bugün

mikro ve makro düzeylerde ekonomide meydana gelen mevcut anı ve geleceği etkileme yetisine sahip olumsuz değişme. ülkeler bazında da kullanılır, kişisel bazda da kullanılır dilimizde.
Ekonomik kriz, ekonomide aniden ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan olayların makro açıdan ülke ekonomisini, mikro açıdan ise firmaları ciddi anlamda sarsacak sonuçlar ortaya çıkarmasıdır.
Ekonomik krizler çok değişik şekillerde ortaya çıkabilir. Üretimde hızlı bir daralma, fiyatlarda ani düşme, iflaslar, işsizlik oranında ani artış, ücretlerde gerileme, borsada çöküş, banka krizleri vs. ekonomik krizlerin başlıca örnekleridir.
kime ne zaman carpacagi belli olmayan frensiz kamyon. misal piyasa gayet canliyken $uan cali$tigim $irket sinek avliyor. sabah 8:30'dan beri ogame oynuyorum. du bakalim maa$ nolcak.*
yakın zamanda bir türbanı halı saha maçında top gibi birbirimize atarken kafamıza düşecek olan meteor etkisi yaratacak krizdir. bir sabah televizyonları açtığınızda döviz iki katına çıkmış, borsa taban yapmış ve elinde ki para uçmuş olursa çok şaşırma. sonra da bu entrymi hatırlar "sahi sözlükte biri bunu yazmıştı ama biz hep türbanla oyalandık" diye beni anarsın. bir de hayır duanı edersin. daha fazlasını da istemem.
bill gates'in görümcesinin kardeşinin vefat etmesi ile abrahamovic in yengesinin büyük amcasının torununun aynı anda ölmesi sonucu türkiye'de ortaya çıkabilecek durum.
(bkz: ekonomik bağımlılık)
(bkz: özel sermayenin güzellikleri)**
bir türkiye klasiği. amerikada yaprak yere düşse bizim borsa yerle bir olur. o sebepten amerikan ekonomisine birşey olmaması ve mortgage ile gariban amerika'lılara itelenen evlerin satılması için dua etmeliyiz yoksa ülke olarak çok daha kötü durumlara düşecez gibi
muntazaman kapımızda olan* ve kemer sıkmamıza neden olan* krizdir.. Allah başımızdan eksik etsin*..
(bkz: 2009 ekonomik krizi)
2008'in son çeyreğinde karşı karşıya gelinen, amerikan'ın başını çektiği, avrupa ülkelerinin ardından türkiye'ye sıçrayan, amerika ve avrupa'da banka kapattıran, türkiye'de ise bankaların riske karşı kendilerini korumak amacıyla kredileri dondurmalarına ve faizleri artırmalarına sebep olan ekonomideki anlık gelişmeler ve piyasadaki daralmaların ülke ekonomilerine yansımasıdır.
ekonomilerde yaşanan anlık yada kalıcı anomalilerdir.
temelde insanların para harcamamasıyla ortaya çıkan sorun. yastık altı denilen elde tutulan paranın artması.
hastalık oluşmasına sebebiyet veren bir çeşit sorun. sanmayın ki sadece bu sorun cüzdanları yakıyor. aynı zamanda madden ve manen insanı göçertiyor; ruhen ve bedenen çöküntülere de sebeb olabiliyor.
başbakan, hala ''bizi etkilemedi hamdolsun'' dese de bal gibi etkilemiştir. küçük-büyük bir çok fabrikada vardiyalar 3'ten 1'e düşürülmüştür. denizli'de kapanan fabrikaların yanı sıra diğer şehirlerde büyük-küçük bazı fabrikalarda üretim %50 azalmıştır. otomobil satışlarında geçen yıl ekim aynına oranla %39 luk bir azalma söz konusuymuş. hamdolsun kriz bizi vurmadı, ya vursaydı?
yazarın başının belasıdır.

şöyle ki;

yıl:2001

yazar hacettepe üniversitesinden yeni mezun olmuştur ve iş aramak için içinde inanılmaz bir enerji vardır.
fakat günlerden bir gün bir anayasa fırlatma olayı neticesinde ekonomik kriz patlamış bir anlamda yazarın iş bulma umutları da içinde patlamıştır. yazar iş aramaktan vazgeçip ikinci bir üniversite okumaya karar vermiştir.

yıl:2008

yazar 2. uludağ üniversitesinden mezun olmuş ve askerlik görevini yapmaktadır.
askerliğinin bitmesine az bir süre kalmışken *yine ekonomik kriz patlamıştır.
ülkemizde akılalmaz, çok saçma nedenlerden ötürü çıkabilen kriz.

(bkz: sezer in anayasayı ecevit e atınca kriz çıkması)
çözümü basit ekonomik fonksiyonlarla olmayan sorun/sorunlar. çözümü strateji gerektirir.
x: bizim bakkalın çırağını işten çıkaracaz ama iyi bi bahane bulalım nede olsa emmioğlu
y: global kriz var deyin
gittikçe tehlikeli hale gelmeye başlayan süreç. bakın buradan tüm ülkeyi uyarıyorum. bu kriz türk aile birliğini tehdit etmektedir. efendim bu kriz yüzünden televizyonlarda ki pek çok dizi yayından kalktı. peki bu dizilerin en büyük takipçileri kim ? tabi ki ev hanımları. şimdiye kadar dizilerle vakit geçiren, oyalanan bu kitle birden boşluğa düşünce no olacak? ne olacağı var mı lan, kocasıyla, çocukları ile uğraşmaya başlıyacak.

diziler sayesinde gözünden kaçan ne varsa artık dikkatini çekmeye başlıyacak ve kadının en büyük silahı olan dırdır faliyete geçecek. bütün bunların sonunda bir çok evde huzursuzluk hakim olacak ve türk aile birliği derinden sarsılacak.

demedi demeyin, artık evde attığınız adımlara dikkat edin.
"hamdolsun teğet geçti" laflarıyla türk insanının içini ferahlatmaya çalışılınan günümüz sorunu.
kimilerine teğet geçmemiş bir krizdir. şu mektup milliyet'te yayınlanmış, iki dakikanızı ayırın okuyun;
15/12/2008, eski foça / izmir

sevgili metin, telefonla sana bir türlü ulaşamadım. herhalde bendeki numaralar eski.
kalp durumun iyidir, inşallah.
kafa kâğıdı eskidikçe bende de aynı problemler çıktı. i̇laç falan idare ediyorum.
ben eski foça’da oturuyorum.
fabrikayı da i̇zmir’e taşıdım.
oğlum kerem ve eşim günseli benimle beraber çalışıyor. i̇stanbul mecidiyeköy’deki ofis hâlâ duruyor. başında günseli’nin kardeşi cahit var. kızım yeşim orada çalıştığı gibi, tv dizilerinde de oyunculuk yapıyor. kazandığını da şirkete harcıyor.
şimdi, hoppala, bu adam ne istiyor diyorsundur. vallahi borç filan istemiyorum. senden kobi̇ denen gariban topluluğun küçük bir mensubu olarak gerçekleri bilmeni ve sesimizi duyurmanı diliyor, ve istiyorum.
şimdiye kadar üç ihtilal ve 3 kriz gördüm. bunlara rağmen bu derece bir sıkıntı çekmedim. kosgeb’e kayıtlıyım.
ancak partili olmadığımdan ve politikadan da hep uzak durduğumdan, devletten bu güne kadar hiçbir konuda ve şekilde yardım göremedim.
anladığım kadarıyla da 200-300 kişi istihdam etmiyorsan kobi̇ de sayılmıyorsun ve kimse senin sesine kulak vermiyor.
biliyorsun, biz yükleme, boşaltma, istifleme araçları, şeffaf plastik ve otomatik endüstriyel kapılar üretiyoruz. dolayısıyla bakkal dükkânından tut, sanayinin ve hizmet sektörünün her kesimi müşterimiz.
şu anda satışlarımız yüzde 85 oranında düştü. koskoca holdinglerden 200 tl’yi bile zor bela tahsil edebiliyoruz.
i̇lk olarak, 3.500 metrekarelik fabrikamızı daha düşük kiralı 500 metrekarelik bir yere taşıdık. 35 kişi olan mevcudumuzu da, kendimiz dahil, 15 kişiye indirdik.
i̇şçi çıkardıkça, tazminatlarını da kredi kartlarımın son kertesine kadar kullanarak şimdiye kadar ödeyebildim. üçkâğıda bağlayıp da adam atamıyorum. hepsi geleceklerini bana bağlamış, çıraklıktan yetişmiş oğullarım ve dostlarım. her birini gönderdiğimde sinirden ve çaresizlikten ağlıyorum.
fabrikayı kapatmamak için sonuna kadar mücadele edeceğim.
bağ-kur’dan emekli oldum. elime 500 ytl geçiyor. bu ülkeye 34 sene üreterek hizmet edip 65 yaşında bu duruma düşmek bana çok ağır geliyor.
esasında, babamdan ders almalıydım ama almadım. devrim arabalarını üreten mühendislerden biriydi ve küçükyalı’da bir bodrum katında öldü.
ha şu an ne yapıyoruz, biliyor musun?
şirkete nakit para sağlamak için günseli ile evde, bahçemizdeki ağaçların meyvelerinden reçel ve fabrikada yaptığım tornet ile seramik kül tablası, saksı imal edip, salı günleri foça pazarında satıyoruz.
mevcut kadromu da kışta kıyamette işsiz bırakmamak için mücadeleye devam ediyoruz.
netice olarak;
- üretici olduğumdan dolayı pişmanım.
- üniversite okuduğum için pişmanım.
- i̇ki lisan öğrendiğim için pişmanım.
- gençliğimde almanya veya avustralya gibi bir ülkeye göçüp de yüksek maaşla emekli olmadığım için pişmanım.
- vergi kaçırmadığım ve sigortalı eleman çalıştırdığım için pişmanım.
- rüşvet almadığım ve vermediğim için pişmanım.
- i̇şler iyi iken, i̇sviçre’ye para kaçırmadığım için pişmanım.
- i̇thalat yapacağıma her şeyi türkiye’de üretmek için çabaladığım için pişmanım.
- kendi bünyemde araştırma-geliştirme için para harcadığım için pişmanım.
gelecekten hiçbir beklentim ve ümidim yok. hep merak ederdim, insanlar neden intihar eder diye. öğrendim.
atilla bozoğlu
http://sinestezi.wordpres...nomik-krizler-1929-krizi/
Ertan Hürer'e göre "kanserli hücre" gibi toplumun bütün kesimlerine, her cinsten ve yaştaki insana sirayet eder.
1946,1954 ve 1958 krizleri;

http://sinestezi.wordpres...-1946-1954-ve-1958-krizi/
http://sinestezi.wordpres...74-1978-ve-1980-krizleri/
Piyasaların korkulu rüyası, Allah bizlere yardım eylesin.