bugün

(bkz: gök itimi)
"kütleler birbirlerine çekim kuvveti uygular" ilkesine dayanan ve bize dünyanın, bizim de dünyaya uyguladığımız kuvvettir. Bu kuvvet kütlelerin birbirlerine doğru ivmelenmesini sağlar, yerçekimi ivmesi oluşur.
yazın buram buram sıcağında köpek gibi dolşan newton adlı zat bir elma ağacının altında mayışmış bir şekilde dinlenirken kafasına elma düşmüş. bu olayın cereyan etmesi sonucu bulunan kanundur.
(bkz: çekim yasası) *
kaprisli bi hededir. şakası yoktur. fizikte bolca sorusu vardır. çok çekicidir.
hayatımızın üzerindeki etkisi, yüksek katlı bir binadan kendimiz boşluğa bırakmamızla yere çakılmamız arasında geçen zaman diliminde daha iyi anlaşılabilecek olan fizik kanunu..*
(bkz: yer çekimi ivmesi)
bu kuvvet algılayabildiğimiz tek kuvvet olmasına rağmen, aynı zamanda da hakkında en az bilgi sahibi olduğumuz kuvvettir. yerçekimi olarak bildiğimiz bu kuvvetin gerçek adı kütle çekim kuvvetidir. şiddeti diğer kuvvetlere göre en düşük kuvvet olmasına rağmen, çok büyük kütlelerin birbirini çekmelerini sağlar.

evrendeki galaksilerin, yıldızların birbirlerinin yörüngelerinde kalmalarının nedeni bu kuvvettir. dünyanın ve diğer gezegenlerin güneş'in etrafında belirli bir yörüngede kalabilmelerinin nedeni de yine yerçekimi kuvvetidir. bizler bu kuvvet sayesinde yeryüzünde yürüyebiliriz. bu kuvvetin değerlerinde bir azalma olursa yıldızlar yerinden kayar, dünya yörüngesinden kopar, bizler dünya üzerinden uzay boşluğuna dağılırız.

en ufak bir artma olursa da yıldızlar birbirine çarpar, dünya güneşe yapışır ve bizler de yer kabuğunun içine gireriz. tüm bunlar çok uzak ihtimaller olarak görülebilir, ama bu kuvvetin şu an sahip olduğu şiddetinin dışına çok kısa bir süre dahi çıkması, bu sonlarla karşılaşmak için yeterlidir.
dibe vurmamın* yegane sorumlusu.
Kütle çekim kuvvetinin halk dilindeki şekli(gerçekte yerçekimi KUVVET değildir. Uzayın bükülmesinden ortaya çıkar)

Özünde basit bir kavram gibi gözükür. Fakat işin içine "neden kütleler bu kuvveti uygular?" diye bir soru sorulursa iş biraz zorlaşır.
isaac newton'un bulduğu kanuna temel oluşturan fizik gerçeği.
hep newtonun kafasına elma düşme hikayesi anlatılır ancak hikayenin doğrusu şöyledir;
gece bir bahçede karanlıkta oturan newton pat diye ses duyar. bu ses ağaçtan yere düşen elmanın yere çarpması sonucu çıkan sestir. bu olaydan sonra newton'un aklında şimşekler çakmıştır.
yoksa kafasına elma düşüp farketmesini sağlamamıştır. bunda ilahi bir tesadüf falan da yoktur. bilimde bilgi birikimli ilerler. newton'un mevcut bilgileri olmasa farkına varamayacağı ortadır.
madem yer çekimi var bulutlar neden havada, kuşlar ve uçaklar nasıl uçuyor. sonuç olarak yer çekimi yoktur yada var da biz bilmiyoruz. (bkz: böyle gelmiş böyle gidecek korkarım valla)
ana mühendislik dallarının baş belası. iyi gecinilmek zorundadır. gönlünü yapıp kendi lehinize kullanmanız gerekir. gönlü çabuk yapılır. aptaldır biraz. lakin illaki onun şartlarına uymanız gerekir.
lat. agirlik
Fizikte dört temel güclerden biridir. Kütlenin yer cekimine olan karsiligi.

"F = mg"

(bkz: gravisyon alan hesaplamasi)
(bkz: Newton Gravisyon kanunu)
(bkz: kütle)
(bkz: cisim)
Hala tam olarak neden kaynaklı olduğu bilinmeyen olgu. Hadi kızların erkeklerin çekiciliğine kılıf var ama gezegenlerinki gerçekten kafa karıştırıcı..
araplara göre ilk keşfeden Abdurrahmân el- Mansûr el-Hâzinî isimli varlığı olmayan biri.*
(bkz: ve yer çekimi sütyeni yarattı)
kadınların yılar içinde yenik düştüğü yasa.
avcıların varlığına duacı olduğu çekimdir, yoksa vurdukları kuşları toplayamazlardı...
ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe artar.
dünyanın geoid olmasının kanıtıdır.
yer çekirdeğinin sebep verdiği kuvvete denilir.
vücudumuzdaki sarkmaların nedeni.
m teorisine göre, bir başka boyutta bulunan çok büyük bir kuvvetten bizim boyutumuza sızan küçük bir miktar kuvvetin neden olduğu etkidir. yer çekiminin diğer kuvvetlere göre küçük kalmasının sebebi budur.
"gravitation cannot be held responsible for people falling in love" albert einstein

diye güzelce söylemiştir fizikçi.