bugün

tam adı alfred benhard nobel'dir.dinamiti bulan,nobel vakfını kuran barışsever isveçli bilimadamı,kimyager.
TNT'yi icad edip adina baris ödülü verilen tek insandir.*
1888 yilinda bir fransiz gazetesinde cikan asilsiz ölüm ilaninda dinamiti buldugu icin kinanmis. o da bundan etkilenerek dünyaya iyi bir seyler birakmak istemis. bütün malvarligini kendi adina kurdugu nobel ödülü vakfina bagislamis ve bundan sonra milliyetine bakilmaksizin 5 dalda ödüller verilmesini vasiyet etmis.
dinamiti bulan kişiliktir. ayrıca adına düzenlenen dünya çapında bir ödül töreni de vardır.
bugüne kadar vasiyetine istinaden verilen para ödüllerinin toplamı 350 milyon doları aşmış olan bilim insanı. (kaynak: 5n 1k)
1 Ekim 1833'de madenci bir babanın oğlu olarak dünyaya gelmiştir. babasının mesleği dolayısıyla patlayıcılara özel bir ilgi duymuştur. zaten bu ilgi de sonunda ona büyük bir ün bırakmıştır. 1866'da ilk defa Dinamit dediğimiz patlayıcıyı icat etmiş ve Avrupa'da büyük sükse yapmıştır. Stokcholm'de küçük bir laboratuvar kurmuş ve çalışmalarına burada devam etmiştir. hatta bu çalışmaları sırasında kız kardeşi Emil'i de patlatıp öldürmüştür ki bu pek bilinmez. Neticede dumansız barutu da bulup alemlerin kralı olmuştur. lakin kaldı ki sen o kadar kimyasal ile oyna, onu buna kat, ordan burdan alengirli maddeler bul, reaksiyon falan filan derken San Remo'da 1896'da beyin kanamasından git. Gitmeden önce de bir kuruluşa vasiyet olarak bir sürü milyon dolar** bırakıp demiş ki; "ben ölüyom hadi siz kalın sağlıcakla, amma adım da benle ölmesin o yüzden her yıl siz 5 dalda* adıma ödül verin e mi?". bunun üzerine kendi kendine yaptırdığı bu ödüller 1900 yılından itibaren isveç Nobel Vakfı tarafından verilmeye başlamış.
gelmiş geçmiş en büyük silah tüccarı olduğu söylenir. Kırım Savaşında Rusyaya mayın satmış, savaş bitince iflas etmiş, daha sonra araştırmaları sırasında bir patlamayla 3'ü ailesinden olmak üzere 4 kişinin ölümüne sebep olmuştur. Öldüğünde 30 milyon kron parası varmış bu abimizin, vasiyetinde belirttiği Nobel Ödülü olayı da isveç Akademisi'ni oldukça zor durumda bırakmış, Alfred Nobelin vasisinden defalarca bu bölümü vasiyetten çıkarması istenmişse de, bu silah tüccarının adına, - barış ödülü de dahil - her yıl dünyanın en önemli ödüllerinden biri verilmektedir.

kaynak, wikipedia
ödülkten sonra, servetinin 1 milyon kronunu, yeğenlerine ve gençliğinde aşık olduğu Sofie Hess isimli hatuna bırakan, dahi, cani ve de romantik insan *.

servetinin geri kalan 33 milyon kronunu da zaten nobel vakfının kurulmasına adamıştır, yani bilinen hikaye.
çok barışsever kişilik olduğu söylenen, fakat " badem barışsever dinamit ile ne işi varmış" diye düşündüren bilim adamı.
kendi ağzından vasiyeti

"Ardımdan bıraktığım gayrimenkulumun ve servetimin tamamı, aşağıdaki şekilde dağıtılacaktır. Kapital, emniyetli bir şekilde Fon'da toplanmalıdır. Bu fon'un geliri her yıl Insanlığa en büyük hizmeti yapan kişilere dağıtılmalıdır. Bu gelir beş ana bölüme ayrılmalı ve aşağıdaki şekilde dağıtılmalıdır. Bir kısım fizik sahasında en büyük keşfi yapan kişiye verilmelidir. Bir kısım kimya sahasında en büyük keşfi yapan kişiye verilmelidir. Bir kısmı fizyoloji ya da tıp alanında en büyük keşfi yapan kişiye verilmelidir. Bir kısım edebiyat sahasında en büyük eseri yazan kişiye verilmelidir. Bir kısım Milletlerarası barış ve kardeşlik için en büyük çalışmayı yapan kişiye verilmelidir. Fizik ve kimya konusundaki keşifler, Isveç ilim konseyince değerlendirilmelidir. Tıp konusundaki çalışmalar Stokholm'deki Caroline Enstitüsü tarafından değerlendirilmelidir. Edebiyat ve barış konusundaki mükafatlar isveç Parlementosu tarafından seçilen beş kişilik bir heyet tarafından değerlendirilmelidir. En büyük ve kesin arzum mükafatlar adaylara dağıtılırken kesinlikle milliyet tefrika yapılmamasıdır. En mühimi, mükafatı alacak şahıs bir iskandinavyalı da olabilir, olmayabilir de."

Alfred Bernard Nobel
Paris
Kasım 27, 1895 *
miras olarak bıraktığı servetinin çok büyük bir kısmını bakü petrollerinden elde etmiş insan , dünyada bilinen ilk uzun petrol boru hattını ağabeyi ile beraber planlayan ve uygulamaya koyan kişi .
vasiyetinde matematik dalında ödül verilmesini istememesi ise onu terkeden karısının bir matematikçi oluşu ve ona duyduğu öfke olarak düşünülmektedir. çünkü bu kadar önemli bir bilim dalını elbette vasiyetine koyması beklenirdi.
stockholm de (isveç) doğan alfred nobel, petersburg da öğrenim gördü(1837-1859) daha sonra stockholm e dönerek kimya okudu. nitrogliserinden patlayıcı olarak yararlanma yollarını aradı. 1863 te nitrogliserin yapmaya başladı. ne var ki laboratuvarındaki patlama sonucu hem kardeşini yitirdi hemde laboratuvarı yıkıldı.
a.nobel, 1865 te vinterviken de kısa süre sonra da krummel de fülminat ile nitrogliserini patlatarak dinamiti buldu (1875) fransa ya yerleşerek 1881 de sevran da bir laboratuvar kurdu 1890 da laboratuvarını san remo ya taşıdı.
a.nobel bütün varlığını, her yıl dağıtılacak 5 ödül için bir kuruluşun yönetimine bırakmıştır. 30 aralık 1896 da açıklanan vasiyetnamesi gereğince ödüller insanlığa hizmet edenlere her yıl beş dalda(fizik, kimya, tıp, edebiyat, barış) dağıtılmaktadır.
Şimdi bu pezevenk oğlu pezevengi yıllarca barış sever kimyacı diye tanıttılar bize.
Kültür emperyalizmin altında ezilmiş salak öğretmenler hep böyle anlattı.
Baş pezevenk bunun babası. Silah tüccarı. isveçin en büyük silah fabrikasının sahibi.
Alfed denilen piçin ilk icraatı patlayıcı deneyi yaparken kardeşini öldürmesi.
Babası ölünce Alfred nobel devam etmiş.
Nobel barış ödülü hikayesi, silah sattığı diktatörlere ve ülke başkanlarına barış plaketi göndermekle başlamış.
Sonra bu geberince servetinin üçte birini kızına, üçte birini sevgilisine kalanını da isveç'in küresel silah pazarlama birimi olan nobel barış vakfına bağışlamış.
silah sanayinin bu kadar gelişip on milyonlarca insanı öldürmesinin sorumlularından biri.
sahip olduğu servetini her yıl düzenlenen nobel ödülleri organizasyonuna vasiyetiyle bırakmıştır. 1866'da nitrogliserin'in bir üst sürümü olan dinamiti yapmış 1875'te de daha güçlü olan jelatinimsi dinamiti icat etmiştir.
isveç'li kimyacı alfred nobel, dinamiti keşfedip formülünün lisansını hükümetlere satarak servet yaptı. kardeşi ludwig öldüğünde, önde gelen bir gazete yanlışlıkla alfred'in ölüm haberini yayımladı. haberde, ölmüş olan alfred nobel'in servetini, bütün dünyadaki orduların ölüm ve yıkım konusunda daha etkili olmalarına yardım ederek kazandığı yazıyordu.

nobel bu haberden sonra dehşete düşerek servetinden iğrendi, ve parasını insani amaçlara adamaya karar verdi. bilim ve sanat dallarında verilecek nobel ödülünü kurdu. keşke basın her zaman gücünü böyle, yıkıcı değil de, yapıcı işler için kullansa..
paranın bir insanın adını nasıl temizleyeceğinin kanıtı kişi.
aile hala dünyanın önde gelen silah tacirlerindendir. adam zamanın en büyük silah tacirlerindendir lakin adına "barış" ödülü var. isveç zaten garip ülke kendileri samileri keserken kısırlaştırırken ve bir birleriyle evlenmelerini engellerken yaptıklarının üstü örtülür ama ermeni ve kürt tatavasını en çok bunlar yapar.
yarın ölüm yıldönümüdür.
dünya ne enteresan. sen git kardeşin dahil bi çok insanın ölümüne neden ol sonra adınla düzenlenen bi ödül dünya barışına katkı yapan insanlara verilsin.
kardeş payı dizisi sayesinde neden nobel barış öüdülü isminin o ödüle koyulduğunu öğrendiğim şahıs.
"edebiyat aşığı bir fenci" olmasıyla kendime benzettiğim kişi.
Öldüğü zaman gazetelerin ölüm taciri öldü diye manşet attığı dinamiti bulup adına barış ödülü verilen kişi. Hayat gerçekten tuhaf. Evet.