 8 içinde olmayı hakettiğine inandığım şarkılardan bir diğeri.

23. irlanda

azalarak bitin...

24. sırbistan

bokunda boncuk arayan ekşici kafalıların bayıldığı şarkı... boriiiiing...

25. ukrayna

şarkı kötü, şarkıcı iyi. ama o kadar.

26. moldova

solisti edward norton'ın kardeşi sanırım. eğlenceli şarkı ama vasat. balkan ezgisi hop hop hoba. derece yapmaz.

güzel vokalisti var bi tane selam ediyorum kendisine.
dünyanın en güzel müziklerine sahip irlanda'nın üst üste ikinci kez jedward garabetini yolladığı yarışma.böyle yaparak 'siklemiyoruz' demek istiyorlar sanırım.yoksa şurada dropkick murphys tarzında bir şeyler olsa yemin ediyorum paraya kıyar güzel ülke irlanda'yı zirveye taşırdım.
bu sene italya ve isveç in kapışmasına sahne olacak yarışma. sevgili hemşerim * can bonomonun 3-4-5 arasında gidip geleceğini düşünüyorum. allah diasporamızdan razı olsun.
azeri kardeşlerimizin bizi sonuna kadar sevdiğini, iki devlet tek millet olduğumuzu, azeri türk dostluğunun ilelebet payidar kalacağını bir kez daha göstermiş yarışma.

iyi ki varsın kardeş ülke azerbaycan.
01 - ingiltere : amcamiz ne kadar efsane olursa olsun sarki vasat. ilk 10'a girebilecegini dusunmuyorum

02 - macaristan : muzigin altyapisi guzel ancak, eurovision 'a pek uygun degil. akilda kalici bir melodisi yok.

03 - arnavutluk : kulaklarimi tirmaladi ablanin sesi. ama bu tarzin tutkunu cok. belki ilk 10'u zorlar.

04 - litvanya : nedense hosuma gitti. ama muhtemelen son 5 sirada yer alacak ve kaybolup gidecek.

05 - bosna hersek : gec abi gec

06 - rusya : bu yarismada isim yapmanin iki yolu var, ya birinci olacaksin, ya da boyle bir sekilde katilacaksin. ruslar kolay olani secmis.

07 - izlanda : var birseyler. kalite falan. pek begenmedim ama ust siralarda olabilir.

08 - guney* kibris : tam bir piyasa sarkisi. muhtemelen ilk 7'de olacak

09 - fransa : bos bir sarki. son siralarda kalir.

10 - italya : klasik bir nina zilli sarkisi. ancak bilindik sarkilarinin gerisinde. orta siralarda takilir.

11 - estonya : baltik ulkeleri dayanismasiyla biraz puan toplayabilir.

12 - norvec - ergen sarkisi havasi var. avrupa ergen dolu. supriz yapabilir.

13 - azerbaycan : kaliteli sarki. mutlaka ilk 5'te olacaktir.

14 - romanya : favorilerimden biri. muzik kaliteli. nakarat biraz sonuk kalmis ama ilk 3'e girmeli

15 - danimarka : ust siralari zorlayacak kaliteli bir sarki. kiz guzel, sarki guzel. norvec isvec hollanda ittifaki ile, yuksek puan alabilir.

16 - yunanistan : bayan, goze hitap ediyor. sarki da fena degil. gizli favorilerden.

17 - isvec : ilgi cekici bir yani var. sahne sovu gizemli bir hava katiyor. birinci olabilir.

18 - turkiye : bana gore bu yilki en guzel sarki. ilk 5 garanti. 1.lik supriz olmaz.

19 - ispanya : guzel sarki ancak bu ritimdeki sarkilarin birinci olmasi icin, cok cok guzel bir ezgiye sahip olmasi lazim. komsu desteginin de pek olmadigini dusunursek, orta siralarda kalir.

20 - almanya : beklenenin aksine, ilk 8e giremecegini dusunuyorum.

21 - malta : ilk 20yi zorlar ancak.

22 - macedonia : kalite var. ilk 10 garanti.

23 - irlanda: evine don.

24 - sirbistan : cacik olmaz.

25 - ukrayna : vasat.

26 - moldova : klasik bir orta sira sarkisi.

ilk 5 tahminim;

1- turkiye
2- isvec
3 -danimarka
4 -azerbaycan
5 -romanya.
sonucu %50 oranında etkileyen jüri oylarının geçtiğimiz saatlerde verildiği yarışma. geriye bir tek şahane final ve izleyici oylaması kaldı.
yarı finallerde yarışan şarkılarla ilgili yorumlarda bulunmuştum, okumak isterseniz (#15559911) ve (#15582434).

yarı finallerde tahminlerim yüksek oranda tuttu ancak finalde kesin sıralamaları tutturmak güç. öncelikle direkt finalist 5 ülke ve azerbaycan'a bakalım:

italya: yarışmadaki favorilerimden biri l'amore femmina. birçok takipçi per sempre'den vazgeçilmesine üzüldü ama bence bu şarkı daha iyi. nina zilli'nin sahnede ortaya koyacağı performans sıralama açısından çok mühim.

almanya: standing still güzel bir şarkı, solistin de enerjisi güzel. ama halktan alacağı oylar çoğunlukla lena'nın aldıkları gibi olacak, şirin/yakışıklı bulunduğu için.

birleşik krallık: kırk yılda bir vasatın üstünde şarkı gönderiyorlar, bence love will set you free seçimleri muhteşem. jüriden oy almıştır muhakkak ama halktan ne kadar alır kestirmek zor. eurovision izleyicisi genel olarak kığır kıpır ve sahne şovuna özenilmiş şarkıları oylar.

fransa: echo vasat bir şarkı bence. bu kadar. sahne şovları ne değiştirir, bilmem.

azerbaycan: vokal çok güçlü, sound güzel, şarkı da hoş. when the music dies azerilere tekrar birincilik kazandıramaz ama derecesi iyi olacak.

ispanya: quedate conmigo'yu ispanyolcaya olan takıntım ve vokalin iyi olması nedeniyle beğendim.

tam sıralamayı tahmin etmek güç ama aralarında yer değiştirecek olsalar da ilk 10 şöyle şekillenir diye düşünüyorum:

1. italya
2. isveç
3. türkiye
4. rusya
5. kıbrıs
6. romanya
7. azerbaycan
8. moldova
9. norveç
10.yunanistan

rus ninelerin sırasından emin olamıyorum çünkü halk oy verecek olsa da jüri çok oy vermemiştir gibi geliyor.
bir de almanya ilk 10'a girebilir belki.

gönlümün ilk 10'u ise şudur:

1.türkiye 2.moldova 3.italya 4.izlanda 5.romanya 6.estonya 7.ispanya 8.azerbaycan 9.malta 10.birleşik krallık

edit büdüt: can bonomo ilk 4 içinde yer bulacaktır. umarım en birinci o olur.
sonucunu hiç merak etmediğim yarışma. sadece yarışma bittikten sonra bir bakıyorum hangi şarkılar güzel dinlenir falan diye. zira hak edenin kazanmadığı müziğe değil ülkelerin tarihteki dostluk ve siyasi çıkarlar üzerine puan verdiği bir şarkı yarışması.
Danimarka'nın kazanması gereken yarışma. Solistin doğallığı ve güzelliği olsun, şarkının sözlerinin anlamının mantıklılığı olsun, şarkının akıcılığı ve sıcaklığı olsun; bu sene kötülükte birbiriyle yarışan şarkıların arasından kesinlikle sıyrılması gerektiğini düşünüyorum. Her şeyden önce kalite var!

ikinci favorim ise izlanda. Ama birinci Danimarka olamazsa bir daha izlemem bu yarışmayı.

Bir de aklıma geldi; Yunanistan temsilcisini çok yapmacık buluyorum. Aslında Yunanistan'ı temsil eden bayanları her zaman yapmacık bulmuşumdur. Söyledikleri şarkılar basit, geçen senelerin karması gibi zaten. Tek özellikleri de bir yerlerini açarak derece yapmaya çalışmalarıdır. Bir de Türkiye'deki programlara katılıp aşırı şirinlik yaparak oy isterler ama Yunanistan'dan Türkiye'ye 1 puan bile gelmez nedense. (Helena ve birkaç sanatçıyı bu saydıklarımın dışında tutuyorum. Yine de istisnalar kaideyi bozmaz tabii ki.)
azerbaycan'ın "biz avrupa ülkesiyiz" mesajı verebilmek için götünü paraladığı yarışma. ama her şey makyajla olmuyor, bakü'nün dubai görünümlü makyajlı caddelerinden ara sokaklara girildiğinde ağır varoş kültürü hemen göze çarpıyor.

yarışmaya gelirsek, eurovision standartlarının çok üstünde bir kaliteye sahip olmasıyla ingiltere şahsi favorimdir. tabi bu yarışmada kalitenin kazanmadığı ve ritmik olmayan parçaların pek tutmadığını biliyoruz. daha iki sene önce almanya müzikal anlamda "sıfır" olan bir parçayla yarışmayı kazandı.

yine de Engelbert Humperdinck diyoruz.

(bkz: Love Will Set You Free)
romanya için

--spoiler--
gayet başarılı şarkı ancak canlıda döküldüler
--spoiler--

demiştim meğerse solist kızın kulaklık gitmiş. 1.25 de kulaklığının bozuk olduğunu arkadaşına gösteriyor, 1.40 da da kulaklığı atıyor. sabote mi ettiniz lan garibanları.

kıza helal olsun çok muazzam iş çıkarmış meğerse...

http://www.youtube.com/watch?v=uEwJrFmMxrg
Diğer şarkıların vasatlığıyla can bonomonun birinciliği getirme ihtimali artan yarışma. ilk üç garanti fakat 1.lik ülkeler arası ittifakların elinde olduğu için kesin konuşulamıyor. Ayrıca cok begenilen isveçi bi ben mi begenmedim diye çok düşündüm, şarkı 90lı yıllarda yarışsaydı birincilik garantiydi ayrıca sahne şovu denen bir şey yok. Ha sahne şovu demişken çiftetelli oynayan yarasaları saymazsak türkiyenin şansı bu yönden de fazla.Sertab erenerde sahne şovundaki tek gözün çok katkısı olmuştu. Bu yıl türkiyede umutlar yüksek yani, cana tam destek.
türk jürisini uyarmak istediğim yarışmadır ayrıca.

--spoiler--
azerbaycan'a 12 puan gitmezse bulurum sizi.
--spoiler--
Her sene merak içinde izlediğim, sonunda da lan bu işte pek bi numara yok dediğim yarışma. Ne bileyim abi müzik evrensel bi olay da kimse sanatçı tadında adam yollamıyor ki. Yani örneğin biz. Can bonomo bizi en güzel şekilde temsil edecektir eminim. Ama şarkısı yani türkiye ile ne alakası var. Bizim ezgilerimiz değil, tamamen dışarıya beğendirilmek için yapılmış bi olay. Örneği bizden verdim ama ülkelerin geneli böyle. Çoğu da çok önemsenmiyor zaten.
tahminlerin aksine isveç'in kazanacağını düşünmediğim yarışma. isveç iyi bir derece alabilir ama ben türkiye'ye çok şans veriyorum bu sene. şarkımız iyi, şarkıcımız da pek tatlı. italya'yla kapışırız gibime geliyor. kazanamazsak da önemli değil, can bonomo'yu kazandık en azından.