bugün

senfonik metal

kuzey avrupa çıkışlı oldukça ritmsel ve çeşitliliğe sahip müzik türüdür.

Dünya'daki hemen hemen bütün müzik türlerinin alt yapılarıyla oynayarak farklı tarzlara çevirebilirsiniz. Örneğin rock müziği bir rap parçası ya da bir rap parçasını bir heavy metal parçasına çevirebiliriniz.

Ancak senfonik metal parçalarını da farklı tarzlara dönüştürebilirsiniz.

Fakat işin ana kısmı burada kolay kolay hiç bir tarzı senfonik metal tarzına dönüştüremezsiniz.

Senfonik metalde dünyada kullanılan bütün enstürmanların harmanlanmış halleri mevcuttur. Elektro gitar, bass gitar , arp , klavye , bateri , keman , gayda hatta çello ve türk müziğindende tanıdığımız klarnete kadar pek çok enstürmanı kapsar.

senfonik metal yapan grupların çok güçlü soprano ya da mezzo soprano denen klasik müzik vokallerine veya tenor denen erkek vokallerinin bulunması gereklidir. Çünkü soprano ya da tenorun olmadığı sadece brutal vokal yani sert gırlaktan söyleyen vokalleri olan gruplar genellikle senfonik metal yerine gotik ya da black metal tarzına kaymaktadırlar. Erkek vokallerde heldentenor bayan vokallerdede mezzo soprano daha ön plandadır.

Günümüzde Epica , Delain, Theatre Of Tragedy , Eluviete , Nightwish ve Within Temptation gibi gruplar bu tarzın öncülüğü yapmaktadırlar.

Ülkemizde ise Almora grubu bu alandaki kendini göstermeyi başarmış tek temsilcimiz konumundadır.

Sharon Den Adel (Within Temptation ) ve Simone Simons (Epica ) en tanınmış senfonik metal sanatçılarıdır.