bugün

gereksiz tuketim. mesela bir odada oturan bir kisinin evin tum odalarinin isiklarini acmasi, hayvanlik yapmak.

veya onca insan acliktan kivranirken cope dokulen onca yemek.
(bkz: haram)
(bkz: israfil)
her şeyin gereğinden fazla olanı, ihtiyac fazlası.
arapça sarf kelimesinin fi'al vezninde yazılışıdır.her iki durumda dasülasi mücerred mastardır.
oldukça göreceli bir kavramdır. örneğin bir insan heykelleri israf olarak görebilir. istanbul'a ekilen laleleri, boğaz köprüsünün ışıklandırılmasını, bir insanın pahalı düğünler yapmasını. ama bir de olaya şu açıdan bakın. babanız bir heykel ustası. laleleri yetiştiren sizsiniz. boğaz köprüsündeki ampülleri üreten fabrika dayınızın. kardeşiniz de düğünlerin yapıldığı otelde çalışıyor. bu durumda bunlar size israf gibi gelir mi? bu tür belki gereksiz gibi gözüken harcamalar ile aslında ekonomide çarklar dönüyor. verilen hizmet de herkes için olmasa da hayatımızı güzelleştiriyor.

israf ancak şu şekilde olur. verimsiz çalışma sonucu satın aldığın hammaddenin çoğu boşa gider. üretim yaparsın malın büyük kısmı hatalı çıkar ve çöpe gider. 100 tane metrobüs alırsın, yola uyum sağlayamayaz garajda boş bekler. bunlar israftır. ama verimli bir şekilde bir şeye hizmet ediyorsan o israf sayılamaz.
Basbakanin Uskudar'daki bir acilisia muhtemelen her zamanki gibi 20 arac ve 1 ambulansla katilmasi.. ama elektrigi odemeyince hemen kesiyorlar..?? ben bu isten bisi anlamadim...
--spoiler--
Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, Ensar'dan bir zatin kapisinin ustune yaptirdigi bir kubbe gordu. "Bu nedir?" diye sordu. "Bu falancanin insa ettirdigi bir kubbedir!" dediler. Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Boyle sarfedilen her mal, Kiyamet gunu sahibine bir vebaldir!" buyurdular. Bu soz Ensari'ye ulasmisti. Kubbe'yi hemen yikti. Sonra, Aleyhissalatu vesselam oradan tekrar gecti, fakat kubbeyi goremedi, akibetini sordu. "Sizin soylediginiz kendisine ulasinca yikti" denildi. Bunun uzerine Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Allah ona rahmet kilsin, Allah ona rahmet kilsin!" diye dua buyurdular."
--spoiler--
7229 - kütübü sitte.
insanların gelirlerinden çok daha fazla yaptıkları, gereksiz harcamalardır.
insanların birşeyi ihtiyaçları olmadığı halde sırf almış olmak için almalarıdır.
(bkz: aşk en büyük israftır)Bok gibi para harcarsın,vakit harcarsın,3-5 ay sonra hadi 1 yıl olsun ayrılırsın. sonrada ben ne bok bi adammısım lan o kadar vakit bosa gitti dersin.kalkıp 2 makro mikro bişey calıssan profesör olurdun be. israf israf
bazı insanlar vardır döl israfı en büyük israf çeşididir.
demlik poşetini sıcak su dolu bardakta demlemektir.
yapanlar ve yapmayanlar diye ikiye ayrılır. ve bu ikiye ayrılanlar sadece israf değil, diğer her konuda ikiye ayrılır..
insanın dünyasındaki en büyük kara delik. gider gelmez kıymet yinede bilinmez her seferinde aynı çark .
çok adice bir eylemdir. insanın sırf keyfi için, biraz daha dikkat vermemek için birşeyleri hibe etmesi gerçekten çok adice.

ulan tamam paran var. gittin alışveriş de yaptın. tek başına ne kadar yiyebilirsin ki? sıçana kadar yesen ne kadar yiyebilirsin? neden açgözlülük ediyorsun? hadi açgözlülük ettin, aldığın nevale bozulunca neden ufacık bir pişmanlık bile duymuyorsun? "siktiret yeaaa at gitsin" diyorsun ama neden? açlıkla ve yoklukla terbiye olun inşallah.
israf ile ilgili ayet ve hadisler;

http://hadistweet.blogspo...ili-ayet-ve-hadisler.html
sayın tayyeapp beydir. (bkz: döl israfı)
çok kimse ne olduğunu bilmediği için israfa düşer. israf nedir?

-eve aldığınız meyve sebzeyi iyi muhafaza edemediğiniz için çürümesi israftır.
-yemek artıklarını dökmek, tabakta yemek bırakmak israftır.
-sofraya düşen kırıntıları yemeyip atmak israftır. (hiç olmazsa kediye köpeğe verin)
-yere düşen lokmayı(pis bi yer değilse) alıp yememek israftır. bunu yapmak sizi hem israftan kurtarır, hem de kibrinizi kırar.
-hanımlar dikkat: fasulye, pirinç gibi şeyleri yıkarken dökülen taneleri toplamamak israftır.
-aldığınız kıyafetleri yeterince kullanmamak, çabuk eskitmek israftır.
-dişlerinizi fırçalarken dakikalarca akıttığınız su israftır.
-izlemediğiniz televizyonu sırf evde ses olsun diye açık bırakmak israftır.
-bi mala bile bile ederinden fazla para vermek israftır.
- doyduktan sonra yemeye devam etmek israftır.

bunlar sadece küçük bi kısmı. şöyle bi düşünsek neleri israf ettiğimizin farkına varırırız. bu yazıyı yazmamdaki en büyük etken dikkatimi çeken ekmek israfıydı. çok üzülüyorum ekmekler çöpe gidince. dünya açlıkla savaşırken türkiye'de her gün üretilen 120 milyon ekmeğin 12 milyonu israf ediliyor. bunun ekonomimize zararı ne biliyor musunuz? tam 2.6 milyon tl.

çöpe atmayın ekmeklerinizi. ya hayvanlara verin ya da belediyenin ekmekler için her mahalleye koyduğu kutular var onlara bırakın, israf olmaz.

--spoiler--
"Ekmeğe hürmet ediniz. Çünkü ekmek yerin ve göğün bereketindendir. Kim düşen ekmek kırıklarını yerse affolunur." (Hadis-i Şerif)
--spoiler--
müsrifin yaptığıdır.
HiÇ bir zaman tasvip etmeyeceğimiz kötü alışkanlık.
Her yıl dünya çapında yiyeceklerin 3′te 1′i israf oluyor, diğer yandan her yıl 6 milyon çocuk açlıktan hayatını kaybediyor.
Gereksiz yere para, zaman, emek vb. harcama, savurganlık, tutumsuzluk.
(bkz: aksaray)
günümüzde özellikle yemek konusunda çok yapılandır. israf etmek ya da etmemek; işte bütün mesele bu!
(bkz: ) http://www.uludagsozluk.com/k/tohum-at/
güncel Önemli Başlıklar