bugün

trileçe

dün hafif bir tatlı diye yine trileçe yaptım. her yaptığımda bir püf nokta yakaladığımı söyleyebilirim. bu eşsiz tatlıyı tadabilmeniz için ayrıntılı tarifi veriyorum.

kekini hazırlamak çok kolay, bu bildiğimiz kek tarifi gibi.

-5 adet yumurta
-10 yemek kaşığı toz şeker
-1 su bardağı zeytin yağı
-10 yemek kaşığı un
-5 yemek kaşığı irmik
-1 paket kabartma tozu
-1 paket vanilya

yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz (kaşıkla yapsanız da olur, hemen kıvam alıyo) yağı ilave ediyoruz. un, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı ekliyoruz. 170 c fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. kekimizi fırında pişirirken sütlü şerbeti hazırlıyoruz.

-4,5 su bardağı soğuk süt
-6 yemek kaşığı toz şeker
-2 paket 200 ml. krema
-2 yemek kaşığı süt tozu

tüm malzemeyi derin bir kaba (ben sürahiye koydum, derin olması önemli yoksa etraf çok batıyor *) boşaltıyoruz ve karışımın üzeri köpük köpük olana kadar mikserle karıştırıyoruz. mikseri önce derine tutuyoruz, sonra köpük olması için yüzeyde tutuyoruz, bu şekilde daha çok köpük elde ettim. bu yeni keşfeettiğim püf noktası. köpük mikseri aşacağı için köpük yapmayı bırakıp karamel yapmaya geçiyoruz.

-5 yemek kaşığı toz şeker
-25 gr. (yaklaşık bir çorba kaşığı oluyor) margarin
-1 paket 200 ml.krema
-1 paket vanilya

toz şekeri ve vanilyayı tencerede eritiyoruz. eriyip biraz kahverengiye çalınca üzerine margarin ve kremayı ekleyerek mikserle hızlıca çırpıyoruz. eğer hızlı olmazsak şeker taş kesiliyor. şimdi bu yaptığımda şunu keşfettim, margarin ve kremanın ılık (ben bir dahaki sefere başka bir kapta iyice ısıtmayı düşünüyorum, denersem burada yine paylaşacağım) olması şart. bu sefer yaptığımda margarin de , kremada soğuktu bu nedenle şekerin bir kaşık kadarı taş kesildi. allahtan geri kalanını kurtardık. böylece karamelini de hazırlamış oluyoruz.

bunları yaparken fırındaki keki çıkarmış ve soğumaya bırakmış olmamız lazım. * keki kare kare dilimliyoruz ve fırın tepsisinden daha derince bir kaba alıyoruz. ben iki tane (biri küçük biri orta boy) borcam tepsiye alıyorum. pişirdiğiniz tepsiye soslarını eklerseniz büyük bir ihtimalle taşacaktır.

sonra sütlü şerbetin köpüğünü kekimizin üzerine sürüyoruz. tekrar çırparak biraz daha köpük elde ediyoruz, sonra tekrar köpükleri kekin üzerine ekliyoruz. bütün kek köpükle kaplanınca kaşıkla tek tek bütün kekin üzerine sütlü şerbeti ilave ediyoruz. tek tek yapmak lazım yoksa kek kuru kalabiliyor.

servis ederken üzerine karamel sürüyoruz. afiyet olsun.
güncel Önemli Başlıklar