bugün

hasan sabbah ve dolayısıyla haşaşi tarikatının kalesi.alamut; "kartal yuvası" anlamına gelmektedir ve kalenin konumu nedeniyle bu isim verilmiştir.
tahran'ın kuzey doğusunda bulunan bir zamanların fedailerinin kalesidir, şimdi sadece yıkıntıları mevcuttur.
amin maalouf 'un semerkant adlı romanında da bahsedilen kaledir.
wladimir bartolun adına kitap yazdığı * ulaşılması ve fethedilmesi o günün şartlarına göre imkansız gibi görünen kale. namı diğer fedailerin kalesi, kartal yuvası.

kimine göre sadece savunma amaçlı kullanılmış, kimine göre ise ulaşılması zor olduğu için her türlü suikast burada planlanmıştır. bu sebeple de mürdilerin eğitimi daha kolay ve kapsamlı olmuştur. ve devamında müridlerin cennete daha rahat gitmişlerdir *
(bkz: başucu kitabi)
bugünkü halini görmek istiyorsaniz :
http://library.thinkquest...8/images/alamutcastle.jpg
wlamidir bartol' un yazdığı kitap. öncesinde semerkant' ı okumanız tavsiyem (amin maalouf) fethedilmez bir kale içerisindeki fedailerin ilginç yaşantıları, cennet yaratan insan beyni ilginç bir konu kitap içerisinde...
cennet idealini ve islamda cenneti sorgulayan, mistik ama uyduruk olmayan düşündürücü bir kitap. 3 cilttir.
moğolların saldırıları sırasında kullanılamaz hale gelmiş olan Elbruz dağlarındaki kaledir.
(bkz: hasan sabbah) tarafından fedai yetiştirilen ve o yetiştirilen fedaileri cennet vaatleriyle o dönemin selçuklularına saldırtmak amacıyla yetiştirdiği kale.
"Balık pazarı çıkışı Cumhuriyet Meyhanesi karşısı (sokak içi) Balık sokak No: 10/5 Beyoğlu/istanbul" adresinde bulunan bir mekandır. isminde ve tarzında sahibi seyduna'nın izlerini taşır.
wladmir bartol'un kitabında da çok iyi bir şekilde anlatıldığı gibi, zalimce de olsa insanlığın gelmiş geçmiş en büyük dahiliklerinden birinin hasan sabbah tarafıdnan gerçekleştirildiği yerdir. hasan sabbah, kalenin sadece kendi kulesinden görünen bir bahçesine ülkenin en iyi köle kızlarını toplayıp getirmiş, ağaçlar dikmiş ve mümkün olan en güzel görüntüyü vermiştir. bunun ardından kendisinin cennetin anahtarına sahip bir peygamber olduğuna inanan eğitimli fedailerine haşhaş içirip buraya yollamış ve onlara o güzel kızları vermiş, en güzel yemekleri ve meyveleri yedirtmiş, fedaileri kendisine ölümüne bağlı hale getirmiştir.
Okunulması gereken kitaptır.Hasan sabbah'ın nasıl da zeki biri oldugunu ortaya koyar.Kitap çok sürükleyicidir,emin olabilirsiniz.
hassan sabbah'ın müridlerine cennet vaaddettiği kaledir.

(bkz: sahte cennet)
takribi 6 - 7 sene evvel hayli gündemde olan ve belki de elinizden düşüremeyeceğiniz, wladimir bartol imzası taşıyan ve şu an bir kez daha okuyasım gelen*en keyifli ve sürükleyici kitaplardan biri.
bernard lewis'in de bu kaleyle ilgili bir kitabı mevcuttur.
kitabın ismi "alamut kalesi ve hasan el sabah". bernard lewis bu kitapta alamut kalesinin iç yüzünü ve tüm gizlerini yaptığı tarihi araştırmalarla günyüzüne çıkarmaya çalışmıştır.haşhaşilerin çıkışını, faaliyetlerini ve yok oluşunu anlatmıştır. birçok ülkede satış rekorları kıran kitap amerika'da defalarca basılmıştır. arapça, ingilizce farsça japonca ve ispanyolca çevirileri de yapılmıştır.
kitapta tarikatın dini amaçtan çok politik amaçlarla hareket ettikleri gözler önüne serilmiştir.
harika ötesi bir kitap. sürükleyici olmakla beraber felsefi altyapısı da oldukça yoğun ve okuması inanılmaz zevklidir. hayal gücü pompalar. hasan sabbah hayranı yapar. hatta bu sebeple avrupa'nin coğu ülkesinde uzun bir dönem yasaklıydı. ayrıca (bkz: hasan sabbah)
semerkant adli romanin ardindan tamamlayici nitelikte okunmasi gereken romandir.

Ilk bolumlerde agir ve zoraki ilerleyen kitap, ana karakterin ders aldigi kisimlarda birden hizlanmakta ve okuyucuyu soke edici diyaloglari siralamaktadir.

Okuyucuya farkli bir bakis tarzi saglamakla beraber hasan sabbahin ogretisine de yeni bir boyut kazandirmaktadir. gercek olup olmadigi yahut tamamen kurmaca fikrini okuyanlara birakalim.
tarihin en gizemli kişilerinden biri olan hasan sabbah'ın zekasıyla ele geçirdiği zaptedilemez kaledir.hasan sabbah döneminde defalarca moğol saldırılarına maruz kalmış fakat ele geçirilememiştir.kaleyi kuşatarak alamayan moğollar, kalenin altına tüneller açarak burayı patlatmışlardır.bununla beraber kaleye ait büyük bir kütüphane de yok olmuştur.

hasan sabbahla ilgili görüş ayrılıklarının sebebi de kale ile birlikte yok olan belgelerdir.
hülagü piçi yıkmıştır.
emin abiye kalırsa, hayyamın rübaiyyatından vecde gelen 3. nesil ismaililerin vurdumduymazlığı yıkmıştır ilk başta kaleyi, hülagü iti sonrasında konmuştur içi boş kartal yuvasına..
(bkz: olum size dedim 3 nesil almayın diye)
fedaileri, eylemlerini devrin güçlü liderlerine yaparlar. Fedai eylemi yapmak için yıllarca bekleyebilir. ölüm anı liderin halkla bütünleştiği anlarda olur. Ensesinden hançerler. ve kaçmazlar. çünkü ölüm onlar için kurtuluştur. Öldüklerinde hurilerine döneceklerine inanırlar. Sınırsız huzur bulacaklarına emindir. Çünkü gidip görmüşlerdir.
(bkz: sahte cennet)
şiilerin aşırı kolu ismaililerin iran'ın kuzeybatısında 11. yüzyılın sonunda ele geçirdiği ve 1256'daki sonradan ilhanlıların kurucusu olan moğol komutan hülagü'nün saldırısına kadar onların merkezi olmuş kale kent.
tarihin tekerrür olduğunu kanıtlayan kitaptır.
1256'da hulagu han tarafından ele geçirilmiştir.
kuzey iran'daki elburz sıradağlarında bulunan, ilk komutanının hasan sabbah olduğu kaledir. kuruluşundan anca 166 yıl sonra cengiz han'ın torunu hülagü han tarafından, dağın altına tüneller açtırıp, tüneller içinde petrol gölleri oluşturup bunları ateşe vermesi sonucu yıkılmıştır.