bugün

bir arnavut tatlısı. çok hafif bir tatlıdır. kremalı sütle şerbetlendirilmiş kek, üzerine karamel yada franbuaz sürülerek servis yapılır. 2 dilim baklavanın verdiği ağırlığı, yarım kilo trileçe vermez.

Bayrampaşa'da göçmen nüfus yoğunlukta olduğu için herhangi bir pastanede kolaylıkla bulabilirsiniz. ama tavsiyem göçmen bir ailenin işlettiği bir dükkan almanız olacaktır. (işin ustası onlar)

yapılışı kolaydır. (ben bile yapabiliyorum yani) yemek tarifi veren sitelere de yeni düştü sayılır.

görüntüsünü merak edenlere : http://www.google.com.tr/...IHwDA&ved=0CC0Q9QEwAA

yapılışını merak edenlere : http://www.nesedentarifle...e-arnavut-tatlisi-tarifi/
bugun ilk defa yediğim muazzam lezzetli tatlı.ama bulmak kolay değil.
manda, inek ve keçi sütünden yapılan* muhteşem tatlı. yiyin, yedirin.
Hafif, tadı mükemmel ötesi olan tatlı. Spordan gelince önce bir yemek sonrada bu tatlı yenilirse mükemmel hissedersiniz.
hafif ve orgazmik bir arnavut tatlısı. 3 çeşit süt ile yapılması makbulmuş. tatlının orijinalinde karamelize bir sos var üzerinde ancak böğürtlenlisi de yapılır olmuş.
yapanı bulması zor ancak bulunca da tabak tabak tüketilmesi gerekenlerden.
muhteşem ötesi bir güzellik. şütiş, özsüt filan bu tatlıyı menüye almalılar.
dün hafif bir tatlı diye yine trileçe yaptım. her yaptığımda bir püf nokta yakaladığımı söyleyebilirim. bu eşsiz tatlıyı tadabilmeniz için ayrıntılı tarifi veriyorum.

kekini hazırlamak çok kolay, bu bildiğimiz kek tarifi gibi.

-5 adet yumurta
-10 yemek kaşığı toz şeker
-1 su bardağı zeytin yağı
-10 yemek kaşığı un
-5 yemek kaşığı irmik
-1 paket kabartma tozu
-1 paket vanilya

yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz (kaşıkla yapsanız da olur, hemen kıvam alıyo) yağı ilave ediyoruz. un, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı ekliyoruz. 170 c fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. kekimizi fırında pişirirken sütlü şerbeti hazırlıyoruz.

-4,5 su bardağı soğuk süt
-6 yemek kaşığı toz şeker
-2 paket 200 ml. krema
-2 yemek kaşığı süt tozu

tüm malzemeyi derin bir kaba (ben sürahiye koydum, derin olması önemli yoksa etraf çok batıyor *) boşaltıyoruz ve karışımın üzeri köpük köpük olana kadar mikserle karıştırıyoruz. mikseri önce derine tutuyoruz, sonra köpük olması için yüzeyde tutuyoruz, bu şekilde daha çok köpük elde ettim. bu yeni keşfeettiğim püf noktası. köpük mikseri aşacağı için köpük yapmayı bırakıp karamel yapmaya geçiyoruz.

-5 yemek kaşığı toz şeker
-25 gr. (yaklaşık bir çorba kaşığı oluyor) margarin
-1 paket 200 ml.krema
-1 paket vanilya

toz şekeri ve vanilyayı tencerede eritiyoruz. eriyip biraz kahverengiye çalınca üzerine margarin ve kremayı ekleyerek mikserle hızlıca çırpıyoruz. eğer hızlı olmazsak şeker taş kesiliyor. şimdi bu yaptığımda şunu keşfettim, margarin ve kremanın ılık (ben bir dahaki sefere başka bir kapta iyice ısıtmayı düşünüyorum, denersem burada yine paylaşacağım) olması şart. bu sefer yaptığımda margarin de , kremada soğuktu bu nedenle şekerin bir kaşık kadarı taş kesildi. allahtan geri kalanını kurtardık. böylece karamelini de hazırlamış oluyoruz.

bunları yaparken fırındaki keki çıkarmış ve soğumaya bırakmış olmamız lazım. * keki kare kare dilimliyoruz ve fırın tepsisinden daha derince bir kaba alıyoruz. ben iki tane (biri küçük biri orta boy) borcam tepsiye alıyorum. pişirdiğiniz tepsiye soslarını eklerseniz büyük bir ihtimalle taşacaktır.

sonra sütlü şerbetin köpüğünü kekimizin üzerine sürüyoruz. tekrar çırparak biraz daha köpük elde ediyoruz, sonra tekrar köpükleri kekin üzerine ekliyoruz. bütün kek köpükle kaplanınca kaşıkla tek tek bütün kekin üzerine sütlü şerbeti ilave ediyoruz. tek tek yapmak lazım yoksa kek kuru kalabiliyor.

servis ederken üzerine karamel sürüyoruz. afiyet olsun.
orijinalinde yine yeni doğurmuş inek sütü (o ilk süt) kullanılan ve kıvamlı süt ile yapılan tatlı.
bu sütü bulmak kolay olmadığından sütlü şerbete krema eklenerek kıvam arttırmak sağlanıyor. ayrıca kilo kalori hesabı yapanlar için şöyle bir tüyo verilebilir: karamel zaten şeker olduğundan, sütlü şerbete ayrıca şeker koymayabilirsiniz. 10 kaşın un yerine 8 kaşık beyaz un 2 kaşık kepekli un ekleyebilirsiniz. bu şekilde kalorisini azaltabilirsiniz.

lezzetini arttırmak için bir ekleme yapılabilir: tatlı soğuduktan sonra üzerine bir kat kaymak sürülür ve kaymağın üzerine karamel dökülürse inanılmaz lezzetli oluyor. bazen şerbetinden şekeri çıkarıp üzerine kaymak ekleyerek farklı bir lezzet elde edebilirsiniz.

bir de bu tatlının yanına kaymaklı dondurma ve soğutulmuş kara dut koyarsanız tüm gün başka hiçbir şey yememeniz lazım. fakat bu şekilde aldığınız tadı tüm gün başka hiçbir yiyecekte bulamayacağınız da garanti.

malzemesi çok olsa da yapımı kolay bir tatlıdır. lezzeti ise tekrar ediyorum orgazmik. bildiğin food porn.
çok lezzetli sütlü tatlı. bir göçmenin elinden yemelisiniz.
Birkaç gün önce kalabalık bir grup iftardan sonra tatlı menüsünde "trileçe de ne ola ki?" diyerek topluca yediğimiz tatlı. Hafif, sütlü tatlılardan ve tadı gayet güzel. Üstüne de çikolata, frambuaz vs. sos dökülerek servis ediliyor.
Bugünlerde istanbul'da bayağı bir yayılmış olan memleketimin tatlısı. Arnavutlar olarak bize aittir diyemeyeceğim. Hatay künefesin en güzel Suriye'de yapılması gibidir arnavutlara ait olması. Yoksa boşnaklar da yapar ve diğerleri de. Nihayetinde toptan balkan tatlısıdır.
makedon tatlısıdır. tarafımdan güzel yapılır.3 farklı süt kullanılır ve zahmetlidir. hafif ama çok lezzetlidir. anneannem öğretmişti.
keki için:
1,5 çay bardağı toz şeker
4 adet yumurta
1 bardak un (su bardağı)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Şerbeti için:
3 bardak soğuk süt (inek, keçi ve manda sütü)
1 bardak toz şeker (su bardağı)
1 paket süt kreması ( ev yapımı olursa makbul)
karameli için: ( başka soslarla da yapılabilir)
5 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı oda ısısında tereyağ
1 paket süt kreması ( ev yapımı olsa eyiydi)

kek yapımı:

kabının içine yumurta ve şekeri koyup iyice köpük olana kadar kadar karıştırın.
içine un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin, tahta kaşıkla karıştırın.
180 derecelik fırında üstü kızarana kadar 45-50 dakika pişirin. kekiniz pişerken sütlü şerbeti hazırlayın.
tüm şerbet malzemelerini geniş bir kâseye koyup mikser yardımı ile iyice köpürtene kadar çırpın.
köpüğün sütün üstüne çıkması gerekiyor. (15 dakika sürecektir.)

karamel sos için:
Şekeri teflon tavaya koyup kısık ateşte esmerleşene kadar ateşte bırakın ama yakmayın. karamelize olmasını bekleyin.
Şekerin rengi koyulaşınca içine tereyağını koyun. bir kaşık yardımı ile bir yandan karıştırın ardından kremayı ekleyin.

kek ılıkken üzerine bir kürdan yardımı ile delikler açın kekin üstü delik delik olsun ki şerbet her yere yayılsın. daha sonra kekinizi dilimlere ayırın. soğuk köpüklü şerbeti azar azar yayarak dökün.
balkan lokantası klasiğidir. bilen bilir.
arkadaş trileçe yiyelim dedi damak tadına güvendik bizde, uyduruk bir yerde de yemedik, gelgelelim ahım şahım bir tatlı değil. sütlü ekmek gibi.
Yeni türeme balkan tatlısı. Doğma büyüme makedonyalı annem bune la demiştir, nasıl bu kadar popüler oldu bilen yok. Ama kaymaçina farklıdır bak seven çok sever.
artık kitchenette bile sattığı için pek bir olayı kalmamış tatlıdır. güzeldir ama.
Bu tatlıya rumeli tatlısı diyende var arnavut tatlısı diyende var sırp boşnak diyen bile var.
Tatlının ırkı olamayacağı gibi bu güzel arkadaş aslen arnavutluk tarafından gelmedir. Osmanlı mutfağına sarary tatlıları arasında en ucuzu olarak girdiği için sükse yapamayıp tutulmamıştır. Fakat yemek tarifleri programlarında arka arkaya verile verile kendini modern zamanlarda sevdirmiştir.

http://www.annemintarifleri.com/trilece.html yapan çıkmaz sanmam ama deniycekseniz en güzel tarif bu. Afiyet olsun
muhteşem ve enfes bir tatlıdır. en son bir hafta önce 8 dilim yedim.
daha dün yaşadığım bir anımı anlatayım hemen efenim....
arkadaşlarla ne yesek etsek diye düşünürken dedim ki; yaa bi gün şu trileçe denen tatlıdan denemek istiyorum ama vakit yok be...
sonra börek falan yedik, çay sipariş ettik kiii, trileçe tatlısını da ikram olarak vermesinler mi! Ben bir mutlu oldum, tabii keşke başka bir şey isteseymişim(mesela şöyle bi milyar dolar falan) ama olsun trileçe çok güzeldi. Eğer trileçe diye başka bi tatlı yemediysem, acayip güzel sütlü bir tatlı. Yanlış bilmiyorsam tri'nin sebebi 3 farklı süt içermesi: inek,keçi ve manda sütü. Ama sözlüklerde trileçe kelimesinin tanımı olarak "inanılmaz hafif ve müthiş bir tatlı" yazılmalı.
not: ben üstünde karamel olanını denedim, diğerlerini bilemem.
gerçekte arnavut ya da balkan tatlısı falan değildir. 1950'li yıllarda meksika, guatamala, nikaragua'da orjinali rumla yapılan bir tatldıdır. detaylar burada;
http://harbiyiyorum.com/trilece-nedir/
Bir sene sonra ismi kralice olacak olan tatlidir. Traliceye kadar ilerlemistir.
dışarda unutulup bozulmuş tramisu lan bu. üstüne mermelat dökülmüşü. iğranç.
Son günlerde çok sözü edilen ve herkesin süper demesiyle beklentileri arttıran bir tatlı. Orjinali 3 çeşit süt kullanılarak yapılıyor ama masraftan kaçınmak için tek çeşitten yapıp tadını bozdukları kaçınılmaz bir gerçek.
karamellisini yemekten her seferinde büyük keyif aldığım ama geç tanıştığım tatlıdır. bu yediğim tatlıysa daha öncekiler neydi ki?
Ulan istanbul'un iki hafta önceki bölümünde reklamı yapılmıştır.
Geçtiğimiz hafta ilk defa gördüğüm ve yediğim güzel bir tatlı. Normalde karamel pek sevmem ama trileçenin üzerinde çokda güzel oluyor.