bugün

1965 yılında ilki gerçekleşen altın mikrofon yarışmasında ilk örnekleri görücüye çıkmış müzik tarzı. aslında bu yarışmada sunulan eserler ve 60'ların ikinci yarısında ve 70'lerde icra edilen örneklerini psychedelic rock+folk müziği olarak değerlendirmek lazım.
eğer bir türkü bu formda okunmamış, ortaya özgün bir söz/beste konulmuşsa sözlerde protest bir havanın hakim olduğu da dikkatlerden kaçmaz. tarza ismini moğollar'un verdiği kabul edilir. bir albümlerine anadolu pop adını verdikten sonra bu albümdeki düzenlemelerden daha fazla gitar tonları içeren aynı formdaki müziğe anadolu rock denmeye başlanmıştır. 1980 darbesiyle birlikte protest bir yönü de bulunan anadolu rock ya da psychedelic rock etkileşimli folk müziği ortadan kaybolmuş ve 90'ların ortalarına kadar sesi soluğu çıkmaz bir hale bürünmüştür.
80'lerde dünyayı kasıp kavurmaya başlayan nwobhm akımından etkilenip 1990'ların ilk yarısında geri dönüş yapan anadolu rock o ilk ruhundan çok uzaklaşmıştır artık. 2/4'lük ritmler üzerine döşenmiş cayır cayır distortionlar ve aldatma, kıskançlık gibi rock müziğin ruhunu yansıtmayan konular anadolu ezgileri üzerine monte edilmeye başlanmıştır. bu dönemde müzik dinlemeye başlayan bir takım kimseler anadolu rocku bu haliyle tanıdığı için müzik tarzını haklı olarak kötü bir tarz olarak görmüş ve onu alay konusu yapmıştır.
barış manço cem karaca ve erkin koray gibi üstadların da 80 darbesinden sonra popüler müziğe kaydırmaları sonucunda müzikal çizgilerini ortalık bir sürü anadolu rock yaptığını söyleyen nwobhm özentisine kalmıştır. 60'larda aynı isimle müzik yapan haramiler'in adını kullanan grup, kim bunlar ve destan gibi gruplar bu piyasa boşluğundan yararlanmaya çalışmış ama pek de uzun soluklu işler ortaya koyamamıştır.
moğollar de müziğin orijinal ruhunu yeniden yaşatmak için bir araya gelmiş ancak yapmış oldukları çalışmaları malesef yukarıda adını saydığım özenti grupların çalışmalarından bile daha az prim verildiği için gölgede kalmıştır.
son dönemde müziğe ulaşmanın internetin de gelişimiyle oldukça kolaylaştığı göz önünde bulundurulursa insaların dünyanın çeşitli yerlerinde yapılan müzikleri dinleyerek kendilerine has bir müzik zevki geliştirmeleri söz konusu olmakta. bu sebepten kulakların aşina olduğu anadolu formlarını içeren yapımlardan çok daha modernist tınılar içeren müzik tarzları rock dinleyicisinin ilgisini çekiyor. bu durum da türk müzik piyasasını yeni bir müzik tarzıyla tanıştırıyor. (bkz: kentli rock)
(bkz: edip akbayram)
merkez üssü adana olan gitarlı türkü.
cem yılmaz'ın yapılışıyla ilgili tavsiyeler verdiği güzel bir videosuda mevcuttur.

http://www.youtube.com/watch?v=eIasNCbyzIs * * *
rockımsı, yontulmuş rock.
müdavimi olduğum müzik türüdür, cem karaca, erkin koray, haluk levent, barış akarsu, barış manço& kurtalan ekspres, murat kekilli, murat göğebakan, edip akbayram moğollar, ersen ve dadaşlar bu müzik türünün kısaca özetidir. cansın, canansın.
cmylmz'ın herkes ana bacı gardaş , toprakta efil efil buğday gibidir. tarzı sözleriyle oluşturduğu rock çeşididir.
anadolu rock denildiğinde aklıma Moğollar'dan ötesi gelmiyor!
(bkz: haluk levent)
--spoiler--
dağlarda ılgıt ılgıt toprak gibidir, gibidir. benzetme olacak, topraktır değil, gibidir.
--spoiler--

(bkz: cem yılmaz)
anadolu yerel ezgilerinin rock enstrüman ve altyapısıyla harmanlanmış halidir. (bu tanım)
rock müziğin anadolusu avrupası olmaz arkadaş. (bu da gerçek)
anadolu rockı cem yılmaz'ın taşşak geçmesi sayesinde bilen ve gülenler bu türün 70'ler türkiyesindeki anlamını da küçümserler.

(bkz: bu son olsun)

(bkz: gönül dağı)

(bkz: cemalim)

ve tabi ki (bkz: garip çoban)
şarkı yazmak isteyenler için formülü şuradadır:
görsel
en iyi temsilcisinin haluk levent olduğu rock türü.
en nadide örneklerinden bazıları:

edip akbayram
(bkz: dağlar dağladı beni)

cem karaca ve apaşlar

(bkz: suya giden allı gelin)

bunalımlar ya da grup bunalım
(bkz: başak saçlım)

beybonlar
(bkz: nenni)

erkin koray
(bkz: karlı dağlar)
bugün türkçe rock diye tanımlayabileceğimiz bir tür varsa bu akım sayesindedir.
anadolu türkülerini bağırarak ve sinirli söyleme sanatı/eziyeti. mide bulandırıcı.
bacı, gardaş tabirleri olmazsa olmazlarıdır.
Anadolu rock deyince ilk aklıma BARIŞ AKARSU geliyor. Cem karaca ve barış mancoyu asla es gecemem ama ben sonuna kadar Barışarock diyorum.
Doğu ve Batı müziğini harmanlayıp bir araya getiren başta Cem Karaca olmak üzere sanatın babalarının yarattığı kült.
Akıllara Cem Karaca, Erkin Koray, Barış Manço gibi efsaneleri getirir. E tabi Üç hürel ve Moğolları da unutmamak gerekir.
em yılmaz'ın püf noktalarını saydığı tür. (bkz: karacaoğlan der ki)
2. Dünya savaşı sırasında doğan efsane neslin sanata yaptığı katkılarından sadece biri.
iyi ki varsın. iyi ki varsınız cem karacalar, erkin koraylar, haramiler, kıraçlar, ogün şanlısoylar, haluk leventler... ne dinlerdik başka bilmiyorum.
bu aralar fena sardığım müzik türü. en son mavi ışıklar - ankara rüzgarı'nı keşfettim aşık oldum.