bugün

latin dillerinin konuşulduğu amerika kıtası çevresindeki ülkeleri kapsayan bölgedir. genellikle güney amerika kıtası ile anılsa da, latin amerika bu kıta dışında orta amerika ülkeleri ve meksika'yı da kapsamaktadır.
şu sıralar abd'ye karsı tek birlik olmaya calısan , sol partilerin yükselişte olduğu ulkelerin bulunduğu cografya.**
(bkz: devrim)
son yıllarda venezuella'nın sosyalist devlet başkanı hugo chavez'in yeni bir umut olduğu, yıllardır abd'nin arka bahçesi olarak kabul edilen ve baskı altında tutulan coğrafyadır.
(bkz: sosyalizm)
magandalıkta bizim topluma beş çeken milletlerden ibarettir genelde. özellikle orta amerika'daki küçük ülkelerin halkları...
http://www.samanyoluhaber...&hid=35787&sec=35
(bkz: simon bolivar)
sanıldığının aksine meksikadan değil abd'nin güney eyaletlerinden başlar ve taa şilinin en güneyine kadar uzanır. bol bol ispanyol, biraz kızılderili, biraz portekiz, biraz italyan, çok az da zenci ırklarının karışımıdır. bu sebepten kızları tadından yenmez.

(bkz: latin hatunlar)
kalkınma söylemiyle uluslararası sermayeye ve abd'ye siyasal, ekonomik ve sosyal bağımlılığı her geçen gün biraz daha artan; bir küba daha çıkaramamış olsa da sivil direniş hareketleri ile örnek alınması gereken asi bir kıtadır.

http://www.latinbilgi.net/ adresinden gündemi takip edilebilir.
(bkz: latinbilgi net/#1353697)
amerikanın eski arka bahçesi, sosyalizmin yeni bahçesi. giderek artan sosyalist hareketleriyle birlikte emperyalizme karşı duruşun simgesi olmaya başlamış, yok olmaya yüz tutan sosyalist düşüncenin yeni umudunun adıdır latin amerika. açıkçası çok umutlu olmasamda, gene de güzel şeylerin yaşanabileceği kıta, darısı bizim ülkemizin başına, en azından emperyalizme karşı durmak adına.
dünya'da sosyalizm bayrağını layıkıyla (öyle sosyalizm diyerek değil; icraatla) dalgalandıran yerdir.
insanlari bize cok benzer. bizim tum guzel ozleliklerimizi almislerken kotu ozeliklerimizin cogu onlarda yoktur. tapilasi kizlari vardir.
bana göre dünya'nin en zengin bölgesidir. nereyi kazsan ya petrol çikar ya altin yada baska degerli taslar. mermer ve graniti saymiyorum bile. ayrica tropik meyveleri, seker kamisindan benzin üretmeleri, bambusu, balikçiligi ve daha nice tarim ürünü. kahve ve kakao var ki agaçta yetisen altin.daha güneyde arjantin'in gümüs yataklari. uzar gider böyle. amma ve lakin bu kadar zenginlige ragmen latin ülkelerinde kaos kriz hiç bitmez. bi rahat nefes aldiklari görülmemistir. sanirim en kuzeydeki komsunun çomagi deseliyor buralari alttan alttan. buralardaki istikrarsizlik en üst kattaki komsuyu bayagi bir rahatlatiyor sanirim.
16. yy.'ın sonlarından itibaren eski dünyalıların yerleşimine açılan topraklar. buraların eski dünyalılara açılması portekizliler ve ispanyollar eliyle olmuştur. bunlar o dönemlerde hem şanslı hem de deniz gücü olan ülkelerdi. portekizliler, orada yerleşmeye, insanlarını oralara yerleştirmeye çalışırlarken, ispanyollar ele geçirdikleri toprakları daha ziyade ticarethaneler olarak görüyorlardı. yalnız not edilmesi gereken bir husus var ki; ne ispanyollar ne de portekizliler, böyle ülke olarak bir yere savaş açıp oraları elde etmemişlerdir. talih veya kader, tümüyle belirleyici olmuştur neredeyse ispanyol ve portekizlilerin buraları ele geçirmelerinde.

örneğin, Hernando Cortes adında bir ispanyol teğmen, meksika platosundaki inanılmaz altın ve değerli maden yataklarını duymuş ve oraya en fazla 100 adamla gitmiştir. burada, emrinde 200.000 adam toplama kabiliyeti olan montezuma diye bir aztek komutanını adamın iyi niyetinden biraz yararlanarak alt etmiş ve başa geçmiştir. abartısız, oluk oluk altın akıtmıştır bunu nsonucunda ispanya'ya, dahası meksika kralı olmuştur, üç beş ayak oyunuyla. talaskanlar diye mesela meksikalıların düşmanı ama meksikalıların yendiği bir toplulukla işbirliği yapmış ve başarılı olmuştur. bu kabile ile işbirliğinin sonucu meksika kralını yakalamış, sonra gelsin fidyeler gitsin paralar ve ayak oyunları.

bunu duyan mesela başka bir adam Francisco Pizarro diye biri Atahualpa adlı peru kralını bir şekilde yakalmış sonra fidye midye ve oyunlarla perunun kralı olmuştur. bunu yaparken yine en fazla 100-150 adamı vardır.

böyle böyle, bir gün biri bir yeri, başka bir gün başka birisi başka yeri ele geçirmek suretiyle, güney ve orta amerika'yı avuçlarının içine almışlardır ispanyol ve portekizliler. buraların bu kadar çabuk yerleşime açılması bu kadar çabuk ilgi çekmesinin nedeni sahip olduğu kaynaklar olmuştur. örneğin, kuzey amerikayla, uzak doğuya giden bir kestirme bir yol bulma çabasındaki fransız ve ingilizler, ilgilenirken, bu dönemlerde bir kaç tane sınırlı keşif faaliyetleri olmuş, içerlere filan hiç dokunmamışlar, iyice kuzeyden haberleri bile olmamıştır. çünkü buralar bu kadar zengin görünmüyordu o sıralar ingilizler ve fransızlara.

şimdi de bildiğimiz gibi latin amerika, çok sefil bir diyardır. ne onurlu ve sadedir, ne de güçlü ve kusurlarını kapatabilen. yazıktır, bizim gibi taşkındır ama yeniktir, yenildikçe taşmakta, taştıkça daha kolay yenilmekte, hakkı yenmektedir.
Yeryuzunde futbolun goze en hos gelecek sekilde oynandigi yerdir .
sambacı kızlarıyla meşhur , futbolun coğu kişilerce anavatanı olarak bilinen güzide yer.
sosyalist mücadelenin en etkin yaşanıldığı bölgedir. burada olası amerikan emperyalizminin arka bahçesinde gerçekleşecek etkili bir devrim, kısa sürede tüm kıtayı saracaktır. bunun gibi dünyanın hemen her yerinde devrimci mücadeleyi yükseltecek bir enternasyonalist önderliğin olması durumunda, Latin Amerika'dan yayılacak devrim ateşi dünya devriminin öncüsü olabilir, işte o zaman gerçek sosyalist enternasyonalden bahsedebiliriz.
Arjantin, Meksika ve Brezilya dışındaki ülkeleri "tırıs" olan bölge.
sosyalizm karın doyurmuyor maalesef.
şu bakınızı vermeden geçmemek lazım bu toprakları :

(bkz: kalça)
topraklarını kapitalist yağmadan korumaya çalışan onurlu insanlara sahip topraklardır.
adeta erken kalkanın darbe yapıp yonetımı ele gecırdıgı kıta. zamanında kıtanın kuzeyını daha zengın avrupalılar somurdugunden bugun orası daha gelişmiştir.
(bkz: latin amerika edebiyatı)
dansta da aşmış millet.
http://www.youtube.com/watch?v=LckRllVcOSI&feature=related
(bkz: güney amerika sineması)