bugün

ciğerin küçük parçalar halinde doğranarak yapılan bir tür meze
soğuk yenen güzel bir rakı mezesidir.
Otelcilik geçmişimde çalıştığım otel yemek kuponu verirdi.Ama onunla da et yemeği yemek mümkün olmazdı.Bir sebze yemeğinin yanında ya pilav ya da tatlıyı tercih ederdik.Ta ki günün birinde yanıma oturan adam Arnavut Ciğeri yemeye karar verene kadar.Hafif yağ içinde kare kesilip (büyük zar şeklinde) una bulanmış ciğerler öyle iştah açıcı göründü ki gözüme resmen aş erdim.Yanında ince kıyılmış soğan,onun üzerine atılmış sumak ve ciğer için de limon gelirdi.Belki de o kadar güzel bir şey değildi,lakin bana o an için dünyanın en müthiş yemeği gibi gelmişti.Nitekim o günden sonra yemeklere iki günde bir çıkmaya başladım.Yemeğe çıkmadığım gün gevrek,bisküvi gibi şeylerle idare ediyordum.Sadece bir gün sonra arnavut ciğeri yiyebilmek için.Şimdilerde çalıştığım şirketinyemekhanesinde çıkar zaman zaman.Çok şükür ki herkesin sevdiği bir yemek değil.O yüzden bir çok arkadaşımdan tabağıma takviye yapmak itibariyle doyarım o gün ciğere.Elbette şirket yemekhanesinde ne kadar kaliteli yapılabileceği malum.Ama günün birinde yolunuz Bornova Küçükpark'a düşerse orada "Acıktım" adlı bir lokanta var,orayı bulun.Sahibi ortayaşlı bir Arnavut'tur.Şanslıysanız yani o gün yapmışsa orada Arnavut Ciğeri yiyin.reklam gibi oldu ama inanın müthiş bir şeydi.Ciğer A vitamini açısında oldukça zengindir.
cigerlerin kuşbaşı dogranıp una bulanmasıyla yapılır. sonra kızgın yağda kızartılır. sonra küp şeklinde dogranmış patateslerle de karıstırılarak servis yapılır.
lezzetlidir, bilenden yenmelidir.
malzemeler:
1 koyun karaciğeri
yarım bardak bn
1 bardak sıvı yağ
1.5 .orba kaşığı kırmızı biber
2 soğan
1 demet Maydanoz
tuz

tarifi:
ciğerin zarını soyun. yarım parmak eninde dilimlere doğrayın. yıkayıp, sularını süzün. ciğerlerin suyu iyice süzülüp, kuruyunca una bulayın. kızgın sıvı yağa ikişer üçer atın. bir dakika kadar pişirip tavadan alın. çıkarıp üzerine tuz serpin.
tavadaki yağın üçte birine kırmızı biberi serpin. kızdırıp, ciğerlerin üzerine gezdirin. soğanları soyup, piyazlık doğrayın. tuz, serpip, elinizle mıncıklayarak, tuzu soğana yedirin. içine ince kıyılmış maydanozu karıştırın. ciğerin yanında servis yapın.

yapılmışının daima taliplisi olan bir çeşit meze.

http://www.yemektarifleri.org
Argoda sırp sniperlarının yemekten en çok hoşlandığı ciğer olarak bulmacalarda sorulmasını temenni ettiğim bir yemek türü.
yanında sumaklala yogurulmuş soğan olmazsa olmazıdır. üstünede limonu sıkacaksın. bu arada ne kadar zor gozuksede çok kolay bir öğrenci yemeğidir.
(bkz: cigerci naci)
(bkz: çerkes tavuğu)
yugoslavya göçmeni olan aile evlerinde sıkça pişirilen yemektir.
enfes tada sahip, ağızda eriyen yiyecek.
patates ve kara ciger ikisinin birlesimine verilen isimdir. istege göre soganla birlikte sunan da vardir. lezizdir,lezzetlidir. küp küp kesilmis patatesler ve una bulanmis küp cigerlerden olusur.
yoktur efendim bu konunun aslı astarı hikaye şöyle başlar 16. yüzyıldan sonra balkanlardan gelen arnavut göçmenler zamanın en büyük şehri istanbula yerleşirler ve yaygın olarak yaptıkları işler bahçıvanlık ciğercilik ve kabadayılıktır(bu meslek mi paradoksu)işleri ile uğraştıklarından ciğercilerin büyük çoğunluğu arnavutlardan oluşmaktaydı hatta bu olay öyle boyutlara ulaştı ki arnavut denilince ciğer ciğer denilince akla arnavut gelir oldu,işte dananın kuyruğunun koptuğu ter de burası idi arnaut amcamdan ciğer alan müşteri misafirine buyrun arnavut ciğeri dediği an arnavut ciğeri efsanesi de başladı daha yakın tarihlerden örnek arayanlar için binlerce arnavut tanımakla *birlikte arnavut ciğeri yemişliğimiz yok şimdi soruyorum arnavut ciğeri türk yemeği mi arnavut yemeği mi?
MALZEMELER
2 baş soğan
1 koyun karaciğeri
1/2 su baradağı un
1/2 demet maydanoz
1.5 çorba kaşığı kırmızı biber
1 bardak zeytinyağ (ya da mısırözü yağ)
tuz

4 Kişilik

HAZIRLANIŞI
Karaciğerin ince zarını soyun, sinirli kısımlarını çıkarın. Daha sonra karaciğeri bir tahta üzerine koyup, fındık iriliğinde parçalar doğrayın. Bu parçaları büyük bir kabın içine koyun ve üzerine bir kaşık kırmızı biber serpip iyice karıştırın. 30 dakika kadar dinlendirip, ciğer parçalarını önce bol una bulayın ardından üzerindeki fazla unun dökülmesi için silkeleyin ve içinde bir bardak zeytinyağı kızdırdığınız tavanın içine birer avuç birer avuç atın. Karıştırarak yaklaşık bir dakika pişirdikten sonra delikli kepçe yardımıyla yağını süzüp, servis tabağına alın. Ciğerin pişiridikten sonra üzerine biraz tuz serpin. Tavadaki yağın dörtte birini alın, üzerine yarım çorba kaşığı kırmızıbiber koyun. Ateşte iyice karıştırdıktan sonra, biberli yağı ciğerin üzerine gezdirip, dökün. Bu arada, ince ince doğrayıp, tuzla ovduğunuz soğanın suyunu süzün. Sonra, temizleyip ince kıydığınız maydanoz ve soğanı karıştırarak piyaz yapın ve bu piyazı servis tabağının kenarına koyup, ciğerle birlikte servis yapın.

görsel
zeytinyağı ile hiç bir şeyin kızarmaması gerektiği gibi ciğerde de oldukça sakıncalı ancak ayçiçek yağı ile kızarması halinde inanılmaz lezzetli yemektir.
ciğeri sevmeyenlere ciğeri sevdirten meze.
muhteşem tat.
kolay yapılabilen, alkolün yanında şık duran nimet.
güzel yapıldığında tadına doyum olmayan enfes tat.

iyi bir arnavut ciğeri için, ilk şart kaliteli ve taze dana ciğeridir. ciğer zarlarından ve sinirlerinden özenle ayrılmalı, doğranırken ezilmemelidir. kesme şekerden biraz büyük olacak şekilde doğranır ve kanı akması için tepsiye bırakılır, aceleniz varsa kanı kağıtla da alabilirsiz. ciğer asla ve asla önceden tuzlanmaz, yıkanmaz, su değdirilmez.

bildiğimiz buğday unu ile harman edilir, bir ilistir* yardımıyla fazla undan kurtulmak gerekir, yoksa topak topak yağda yanar, tadı bozar. ciğeri tuzlamıyoruz, yıkamıyoruz, su değdirmiyoruz.

bakır veya çelik tencere tercih olacak şekilde, tencere yağ ile doldurulur ve son derece kızdırılır, o kadar kızdırılır ki artık yağdan dumanların çıktığını görürsünüz. işte o haldeyken ciğerler atılır, kevgir hesabı yaparsak 2 kevgir ölçüsünde pişirilmelidir. bi anda hepsini yığmayın, yağ soğur iyi pişmez, ufak porsiyonlarda pişirin. ha bir de ciğeri tuzlamıyoruz, yıkamıyoruz, su değdirmiyoruz söylemiştik değil mi?

ne kadar pişireceğiz? 1 dakika. evet sadece 1 dakika yeterlidir. bazı arkadaşlarımız* "oha olm, 1 dk'da pişer mi lan? 1,5 dk bari pişirelim" deyip, sonrasında yamulmuştur. araştırılabilinir. soruşturulabilinir.

arnavut ciğeri yağdan çıkarıldıktan sonra tuzlanır, yanına domates yakışır. sumaklı soğan da iyi gider. istenirse artan yağda pulbiber kızdırılıp üzerinde gezdirilir. taze ekmek tercih edilir.

ümit usta modu'nda anlatmak gerekirse;

- 500 gr dana ciğer.
- çelik veya bakır tencere
- fazla miktarda yağ
- un
- tuz
- domates
- sumaklı soğan

+ yağ son derece kızdırılır.
+ ciğer zarlarından ve sinirlerinden arındırılır, kesme şeker boyutunda doğranır
+ ciğeri suya değdirmeden yani yıkamadan kanın akması beklenir veya mutfak kağıtlarıyla alınır.
+ una bulanır, fazla duran topak unlar çıkarılır.
+ kızgın yağa atılır, 1 dakika pişirilip hemen çıkarılır. tuzlanır.
+ dilimlenmiş domates ile tercihi makbuldur.
+ sumaklı soğan da yanına yakışanlardandır.

isterseniz sadece prinç pilavıyla veya küp küp patates kızartmasıyla daha da zenginleştirilebilir

görsel
pazar akşamüstlerini hatırlatan yiyecektir.
yumuşak olmasının püf noktası ciğerin yıkanmadan kanlı, kanlı kızartılması ile alakalıdır.
bir zamanlar sevmediğim fakat geçen gün ağzımın sularının akmasına sebep olan yiyecektir kendisi. şöyle üsküdar - kadıköy civarında güzel yapan, öğrenci dostu bir yer varmı diye araştırmalarımda sürüyor.
bol kimyonlusu makbul olandır.
cennette olması gereken yiyecek.
güzel bir mezedir. tavsiye edilir.
güncel Önemli Başlıklar