bugün
- pandela24
- avrupa klima krizi2
- birazdan temmuza giriyoruz15
- gece gece aniden gelen 1 buçuk adana yeme isteği2
- yengeç burcu erkekleri ölsün kampanyası8
- aktrollerin ibb davasını takip etmeyi bırakması21
- matrix'deki zencinin torbacı olması4
- 1 temmuz 2026 fransa isveç maçı12
- devlet2
- yazarların akıl hocaları9
- israil12
- futbol34
- yengeç burcu zamanında olmamız8
- 2026 dünya kupası39
- 30 haziran 2026 fildişi sahili norveç maçı10
- atatürk'ü sevmemek7
- dünya17
- 0 0 717
- tai lung17
- iktidar değişince aktroller ne olacak sorunsalı15
- sevişirken yapılması gerekenler8
- sonra döner yiyecek olmam2
- çin mahallesindeyim çabuk çince küfür öğretin6
- velvet52
- boyalı da saçların6
- beyler bik bik erkek7
- hoşgörü dini islam12
- sözlüğün en şişko kadın yazarı9
- fildişi sahili7
- siyonizm yahudilik değildir5
- eski sevgilinin kabotaj bayramını kutlamak5
- ben geldim naneler7
- sözlükte dillere destan bir aşk yaşamak istemek7
- ateist dövmek11
- kocamın ayaklarını yıkarım6
- iyi futbol oynar mısınız5
- fransa8
- filistin in ermeni soykırımını tanıması35
- isveç6
- şeyhin götüne priz sokmak8
- norveç5
- 2026 dünya kupası şampiyonu2
- 1 temmuz 2026 meksika ekvador maçı4
- ferdi özbeğen dinleyen erkek5
- hür iradenin bir yanılsama olması3
- gerizekalı yazarlar zirvesi4
- meksika6
- iremga6
- ameliyat olmak15
- samuel chukwueze'nin trabzonspor'a transferi2
Jeremy Bentham'in tasarladigi ideal hapishane modeline verilen ad. Daire seklindeki hapishane esit parcalara bolunuyor ve ortasinda gardiyanin bulundugu bir gozetleme kulubesi yerlestiriliyor. Mahkumlar gardiyani kesinlikle goremiyor ama gardiyan butun mahkumlari gorebiliyor.
Michel Foucault panoptikonu mukemmel bir mimari tarz olarak degil, modern toplumlarda iktidar egemenliginin orgutlenmesi icin genel bir model olarak ele almistir. Toplumsal yasamin pek cok alaninda birey, gozetim toplumu yapisinda, aynen hapishane hucresinde oldugu gibi surekli ve gizli bir gozetim altında oldugunu hissetmektedir. Ornegin mobese kameralari, echelon sistemi gibi.
Michel Foucault panoptikonu mukemmel bir mimari tarz olarak degil, modern toplumlarda iktidar egemenliginin orgutlenmesi icin genel bir model olarak ele almistir. Toplumsal yasamin pek cok alaninda birey, gozetim toplumu yapisinda, aynen hapishane hucresinde oldugu gibi surekli ve gizli bir gozetim altında oldugunu hissetmektedir. Ornegin mobese kameralari, echelon sistemi gibi.
(bkz: jeremy bentham)
(bkz: michel paul foucault)
(bkz: modern guc kavrami)
(bkz: biri bizi (g)özetliyor)
(bkz: michel paul foucault)
(bkz: modern guc kavrami)
(bkz: biri bizi (g)özetliyor)
hapishane filmlerinde sıkça karşılaşırız dimi bunla. 1785 yılında filozof bentham tarafından tasarlanan, mimarisi nedeniyle "görülmeden görme" imkanı veren hapishane modelidir. 1984 romanında geçen big brother fikrinin öncülüdür. hani 1984 felan. ayrıyeten biraz daha gevezelik yapacaksak: michel foucault'un hapishanenin doğuşu adlı kitabında sıkça geçen kavram. bir cezalandırma aracı olarak panoptikon'un cezalandırma kisvesinden çıkarak tüm hapishane tarihinin değişimiyle, yeni birisi yaratma ve oluşturmada kullanılmasını anlatmaktadır. daha sonraları jean baudrillard buradan hareketle modern dünya markalarını ve simülasyonun yeni bireyler yaratma projesinde işleyecektir.
bütünü gözlemlemek anlamına gelen kavram. Asıl gayesi mükemmel(!) hapishane tasarımıyla gözlemleme yapmaktık. Lâkin günümüzde artık hapishaneler binalara galip gelmiş ve hayatlarımıza sirayet etmiş durumdadır. Panoptik sistemde merkezde bulunan alanı gözlemleyen kişi görülmez. Ama mahkûm gözlemlendiğini bilir ve ona göre davranır. işte güvenlik kameraları, güvenlik görevlileri adıyla sunulan işlem de buna örnektir.
---spoiler---
hapishanede montajını yaptıkları zımbırtılar deathstar'da kullanılıyor.
---spoiler---
görsel
hapishanede montajını yaptıkları zımbırtılar deathstar'da kullanılıyor.
---spoiler---
görsel
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar