bugün

nutella furyasının yerli, bağrıyanık, delişmen alternatifidir.
belki de dunyanin en lezzetli yemeginin yapilmasini saglar.
(bkz: cemenli omlet)
eskiden kayserispor maçlarında yarım ekmeğe sürülmüş vaziyette, trübünde "çaman ekmek!" nidalarıyla satılan yiyecektir. kayseri'de çaman adıyla bilinir. ah o insanın ter bezlerinden, sidik torbasına kadar her yerine işleyen kokusu olmasa her gün yiyeceğiz ama olmuyor.

kokmayan muhammara ile karıştırılmamalıdır. ondan farkı içinde çemen otu olmasıdır. zaten o dünya dışı kokunun kaynağı da çemen otudur.
(bkz: terleyen bilir)
kahvaltı sofralarına ayrı bir tat veren süper yiyecek. bazı bünyelerde iştah açılmasına yol açar.
(bkz: nideyim sahn i cemen)
pastırmayı pastırma yapandır.
balgam sökürücü özelliği vardır. vücuda rahatlık verdiği rivayet edilir.
yediğiniz andan itibaren terlemeniz durumunda koltuk altınız bu yiyeceğin kokusuyla bütünleşir, müthiş bir uyum sergilerler.
yiyecek bir sey bulunamayan zamanlarda, kendisi tek basina bir salca, bilemediniz recel ya da marmelat kivaminda da bulunabilen, ekmegin uzerine surup yemesi de baska olan hafif peltek kivamli yiyecek, bilindigi uzere pastirmanin tadini vermesi icin uzerine bulanan ve mikroplardan da koruyan karisimdir. lezizdir.
Çemenotu (buyotu) bitkisinin tohumlarının kurutulmasıyla elde edilir.Acımsı ve yanmış şeker tadındadır.Günümüzde en çok Ortadoğu ve Hint mutfağında kullanılır. Öğütülmüş olarak turşulara,çorbalara,soslara ve diğer et yemeklerine katılır.Ayrıca,sarmısak ve kırmızı biberle karıştırılarak partırmanın üzerine kaplanır. Çemenotu bitkisinin anavatanı,Yakın Doğu,özellikle Lübnan ve Suriye,Güneybatı Avrupa,Hindistan ve Çin'dir.
kahramanmaraş ta çok acı haline çaman denen yiyecek.
tat bakımından en iyiside tokat'ta yapılan tokat çemeni olarak geçenidir.
(bkz: fakir sucuğu)
kimi yörelerde imal kalitesinden yenemeyip yanında yatılması gereken baharatlı gıda maddesidir ki, kendisini yediğiniz *,özellikle sıcak günlerde koltuk altlarınızdan sasıyan kokuyla belli olur.
ermenice bir kelimedir. maydanozgillerden kimyon türü bir bitkidir.
(bkz: çemenotu)
dolabında hiç bir yiyecek maddesi bulunmayan öğrenci evinde ekmeğe tereyağ misali sürdüğünüzde biftek gibi gelir.
tarifi ; kayseri'li bir ev arkadaşı başka bir tarife gerek yok.*
esit miktarlarda domates salcasi ve biber salcasinin, tuz, karabiber, kimyon, nane, kekik, dovulmus ceviz ve sarimsak ile yagda kavrulmasıyla hazırlanan kahvaltılık. ekmek veya krepin uzerine surulur ve afiyetle yenir.
(bkz: muhammara)
çimenlik, çiçek bahçesi anlamlarına da gelmektedir. divan edebiyatında da bu anlamıyla sıkça kullanılmıştır.

(bkz: çemende gezmek ile zağ andelib olmaz)
pastırmanın bol baharatlı ve daha koyu renkli çeper kısmına verilen isimdir. pastırma yendikten sonra bedenden yayılan kokunun sebebi de bu kısımdır.
güncel Önemli Başlıklar