bugün

Fransızca perspektif (perspective) sözü "uzaktan görünüş, derinlik; görüş açısı" gibi anlamlar taşımaktadır. Önceleri resim sanatı terimi olarak kullanılan bu söz son zamanlarda bakış (görüş) açısı anlamıyla da yaygınlaşmaya başlamıştır.
büyük usta özdemir asaf ın çok sevdiğim şiiri. fikret kızılok un zaman zaman isimli, mükemmel şarkısının sözlerini yazarken esinlendiğini düşündürtmüştür her daim bendenize..

perspektif

senin içine girdiğim zaman
dışımda kalıyorsun.
senin dışından sana bakınca
içime sığmıyorsun.
üniversite 1. sınıfta aldığım teknik resim isimli illet dersin en illet bölümlerinden bir tanesidir kendileri. aslında sınavda yetiştirmek zorunda olduğun değilde, boş vaktinde karalamaya çalıştığın bişey olsa zevklidir bile perspektif çizmek, fakat karşıdan görüldüğü gibi de değildir, haindir, bin türlü kuralı vardır, çok vakit alır, başlıca perspektif çizme teknikleri:

(bkz: kavelier)
(bkz: militer)
(bkz: izometrik)
merkezi osmanbey'de bulunan bir ihracat firması tekstil sektöründe faaliyet gösterir.
bir de artistik perspektif vardır.bakış noktanızı seçtikten sonra gerçeğe yakın bir sonuç elde edebilmek için kaçma noktalarınızın kullandığınız altlığın dışında alınması tavsiye edilir.çok zevklidir gözünüzün gördüğünü yada hayal ettiğinizi kağıda dökebilmenizi sağlar,bence 3.boyutun 2.boyuta engüzel sığdırılma şekillerindendir.
aramıza yeni katılmış ama benimle katılımı daha eskilere dayanan kalemini iyi kullanan bir yazardır,dosttur,hayırlı olsundur
(bkz: minyatür)
Mesafeye bağlı olarak görüntünün değer kazanması.
Resim, grafik, rölyef, heykel, sahne dekoru ve mimarlık gibi plastik sanat dallarında ve fotoğrafta; derinliğin, bütünlüğün, devamlılığın, renk, biçim ve çizgilerle yada fotoğraf makinesi aracılıyla bilimsel olarak elde edilmesinde izlenilen yöntemlere PERSPEKTiF denir. Kısaca perspektif, üç boyutlu cisimleri, iki boyutlu bir düzlem üzerinde göstermek için kullanılan bir araçtır. Çizgi perspektifi, renk perspektifi diye ayrılır..
Çizilecek bir konunun üç boyutluluğu düşünülerek, bu konu ile ilgili boşluk ve kitle sorunlarını görsel olarak çözmek için perspektif yöntemlerinden yararlanmak gerekir. Cisimlerin gözden olan uzaklıklarına göre şekil ve renklerin belirtilmesi perspektifsel çalışmaları oluşturur. Doğanın ve nesnelerin göz ile görüldüğü gibi bir düzlem üzerinde belirtilmesi; Grek uygarlığı, Çin imparatorluğu, Roma sanatı, Rönesans dönemleriyle yakın çağda ayrıcalıklar göstermektedir. Bu nedenle perspektife ilişkin yöntemler, kuramsal ve uygulama alanındaki bütünlük 20. yy ın ikinci yarısına kadar gelişme göstermiştir. Günümüzde, bir yapının perspektif görünümleri bilgisayar ve diğer elektronik araçlarla yanlışsız olarak çizilebilir. Ancak sanatsal (artistik) yeteneklerle boyanmış veya çizilmiş bir perspektif resim; sanat tarihinin bütün dönemlerinde olduğu gibi bütün çağdaş sanat akımlarında da derinliği, bütünlüğü ve devamlılığı daha canlı ve inandırıcı olarak göstermektedir.
15. yy da perspektif; bir konunun, görme merkezine göre, merkezi izdüşümünün resim düzleminde görüntülerle belirtilmesinde izlenen yöntemdir. Bu yönteme ;merkezi projeksiyon yöntemi; de denilmektedir. Geometri ve optik bilimleri ile yakından ilgili olan perspektif, Leonardo;ya göre; bir yeri pencere camından görüp görüntüyü bu cam üzerinde çizmek yada boyamaktır.
cisimlerin uzaklaştıkça küçülmüş ve renklerinin solmuş görünmesine perspektif denir. ikiye ayrılır;
-çizgi perspektifi
-renk perspektifi
perspektif, insanın daha fazlasını görmek, daha fazlasına sahip olmak istegiyle bagdaştırılmıştır. bu nedenle, perspektifi eski yunanların zaten bildigi, ama açgozluluge karşı olduklarından bunu kullanmadıkları söylenir.
türkçesi "bakış açısı" yerine fransızcasını kullandığımız kelime...
ilk olarak leonardo da vinci,son yemek adlı eserinde kullanmıştır.
bakış açısına göre çok artiz bir kelime olduğu inkar edilemez. perspektif. huuu.
(bkz: paspartu) *
resmin iki boyutlu ortamında 3cü boyut* yanılsaması vermek için kullanılan teknik.
bakış noktası ,bakış uzaklıgı ,ufuk düzlemi ,resim düzlemi gibi kavramların, hiştt kanka hangisi bakış noktasıydı yaa ,yada nerden aldın sen aksı gibi bir türlü emin olunamayan cümleler içinde geçtigi egzantrik bir derstir.yeri gelir bir saksının perspektifini aldırırlar size saksının önünden her geçtiginizde slm veresiniz gelir nede olsa özel bi saksıdır artık o.
türkçeyi yabancılaştırmak adına kullandığımız bir kelime

(bkz: bakış açısı)
resim, grafik, rölyef, heykel, sahne dekoru ve mimarlık gibi plastik sanat dallarında ve fotoğrafta; derinliğin, bütünlüğün, devamlılığın, renk, biçim ve çizgilerle yada fotoğraf makinesi aracılıyla bilimsel olarak elde edilmesinde izlenilen yöntemlere perspektif denir. kısaca perspektif, üç boyutlu cisimleri, iki boyutlu bir düzlem üzerinde göstermek için kullanılan bir araçtır. çizgi perspektifi, renk perspektifi diye ayrılır.
perspektif üç boyutlu cisimleri, iki boyutlu bir düzlem üzerinde göstermek için kullanılan bir araçtır. çizgi perspektifi, renk perspektifi diye ikiye ayrılır.

doğanın ve nesnelerin göz ile görüldüğü gibi bir düzlem üzerinde belirtilmesi;
grek uygarlığı, çin imparatorluğu, roma sanatı, rönesans dönemleriyle yakın çağda farklılıklar göstermektedir. bu nedenle perspektife ilişkin yöntemler, kuramsal ve uygulama alanındaki bütünlük 20. yy’ ın ikinci yarısına kadar gelişme göstermiştir.

bir nesnenin bir bakışta üç yüzünü birden görmeye ya da üç boyutlu hacimsel bir nesneyi bir düzlem üzerinde çeşitli çizgisel anlatım yolları ile oluşturulan resimleme yöntemine perspektif denir. perspektif nesnelerin göze olan uzaklığına ve yakınlığına, göz hizasından aşağıda ve yukarıda oluşuna göre çizgi, yüzey, renk değişikliklerini kolayca çizmeye ve ifade etmeye yarayan ölçü ve oran sanatıdır.

(bkz: paralel perspektif)

(bkz: konik perspektif)
güzel bir kullanım şekli için:
hayata farklı perspektiften bakabilmek muhafazakarlığa set çekebilmekle paraleldir.
kaçışları vardır.
1)tek kaçışlı perspektif
2)çift kaçışlı perspektif.

tek kaçışlıyı elde etmek için bir sabit nokta referans alınarak birbirine paraler iki dikey çizgi çekilir.
başından ve ucundan olmak kaidesi ile 4 uçtan tek noktaya doğrusal bir çizgi çekilir ve akabinde 4 çizgi iç merkezde birleştirilip tek kaçışlı perspektif elde edilir.

çift kaçışlıyı elde etmek için aynı düzlemde iki nokta koyulur tek bir dikey çizgiden her iki noktaya 4 doğrusal çizgi çekilir , sağına ya da soluna bir dikey daha çizilerek çizilen dikeyleri tam karşısındaki noktaya (çapraz olmak üzere) 2 doğru daha çekilir ve gerekli çizgiler yatay olarak birleştirildikten sonra çift kaçışlıyı elde etmiş oluruz.
resimde perspektifin ilk örneği 5. yüzyıl antik yunanlı bir ressam tarafından verilmiştir, fakat elle tutulur ilk gerçekçi ve kurallara uyan perspektif erken rönesans'ta kendini giotto ve massacio nun resimlerinde göstermektedir.
paolo uccello karısının resmini çizerken " perspektif ne kadar tatlı" diye ilk defa ifade ederken, pierro della francesca oklite dayanarak kitaplar yazmıştir.

Matematik ve bilimsel temellendirmelerle de alakası kurularak dilden dile dolaşmış ve 16. Yydan sonra italyada etkisi görülmeye başlanmiştir.
bakış açısı manasına gelmektedir. onun yanında bir parfüm ismidir.