bugün

Özgürlükçü,hürriyetten yana olan kimse.
Liberal sistemi benimsemiş kimse.

(bkz: liberalizm)
Ayrıca sevmeyenlerin liboş dediği kesimdir.
iki türlüdür. karıştırmamak lazım.

-kişi özgürlükleri, düşünce özgürlüğü ve siyasal özgürlük yanlısı bir kimse için kullanılır.

-ekonomik liberalizmden yana olan bir kimse için kullanılır.
(bkz: mehmet barlas)
ülkemizde, büyük cahil bir kesimin direk vatana ihanetle falan suçladığı. boynu bükük insanlardır.
Anglo Sakson siyasetinde sol, Türkiye'de sağ çağrışımlar yaptıran siyasi kavram.
düşünsel liberalizm kısmı güzel de, ekonomik liberalizmi abartmamak lazım. o zaman herşeyin meşru olabileceği tuhaf bir düzey başlıyor.
fesbukta bazı ulusalcı arkadaşların political bilmemne kısmına yazdıkları kelime.
hatta abartıp very liberal yazanlar da var.
kendilerinden farklı düşünenleri liboş diye aşağıladığını sanan bu insanlar ne akla hizmet liberal görüşü savunduğunu iddia eder?
"bırakınız yapsınlar bırakınız geçsinler" mottosunun ulusalcılıkla zerre alakası olmadığını artık ilkokul çocukları bile biliyor.

olsa olsa, fotoğrafın yanında racistten daha güzel durduğu için öyle yazıyor olsalar gerek. libırıl, veri libırıl, ovmondiyö.
Mantığını ve aklını kullanan insandır. Tabi ben bunu ticari ve ekonomik hayatta uygulamasından bahsediyorum. Liberal insanlar içerisinde bulunduğu konjönktürlere göre davranırlar. Şartlara göre hareket ederler. Az paradan yani 1 liradan 1.2 lira yaratmasını bilirler. Valla öyle yapmak hemde böyle olmak lazım bu devirde.
esnafin piyasada , isci ve memur sinifinin önünde bir lokomotif oldugunu bilen kisidir.
esnaf veresiye yazar , isci ve memur ödemez... hey babam hey...
ABD'de "solcu" anlamında kullanılan kelime.
AVrupa'da ise "muhafazakar" anlamında kullanılır genelde.
Fakat, dünya üzerindeki "en muğlak" kelimedir desek yanlış olmaz.
insanlari etiketlemeye aliskin toplumumuzun ozgurluk savunucusu insanlara taktigi isimdir.
işleri güçleri onun bunun kızlık zarının özgürlüğünü tartışmaktan başka bir şey olmayan, onu bunu ataerkillikle suclamaktan başka bir marjinallik gösteremeyen, çoğu liberalizmi iktisat alanında değilde ideolojik alanda savunmaya çalışan ne idugu belirsiz kesim.
bir de bunlar SSCB'nin dağılmasını devrim olarak görürler, huha agzınıza bile yakışmıyor devrim terimi daha ne olduğunu dahi bilmiyorsunuz.
(bkz: pislik)
(bkz: sıçtığı boka özdeş olan insanlar)
tkd ya göre argo anlamı bulunmayan kelime. ancak mecazi anlamda hoşgörülü anlama gelir.

http://tdkterim.gov.tr/bt...elime=liberal&ayn=tam

malum organlarınızdan element uydurmayın.
(fr.''liberal''; lat.''liberalis'')

Liberal,1. Hürriyet ve serbestlikle ilgili. 2.Serbest piyasa ekonomiden yana olan kimse. 3. mec.Hoşgörülü.
Liberal, Liberalizm yandaşı 1.Bireysel özgürlüklerden yana olan(kişi). Kişi özgürlükleri,düşünce özgürlüğü ve siyasal özgürlüğü savunan. 2 Özel girişime dayalı,devletin müdahale etmediği bir ekonomik düzenden yana olan (kişi).Ekonomik liberalizmden yana olan. 3.Başkalarına karşı hoşgörülü olan kimse ve/veya hoşgörüye dayanan tutum.
Aslı Latince olan kelime ispanyolca'dan ingilizceye geçmiş ve ilk defa 19. yüzyılın başlarında siyasi terminolojiye girmiştir.Adam Smith ,''Ulusların Zenginliği'' 'ndeki "liberal ihracat ve ithalat sistemi" ifadesi ile "liberal" kavramını ilk kullanan yazar olmuştur.Zamanla kullanımı yaygınlaşan kavram,yüzyılın ortalarına ve sonlarına doğru siyaset sözlüğüne iyice yerleşerek,"bırakınız yapsınlar,bırakınız geçsinler" ifadesinin yerini almış ve düşünce özgürlüğünü,ifade hürriyetini,basın özgürlüğünü ve serbest ticareti savunanların adlandırılmasında kullanılan etiket haline gelmiştir
türkiye de tayyip erdogan, turgut özal karisimi bir sey.
Liberal kelimesinin sadece ekonomi ile alakalı değildir.

etnik kavgalardan eşcinselliğe, din ve vicdan özgürlüğünden çevre korumaya kadar her konuda fikir üretmekte ve özgürlüğü savunmaktalar.
Muğlak bir kavramdır. Zira, avrupa ve abd'de "liberal" denilince anlanan kişiler bile tamamen farklıdır. düşünün siz diğer ülkelerde "liberal" kelimesinin yarattığı kafa karışılığını.

(bkz: whigs)
-atatürk düşmanı
-ordu düşmanı
-kürt hakları savunucusu
-amerikancı

kişiler için kullanılan tanım.
abd'de avrupa ve turkiye'den tamamen farkli bir anlamda kullanilan kelime. bana hep cumhuriyetciler liberal, demokratlar daha sosyalist gelirdi. ama burada liberal, muhafazakarin karsitiymis, o da ne demekse. turkiye'de akp liberal muhafazakar, dusunun.

mesela barack obama liberalmis. kurtaji savunmak liberallikmis. ateist ya da sekuler olmak liberallikmis. silah sahibi olma haklarini kisitlamak liberallikmis. valla bir amerikali anlatti boyle ama anlamadim gitti.
özgürlükçü bir felsefeyi savunan kişidir. komünistlerle (yani bizlerle) sık sık karşı karşıya gelirler. temel anlaşmazlıkları ekonomik liberalizmdeki özel mülkiyet kavramıdır. her iki görüş de kendi fikirlerini öne sürer ve ispatlamaya çalışır. temellendirmeye çalışır. liberallerin yabancı devletlere, süper güç (!) lere olan yalakalıkları komünistler tarafından sıklıkla eleştirilir.

ancak bir de fikir kırıntısına dahi sahip olmayan ulusalcı-milliyetçi tipler vardır ki, kendi ideolojisinden bihaberdir, liberalizmin ne olduğundan bihaberdir. hiçbir şey bilmediği için ağzından salyalar akıtarak hakaret eder (bkz: liboş) bu sözü ilk kullanan da emin çölaşan'dır. liboş lafını kullananların dikkatine: kiminle aynı seviyeye düştüğünüze dikkat edin.
para hırsından ibaret olan dünya görüşü, para hırsından ibaret yapay duygu tomarı (çünkü paranın duygusu yoktur!) ve altında para hırsının yattığı özgürlük söylemlerine sahip kişilerdir. düşünce özgürlüğünü savunur gibi görünmelerine rağmen, aslında, para kazanma şeklinin özgürlüğünü savunurlar (bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler). ideolojileri - kendi içerisinde bile çelişkilere düşen, "özgürlük özgürlük" diye kendini yırtan, ama özgürlük kavramını bile tam olarak kavrayamamış kişilerin kahvehane ideolojisidir.
liberalizm hakkında çok atılıp, tutulur ülkemde.ama kimsenin liberalizmin kurucusu adam smith'i merak edip okuduğu yoktur.çünkü zordur "milletlerin zenginliği" kitabını okumak.hadi onu geçtim, azıcık ucundan köşesinden araştırılsa da şu hakim tokmağını alıp, liberalizmi anladıkları şekilde olmadığı bir şey gibi gösterilmese. (bkz: laissez fairre laissez passer)
(bkz: liberal alevi)
''ben liberalim'' dedikten sonra istedikleri herşeyi söylemeyi, yapmayı kendilerinde bulan kesimdir.