bugün

iktisatla aynı şey değildir. iktisatın ingilizce karşılığı economics, ekonominin karşılığı economy'dir.
insanların yaşayabilmek için üretme, ürettiklerini bölüşme biçimlerinin ve bu faaliyetlerden doğan ilişkilerin bütünü, iktisat.
bir ülkede küçük yatırımcı tarafından takip edildiğinde ciddi oranda kazançlar sağlayabilecek finanslar bütünü. güncel haberleri takip etmek için https://www.mokarimakka.net/ sitesini kullanıyorum. tavsiye ederim.
(img:#1123046)

Ekonominin 2016 daki durumu. Rus krizi darbe suriye'de savaş derken....
görsel

Ekonominin 2016 daki durumu. Rus krizi darbe suriye'de savaş derken....
görsel
Maddi durum göstergesi.

Ne yazık ki günden güne kötüye gitmektedir.
bazen hastalanır, bazen sağlığına kavuşur, bazen ölür. nitekim kendisi canlıdır.

ekonominin iyileşmesine yönelik en büyük paradoks tasarruf - tüketim konularında yaşanır.

(bkz: al ver ekonomiye can ver)
(bkz: sakla amanı gelir zamanı)

halk arasında tasarruf yapılırsa ekonominin canlanacağına dair bir efsane vardır ki kendisi oldukça yanlış bir politikadır. abartıldığı takdirde tasarruf paradoksu denen cici bir terimi sokar literatüre.

nedir bu tasarruf paradoksu?
şimdi paralarımızı yastık altı yaptık, yaptık, yaptık, haliyle tüketim düşer, tüketim düşünce üreticinin başı belaya girer, elimde kalacak malı hiç üretmeyeyim daha iyi der. ee üretim de düşer. sonra efendim lanetler laneti kovalar ve üretemeyen sermaye sahipleri yatırımlarını azaltır. yatırım düşünce yeni üretim imkanları oluşmaz ve gelsin yerinde sayan hatta gerileyen ekonomi, gelsin işsizler, gelsin krizler.

sonuç olarak şuursuzca tasarruf yapmamak büyük veli nimet.

aşırı tüketim etkilerini ise anlatmama gerek yok sanıyorum ki malum ülkece lüks tüketimin bokunu çıkardık. hepimizde gelirimizin bir kaç katı telefonlar, hepimizde x marka ayakkabılar y marka kazaklar, en afillisinden otomobiller, kısaca ithal ürünlere sonsuz tapma durumu mevcut ki etkilerini hep birlikte de yaşıyoruz.

tasarruf - tüketim iç içe olması gereken iki konudur. layıkı ile denge kurulursa tadından yenmez. sevgili ekonomi mutlu mesut yaşar diyecektim ki dış etmenler aklıma geldi savaşlar, bombalar, çiçekler, böcekler...
insanların sınırsız arzusunu kısıtlı kaynaklarla yönetme sanatıdır.
Bugün itibariyle tekrar yülselişe geçmiştir. Selam ile dua ile.
görsel
görsel
bir iktisatçı olarak ben şöyle açıklıyorum; çok değişken, çok hassas, hala doğru düzgün bir matematiğe dökülememiş hep varsayımlar üzerine (doğal olarak) işleyen, dalgalı ve bireyi günümüzde her şeyden daha çok etkileyen bir organizma.
Ekonomi kelimesini günlük hayatta dahi çılgınlar gibi kullanırız.

Moldova’nın ekonomisini düşünüyordum, paylaşmak istedim. Moldova gelir düzeyi düşük ekonomi anlamında sıkıntı çeken bir ülkedir biliyorsunuz. Öyle ki Moldova için en son deriler ki GDP Ye fuhuş da dahil olsun. Çünkü müthiş bir gelir var bu yoldan. Genç Bir Moldova kadını yurtdışına çıkıp 20 sene kadar fuhuş yapsın kendi ülkesine gelip fabrika açarak ülkesinde de davul zurnayla karşılanır. Gelir Yok çünkü. Hatta devletde bunu personel income yani kişisel gelir diye gösteriyor.

Olağanüstü olaylar nasılda olağanüstü çözümler gerektiyor görüyorsunuz. Anlatmaya gerek yok.
güncel haberler için;

https://www.dunya.com/kos...i-caliyor-olabilir/413744


--spoiler--
Bu yılın ikinci yarısında, hiç öngörülmemiş yaklaşım ve eğilimlerle tanışılması olasılığı artıyor. Baskın Seçim kararının alınmasında, bu konuların da belirleyici olmuş olması olasılığını akıldan çıkarmamak gerekiyor...
--spoiler--
matematiksel zekanın fazlasıyla ön plana çıktığı bir disiplindir.
hayatın temelidir. herkes aslında istesede istemese de daha verimli olanın peşinde bu da karar verme aşamasında hepimizi homo economicus yapar.

https://www.youtube.com/watch?v=tB9Xs_QJ0RY
B.k gibi afedersin.
paranin donmesi, esyalarin degerleriyle ilgili kurulu duzen.
görsel
Bu konuda az çok bişey bilen kişi olarak yorumum odur ki; ekonomi sağlık gibidir, kolay bozulmaz kolay düzelmez.
bilgisi olan da olmayan da bu konuda kendini uzman sanıp ya muhaliflik yapıyor ya iktidarı savunuyor. okuyup öğrenip bir şeyler anlatmaya çalışanlara sözüm yok ancak cahil olduğu her kelimesinden belli olan insanlar öyle ahkam kesiyor ki sanırsın hong kong borsanında az önce işlem yaptı.
bir teneke yağ 28 liradan 33 liraya çıkmış ya resmen ülkenin ağzına ettiler bir papaz için, oy veren ellerim kırılsın ama bugün seçim olsa oyumu başka yere veremem çünkü başkaları gelirse bize maaş bile ödeyemez.
Milli ilgi alanımız keşke milli bilgi alanımız olsaydı. .
Döviz artarsa borsa düşer; borsa artarsa döviz düşer.