bugün

kimilerince opera metali diye de adlandırılan metal müzik literatürünün en nadide türevidir. öyle ki elektrogitar, bas ve bateriden oluşan klasik bir metal grubunun şarkısını düşünün içinde hem soprano olsun hem brutal olsun bi de bunların üzerine serpiştirilmiş tam kararında elektrokeman ve klavye olsun. örnek vermek gerekirse bu işi layığı ile yapan gruplar epica, nightwish, haggard, stream of passions, within temptation, estatic fear ve sirenia' dır. bu girdiyi daha iyi anlayabilmek için epicanın cry for the moon ve haggard ın eppur si mouve parçalarını dinlemek yeterlidir.
türkiye'deki temsilcileri için; (bkz: almora)
Senfonik metal ya da opera metal, metal müziğin klasik batı müziğindeki senfonik öğeler içeren türüne denilir. Senfonik metal hem başlı başına bir tarz olabildiği gibi baska tür metallerle karışım olarakta karşımıza çıkabilir. Diğer türlerle karışımına göre oldukça çesitlilik gösterse de temel olarak klasik müzik melodilerinin ve enstrümanlarının metal müzik ile uyumunun sağlanması, kadın vokaller kullanılması ve bir opera veya senfoni dinlermiş havası uyandırmasıyla kendini ayırır.

Kamelot ve Nightwish gibi diğer metal türlerinde de kısıtlı olarak senfonik enstrümanları ve melodileri kullanan gruplar bazen türün altında gösterilseler de bu senfonik çizgiyi devam ettirmedikleri için senfonik metal grubu sayılmazlar. Sayılsalar da senfonik metalin alt türlerinden (senfonik power metal, senfonik black metal) sayılırlar.

Senfonik metalin kökleri öncül gotik metale, power metale ve klasik batı müziğine dayanmaktadır. 1990'lı yılların başında gotik metalden ayrılan akım daha çok bas ve ritm gitarlarda türün atası olarak kabul edilen gotik metale sıkı sıkıya bağlıdır. Fakat daha sonraları black metal, death metal, power metal ve progresif metalin gitar melodileri adapte edilmiş ve türün kendi sentezleri yaratılmıştır. Tür klasik batı müziği melodileri ve tarzını heavy metal'e adapte ederek güclü bir senfoni havası hakim kılmaya çalışır. Klasik müziği çok kullanamayan gruplar ise heavy metal'e ağırlık verip basit ve akılda kalıcı melodilerle genele hitap etmeye gayret ederler. Bir diğer önemli unsur ise power metal'dekine benzer gitar melodileri kullanarak müziğe daha aydınlık, olumlu ve pozitif bir atmosfer vererek gotik metaldeki karanlık ve kasvetli havayı dağıtmaktır.

Gotik metalde oldugu gibi klavye müziğin belkemiğini oluşturan yapıtaşıdır. Müziğin merkezinde klavye bulunmaktadir. Arka plan müziği en kolay melodileri çalarken en zor ve teknik melodiler klavye tarafından çalınır. Hatta birçok klasik müzik enstrümanı da klavye sayesinde seslendirilerek konserlerde bir cok enstrüman kullanılmadan da senfonik metal üretilir. Fakat albüm kayıtlarında gerçek klasik müzik enstrümanları kullanilir. Bazı gruplar konserlerinde piyanist, kemanist, harpist veya flütist kullanırlar. Hatta bazı grupların tam zamanlı flütist veya kemanistleri bile vardır.

Müziğin atmosferi şarkıda işlenen konuya uyum gösterir. Neşeli ve mutlu şarkılar hızlı ve canlı tonlarla işlenirken, karanlık ve melankolik şarkılar yine uygun şekilde eşlik edilirler. Power metal neşeli şarkılara; black metal, gotik metal veya death metal de karanlık konulu şarkılara ilham kaynağı olur. Müziğin atmosferi klavye tarafindan sağlanırken diger enstrümanlar ona uyum saglarlar.

Senfonik metal şarkıları birçok değişik konuyu işleyebilir. Genelde şarkılarda power metal'de olduğu gibi fantastik hikâyeler veya opera konuları işlenir. Bunun yaninda efsaneler, tarihi özgün hikâyeler ve destanlar da senfonik metal şarkılarının konusu olabilir. Gotik metalde olduğu gibi tek bir hikâyeyi anlatan albümleride sıkça hazırlanmıştır (Dragonforce, Epica ve Rhapsody of Fire bu biçimde güzel calışmalar ortaya koymuşlardır; power metal grubu Kamelot'un "Epica" albümü en akılda kalan örneklerindendir).

Senfonik metal gruplarının bir diğer önemli özelliği kadın vokaller kullanmalarıdır. Ön vokal her zaman kadındır, mezzo-soprano tarzında eserler icra ederler. Çoğu zaman hiç erkek vokal kullanılmaz veya kullanılsa dahi arka vokallerde duyulur. Çoğunlukla gotik metaldeki erkek vokallerini andırırlar.

Ilk olarak ortaya çıkmasında death metal ve gotik metal türlerinde klasik müzik enstrüman ve öğelerinin kullanılmaya başlaması etkili olmuştur. Özellikle ilk olarak death metal grubu olarak kurulmuş Therion müziğini daha çok klasik ögelerle pekiştirmiş ve nihayet konserlerinde tam orkestra kullanmaya baslamış ve yeni yarattıklari senfonik metal müzikle anılmaya başlamışlardır. Her ne kadar Therion kadar ünlü olmasa da 1991'de kurulan ve 1992'den beri senfonik metale yönelen Haggard da bu türün önemli temsilcilerindendir.

1997 yılında Nightwish ve Within Temptation ilk albümlerini piyasaya sürmüş ve Therion'un tarzından oldukça etkilenmişlerdir. Within Temptation gotik metalin ögelerini uyarlayarak klavyeyi müziğe yerleştirmiş, vokalistleri Sharon den Adel'in soprano vokallerini arttırırıken erkek vokalleri tamamen kaldırarak türe katkıda bulunmuştur. Nightwish ise daha cok power metal tarzına yakın melodiler seçmiş, opera tarzı soprano vokalleri Tarja Turunen ve klasik batı müziği etkileşimli besteci-klavyecileri Tuomas Holopainen ile bugünün en çok tercih edilen senfonik metal türü olan senfonik power metalin öncüsü olmuştur.

Günümüzde ise daha önceleri death metal, doom metal, gotik metal, power metal veya black metal olarak başlayan gruplar dahi senfonik metal grubu olarak bilinmeye baslamışlardır. Bazıları senfonik metalin heavy metal alt türü oluğunu savunurken başkaları herhangi bir metal türünde kullanilabilecek bir stil oldugunu düşünmektedirler.

kaynak: wikipedia
(bkz: kingfisher sky)
en güzeli;

(bkz: haggard)
en sevdiğim metal türünden biri. ilk olarak epicayla başladım ve doğal olarak bir simone sevgisi oluştu daha sonra haggard, nightwish, within temmpation la devam eder. epicanın cry for the moon, sensorium, the phantom agony. haggarddan the final victory, herr mannelig, awaiking the centuries, eppur sie mouve kesinnlikle dinlenmeli.
her ne kadar folk ağırlıklı olsa da in extremo'nun da muhteşem icra ettiği metal türüdür. blind guardian ise bu konuda aşmıştır, olayı bitirmiştir bana göre.
Senfonik metal, metal müziğin klasik müzikteki senfonik elementleri içeren türüne denilir. Senfonik metal hem başlı başına bir tarz olabildiği gibi baska tür metallerle karışım olarakta karşımıza çıkabilir. Diğer türlerle karışımına göre oldukça çesitlilik gösterse de temel olarak klasik müzik melodilerinin ve enstrümanlarının metal müzik ile uyumunun sağlanması, kadın vokaller kullanılması ve bir opera veya senfoni dinlermiş havası uyandırmasıyla kendini ayırır.

Diğer metal türlerinde de kisitli olarak senfonik enstrümanların ve melodilerin kullanılmasi onları senfonik yapmaz fakat iyi sentezler oluşturulduğu pek çok defa görülmüstür (örneğin: Dimmu Borgir, Nightwish, Lacimosa, Sonata Arctica). Hatta bu gruplar ve daha nicesi bazi albümlerini senfonik bazlı doldurmuşlar ancak bu cizgiyi devam ettirmedikleri icin senfonik metal grubu sayılmazlar.

Senfonik metalin kökleri öncül gothic metale, power metale ve klasik müziğe dayanmaktadir. 1990'lı yillarin başında gothic metalden ayrilan akim daha cok bas ve ritm gitarlarda türün atası olarak kabul edilen gothic metale sıkı sıkıya baglidir. Fakat daha sonralari black, death, power ve progressive metalin gitar melodileri adapte edilmiş ve türün kendi sentezleri yaratılmıştır. Tür klasik müzik melodileri ve tarzını en iyi şekilde metale adapte ederek güclü bir senfoni havası hakim kılmaya çalışır. Klasik müziği çok kullanamayan gruplar ise metal müziğe agirlik verip basit ve akılda kalıcı melodilerle genele hitap etmeye gayret ederler. Bir diğer önemli unsur ise power metaldekine benzer gitar melodileri kullanarak müzige daha aydınlik, olumlu ve pozitif bir atmosfer vererek gothic metaldeki karanlık ve kasvetli havayı dağıtmaktır.

Gothic metalde oldugu gibi klavye müziğin belkemiğini oluşturan yapıtaşıdır. Müziğin merkezinde klavye bulunmaktadir. Arka plan müziği en kolay melodileri çalarken en zor ve teknik melodiler klavye tarafından çalınır. Hatta birçok klasik müzik enstrümanı da klavye sayesinde seslendirilerek konserlerde bir cok enstrüman kullanılmadan da başarılı senfonik metal üretilir. Fakat albüm kayıtlarında gerçek klasik müzik enstrümanları kullanilir. Bazı gruplar konserlerinde piyanist, kemanist, harpist veya flütist kullanırlar. Hatta bazı grupların tam zamanlı flütist veya kemanistleri bile vardır.

Müziğin atmosferi şarkıda işlenen konuya uyum gösterir. Neşeli ve mutlu şarkılar hızlı ve canlı tonlarla islenirken, karanlık ve melankolik şarkılar yine uygun şekilde eşlik edilirler. Power metal neşeli şarkılara, black, gothic veya death metalde karanlık konulu şarkılara ilham kaynağı olmustur. Müziğin atmosferi klavye tarafindan saglanirken diger enstrümanlar ona uyum saglarlar.

Senfonik metal şarkıları birçok değişik konuyu işleyebilir. Genelde şarkılarda power metalde olduğu gibi fantastik hikayeler veya opera konuları işlenir. Bunun yaninda efsaneler, tarihi özgün hikayeler ve destanlar da senfonik metal şarkılarının konusu olabilir. Gothic metalde oldugu gibi tek bir hikayeyi anlatan albümleride sıkça hazırlanmıştır (Dragonforce ve Rhapsody of Fire bu biçimde güzel calışmalar ortaya koymuslardır; power metal grubu Kamelot'un Epica albümü akılda kalan örneklerindendir).

Senfonik metal gruplarının bir diğer önemli özelliği kadın vokaller kullanmalarıdır. Ön vokal her zaman kadındır, mezzo-soprano tarzında eserler icra ederler. Çoğu zaman hiç erkek vokal kullanılmaz veya kullanılsa dahi arka vokallerde duyulur. Çoğunlukla gothic metaldeki erkek vokallerini andırırlar.

Ilk olarak ortaya çıkmasında death ve gothic metal türlerinde klasik müzik enstrüman ve öğelerinin kullanılmaya başlaması etkili olmuştur. Özellikle ilk olarak death metal grubu olarak kurulmuş Therion müziğini daha cok klasik ögelerle pekiştirmiş ve nihayet konserlerinde tam orkestra kullanmaya baslamış ve yeni yarattıklari senfonik metal müzikle anılmaya başlamışlardır.

1997 yılında Within Temptation ilk albümünü piyasaya sürmüş ve Therion'un tarzından oldukca etkilenmişlerdir. Within Temptation gothic metalin ögelerini uyarlayarak klavyeyi çok iyi yerleştirmişler, vokalistleri Sharon den Adel'in soprano yetenekleri ile erkek vokalleri tamamen kaldırarak türe katkıda bulunmuşlardir.

2000 yılında özellikle klavye ve kadın vokal kullanımı birçok yeni gruba ilham kaynaği olmuş ve yeni albümlerinde başarıyla uyarlamışlardır. Bu yeni gruba örnek olarak After Forever, Edenbridge ve Rain Fell Within gösterilebilir. Bu yeni gruplarla türün sınırlari iyice belirginleşmiş power metalin neşeli atmosferi, destansı konuları ve başarılı klavye kullanımı temeltaşı haline gelmiştir.

Bugün ise daha önceleri death metal, doom metal, gothic metal, power metal veya black metal olarak başlayan gruplar dahi senfonik metal grubu olarak bilinmeye baslamışlardır. Bazıları senfonik metalin heavy metal alt türü oluğunu savunurken başkaları her hangi bir metal türünde kullanilabilecek bir stil oldugunu düşünmektedirler. Nasıl olursa olsun senfonik metalin popülaritesi gün be gün artmaktadır.
klasik batı müziğinin sert kişiler tarafından icra etmesiyle meydana gelmiştir. klavye müziğin bel kemiğini oluşturan başyapıttır. nightwish, within temptation ve tuomas holopainen (nightwish'in klavyecisi olur kendileri), bu türün öncülerindendir, vokalin soprano olması daha vaciptir.
en huzur bulucu iki grubu (bkz: epica) ve (bkz: haggard).
black metal ile harmanlanırsa lezzetli olur, death metal ile harmanlanırsa sıkıcı.
power metal ile çok sık karıştırılan metal türü. epica ve nightwish bu işin ustalarıdır. özellikle hiç dinlememişler için cry for the moon önerilir.
dinleyici kitlesi klasik müzik ve opera ile heavy metal arasında kalmış olanlardır. eğer grubun içinde simone simons ve tarja trunen gibi sopranolar ve Sharon den Adel gibi güçlü sesler var ise başka müzik türüne tahammül bile edemez insan.
yoktur. senfonik enstrumanları kullanan metal müzik grupları vardır. bunu rage de kullandı, maiden da, metallica da guardian da. ama hiçbiri de çıkıp senfonik metal yapıyom ben yhaa demedi. demekki üç beş grup ağırlıklı olarak bir türü icra etti diye hemen bilmem ne metal diye götten metal uydurmamak lazımmış.

-nabün?
-abi ney ve darbuka ağırlıklı metal müzik yabıyom
-ha neybuka metal yapıyosun yani?
-evet abi.

(bkz: sekter lan)
(bkz: kelt müzikleri) yanısıra (bkz: folk metal)
inanılmaz haz ve gaz verir.
(bkz: within temptation)
ayrıca bu tarz bir grup kurmak için neler vermezdim. ne yazıkki pek fazla dinleyici kitlesine sahip bir tür değil yine de seven ve bir şeyler çalan varsa benle iletişime geçebilir.
(bkz: umudumu yitirmedim)
müthiştir.
geçtiğimiz yıl itü'deki konserinde istanbul'u sallayan ve etkisinden iki hafta çıkamadığımız haggard, bu yıl da eylülde tekrar istanbul'da olacak, umarım yine en önden izleyebiliriz, saatlerce kuyruk beklemeye değer bir konser olur.
bol entrümanlı kaliteli müzik tarzıdır.

başlangıcı ve sonu birbirinden bağımsızdır. girişlerin genelinde keman ve yan flüt ağırlıklıdır. sonrasında nerede olduğunuzu, şarkının sizi nerelere getirdiğini anlamazsınız. *
edit:imla
kuzey avrupa çıkışlı oldukça ritmsel ve çeşitliliğe sahip müzik türüdür.

Dünya'daki hemen hemen bütün müzik türlerinin alt yapılarıyla oynayarak farklı tarzlara çevirebilirsiniz. Örneğin rock müziği bir rap parçası ya da bir rap parçasını bir heavy metal parçasına çevirebiliriniz.

Ancak senfonik metal parçalarını da farklı tarzlara dönüştürebilirsiniz.

Fakat işin ana kısmı burada kolay kolay hiç bir tarzı senfonik metal tarzına dönüştüremezsiniz.

Senfonik metalde dünyada kullanılan bütün enstürmanların harmanlanmış halleri mevcuttur. Elektro gitar, bass gitar , arp , klavye , bateri , keman , gayda hatta çello ve türk müziğindende tanıdığımız klarnete kadar pek çok enstürmanı kapsar.

senfonik metal yapan grupların çok güçlü soprano ya da mezzo soprano denen klasik müzik vokallerine veya tenor denen erkek vokallerinin bulunması gereklidir. Çünkü soprano ya da tenorun olmadığı sadece brutal vokal yani sert gırlaktan söyleyen vokalleri olan gruplar genellikle senfonik metal yerine gotik ya da black metal tarzına kaymaktadırlar. Erkek vokallerde heldentenor bayan vokallerdede mezzo soprano daha ön plandadır.

Günümüzde Epica , Delain, Theatre Of Tragedy , Eluviete , Nightwish ve Within Temptation gibi gruplar bu tarzın öncülüğü yapmaktadırlar.

Ülkemizde ise Almora grubu bu alandaki kendini göstermeyi başarmış tek temsilcimiz konumundadır.

Sharon Den Adel (Within Temptation ) ve Simone Simons (Epica ) en tanınmış senfonik metal sanatçılarıdır.
bana kalırsa, bu tarzı en güzel icra eden grup Haggard'dır.
floor jansen'in nightwish e katildiğindan beridir üzerine titrediğim müzik türüdür.

bu türde inanilmaz derecede mükemmel keyboard sololari ve arka plandaki kemanları duyabilirsiniz.
kiz arkadasimin "ay bu ne yaa kilise muzigi gibi" dedigi muzik turu. zengindir, dolgundur, sevilir. epica da bir baska sevilir.
metalin en iyi türlerinden biridir.
agirlikli bayan soprano clean vokalin bulundugu back olarak erkek brutal vokal yaptigi muzik turudur. klavye , cello , keman gibi enstrumanlar kullanilir. en populer ornekleri ; nightwish ve epica'dir.
haggard çok iyi yapar bu türü.